Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz joysefke #22936 üzenetére

    Csak még egy felvetés a tervezési költségekhez.

    Ez a figura sokat fejtegeti azt, hogy mik lehetnek a konzolok, meg mik ezek az Oberon, Ariel, Spark, NaviXX_Lite megnevezések.

    Navi10_P
    Navi12_P
    Navi14_M
    Navi21_P
    Navi10_LITE_P_A0
    Navi10_LITE_P_B0,
    Navi12_LITE_P_A0
    Navi21_LITE_P_A0

    Nem állítom, hogy én tudom, hogy melyik micsoda, de ezek közül bizonyos lapkák kereskedelmi forgalomba kerültek vagy várhatóan kerülnek diszkrét gpu-ként, mások (ezek az oberon, meg ariel, meg Spark) feltehetőleg PS5 és Xbox konzolchipek megnevezései, vagy legalábbis dev kiteké.

    Én nem állítom, hogy pontosan tudom, hogy a mérnöki tervezéstől az első tapeouton át a sorozatgyártás beindításáig milyen arányban oszlik meg a "tervezési költség"
    Mindenesetre nagy esélllyel többségüket le kellett gyártani, el kellett juttatni a tapeoutig, ha sorozatgyártásra nem is kerültek. És azt képtelenségnek gondolom, hogy ezek a lapkák mindegyikének tervezése egyenként $200-300m költséget jelentett volna. Nyilván nem 0, de szerintem kell, hogy legyen költségmegtakarítási haszna az IP reuse-nak, a lego elemek használatának.

    Persze ha azt is figyelembe vesszük, hogy esetleg nem csak felhasználták az IP-ket, hanem komolyan dolgoztak a jobb energiahatékonyságon, akkor a fejlesztés összköltsége rúghat nagyobbra. Lisa Su ugye emlegette, hogy 59%-ot hoztak a vega CU teljesítményén, ami részben persze a 7nm-nek köszönhető, de ha 8CU beelfér 15W-ba, akkor egy 64 magos vega 20-nak kb 150W, de legfeljebb 180W-osnak kéne lennie. Tehát tényleg érhettek eredményeket a perf/w terén. Talán most érik be a zenes csapat átvezénylése az RTG-be.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák