Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Petykemano

  addikt

  válasz Z10N #14838 üzenetére

  Megint felröppentek a pletykák a Godavari specifikációiról.
  Most épp a 7870K-t részletezgették (+200Mhz CPU, +136Mhz IGP). Most az mindegy is, hogy ezek a mostani pletykák igazak-e vagy sem. Valamilyen előrelépést biztos jelent, de nyilvánvalóan a CPU, IGP órajelének emelésén kívül (helyett) sokkal nagyobb dobás lenne, ha megkapná a Tongában debütált Data Color Compression eljárást. (ami a GCN 1.2, ha nem tévedek)

  Ez lenne logikus, amúgy olyan soványka a nemsokára érkező rá váró megmérettetésben. De nem először teljesítene a várakozásokon alul az AMD.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Z10N #14948 üzenetére

  Én is akkor látnám igazán értelmét (a csinnadrattának, meg az elnevezésnek jelen körülmények között), ha nem csak órajelet emelnének, hanem mellétennék a tömörítést is. Annak úgy már lenne értelme, mégha nem is lenne túl nagy előrelépés. Az excavator hiányát nem érzem akkor problémának; aki erős CPU-t szeretne, vagy erős diszkrét kártyájához szeretne procit, úgyse ilyet vesz.

  Egyre többet olvasni arról, hogy a Samsung invesztál a 28nm-es FD-SOI eljárásba. Illetve arról, hogy GF által az IBM technológiák között volt 22nm-es FD-SOI terv. Élek a feltételezéssel, hogy az IBM ezen szeretné gyártatni a Power procikat. Ezt ugye úgy adták el a GF-nak, hogy annak majd az a méretgazdaságosság miatt (más is tud rajta gyártatni), meg fogja érni a fejlesztés. Ki más gyárthatna még nagy tételben ezen a gyártástechnológián, mint a SOI technilógiákban jártas AMD?
  De ezzel együtt sok szól ezek ellen is: A HDL-t portolni kéne, és az AMD a slide-okban azt írta, hogy nem fog egzotikus gyártástechnológiákba invesztálni. Mondjuk nem csodálom, ezzel már többször megégette magát.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz derive #14951 üzenetére

  http://semiengineering.com/one-on-one-thomas-caulfield/

  Bár nem tudom, ez mennyire hablaty, de itt még a tegnapi napig állították, hogy lesz 22nm FD-SOI a GloFo-nál.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz stratova #14954 üzenetére

  Amit erről pletykaszinten tudni lehet, az az, hogy bár sokkal magasabb fekvenciát nem lehet elérni vele, a FD-SOI-nak jobbak a fogyasztási mutatói, mint a 28nm-es planar bulknak. A samsung a 28nm-es - állítólag - kifejezetten azoknak, illetve olyan célra ajánlja, akik nem engedhetik meg maguknak a 14nm-es finfet drágaságát, vagy épp a különösen alacsony fogyasztásban érdekelt. (IoT)
  Állítólag most azért a 22nm van célpontban, mert ez az utolsó olyan csíkszélesség, amihez még nem kell double patterning, s így finfethez képest olcsóbb tud lenni a gyártása. Állítólag az intel is ezért a 22nm-es választotta ezt a méretet.
  Állítólag 28nm-es planar bulkról FD-SOI-ra átállni kevesebb fejlesztést igényel, s így olcsóbb, mint a 14nm finfetre. A 22nm FD-SOI-t úgy reklámozzák, hogy finfet teljesítmény (fogyasztás?) 28nm-es áron

  Szerintem lehetne létjogosultsága ennek a gyártástechnológiának (ha tényleg elkészül, hehe). Bár a finfet is nagyon jól skálázódik, de ha tényleg annyival olcsóbb erre átállni (beleértve a HDL-t), mint finfetre, akkor lehet, hogy az AMD-nek jobban megérné a kifutó, újracímkézett termékeket erre átállítani. A finfet biztos drága lesz, ez lehetne akár egy surranópálya.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz -=MrLF=- #14956 üzenetére

  Elég szomorú, hogy ez ilyen soványka lett. Bár biztos mellékágon készült. Csak így kicsit kár volt a 'Godavari' felhajtás.

  Kár, hogy nem sikerült a Godavari-ba beépíteni a GCN3-at. Pedig igazán nagyot dobbanthatott volna az IGP úgy. Ráadásul nem is sikerült olyan fényesre.
  S ez így azt a hiányérzetet kelti, hogy nehogymár tényleg ez legyen, aminek 2015 második negyedévétől 2016 kitudja melyik negyedévéig kéne tolnia a szekeret? Tökre érthetetlen (Persze értem én a fókuszokat, meg a fejlesztési költségvetést, mégis az az érzésem, hogy ide még érkeznie kéne valaminek ősszel és ez a 7870K ez csak egy áthidaló termék, amolyan konc)

  Van még egy dolog, amin elgondolkodtam és ami szerintem szintén tökre logikus lenne az AMD részéről.
  Nyilvánvaló, hogy a jelenleg relatíve olcsón kapható Piledriver alapú 6-8 magos FX procik elvi értéke a DirectX12/Vulkan apik és azokat használó játékok megjelenésével jelentősen fel fog értékelődni, hiszen ezen apik egyik lényegi fejlesztése a több magon való jobb skálázódás. ([link]) Ez szerintem önmagában simán újra kedvező színben tűntetheti fel a már koros, de jóárú 83XX-eket.

  Azt a 9XXX-es szériás procik nyilvánvalóvá tették, hogy az AMD nem tud többet kihozni a Piledriverből. Ám ha igazak a pletykák, amely szerint a GlobalFoundries-nál készül egy 22nm-es FD SOI eljárás és tételezzük fel, hogy kivételesen tényleg el is készül, és figyelembe vesszük, hogy ezek a Piledriver magos procik még mindig az ehhez technológiailag közel álló 32nm-es PD-SOI eljárással készülnek, akkor már szinte kötelezően adja magát, hogy a Windows 10 + DirectX12 és ezt használó 8 magon már jól skálázódó játékok ez év második felétől várható megjelenéséhez igazítva az AMD a GloFo elkészültét "kényelmesen" bevárva kiadjon egy még mindig relatív olcsó, de mind teljesítményben, mind fogyasztásban sokkal jobb 22nm-es FD SOI-n készülő - akár excavator magokkal rendelkező - új FX szérát.

