Hirdetés

2017. október 17., kedd

Hozzászólások

(#801) hanee válasza Hasaggymeg (#798) üzenetére


hanee
(senior tag)

Igen, nos a középfokú szinten már kicsit túl vagyok azért, egy ideje járok nyelviskolába. Igazából most négyen három felé megyünk vizsgázni, és a tanár mindenkinek hoz megfelelő vizsgateszteket, most pénteken pl. írtunk BME írásbelit, ami elég hasonló az Origo-hoz bizonyos részekben, gyakorlásnak sem utolsó.
Írtam egy Origo tesztet (ami a honlapjukon fent van, azt kompletten az írásbelit), az 84%-os lett.. bízom benne, hogy ezt a szintet (vagy hasonlót) tudom majd hozni a vizsgán is, főleg hogy rendszeresen olvasok angolul. Addig is gyakorlom az írásbeli feladattípusokat. A tesztre pedig úgy készülök, hogy az egyetlen gyenge pontomat fogom erősíteni, a make, put, take, get, stb. szavak phrasal verb változatainak beseggelésével :D

hanee

(#802) Hasaggymeg válasza hanee (#801) üzenetére


Hasaggymeg
(őstag)

Akinek tetszik ez a nyelv nem lesz sok gondja vele.Akinek csak muszáj tanulnia mert szüksége van rá,na az már nehezebb eset.Az origónál a fogalmazás,fordítás oda-vissza és a sűrítés ami gondot okozhat és ahova nem elég tudni a nyelvet,birtokolni kell azt.Angol fejjel kell gondolkozni egy kicsit,ha úgy tetszik.Olvasással,listeninggel jól el lehet sajátítani a szófordulatokat.Gúdlákk,ájkípmájfingörszkrasszdfójúh. ;)

"Több jó védelem is van a kísértés ellen,de a legbiztosabb a gyávaság."Samuel Langhorne Clemens

(#803) Frigo


Frigo
(őstag)

Érdekelne hogy lehet felvételinél a különálló szóbeli és írásbeli (mindkettő középfokú BME-s) nyelvvizsgákat feltüntetni ,elvileg ezek komplexnek minösűlnek viszont akkor melyiknek a sorszámát írjam be ?Be lehet mindkettőét ?

(#804) kw3v865


kw3v865
(fanatikus tag)

Sikerült a teljes B2 ECL nyelvvizsgám:) December 5-én volt a vizsga, tegnaptól lehetett megnézni az eredményeket az ecl.hu-n. Szerintetek kb. mennyi idő múlva kaphatom kézhez?

(#805) Hasaggymeg válasza Frigo (#803) üzenetére


Hasaggymeg
(őstag)

Külön kell írni,majd ők tudják,hogy együtt C-nek minősül.

(#804) kw3v865...kongrecsuléjsön. :C

"Több jó védelem is van a kísértés ellen,de a legbiztosabb a gyávaság."Samuel Langhorne Clemens

(#806) kw3v865 válasza Hasaggymeg (#805) üzenetére


kw3v865
(fanatikus tag)

Köszi!

(#807) eastsider


eastsider
(PH! nagyúr)

Vasárnap lesz TELC B2 vizsgám...
végóülis nem is tudom mitől féljek...
egyik vizsgáztatóval alaposan kibeszéltem a vizsga menetét.. elég liberálisnak tűnt (angoltanárom is azt mondta)

(#808) Hasaggymeg válasza eastsider (#807) üzenetére


Hasaggymeg
(őstag)

A vizsgáztató tanároknál kivételesen én is szeretem a liberalizmust! :DDD Amúgy ne félj semmitől,az úgysem segít csak hátráltat.Bréjkőleg!

"Több jó védelem is van a kísértés ellen,de a legbiztosabb a gyávaság."Samuel Langhorne Clemens

(#809) eastsider válasza Hasaggymeg (#808) üzenetére


eastsider
(PH! nagyúr)

végülis nincs oylan, amitől különösen félek... szóbeli nem vészes, az írásbeli húzósabb.. sok szövegértés, durva szavak.. de áá csak nem lesz durva... :)
kösziiiiii :D

(#810) Egon


Egon
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Sikerült a katonai szakanyaggal bővített, középfokú angol nyelvvizsgám! :))
STANAG 2.2.2.2 kipipálva...:)

Mondjuk nem hivatalos a neten közzétett eredmény, de azért remélem hogy nem írták el a pontszámaimat...

