Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • k1csi

    senior tag

    válasz MC Pite #12640 üzenetére

    Ezt egyébként cserélhető obis gépeknél nem tudom hogy oldják meg hogy tudjon a gép arról hogy stabilizált az obi, ezt minden esetben lekommunikálja a váznak? Vagy hiú ábrándokat kergetek ha úgy gondolom hogy az érzékenységet/záridőt ezzel összhangban állítja?

    Én nem vettem észre, hogy a stabit bárhol figyelembevenné a váz az érzékenység/záridő állításnál. De gondold el a stabi csak az obi bemozdulását kompenzálja, miközben a téma is mozoghat amit nem tudhat a váz.

    Egyébként a legnagyobb tévképzet ami létezik a DSLR-t nem használóknál, hogy itt büntetlenül lehet tolni az ISO-t. Persze jobban bírják, de alacsonyabb ISO-n mindig szebb képek lesznek.

    K-x-en nincs expo korrekció? Csak mivelhogy a váz megint nem tudhatja milyen hangulatot szeretnél (vagy egy középszürkénél világosabb/sötétebb dominál a fotón) és valami beépített logika alapján (amit minimálisan előre befolyásolhatsz, hogy átlagoljon, vagy a fókuszpont környékét nagyobb súllyal vegyen figyelembe stb.) próbál egy középszürkét elérni.

    Egyébként fókuszhibák minimalizására én mindig a középső AF pontot szoktam használni. Pontosabb is (az okokba most nem mennék bele, keress rá), meg akkor tudom előre, hogy hol kellene legyen és nem a váz választ AF pontot.

    Azaz a váz csak egy eszköz, neked kell irányítani (és sok esetben a belső logika nem is dokumentált).
    Ha átadod a döntéseket a váznak akkor fotósból egy zárcsattogtató automatára degradáltad magad.

    Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

Új hozzászólás Aktív témák