  Botorság lenne nem meglépni. A Zen ki tudja mikor érkezik 2016-ban?

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz zoli7903 #14972 üzenetére

  Én sem hiszem el, hogy tényleg megtörténhet, hogy innen még másfél év, mire képes összerakni egy új CPU-t az AMD. Szerintem addig csak a Fiji meg a Carrizo aligha tartja életben. Ráadásul másfél év múlva egy excavatorral szerelt 8CU-s APU már szinte semmit nem fog érni, addigra az Intel is bőven iris Pro-t tesz a drágább i3-akba.

  Amit én várnék, mivel a géming fókusz az AMD-nél, az érkező több magon jól skálázódó api-kat meglovagolandó, ésszerűnek és célszerűnek és stílusosnak tartanám, ősszel bejelentve, ősz végén elérhetően, hogy a tavalyi frissítéshez hasonlóan megjelenjen egy új Piledriver, de inkább Excavatorral szerelt 22nm-es (IBM) (FD-)SOI-n gyártott FX széria.

  Majd ezt követően szintén ezt a hullámot és a vele együtt jövő Abu által emlegetett heterogén multiadapter lehetőséget meglovagolva, ami még egy picit zárójelbe teszi az egyszálas CPU teljesítményt, legkésőbb 2016 januárban elő kéne rukkolni egy 8 CPU és 12 v 16 CU magos Carrizoval. Az órajeleken nem is kéne változtatni, ami most 4+8 maggal 35W, 8+12/16-tal lehetne mondjuk 65W v 77W. A 16 CU-s változat mellé már tennék HBM-et is 1GB-ot, így az önálló gémingre is kellő erővel bírna. Itt az FD-SOI nem biztos, hogy játszana, mert az apukat most bulk-on készítik, de azért kétségtelen, hogy nem ártana, ha az említett TDP keretek mellett tudna 3Ghz-et futni.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Bici #14974 üzenetére

  Nem Zen, hanem excavator, ill carrizo "alapokon" gondoltam ezeket. Szerintem a Zen majd csak 2016 végén lesz elérhető, épp ezért írtam, Hogy nem hiszem el, hogy mostantól másfél évig nem lesz semmi, csak mobil carrizo meg fiji.
  A dx12 viszont egy kiváló apropó a sokmagvas fx prociknak. Low hanging fruit.

  [ Szerkesztve ]

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Bici #14980 üzenetére

  A HDL használata miközben jelentősen csökkenti a helyigényt és így növeli a gazdaságosságot, csökkenti az elérhető frekvenciát. Én ezt az FX szériából épp ezért lehet, hogy inkább kihagynám. Mint ahogy a jelenlegi Piledriverek is HDL nélkül 32nm-es SOI eljáráson készülnek. De ebből többet kihozni nyilvánvalóan nem lehet már.
  Az excavator kész, feltételezem, hogy lehetne azt akár HDL nélkül is elkészíteni.
  Azért nem finfettel kísérleteznék, mert a finfet egyrészt drága, másrészt a Glofo átvette az IBM félvezetőgyártását amely keretében készültek a 22nm PD-SOI-n a POWER8 procik, másrészt állítólag készül a GLofonál a 22nm-es FD-SOI is, és ezek valamelyikre csak egyszerűbb és olcsóbb átpakolni, mint finfetre.
  Elképzeléseim és várakozásaim szerint excavator magokkal szerelve 22nm-es FD-SOI-n gyártva az AMD tudna készíteni egy procit, ami +15-20% IPC mellett bír az FX-9370 frekvenciájával (4,4Ghz) és még mindig 95W-on belül marad. Ami a DX12 érkeztével géming területen nagyonis versenyképes lenne az intel kínálatával és mivel az FD-SOI olcsóbb, mint a finfet, ezért árban is versenyképes tudna lenni.

  Persze tudom, hogy sok a ha, meg minden pénzbe kerül, nem azt mondom, hogy ez lesz, csak azt, hogy én ezt tenném, ezt várnám.

  A 8+12 magvas carrizo különösebb fejlesztés nélkülk már jövő év elején életképes lenne kaveri utódként. De a HBM-es változat sem késlekedhet sokat.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz stratova #14982 üzenetére

  Ha 4+8 mag 35W-on elmegy, akkor 8+12 magnak bele kéne férnie 65-77W-ba. Természetesen frekvenciaváltozás nélkül. Ha hihetünk Abunak, hogy a Kaveri megfelelő körülmények között mindent letarol, akkor egy ilyen Carrizo-alapú desktop APU lényegében géming téren a csúcskategóriába pozícionálná magát, ahol se a hűtéssel, se az árral, nyereségességgel nem kéne problémának lennie. Még HBM-mel együtt se.

  Az FD-SOI-val kapcsolatban igazad van, nincs kimondott vagy leírt szó erről az AMD-nél. Ami erre utal az az, hogy a GloFo oda tervezi elhelyezni az állítólagos 22nm FD-sOI gyártást, ahol most a 32nm-es PD-SOIn gyártják az FX-eket. A FAD-os diasoron csak az látható, hogy nem fognak egyedi gyártástechnológiába invesztálni, nem az, hogy a finfeten kívül mást biztosan nem használnak majd. Mivel a GloFo lesz az IBM kizárólagos szállítója, így feltételezhető, hogy ha van SOI fejlesztés, az elsősorban az IBM finanszírozásában épül ki. De tényleg a finfet a kinyilatkoztatott fő csapásirány. De nehéz volna elhini, hogy innentől másfél évig semmi, amikor kínálkozó lehetőségek vannak.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz FireKeeper #14984 üzenetére

  Szerintem ezúttal a szoftveres környezet nem áll rosszul. A dx12 és a vulkan is bír a többmagos skálázódással, a microsoftnak Más miatt, de nagyon fontos, hogy a Windows 10 minél hamarabb elterjedjen.

  Ami inkább kérdés, hogy lesz-e Tényleg 22nm Fdsoi (ami azért "különleges", mert olcsóbb, mint a finfet és talán egyszerűbb ráépíteni az excavatort), illetve Hogy ha lesz is, az amdnek van-e erre pénze, ideje.

  Normál körülmények között azt mondanám, veszett fejsze nyele, egy 9590-hez is hiába tennél még 20%-ot az IPC-re, attól még pont úgy szenvedne az egyszálas apikkal. A dx12 feloldja ezt a szűk keresztmetszetet.