Master of Magic forever!

(#811) Hasaggymeg válasza Egon (#810) üzenetére


Hasaggymeg
(őstag)

Nem is hallottam ilyenről!Gratulálok és írj valamit róla,meg,hogy minek kellett.(Only if you won't have to kill me afterwards. ;] )

"Több jó védelem is van a kísértés ellen,de a legbiztosabb a gyávaság."Samuel Langhorne Clemens

(#812) Egon válasza Hasaggymeg (#811) üzenetére


Egon
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Hali!

A honvédségnél dolgozom, azért kellett (elő van írva a beosztásomhoz).

A vizsgáról.
A Stanag nyelvvizsga a NATO által meghatározott követelményeknek kell megfeleljen. Egynyelvű vizsga, négy (vagy talán öt) szintje van: az 1.1.1.1 alapfokú, a 2.2.2.2 középfokú, a 3.3.3.3 pedig felsőfokú nyelvvizsgának felel meg (a 4. szint, ha jól tudom, tolmácsvizsga).
A vizsga négy skill szintjét nézi: Reading, Writing, Listening és Speaking. Az első kettő az írásbeli, a második kettő pedig a szóbeli nyelvvizsga rész.

A középfokú vizsga esetében a Reading 4 részből áll. Az első feladat során, egy összefüggő szövegből, 10 db kihagyott szót kell a megadott 4x10 db szóból kiválasztani (azaz bekarikázni az a, b, c vagy d választ - feleletválasztós teszt). A következő feladatban egész mondatrészek hiányoznak: a megadott 8 db mondatrészből kell kiválasztani (és a megfelelő helyre beilleszteni) a szövegbe illő 5 db mondatrészt (azaz 3 nem jó sehova sem). A 3. és 4. feladathoz tartozó szöveg katonai jellegű szakszöveg (ugyanaz a szöveg tartozik mindkét feladathoz), ami 7 bekezdésre van osztva. A 3. feladat során meg kell határozni, hogy melyik bekezdésre vonatkozik a kérdés (pl. melyik bekezdésben lett említve a támadás előzménye, stb.). A 4. feladatban a szövegre vonatkozó kérdések (5 db) vannak, és kérdésenként 5 db lehetséges válasz; ebből kell kiválasztani a legjobb két választ. Összesen 35 pont érhető el (10+5+10+10), ebből 21 pont az átmenő. Időtartam: 90 perc.
A Writing vizsga két részből áll: 2 db, egyenként 180 szavas fogalmazás (esszé, levél, jelentés, memorandum stb.), a megadott témakörökben (az egyik katonai). Összesen 45 pont érhető el (20+25), ebből minimum 27-et kell elérni.
Listening vizsga szintén két részből áll: először egy katonai szöveget nyomnak le kétszer, és a feladatlapon levő kérdésekre kell válaszolni (pl. egy hadgyakorlat előtti eligazítás hagfelvétele esetén, a kérdések a résztvevők számára, nemzteiségére, a gyakorlat fő feldataira, céljára stb. szokott kitérni). 10 kérdés van, a fele két pontos. A 2. részben civil szöveg (szintén kétszer hallható), feleletválasztós (10x3 db lehetséges válaszból kell eltalálni a jó válaszokat). Összesen 25 pont kapható (15+10), 15-től átmenő.
A Speaking vizsga elvileg négy részből áll: egy kis bemelegítő társalgás, aztán a húzott témát kell kifejteni (ezek jöhetnek szóba), aztán a vizsgáztató valamely katonai témára kitér ezek közül (általában arról a honvédelmi szervezetről kérdeznek, ahol dolgozik az ember, no meg a feladatairől sem árt ha tud pár mondatot; illetve a békefenntartás, a magyar katonai missziók amit boncolgatnak). A végén pedig egy (szintén kihúzott) szituációs gyakorlat jön (pl. külföldön ellpoták a kocsimat, megyek bejelenteni a rendőségre; szintén külföldön vagyok amikor megfájdul a fogam és időpontot akarok foglalni telefonon a fogorvosnál stb.).
Összesen 75 pont kapható, ebből 45 a minimum.

