Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • *Ropi*

    félisten

    válasz nfsu17 #11339 üzenetére

    "Mikortól számít egy obi mondjuk backfókuszosnak?"

    A Canon hivatalos referenciája az élességi tartományra a beállított élességi síktól feléd közeledve (front) 1/3, tőled messzebbre (back) 2/3 egység. Tehát, ha egy 4 soros csoportképet akarsz lőni, akkor megfelelően szűk rekesszel a második sorra fókuszálva lesz olyan képed, amin mindenki éles. :U

    Megfelelő célábrán ezt lehet mérni: ha a fókusz síkja jelentősen eltér a fentiekben meghatározottól (tehát a második sorra céloztál, de a képen nem ott van a legélesebb rész), akkor beszélünk front,- vagy backfocus jelenségről.

    "Most itt arról van szó, hogy az AF talált a középső AF környékén egy kontrasztosabb felületet, amire ő szépen beélesített, vagy ez már backfókusznak minősül?"

    Figyelembe kell azt is venni, hogy az AF érzékelő mezők nem mindig vannak teljesen fedésben a keresőben látott jelzésekkel. Lehet, hogy csak pár milliméterrel van arrébb a kompozícióban, de az már elég ahhoz, hogy a témáról lecsúszva a mögötte lévő falat fogja be élesre...Viszont, ha mindig ilyen képeket csinál, hogy a téma mögött 2m-rel van az élességi sík, akkor nagyon backfocus-os az az üveg. ;)

    "Mondjuk 17mm ez a Sigma sokszor használhatatlan. Olyan backfókusza van 17mm-en, hogy csak pislogok. A kb 300m lévő hátsó házak élesek, a tőlem mondjuk 20m lévő autó helyett. De itt is van, amikor meg jó lesz a kép, de kis százalékban."

    Ez Sigma. ;) Köztudott róluk, hogy az élesség pontos eltalálása nem erős oldaluk, főleg nem fényszegény helyzetekben. :U Ráadásul nagylátón még jóval nagyobb a DOF, mint hosszabb gyútávokon, így ha ott hibázik, akkor feljebb nyitottabb rekeszeken még többet. :U Arra az üvegre nagyon ráférne egy kalibrálás. Camera Kft., ha még garanciaidőn belül van (nem tudom, mikori vásárlás, de az újabbakra 3 év garanciát ad a Sigma).

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Új hozzászólás Aktív témák