  Gondolom azért október-november táján már lesznek dx12-es címek.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz FireKeeper #14986 üzenetére

  Nem gondolnám, hogy az excavatort követné még bármi is a bulldozer vonalból. De az XV kész van, "csak" terméket kell építeni rá.
  S szerintem azért lenne indokolt, mert az AMD portfólija eléggé leharcolt (Kaveri 2014Q1, PD FX 2014Q3), a Zen 2016 végén is érkezhet, ami ide másfél év. A DX12 adta lehetőség pedig ennek az évnek a második felében/től fog nyílni.

  De lehet, hogy az AMD-nél másként látják és úgy gondolják, hogy a jelenleg termékkínálattal kihúzzák, míg megérkezik a Zen gyilkos IPC-vel

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz derive #15002 üzenetére

  Fura. Én nem gondolnám, hogy az excavatort érdemes volna még farigcsálni.
  Jön a zen, jön a jól skálázódó dx12. mondjuk.... ha abból indulunk ki, hogy az FX azt opteronból jön le, akkor ilyet talán egy 8 modulos és 8 magos excavator alapú opteront (és vele együtt FX-et) talán érdemes lenne összerakni - még idén.
  Természetesen 22nm FD-SOI-n

  De Fiery valami felezett Carrizoról beszélt.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Fiery #15004 üzenetére

  Annak van értelme, hogy 1 excavator modult (2 mag) és 4 CU-t teszel 1 modulba, aminek mondjuk közös L3 cache lenne valamennyi HBM? A sebesség és a késleltetés erre a célra elegendő.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Balala2007 #15007 üzenetére

  Ahogy a wccf-en felröppent, úgy le is lőtték

  Viszont:
  Poszt
  Forrás

  Bár több okom van azt hinni, hogy ezek a szivárgások nem igazak, de ha mégis, az eléggé lapos.

  A bristol ridge alig különbözik felépítésében a carrizotól, sehol egy utalás az apukba beépítendő HBM-ről, amivel azok grafikai teljesítményét tolnák ki felvéve a versenyt az intel érkező megoldásaival, sehol egy említés 8+12/16 magos apu (a 200W-os HPC piacra szánt pletyke asztali deriváltja), asztali CPU vonalon semmi előrelépés 2016Q3-ig, pedig ha már a excavator+ magokból desktop aput építenek, egy frissítést ez is megérne idén

  De legalább szerepel rajta a Stoney Ridge.

  [ Szerkesztve ]

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Oliverda #15010 üzenetére

  Hát igen, nem más, mint az. Ami, hát, hogy fogalmazzak... kár.
  Bár álmodozásnak hat, főleg ilyen konzervatív roadmappel szembeállítva, de szerintem nagyonis indokolt 2016-ra HBM-mel szerelt apukról beszélni. Amennyire én tudom, a Fiji valójában már egy ideje kész volt, csak még össze kellett érnie a szálaknak a HBM-mel.
  Ősztől érkezik az Inteltől a Skylake, ami a Broadwell után tovább növeli az IGP kapacitását és tudását. És ezzel az AMD egy 2014 elején debütált technológiával versenyez (Kaveri, Godavari) Egy excavatorra és a szintén 2014-ben debütáló GCN3-ra épülő, de még 28nm-t használó asztal procival még tüzet oltani se lehet már majd 2016 elején. a Carrizoban az volt az érthető rész, hogy Low powerre kellett optimalizálni. A Bristol Ridge-gel 2016 elején három probléma lesz: az 4 excavator mag vagy kevés lesz, vagy sokat fogyaszt, önmagában a GCN3 pedig túl keveset fog hozzátenni a Kaveri grafikus teljesítményhez, talán még DDR4-gyel együtt is és az egész megoldás 28nm-en túl sokat fog fogyasztani.

  Mondom mit tartanék én eladhatónak (álmodozás ON):

  Ahogy már említettem a DX12 megjelenésekor demoznám a Visherán, mennyivel versenyképesebb lett és bejelenteném, hogy készülünk ám a játékosoknak 8 magos 22nm-en készülő excavator magokkal szerelt procikkal, amiket mondjuk ősszel dobnék piacra. Játékból biztos sok készül el karácsonyra, kerüljön a fa alá proci is. (Ha a Bristol Ridge-hez képesek excavatort készíteni magas frekvenciára optimalizálva, akkor ez igazán nem kéne, hogy megerőltető legyen.) Ennek persze kétségtelenül ellentmond, hogy a Project Quantumban Intel procit használtak.
  Ezzel egyidőben, vagyis a DX12 megjelenésekor demoznám az asztali Carrizot (ami a Bristol Ridge). Ugye már most is demózgatják a Carrizot DX12 alatt. Ezt el lehetne adni AXX-8XXX (Godavari) néven. (A helye végülis megvan, összeállna a kép, hogy az A10-7870K miért 7870K - a pletykaszájtok is csak kicsit éreznék magukat becsapva.)
  A GCN3-ból jövő delta color compression most még sokat jelentene, hisz most jelenik meg majd az új driver, ami Abu elmondása szerint minden GCN-t érint, feltételezem az apukat is, így elég nagyot lehetne előrelépni a korábbi kaveri szinthez képest.

  Ezzel nagyjából egyidőben (2015Q3) megjelenik a Skylake is, ami elvileg egy nagy előrelépést jelent IGP téren. Valószínűleg a Skylake megjelenésével (hUMA, meg egyebek) előtérbe kerül majd az IGP számítási kapacitásának befogása. Akik eddig fikázták az AMD-t, hogy de szar az APU, mert játékra szar, mindenre szar, és kell a fenének az IGP, letiltom biosból a fenébe, azok majd hasonló vehemenciával fogják villággá kürtölni, micsoda istencsászár az Intel, hogy megtízszerezte a CPU számítási kapacitását és csak opencl-t kell hozzá használni és stb.

  A Zen megjelenése ekkor még legalább 1 év és drága Finfetre épül. (Kicsit rossz, hogy az AMD mintha a piaci trendekkel ellentétesen fejlesztene: amikor az egyszálas teljesítmény a fontos, akkor throughputra fejleszt, amikor végre kikényszeríti a többmagos skálázódást, akkor meg irányt vált, erre csak egy megoldás van!).