Elég neccesen sikerült: szóbelin pont a szükséges minimumot kaptam, Writing is alig több mint 65%, Listening 72%. Egyedül a Reading lett jó: négyből három feladatra max. pontszámot kaptam, ami 88,5%-ot jelent.
Az alapfokú (Stanag 1.1.1.1) nyelvvizsgát tavaly tettem le. A menete nagyrészt azonos a középfokú vizsgáéval, bár néhány helyen nyilván könnyebb. Az jobban sikerült: három skillből is 90% felett teljesítettem.

Master of Magic forever!

(#813) Hasaggymeg válasza Egon (#812) üzenetére


Hasaggymeg
(őstag)

Olyan részletesen leírtad,hogy kis felkészüléssel akár vizsgázhatnánk is! :D
"Elég neccesen sikerült"...mit akarnak ezek?! Lőni is és beszélni is nem tudhat az ember!Először lőni kell,beszélni aztán már mindegy milyen nyelven nyomja az ember. :DDD
Viccvót!

"Több jó védelem is van a kísértés ellen,de a legbiztosabb a gyávaság."Samuel Langhorne Clemens

(#814) Egon válasza Hasaggymeg (#813) üzenetére


Egon
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

:)
Valami jogszabály előírja (ha jól emlékszem, a Hjt), hogy minden tisztnek Stanag 2.2.2.2, a tiszhelyetteseknek pedig Stanag 1.1.1.1 nyelvvizsgával kell rendelkezniük. Talán 45 vagy 50 év felett már nem kötelező.
Ennek az az értelme, hogy - kis túlzással - bárkit bármikor ki tudjanak rakni misszióba. A HM vezetése ezt tekinti első számú feladatának; az ország védelme (úgy tűnik) sokadlagos szempont...:(
Én egy HM háttérintézményben melózom, a sereg pénzügyes központjában vagyok informatikus. Lőni nem szoktam (leszámítva az éves kötelező lövészetet)...:D

Master of Magic forever!

(#815) atix77


atix77
(újonc)

sziasztok kidolgozott témaköröket szeretnék németből nyelvizsgára
csak ezt az egyet találtam neten http://www.vatera.hu/ecl_nemet_nyelvvizsga_temakorok_kidolgozva_163809996.html
szerintetek?

(#816) zizi-macska


zizi-macska
(újonc)

Helló

Letölthető mintafeladatokat keresnék a következő nyelvvizsgákhoz:

IELTS
TOEFL Paper-based
Cambridge test
TOEIC

aki tud valami f@szájos oldalt ahol vannak minta feladatok felkészítő anyag stb... az kérem linkelje be!

Köszönöm :R

(#817) luw2win válasza zizi-macska (#816) üzenetére


luw2win
(őstag)

Hmm, te is IELTS-re készülsz? nekem áprilisban lesz a vizsgám 7.0-t kell teljesítenem Academic szinten, kissé húzós.
CALC-nál volt egy ismerős, és ő készít fel, és vannak speckó könyvek ahol vizsgafeladatokat nyomatnak. Egy könyvbe kapsz 3 cd-t meg rengeteg feladatot. Asszem olyen 6k körül van.
[link]

Nekem fénymásolataim vannak csak ha szeretnéd lefotozok 1-2 feladatot, szövegértsét, stb...

mod: kérdésedre nem válaszoltam, én már régóta gogliztam hogy találjak pár feladatot, de max 1-2t találtam azok is ilyen mintafeladatok. Nem megy sokra vele az ember, meg asszem az ielts honlapján vannka feladatok ottis szintén 1-2

[ Szerkesztve ]

.“Azért nem jut olyan sok ember sehova az életben, mert a hátsó kertben keresgélik a négylevelű lóheréket.”

(#818) zizi-macska válasza luw2win (#817) üzenetére


zizi-macska
(újonc)

köszönöm, lehet akkor könyv lessz vége a sok keresésemnek. :K

(#819) Cola111


Cola111
(fanatikus tag)

Sziasztok!

Dexam B2-höz keresek mintafeladatokat, és esetleg aki volt már itt, az írhatna róla pár szót.

(#820) zizi-macska válasza zizi-macska (#818) üzenetére


zizi-macska
(újonc)

valakinek nincs véletlenűl könyve?? beszkennelhetné és elküldhetné nekem.

