Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Soká

    senior tag

    válasz torzo #35741 üzenetére

    Áh, mindig ez lesz a vége... Valaki kérdezett valamit erről a HTP-ről, én vettem a bátorságot, hogy elmondjam, hangsúlyozottan egyes szám első személyben, hogy én nem tulajdonítanék neki túl nagy jelentőséget mert javarészt marketingfogásnak értékelem. De azt is leírtam, hogy szívesen revideálom a nézeteimet, hogy ha valaki két megfelelő RAW fájllal tudja demonstrálni a HTP létjogosultságát. Nem kértem senkit erre a feladatra, csak annyi volt (lett volna) az üzenetem, hogy ha valaki szeretne meggyőzni engem, vagy önmagát megerősíteni, akkor azt milyen formában tegye. Mert szájkaratét biztosan nem szeretnék erről folytatni. Olyat sem, hogy egy beégett kép _biztosan_ menthető lett volna HTP-vel. Szerintem nem lenne nehéz úgy fotózni, hogy a HTP hatását (vagy annak hiányát) bizonyítani lehessen. Én annak idején meg is próbálkoztam ezzel, és miután a tapasztalatom negatív volt - ezért vagyok szkeptikus - meghagytam a lehetőségét annak, hogy aki használja és szeretné bizonyítani a maga igazát, megtehesse. Én olyan nagyon nem szeretnék bizonygatni, magam számára megtettem, az pedig, hogy az érdeklődő figyelembe veszi-e a szkeptikus megjegyzésemet vagy sem, az teljes mértékben az ő dolga.

    Időnként, amikor vitatkozunk egy fórumon (azaz a szó eredeti értelmében érveket ütköztetünk) a vitapartnertől megkapom, hogy kioktató vagyok. Én pedig úgy érzem, hogy nem feltétlenül az én hangnememmel és főleg a mondandómmal van a gond, hanem a vitapartner nehezen viseli a kritikát vagy elfogy az ellenérve. Erről pedig nem én tehetek.
    Számomra - miután figyelmetlen voltam - az sem volt egyértelmű, hogy a linkelt fotó a tiéd lenne, ezért is írtam úgy, hogy "a fotós"... És nem minősítettem jelzőkkel a fotóst, csak leírtam, hogy nem értettem a fotózás pillanatában a gyakorlatát. És tényleg ne vedd kioktatásnak, de a digitális fotózás egyik nagy-nagy előnye az, hogy a helyszínen ott és azonnal leellenőrizhetjük amit művelünk. Ez a fotó(d) meg (kár érte!) olyan jelentős mértékben beégett (ezért is hoztad fel példaként) hogy talán jogos a csodálkozásom, hogy ezt hogy-hogy nem vetted észre? Persze, nincs nagy jelentősége a dolognak, mindenkivel előfordul, hogy a helyszínen nem a legjobb döntéseket hozza, mindenki elnézhet egy-egy expót és én nem is szóltam volna egy szót sem, ha valami akciófotóról van szó, de miután ez egy mozdulatlan tájkép volt, így több módja is lehetett volna annak, hogy a kép sikeresnek bizonyuljon. Nyilván nem vagyunk egyformák, nekem negyedik helyen sem jutott volna eszembe a HTP hanem ha azt érzem, hogy iszonyatosan nagy a dinamikai különbség, akkor csinálok egy expósorozatot (szégyen-gyalázat de fogalmam sincs, hol kell ezt a gépen beállítani, de biztosan lehet...) eldöntöm, hogy mi a fontosabb számomra, az ég vagy az árnyékos részek és persze ellenőrzöm az exponálás eredményét. Az, hogy a gép hisztogramja csalóka, abban igazad van, de én úgy vagyok vele, hogy ha már a kelleténél nagyobb felületen villog a beégés, akkor inkább alulexponálok. A fénymérés (módja) meg - szerintem - ilyenkor nem igazán lényeges, M módban érdemes fényképezni és ellenőrizni az exponálás eredményét. Amíg az ember azon gondolkodik, hogy melyik fénymérési mód lenne a célravezető, addig exponál egyet az ember és korrigál ha kell. Nyilván ez most csak egy ilyen tájfotóra vonatkozik, akcióban nem ez a módi :)

    De részemről egyébként nincs semmiféle harag és még csak vitának sem nevezném a dolgot, pont azért mert nem érveket ütköztetünk. Az érv két célirányos fotó lenne.

    Még valami: szerintem a fotózásnak nem az a lényeges része, hogy a kép technikai értelemben tökéletes legyen beégések és bebukások nélkül. Az erre való görcsös akarat attól a nagyvonalúságtól fosztja meg az embert, hogy merjen dönteni és választani, hogy mi a fontosabb. A technikai perfekció képes kiherélni a képet, nem szellemi mondandója lesz a képnek, hanem technikai csili-vili. Ez most megint nem kioktatás akar lenni, hanem a személyes tapasztalatom a fotografálásról. Megfogadható, elvethető tetszés szerint.

Új hozzászólás Aktív témák