  CPU magok terén az excavatorra kell támaszkodni, de az új szoftveres környezetben már annyira nem is béna. Az IGP teljesítményét egyértelműen az on die HBM-mel lehet növelni, mivel eddig is memória sávszélesség limites volt az IGP játékokban legalábbis. az On Die HBM ötlete érdekes. Elvileg a HBM képes lenne nagyjából azt a késleltetést hozni, mint a bulldozer l3 cache, amiben az a 8MB elvitte a chipharmadát, ~100nmm-t. Ehhez képest 1GB HBM csak 5x7mm kiterjedésű. Még ha nem is hozza azt a késleltetést, amit egy l3 cache-től várnánk, és inkább csak l4 minősítést kaphatna, még akkor is nagyságrendekkel jobb, mint a rendszermemória és brutálisan nagy méretű. (egyébként állítólag a HMC alkalmasabb lesz erre a célra)
  Gyártástechnológia váltással pedig lehetne egy mainsteam prociba is több magot építeni TDP kereten belül, vagy csökkenteni a fogyasztást. De ez a szegmens nem az, ahol a drága finfetet még be lehetne vetni.

  A következő termék 2016Q1-Q2 4-6-8 az FX-eknél alacsonyabb órajelű excavator magos és 12-16 CU-s 22nm-es FD-SOIn épülő nagy APU, amihez a járna már 1GB HBM is. Ha a Carrizot össze tudták dobni 35W-ba 28nm-es bulkon, akkor egy ilyennek 77-95W-ba bele kellene férnie. Amúgy is volt szó HPC szegmensbe szánt 200W-os APU-ról, tehát az ötlet megintcsak nem távoli, alaptalan.

  Ekkor tehát lenne
  - 4-6-8 magos FX excavator 22nm FD-SOI-n, ami elvileg olcsó
  - 4-6-8 + 8-12-16 magos mainstream excavator HBM-mel 22nm-en (itt a 8+16 magos mondjuk már kifejezeten erős gép, olyan 60-75e Ft)

  Erre érkezne 14nm-es finfeten lovagolva a 8 magos (16 szál) Zen FX, ami nem váltaná az 22nm-en gyártott excavator FX-et, hanem fölé épülne be mind teljesítményben, mind árban. A többi ismert.

  Álmodozás OFF :)

  De azért ez mennyivel ütőképesebb lenne, mint az a meglehetősen konzervatív, ortodox, lejárt szavatosságú technológiákat használó leszakadó termékskálát felvonultató roadmap?

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Fiery #15012 üzenetére

  Áh, nem a $$$$ a baj vele, hanem ez: $$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$ :)

  Nem tudom, hogy 1GB (vagy akármennyi) integrálása mennyibe kerülhet, most még biztosan nem olcsó (most mondjuk $100-150-ra saccolnám), de később, amikor már nem, vagy nem csak olcsó játékgépként gondolunk majd az apukra, lehet, hogy meg fogja érni olyan változatot vásárolni, ami ilyen. Az IGP teljesítményét a memória sávszélessége korlátozza és ezen a DDR4 se fog sokat segíteni, valamilyen valamilyen megoldásra szükség van, ha az apuk terén tovább akar lépni az AMD a 4+8 szintről.
  Nem biztos, hogy akar, nem biztos, hogy kell. Hogy piacképes, illetve eladható lenne-e nyilván az határozná meg, hogy mondjuk egy 4+8-nál nagyobb kiszerelésű valamilyen a rendszermemóriánál nagyobb sávszélességet biztosító nagy kapacitású cache megoldással bíró megoldás mit tesz le a benchmarkokban. Valószínűnek tartom, hogy egy ilyen nagyobb megoldást már közepes játékgépként még kisebb réteg vásárolná, ennek így legalább bizonyos szegmensekben vernie kéne a 8 magos hagyományos proceszorokat. Igaz, megfelelő környezetben ezt Abu elmondása alapján a kaveri is megteszi.

  Pontosan a teszteredményekkel lehet kikormányozni a skatulyából. Ha ez nem megy, akkor a Zent is megette a fene.

  Azt mondod, hogy akkor csak a 4+8-as, vagy ennél kisebb APU és a 4-6-8-12-16-24 magos hagyományos CPU piacképes, minden más eladhatatlan és értelmetlen?

  (#15013) derive
  Tőled is kérdezem, lehet, hogy csak én vagyok tájékozatlan, hogy ilyen más olcsóbb és könnyebben implementálható megoldást látsz, amivel az APU-k adatéhségét csillapítani lehet, amivel ki lehet hajtani az IGP-t teljes kapacitáson és amivel esetleg tovább lehetne lépni 8CU-n, akár csak 12-ig? Vagy el tudom fogadni azt az álláspontot is, ha a 8CU-nál soha nem fog több kelleni egy APU-ba és ennélfogva a magasabb sávszélességgel való táplálás is szükségtelen. (Csak hát az Intel - még ha csak hobbiból is - de ezt csinálja)
  Egyetértek azzal, hogy 2016-ban elég nehéz helyzetben lesz bármi, ami 28nm-en jön már ki akkor. Főleg ilyen Q2 táján. De nem hiszem, hogy a GF rövid élettartamú node-nak szánná a 22nm-es FD-SOI-t. Mivel mellett kész(ül) a 14nm-es finfet, eléggé valószínűtlennek tartom, hogy valakinek valamilyen előnyt ne jelentene. Ráadásul nem csak a GF-ről van szó, hanem a Samsung már sorolja is a kínálatában a 28nm-es FD-SOI-t. Azt beszélik, hogy a finfet meglehetősen drága lesz, amin épp ezért alacsony értékű terméket nem lesz érdemes gyártani. A Samsung a 28nm FD-t azoknak ajánlja, akiknek fontos az alacsony fogyasztás, de nem tudják megfizetni a finfetet. Tipikusan IoT bigyók, meg asszem a Cisco igénybe fogja venni, de rebesgették, hogy a Qualcomm is gyengébb SoC-okat ezen fogja gyártani és csak a zászlóshajókat gyártatja finfeten.
  A GF ezzel szemben a 22nm-es FD-t nem LowPower eljárásnak szánja, hanem amolyan köztesnek, úgy reklámozza, hogy "14nm performance on 28nm cost". Bár a GF-al kapcsolatos hírekben kevésbé bízok, ezt én is hiszem, ha látom. De ha tényleg készül, akkor szerintem érdemes lehetne - idén - átugrani rá ezekkel a termékekkel, mígnem be nem fut a Zen - ami késhet. az FD-ről azt is mondják, hogy bulkról, meg hát nyilván PD-SOI-ról könnyebb átmenni rá, mint finfetre. Ebből a szempontból irreleváns, hogy korábban lesz-e kész a 14nm, ha azon gyártani és arra átervezni is magasabb költség. Itt ez azon múlik, hogy tényleg készül-e ilyen eljárás FD-re, k,ész lesz-e tényleg, és áttervezni és azon gyártani vajon az AMD számára vállalhatóan kevesebb-e. Ezt nem tudom. De a marketing alapján lowpower+lowcost termékekhez lehet, hogy gazdaságosabb, mint a finfet

  (#15014) Yutani
  Én nem hiszem, hogy az excavatort kihoznák 14nm-en. Azt én csak annyira és addig próbálnám meg piacképesen életben tartani és olcsón gyártani, amíg mindenhová meg nem érkezik a Zen. Ez ugye a roadmapek alapján 2017, addig 28nm-en gyártani elég képtelenül hangzik.