:R MEGKÖSZÖNNÉM :R

(#821) BigG.(nnnnn)


BigG.(nnnnn)
(tag)

Hali!

Német B2 ECL írásbelin mire kell fokozottan figyelni?:)

(#822) eastsider válasza BigG.(nnnnn) (#821) üzenetére


eastsider
(PH! nagyúr)

[link] angol, de gondolom ugyan az a német vizsgák struktúrája is...

nekem sikerült az angol TELC B2-m.82.5%.. egyáltalán nem volt nehéz...

(#823) BigG.(nnnnn) válasza eastsider (#822) üzenetére


BigG.(nnnnn)
(tag)

nekem a német telc b2 írásbeli nem jött össze:/

(#824) eastsider válasza BigG.(nnnnn) (#823) üzenetére


eastsider
(PH! nagyúr)

mindenhol azt írják, hogy milyen nehéz az írásbeli, meg kevés az idő.. hát én még vagy 5x átnéztem, míg letelt a 90 perc.. ami húzós volt az a hallgatás...de az is 57,5 pont lett..
a szóbeli nem volt nehéz.. meg már előtte összespanoltunk a párommal :D

(#825) BigG.(nnnnn) válasza eastsider (#824) üzenetére


BigG.(nnnnn)
(tag)

én a levelet néztem be...
hallgatás ugye 50-50 hogy bejön-e:D
szóbeli nekem majdnem max pontos lett...:P

(#826) eastsider válasza BigG.(nnnnn) (#825) üzenetére


eastsider
(PH! nagyúr)

én mindenhol 2-3 pontot vesztettem:D így lett 247,5...
nyelvtanosból is 3-at...
jó társalgásközpontú vizsga ez a TELC. nekem nagyon szimpi....

[ Szerkesztve ]

(#827) BigG.(nnnnn) válasza eastsider (#826) üzenetére


BigG.(nnnnn)
(tag)

más az angol és más a német nylevvizsga felépítése:)
legalábbis B2 szinten...

(#828) vedini


vedini
(őstag)

Hali,

1 éve tanulok németül, nulláról kezdtem, most megyek jövőhét szombaton német közép Telc-re.
Nagy para van, nem tudtok véletlenül témákat Problemlösung-ra?

workworkwork...

(#829) Jhonny06


Jhonny06
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Sziasztok!

Ha jön valaki a jövő heti (péntek szóbeli, szombat írásbeli) BME általános középfokú nyelvvizsgára és egyedül menne, az jelezze privátban, hátha nem lennénk egyedül. :)

Amúgy nagyon gázos?

Niche parfümök szórófejes üvegben, különböző kiszerelésekben! Tom Ford, Creed, stb. http://bit.ly/2x0fV6k

(#830) Bocaa


Bocaa
(senior tag)

Én szlovák nyelvizsgára készülök :D ápr 10. megyek középfokú C origós nyelvizsga mert csak ottlehet csinálni :DDD

"itt olyan vihar van hogy elfújja az fps-em "

(#831) Hasaggymeg válasza Bocaa (#830) üzenetére


Hasaggymeg
(őstag)

Nagyon mellélövök ha azt mondom:"Hajrá felvidéki testvér"?Hope not. ;)

"Több jó védelem is van a kísértés ellen,de a legbiztosabb a gyávaság."Samuel Langhorne Clemens

(#832) Bocaa válasza Hasaggymeg (#831) üzenetére


Bocaa
(senior tag)

semmi közöm a felvidékhez :DDD
Van egykis szlovák rokonság apai ágon dédszülők meg apám is tud igaz ő is iskolában tanulta akárcsak én. Ő Békéscsabán én Pesten. Felvidékhez tehát közöm nincs maximum az ott élő arab orvosrokon meg a családja :D

"itt olyan vihar van hogy elfújja az fps-em "

(#833) Hasaggymeg válasza Bocaa (#832) üzenetére


Hasaggymeg
(őstag)

"semmi közöm a felvidékhez"...ilyent egy magyar sem állíthat! :(( (minimum Árpád ágon,de mind rokonok vagyunk. :K )

"Több jó védelem is van a kísértés ellen,de a legbiztosabb a gyávaság."Samuel Langhorne Clemens

(#834) Bocaa válasza Hasaggymeg (#833) üzenetére


Bocaa
(senior tag)

Jó akkor maradjunk annyiba nincsenek felvidéki rokonok :C

"itt olyan vihar van hogy elfújja az fps-em "

(#835) philoxenia válasza Hasaggymeg (#833) üzenetére


philoxenia
(MODERÁTOR)

Akár még szlovák is állíthat ilyet....[link]

'65-ben születtem...

