Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • shabbarulez

    őstag

    válasz Geri Bátyó #6094 üzenetére

    A Timna-val nem a gyártástechológia volt a gond, hanem az IMC egyik negatív tulajdonsága, az hogy a cpu és a memória típusa egy és elválaszthatatlan. A Timnát 95-ben kezdték el fejleszteni és 99-re el is készült. Volt benne IMC, IGP, integrált északi, déli híd. Egy egychipses SoC volt, kis fogyasztás mellett az olcsó piaci szegmensbe pozícionálva, kvázi olyan mint a 2011-ben érkező 3. generációs Atom chip a Medfield.

    A probléma az volt hogy az integrált memória vezérlő RDRAM-os volt és a termék pont akkor érkezett amikor az Rambus vs. SRAM viaskodás folyt és a Rambus vesztett. Így pedig egy értelmetlen termék kombinációt szült az IMC, a proci egy olcsó, kis fogyasztású, alsó kategóriába pozíciónált termék volt, miközben a hozzá párosítható RDRAM pedig a vesztett pozíció miatt egy rendkívül drága termék maradt. Ez pedig egy eladhatatlan kombinációt eredményezett.

    Maga a termék jól működött, nem volt vele semmi gond, de üzletileg volt életképtelen az IMC RDRAM jellege miatt. Később tervbe került hogy újratervezik és készítenek egy 2. generációs Timnát SDRAM-mal, de végül ezt a projectet lefújták. Időközben a olcsó Celeronok piaci fogadtatása igen jól sikerült, így inkább ezt az utat preferálta az Intel. Memóriák frontján azóta már sokkal letisztultabb a helyzet, így nem kerülnek hasonló kockázatos szituációba a cpu gyártók.

Új hozzászólás Aktív témák