  (#15015) Oliverda
  Mik azok a minden más megoldások?
  (#15017) Oliverda
  Én soha nem állítottam, hogy a Zen más eljáráson jönne, mint a Samsung/GF féle 14nm-es finfet.
  Azért lehet érdemes gondolkodni a 22nm-en, ha úgy van, mert elvileg könnyebb rá áttervezni és olcsóbb vele gyártani, mint finfettel. A zen érkeztéig (ami innen számítva másfél év is lehet) adhatna egy löketet a jelenlegi kínálatnak. Sőt az sem lenne meglepő, ha a későbbiekben is - az olcsóbbság miatt - 22nm-en készülnének lowpower, lowcost chipek.
  Párhuzamosan használni több gyártástechnológiát nem idegen az AMDtől, hiszen az FX proficikat jelenleg is 32nm-es PD-SOIn gyártják, a GPU-kat ha jól tudom a TSMC, az APUkat meg most már a GF 28SHP vagy GF28A eljáráson.
  De persze az volna a legjobb, ha az IBM, Apple, Nvidia, Qualcomm, Samsung, AMD, MediaTek élvonalbeli chiptervezők számára mind jutna elegendő finfet kapacitás a Samsung, a GF és a TSMC gyáraiban és a szűkös kapacitás nem vinné fel az árakat. (A Samsung mondjuk nem így készül)

  De félreértés ne essék, én egy nem állítom, hogy bármi abból, amiről álmodoztam, tényleg úgy lesz, az AMD költségvetési lehetőségei szűkösek, nomeg gondolhatja másképp és a piac is gondolhatja másképp. Én csak álmodoztam.:)

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Fiery #15022 üzenetére

  szerintem egyről beszélünk. CSak azt azt mondod, hogy egyértelműen CPU tekintetében kéne lenyomnia az intelt, én pedig azt, hogy az is elég lenne, ha nem csak néhány kivételes alkalmazásban, hanem soksok alkalmazásban és soksok játékban egy amúgy akár gyengébb CPU-val szerelt, de azt a szoftverek által kihasznált módon IGPvel kompenzáló APU is elég lenne. Ha például nem csak a libreoffice lenne ilyen, mint első fehér holló, hanem játékok tömkelegében verné laposra egy szaros kis Carrizo egy i5-öt ugyanazzal a dGPU-val. Ez persze ugyanolyan valószínű, mint a Te siker-forgatókönyved, hogy a Zen egyértelműen megveri majd a konkurenciát.

  [ Szerkesztve ]

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Fiery #15024 üzenetére

  A reviewerekkel kapcsolatban igazad van. Valószínű, hogy ha esetleg egy képzeletbeli 8CPU+12CU magos akármilyen APU DX12-es játékok alatt alatt i5-öket, i7-eket verne, akkor is azt firtatnák sokan, hogy vajon egyszáles CPU teljesítményben eléri-e a fele teljesítményt.

  (#15026) Oliverda
  Értem. Ezeknek valóban meghatározó szerepük lehet. Hiszen az egyértelműen látszik a DDR3-as tesztekből is, hogy 2400Mhz-ig nagyon szépen skálázódik fel az fps. Az nyilván a memória vezérlőtől is függ, hogy ezen túl mennyire tud skálázódni, a kaveri valószínűleg nem nagyon. Ha ehhez képest 3200Mhz-es memóriákkal számolunk, akkor az max 33% többlet. A delta color compression az AMD slidejai szerint 40%-kal magasabb effektív sávszélességet eredményez. EZ alapján ez valószínűleg arra lesz elég, hogy a Bristol Ridge-be tervezett 8CU-t, esetleg már a Godavari-ban látott frekvencián maradéktalanul kiszolgálja. Ez egyébként szép előrelépés lenne pláne úgy, hogy fejleszteni alig kellett.
  Igazad van, talán tényleg kár előrerohanni HBM-ekkel. Csak az a baj, hogy ezeknek az alternatív technológiáknak már most (értsd: a Skylake megjelenésekor) elérhetőnek kéne lennie. Vagy lehet ennek az az oka, hogy még úgyis túl drága a DDR4?

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz derive #15038 üzenetére

  Én egyértelműen abban gondolkodtam már, hogy a 4+8-nál nagyobb teljesítményű APU-t csak akkor lehet eladni, ha az lényegesen jobb teljesítményt nyújt játékban, mint azonos árú olcsó CPU+dVGA (ehhez valószínűleg mindenképp kellene valami cache megoldás, mert a 8 CU-t a DDR4 és a DCC kb épphogy kihajtja majd), vagy a DX12 skálázódása és compute célú IGP felhasználása révén hagyományos CPU-kat hagy le olcsóbban, és/vagy alacsonyabb fogyasztás mellett ugyanazt a dVGA-t kihajtva.
  De elismerem, hogy ez nagyon necces piac szoftveres szempontból, hogy mikor jön el az a pillanat, amikor jöhetne és amikor tényleg el tudná hinteni az AMD, hogy ha ilyet veszel, jobban jársz, MOST.

  (#15039) Oliverda
  Ha igaz, amit Abu mondott, hogy DX12 alatt a GCN majd jobb teljesítményt fog tudni leadni, mint most DX11 alatt, mert most sokmindent emulál, akkor a későbbiekben még ez is hozzáadódik a DDR4, a DCC adta többlet teljesítményhez mindenféle változtatás nélkül. Így az AMD - szerencséjére - a jobb lehetőségeket ölbe tett kézzel tudja várni, vagy másra fókuszálni és a termékeik az idő előrehaladtával nem avulnak el nagymértékben, csak ezzel ugyanaz a baj, minta Furyval, hogy úgy tűnik, hogy a "most brutálisan sokkal jobb" sokkal jobban elad egy terméket, mint a "most ugyan a legjobb, de később is bőven jó lesz"

  Azt mondják egyébként, hogy a HMC alkalmasabb lesz nem csak GPU célokra, mert szempont volt a késleltetés is. De beszélhetünk például az 1T SRAM-ról is. Arról tudtok valamit?