(#836) Norbi46


Norbi46
(fanatikus tag)

Sziasztok!

Angolt szeretnék tanulni itthon de nem tudom milyen programot használjak?! Valami olyasmire gondolok amiben van szótár/szótanítás + leckék! És jó lenne ha a program nyelve magyar lenne! És a leckékben is mondaná angolul/magyarul a dolgokat!

Asus P5Q Deluxe; Intel Q 9550 (Hyper 212 Plus); 2x2 Gb Corsair Dominator 1066 Mhz DDR2; Geforce GTX 275; Corsair TX 650

(#837) pigatt


pigatt
(őstag)

Sziasztok!

A május 8.-ai Dexam középfokú írásbeli eredményt feltették már valakinek?

(#838) DeckardCain


DeckardCain
(senior tag)

Jövő héten megyek ECL középfokú nyelvvizsgára angolból. A Bajnózci illetve Szabó-Collins könyveken már átrágtam magam. Ha lenne valakinek valamilyen tesztje(i) elektronikus formában azt megköszönném. Szóbeli részétől annyira nem félek mindegyik témaköröl tudok beszélni egy 5-8 percet. Ehhez kapcsolódóan ha van valakinek valamiféle szószedete azt megköszönném ismételten. :R

(#839) superroxy8


superroxy8
(újonc)

Halihó!
TOEFl nyelvvizsgànak tényleg 2 év az elévülési ideje? És ha augusztus 28án jár le, akkor a szeptemberi külföldi szemeszterre màr nem tudok jelentkezni? Ja és még vmi a felsőfokhoz hány pontot kell elérni?

(#840) VOid


VOid
(tag)

Ha valakinek kellenek tesztek IELTS meg hasonlókhoz én tudok egy jó oldalt:) nem tudom ide belehet e írni. Nekem mult héten volt vizsgám ielts, előtte meg is tudtam csinálni vagy 30 tesztsorozatot:D

(#841) Thusor


Thusor
(őstag)

"Sziasztok!a segítségeteket szeretném kérni. Egy barátom nyelvvizsgázni szeretne és keres egy olyan, angolul jól tudó embert, aki elkísérné a vizsgára. Szállás megoldható. Ha tudtok valakit kérlek jelezzétek. 6 napunk van a feladat megoldására. Előre is köszönöm!"

Dell U2312HM monitor / Logitech M570 egér / HP Workstation z600 / Genius SP-HF2000X 2.0 hangfalpár / DELL PowerEdge T20 / Xbox One / Xiaomi Redmi 2 PRO

(#842) ben11


ben11
(őstag)

Most voltam angolból TELC B2 nyelvvizsgán..És meglepődtem..
Nagyrészt egyedül készültem a vizsgára, az ajánlott két könyv és a honlapról letölthető dokumentációk társaságában.
Elolvastam pár levél értékelését, hogy mire kell odafigyelni, tartalom stílus,formaiság stb..
Plusz volt az egyik könyv hátuljában egy minta,hogy mire is kell írni majd a levelet.
Na a poén itt jön, mert hát a vizsgán jóval kevesebb helyet hagytak a levélnek, így ha megakartam felelni a formai követelményeknek (márpedig meg), akkor nem fért ki 150 szó sem.. :W :W :W

(#843) remington2


remington2
(őstag)

Hali!

Mit tanácsoltok, munka mellett milyen formában érdemes nyelvtanulásba / nyelvvizsgába belekezdeni? Van már némi angol nyelvtudásom, ezt kellene szintre hoznom. Nyelvtanfolyam, vagy nyelvtanár?

Köszi a segítséget!

