Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • P.H.

    senior tag

    válasz fLeSs #3897 üzenetére

    Mivel még mindíg tart a K10-uborkaszezon, erre visszatérek még egyszer.

    A tavaly nyári hírek szerint a kétmagos megoldások 2008 elejére (Q1) jöttek volna - akkor még szó nem volt X3-ról -, alig pár héttel a Phenom-ok után, emiatt feltételezem, hogy a négymagos és a kétmagos tervek külön-külön, egyszerre futottak egy ideig, más felépítéssel. Most ott tartunk, hogy a négymagos és a hárommagos megoldásokról szinte mindent tudunk pro és kontra, a kétmagosról szinte semmit, olyannyira, hogy nem alaptalan a feltételezés, hogy az első dual-core CPU-k a négymagosok nagyon hibás verziói lesznek (íme az AMD elrontott marketing-je). Pedig nem hiszem, hogy úgy gondolták, hogy a 'féltenyérnyi' Phenom-magmérettel majd 'leigázzák' a desktop-világot.

    Ezek fényében lesz kétmagos Q1 helyett Q2: abban a stádiumban, hogy pár hónapon belül indulnak a kétmagosok piacra, hol tart a folyamat? Mennyit is kellene mostanság tudni róluk? Szétnéztem, lehet, hogy átsiklottam valami felett, most szinte semmi információ.Elsősorban az sem világos, hogy miért csúsznak vele. (Gyártási problémák? Áttervezés? Nagyobb figyelem a szerver-vonalra? TLB-hiba? Pedig utóbbi lehet a leggyengébb érv, mert ebből nem lesz(?) többutas megoldás; kevesebb mag is van, és feltételezve, hogy a hiba tényleg nem függ közvetlenül az órajeltől; bár csak az alacsonyabb órajelű Phenom-ok kaphatók.) Mindenhol szinte ugyanazt találom (amit a PH!-hír is közölt).
    Továbbá pl. sem a méret, sem a tranzisztorszám, sem a tervezett fogyasztás nem ismert eddig, a cache-méret sem biztos (és igen, lehetséges, hogy tényleg 2x1MB L2-t terveznek), sem az induló órajel.

    4 GHz: Ennyire nem hatott komikusnak még nyáron, és most sem adtam megvalósíthatósági tanulmányt mellé, csak spekuláció. A kétmagos K10-eket muszáj az akkorra megmaradó (és azt gondolom, a jelenlegi) K8-vonal teljesítménye fölé pozicionálni. Lehet ebben a kérdésben óvatosan fogalmazni ("Thus far, all of AMD's guidance has pointed towards a 3GHz Phenom late in the second quarter. If AMD can launch a Kuma CPU in the 3.2-3.4GHz range around the same time, it'll improve the company's competitive standing during the critical back-to-school period.", de minek? Úgy néz ki jelenleg, hogy ha a kétmagosok induló órajele 2.6-2.8 GHz-en fog tetőzni (ha az év végéig ez - 65 nm-en - emelkedik is, az sem lesz gyógyír), akkor már most el lehet kezdeni a róluk szóló teszt konklúziójának írását. Vagy 'rágjam végig a körmöm' nyáron a tesztjük olvasása alatt, hogy jobb lesz-e, mint egy mostani 6400+?

    Szerintem.

    Arguing on the Internet is like running in the Special Olympics. Even if you win, you are still ... ˙˙˙ Real Eyes Realize Real Lies ˙˙˙

Új hozzászólás Aktív témák