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Fiery #15042 üzenetére

  Ez elég érdekes valóban.

  Kivácsi vagyok vajon erőltetik-e tovább a 4 magon elérhető legnagyobb frekvenciát, vagy inkább - a későbbiekben - növelik a magok számát visszafogott frekvenciával. Ha abból indulunk ki, hogy a Carrizo-t max 35W-ra optimalizálták, akkor lehet, hogy több teljesítményt lehet kicsiholni belőle, ha nem a frekvenciát próbálják emelni. Persze úgy nyilván nagyobb és drágább lenne a csip. Ez még biztos 4-es lesz, ha lesz.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Fiery #15049 üzenetére

  Van esetleg szó arról, hogy ebben a kiadásban, ha már a memória sebessége nem nő, esetleg sávszélességet emelik? A kaveri óta pletykák és találgatások témája, hogy vajon több memóriavezérlő van-e a lapkán, mint amit használni lehet, nameg az is, hogy a memória sávszélesség kevés, hogy etetni tudja az IGP-t. Tulajdonképpen Oliverdának igaza van, hogy van itt még mindenféle lehetőség HBM-en kívül, csak kérdés, hogy mondjuk egy duplázott vezérlő sávszélesség mennyivel drágítaná meg.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Oliverda #15055 üzenetére

  Úgy, hogy az kaverinél itt említett "jól megszokott 128 bites kétcsatornás rendszer"-t kibővítik úgy, hogy az itt emlegett, valószínűleg GDDR5 kompatibilitásra szánt, de soha nem használt csatornákat kivágják és helyébe DDR3 csatornákat helyeznek el.

  [ Szerkesztve ]

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Oliverda #15057 üzenetére

  Ha ilyen sok technikai akadálya van, akkor valószínűleg nincs szó ilyesmiről. Csak kérdeztem, hátha neked lesz igazad, hogy vannak alternatív, és olcsóbb megoldások a sávszélesség emelésére az on die HBM-en kívül.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Oliverda #15061 üzenetére

  Ha csak a TDP keret kihasználását nézzük, azt a +30W-ot hatékonyabban ki tudnák használni, ha inkább odatennének +2/+4 CPU magot +200-300Mhz órajel emelés helyett.(Épp ezért) Valószínű, hogy maradnak a 65W-on belül.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Yutani #15066 üzenetére

  Nincs baj a magok számával jelenleg. Egy átlagfelhasználónak, aki akar egy olcsó gépet, amin játszani is lehet, a 4+8 teljesen jó és nem szükséges több. Lehet, hogy még jobban örül is, hogy nem fogyaszt annyit.

  Ha egy APU-t nézünk IGP grafikával, akkor ennek leginkább a memória sávszélesség tenne jót, ha az megvan, akkor a CU-k számának növelése. Ebbe az irányba szerintem nem azért lehet szükséges elindulni, mert technikai értelemben nagy dolog, ha egy APU minél erősebb grafikában és compute-ben, hanem mert az intel biztosan igyekezni fog az IGP-vel szerelt APUival elfoglalni a GPU-k alsó szegmenseit. Ő ezen nem veszíthet semmit. Lásd: Skylake-kel szerelt notikba nem kértek diszkrét kártyét Ha egy APU-ra úgy tekintünk, mint géming processzor, akkor a DX12 skálázódásával és az IGP apin keresztüli compute felhasználásával ez nagyonis lehetségessé válik, mivel már annyira nem fog számítani az egyszálas teljesítmény. A DX12 6 szálig skálázódik. Így egy még mainstream APUnál még azért simán belefér a 6 alacsonyabb órajelű mag.

  Csak nagyhirtelen felsoroltam néhány szóbajöhető kombinációt, ami bizonyos techinai feltételek teljesülése mellett életképes lehet:
  4+8 @ 65W
  4+8 + 200Mhz @ 95W
  6+8 @ 95W (~DX12+api compute)
  4+12 @ 95W (~memória sávszélesség növelése)

  Persze az AMD-nek nyilván ki kell választania, hogy melyik irányba indul el, mert mindet egyszerre nem tudja.

  [ Szerkesztve ]

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Valdez #15076 üzenetére

  Biztos lesz is olyan. 😃

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Oliverda #15078 üzenetére

  A DX12 és a szállingózó igp-t posztprocesszre kihaszáló eljárások mellé Képzelj el egy 8320E felépítésű és fogyasztású CPU-t (L3 cache helyett) 4CU-val.

  Simán jó, egészen addig, míg az AMD meg nem csinálja az igpn futó apit.

  (#15080) Oliverda válasza
  Csak sajnos mind megfizethetetlenül, vagy még annál is drágább. Vagy ha megfzethető is lenne, azért nem működne, mert senki nem hinné el, az olcsó, de nem elég jó procik gyártója csinálhat valamit, ami drága, de jó.

  [ Szerkesztve ]

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Fiery #15082 üzenetére

  A VR-nak is jó, ha még több rajzolási parancsot lehet kiadni, ez pont belefér, a VR egyedi igényei meghatározásba. Az AMD-nek meg érdeke, hogy az egyszálas teljesítményről mennél inkább eltolja a hangsúlyt az IGP-re, hogy ki tudjon törni abból a körből, hogy az APU az egy olcsó, de nem elég jó játékgép. Így szerintem a Mantle 2.0-nak része lesz az a képesség, hogy IGP-n tudjon futni. Vagy inkább úgy fogalmazok: nem mondom, hogy ez lesz, de ezt tartom logikusnak, üzleti célok tekintetében indokoltnak és pont a VR mint új egyedi fejlesztésekre még vevő piac miatt átvihetőnek

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Oliverda #15085 üzenetére

  A 8320E nem zen, hanem Bulldozer leszármazott és a kaveriből és a carrizoból is hiányzik a L3 cache. Arról beszéltünk, hogy ha érkezik XV magokkal szerelt asztali APU, akkor mivel már az grafikus api és a játékok skálázódása - a következő hónapokban - jobb, mint 2014 elején volt, ezért már érdemesebb lehet a magok számát növelni, mint a frekvencián tolni párszáz MHz-et másfél-kétszeres fogyasztással.