They see me trollin' / They hatin' / Patrolling they tryin' to catch me ridin' dirty . . . :D

(#844) BÁ Nutrition


BÁ Nutrition
(PH! addikt)

ezt a Gaál Ottó féle kreatív tananyagot használta már vki itt eredménnyel?
[link]

http://www.youtube.com/watch?v=KKSQtQqLVdU&feature=player_embedded# ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#845) phantom88 válasza BÁ Nutrition (#844) üzenetére


phantom88
(tag)

Szerintem egy nagyon jó alapot ad, de mindent nem old meg, tehát ha tényleg szorgalmasan tanulod az anyagot, akkor sem lesz elég egy jó középfokú tudáshoz.

Nem tudom a szintedet nem vagyok tanár, de én ezeket tartom hasznosnak, és igen én abban hiszek, hogy ahol csak lehet angollal kell érintkezned, ezt ma az internet segítségével megteheted.

- Először alapozz meg egy megfelelő tudást, erre jó lesz például ez.
- English Grammar In Use nyelvtanhoz.
- English Vocabulary In Use vagy Oxford Works Skills szavakhoz.
- Vannak ilyenek mint az effortless english, learn real english. Ezek is nagyon jók, főleg a hallás utánidat fogják javítani olyan mintha a tanár veled szemben ülne és türelmesen elmagyarázna egy egy történetet.
- EZt is hallgathatod, ingyen, de ez olyan lassú hogy én csak aludni bírtam rajta
- Winamp shoutcastok között talk témában találsz rengeteg hallgatni valót.
- BBC meg hasonlók olvasása napi szinten (BBC-n van regeteg video tudosítás is).
- Filemk nézése, TV nézése angolul, youtubon film kritikák nézése, ami érdekel keress róla videót taláni fogsz.
- sharedtalk.com beszélgetéshez, szoktak lenni magyarok is
- http://learnenglishonline.yuku.com/ nyelvtanulók fórumon beszélgetnek, van angol moderátor aki segít az angolban, kijavít!

Most ennyi. ;]

Rock, paper, scissors, lizard, Spock..... http://www.youtube.com/watch?v=_4PFWow-q1s

(#846) BÁ Nutrition válasza phantom88 (#845) üzenetére


BÁ Nutrition
(PH! addikt)

én németet tanulok most. a sharedtalk az jó, régebben használtam spanyolhoz, meg angolhoz:)

de a lényeg hogy akkor nem nagyon valószínű hogy a középszintet el lehet érni a kreatívval? csak mert elvileg a második anyagot felsőig hirdetik :U és gáz hogy még az se elég a középhez

[ Szerkesztve ]

http://www.youtube.com/watch?v=KKSQtQqLVdU&feature=player_embedded# ill "az a 10 ember ide, aki benne van a "kis" csoportba, többiek meg huzzanak""

(#847) DonThomasino


DonThomasino
(PH! addikt)

Ha angol középfok B2 írásbeli akkor:
ECL; TÁRSALKODÓ; DEXAM ??? :U

" I'm going to make him an offer he can't refuse."

(#848) gaben válasza DonThomasino (#847) üzenetére


gaben
(fanatikus tag)

Társalkodó, szerintem.

(#849) -=Libria=-


-=Libria=-
(PH! kedvence)

sziasztok

szeretnek csinalni egy nemet kozepfoku szakmai nyelvvizsgat - gazdasagit es erdekelne szerintetek mi a leggyorsabb modja ennek - a lenyeg a papir volna minel elobb
jelenleg kozephalado szinten vagyok - nyelviskolaknal 10/5 os vagy B1 es kategoria jelenleg is ezen a szinten jarok nyelvsuliba csak alatalanoy nyelvbol mem szakmaibol
erdeklodtem nyelviskolaknal intenziv kurzus utan de az altalaban tematikus es nem nyelvtani pedig nekem azt is fejlesztenem kellene meg kicsit

van valami jo tomor es ertheto nyelvtani kiadvany mint pl angolnal a dohari fele kis angol myelvtan vagy erdemes megvenni a nyelvvizsgafelkeszitoanyagot atragni magam rajta sokszor es ugy beprobalni?

esetleg magantanar ? bar az kicsit koltseges

(#850) janos1988


janos1988
(PH! addikt)

Ukranul tud itt valaki (klikk)?

http://www.ferfihang.hu/2012/11/14/feminista-ertelmezo-szotar-kozhelygyujtemeny-es-paradoxonkollekcio/

Copyright © 2000-2017 PROHARDVER Informatikai Kft.