  Ebben neked mi a hülyeség?

  Ami a sávszélesség növelő eszközöket és megfizethetőségüket illeti csak téged és a többi hozzászólót (derive, Fiery) idéztem. Csak még nem világos, hogy mikor milyen időintervallumokban gondolkozol. Egyszer leoltasz, hogy ez+az életképtelen, drága és van más lehetőség is, amikor visszaidézlek, leoltasz, hogy honnan tudom, mi lesz két év múlva. :N

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Oliverda #15087 üzenetére

  Írd bele azt is, hogy XV alapú CPU sem lesz sehány maggal se. A következő CPU a Zenes Summit Ridge lesz 2016Q3(-Q4)

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Oliverda #15093 üzenetére

  Igazad van, pontatlanul fogalmaztam. XV alapú (FX) CPU nem lesz 6-8 maggal. Vágott Athlon lehet.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Oliverda #15087 üzenetére

  Amúgy akkor most az FM2+-os Bristol Ridge kódnéven hamarosan érkező "Carrizo" bedobásával Fiery álmodozott, vagy tévedett? Úgy értem, része-e most végül a kanonikus AMD proci találgatásoknak?

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz leviske #15123 üzenetére

  A Carrizora kivételesen nem csak elméletben érkeznek termékek?

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  Most olvastam, hogy állítólag azt nyilatkozta az AMD, hogyelkezdtek tervezni egy semi custom csipet. Ugyanitt azt is említik, hogy tavaly októberben 2 megkeresést is elnyertek. És hogy az egyik nem géming célú. Gondolom az előbb említett lehetett az egyik a kettőből. Rebesgetik a nintendot, talán az lehet a géming ,ha igaz.

  Volt szó korábban 200w-os apuról. Nameg korábban arról is szó volt, talán épp a felvásárlások terén, hogy a facebook használ gpukat és nekik jól jönnének az erős apuk. De az imént olvastam a vr cikket is, amiben az volt, Hogy a PC töredezettsége miatt lehetnek problémák, jobb a célhardver. Az oculus a facebooké. Elképzelhető-e, hogy a facebook megrendeljen egy oculus vrboxba. Szánt csipet? Vagy esetleg lehet mindkét megrendelés a facebook?

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz derive #15140 üzenetére

  Ilyen célokra alkalmas aspiráns az AMD gcn apun kívül az ibm-nvidia openpower pascal nvlink konzorcium, de akár egy heterogén big.LITTLE xeon (phi) is. Azt' nem tudom, hogy FPGA mennyire alkalmas, ha Akkor szóba jöhet az alterrásodott xeon is.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Petykemano #15137 üzenetére

  még több pletyka

  Az elgondolás szerint az interposer lehetővé teszi a legózást, Hogy kisebb részegységeket összepakoljanak, részben lapkaméret miatt, részben a legózás miatt, amit ha jól emlékszem be is jelentettek, Hogy a modularitást fogják célozni. Külön érdekesség, hogy ez azt is lehetővé teszi, hogy az egyes részegységeket akár különböző gyártástechnológiával, különböző gyártóknál készítsék. Nem tudom, Hogy ez Csak bizonyos lapkaméret fölött éri-e meg, vagy ha már Van interposer a hbm miatt, akkor mindegy, de hát az AMD sokat szívott amiatt, Hogy egy lapkára, egy gyárástechnológiára kellett tenni a gput, aminek kellett a hdl és a cput, aminek meg rontotta az elérhető frekvenciát.
  Ez az interposerre legózott kivitel megmagyarázná, illetve alátámasztaná, hogy miért érkezik először a csak cpus zen, és halványan utal - ez Persze csak feltételezés - arra, Hogy a raven ridge ilyen módon már talán hbm szerelt apu lesz. Ez persze attól függ, hogy tényleg problémát jelent-e a két részegységet egy gyártástechnológiára optimalizálni, vagy azért mindennek ellenére olcsóbb úgy. (És akkor itt megint feljön a kérdés, hogy at AMD megengedheti-e magának, hogy kétfélét tervezzen, meg hogy akkor most kiemelkedőt akar persze drágán, vagy középszerűt olcsón, stb)

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Valdez #15143 üzenetére

  én se hiszem, hogy készítene ilyet. Ahol tart a GPGPU, meg a HSA valószínűleg tényleg felesleges. De talán pont azért készített egy ilyen tervet, hogy megmutassa, képes ilyen számítási kapacitást előállítani, ha kapnának rá megrendelést. És egy ilyen szuperszámítógép esetén talán még nem is akkora nagy probléma, hogy külön programot kell írni, vagy kicsit módosítani. Ne feledjük, hogy a kínaiak is úgy rendelték meg a Xeon Phi-ket, hogy azt hitték, hogy majd jó lesz, de közben írhatnak majd minden újra.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Oliverda #15147 üzenetére

  Abban a cikkben sehol sem említik az AMD nevét, mint megbízottat.
  Részemről a szenzációhajhász bekérdezés csupán a két hír dátumszintű egybecsengésének szólt - amit végül a rákövetkező napokban nem erősítettek meg. De nem hiszem, hogy ezt pont neked, egy újságírónak kellene magyarázni. :F

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Oliverda #15154 üzenetére

  Ezért mondtam, hogy szerintem nem építenek ilyet, csak ha kapnak rá megbízást. Publikusan és elvileg még nyitott a lehetőség.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Abu85 #15186 üzenetére

  Látod annak (piacképes) esélyét, hogy külön lapkákként készüljön egy CPU lehetővé téve az optimális technológia használatát, meg a gpu, és a hbmmel együtt interposerrel rakják össze?

  Az ibm és az Oracle az amdvel nem lenne elégséges igény magas órajelre is képes gyártástechnológiára? Előbbi különben hogy akar openpower szupercomputerbe procit adni,utóbbi meg a kisebb szerverek piacára betörni, ahol az AMD épp azon csúszott el, hogy nem jó a sok mag?

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Abu85 #15190 üzenetére

  Ezt most nem értem. Ha lenne új isa, normális simd kezeléssel, és ez egy CPU, akkor minek a gpu?

  Induljunk ki abból, hogy nincs új isa, x86-64 van, meg gcn. Ha az amd víziója az apu, a heterogén programozás, stb, de problémát jelent egy lapkán gyártani a cput és a gput, akkor az piacképes (speciális szerver) apu lenne szerinted, ha a furyhoz hasonlóan egy interposeren kerülne összerakásra egy gpuhoz jó processzen gyártott gpu, egy cpuhoz jó processzen gyártott cpu, és a hbm? Vagy ezt azt a tradeoffot, hogy egyik Resznek ez jó, a másiknak meg az, és nincs optimális egy lapka, mindenképp Be kell nyelni, mint a kaverinél?

  [ Szerkesztve ]

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz golya87 #15193 üzenetére

  Igen, erre gondoltam, de nem csak a selejt miatt, Hanem Hogy Minden részegység egy számára megfelelő libraryvel neki jó processzt Kapjon. Például ugye itt a carrizo, amiben au excavator magokat tök jól összesűrítették a hdl segítségével, ami nélkül Nincs igp, csak közben a magasabb órajelen nőtt meg a fogyasztás.

  Persze nyilván ez vagy akkor érheti meg, ha a selejtarányt léymegesen csökkenti, vagy akkor, ha amúgy is kerülne a lapkára hbm. Ez persze nyilván nem lenne olcsó így se úgy se. De vajon egy ilyen drága, nagy teljesítményű csip esetén mézesheti-e inkább külön készíteni a CPU részt?
  Például kell az 5GHz a procihoz? Gyártsuk a cput az Engem által említett fdsoin, az igp meg mehet hdl finfet.

  Most persze tudom, h ennek még nem lenne piaca, mert apu nem kell a kutyának se orthonra drágán, szervrebe meg nincs szoftver. De pár év múlva?

  [ Szerkesztve ]

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Yutani #15201 üzenetére

  Gyártsuk a cput az abuék által említett fdsoin az igp meg mehet finfeten HDL-lel. Így értettem, csak bekavart a prediktív.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Oliverda #15205 üzenetére

  Hát a roadmapekben Nincs még hbmmel szerelt apu, nem? Még a raven ridge se, ami 2017.
  Nem tudom egyébként hol lenne piaca egy ilyen böszme apunak, a szuperszámítógépeken kívül. Szervereknél érné meg a nagy számítási kapacitás, amit az igp adna, csak ott meg szoftver nincs még.
  Esetleg egy egynyákos steam machine? Mibe lenne a fiji mellé tenni még egy 4-8 excavator/zen magos soct?

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz Oliverda #15207 üzenetére

  Azért, mert ha nem böszme nagy, akkor kicsi és olcsónak kéne lennie, ami viszont az interposer miatt nem tud lenni. De egyébként kérdés, hogy az interposer és a szerelés költségét nem kompenzálja-e az egyszerűbb processzre tervezés és az alacsonyabb selejt.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz leviske #15209 üzenetére

  Hát mivel eddig egy Apu 512 shader (4cpu+8gpu mag) etetéséhez szükséges memória lehetőségekről beszéltünk, hogy ehhez hbm kéne, de az meg drága az interposer miatt, ezért szerintem a fiji 4k shadere böszme nagy. Mondjuk az igaz, hogy nem csak csupán a fizikai kiterjedésére, lapkaméretre gondoltam, inkább a számítási kapacitásra is.

  Úgy érzem érdemi válasz nélkül túlbeszéltük ezt az összelegózásos kérdést.

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

 • Petykemano

  addikt

  válasz leviske #15211 üzenetére

  A legózásra jó válasz, amit mondasz, elfogadom. Az, hogy az intel átállt monolitikusra szerintem inkább abból fakadhat, hogy úgy olcsóbb a gyártás, mint utólag összepakolni. Az ötlet csak onnan jött, hogy hát ha a HBM miatt úgyis kell...

  Egyébként az intel eDRAM-ja nem összetokozott megoldás? Hogy oldják meg interposer nélkül mégis élhető késleltetéssel?

  Szerintem a kép lehet az sAMD-é. De inkább tartom valószínűbbnek, hogy ez a kép a 2017-ben érkező HPC APU illusztrációja, vagy a Facebooknak talán készülő semi-custom apué, semminthogy tényleg egy 2020-2025-ben elkészülő szuperszámítógépé. Sematikus rajz persze lehet, de ugye akkor nem szabad a képen szereplő különböző feliratokkal ellátott dobozok számából következtetést levonni.

  Az a bajom nekem ezzel a HPC APU-val, hogy egyelőre nem világos számomra ennek a piaca, ill felhasználási területe. Ha a facebook venne egy ilyet, azt értem, ők meg is csinálják hozzá a szükséges szoftvereket is (persze ha mondjuk a módosításaik a linuxba, a mysql-be, memcache-be, stb, amiket használnak és hasznot hajt, átkerülne, az tudna adni egy lökést, de akkor még mindig át kéne nyomni valahogy a szervervirtualizáción, amerre most ugye halad a világ.). A JAva 9 támogatja a HSA-t. ok. kettő.

  Szerintem hogy kell-e HBM, vagy bármi, ami... az világos, hogy 512 shadert etetni a DDR3 alig-alig tudott, és a DDR4+DCC együtt talán már fogja tudni. Ezen felül valamilyen megoldás kell, 4 csatorna, HBM, vagy bármi, egyelőre úgy láttam, senki nem tudott semmilyen értelmes és megfizethető elgondolást felmutatni. De csak akkor van szükség bármilyen sávszélességnövelő megoldásra, ha továbbra is megmarad az APU IGP olcsó GPU-nak. Koprocesszorként használva, mint amilyen a HSA, vagy DX12-ben a postprocesszing , valószínűleg a sávszélesség sokkal kevésbé égető.

  Szerintem az AMD magától nem menne el abba az irányba, hogy növelje a maintream apukan a shaderek számát, ez az egész olcsóGPU-s APU csak egy köntös az átmeneti eladhatóságért. Az IGP célja valójában a koprocesszorkodás. A grafikai teljesítmény növelésére egyedül az intel kényszeríthetné rá. De szerintem hiába láttunk fantasztikus IGP teljesítményt a Broadwell C-ktől, szerintem ezt nem fogja lehozni az i3 és az AMD APU-k szintjére. Pont azért, mert ha mégis bejön a GPGPU, akkor ki lenne az hülye, aki 3-4x annyiért venne 10-15-20%-kal több tflops-t?

  Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Hozzászólok Aktív témák