Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • joysefke

    veterán

    LOGOUT blog

    válasz Petykemano #21757 üzenetére

    A desktop másodlagos, bár a presztízs értéke nem elhanyagolható.

    Szvsz felejtsük el ezt a deszktop másodlagos mantrát. Az AMD-nek a deszktop nem lehet másodlagos, hiszen jelenleg innen van a pénz.

    A mobil egyelőre bukásnak látszik, legalábbis ZEN1 alapon semmit sem sikerült eddig elérniük.
    Szerver fronton valóban kezdenek lendületbe jönni, de tényleges eladásuk egyelőre még nem sok lehetett, ezen a ZEN2 remélhetőleg változtatni fog.

    Elég nagy butaság lenne a jelenlegi fejőstehenet (deszktop) másodlagosként kezelni, azért mert majd egyszer, talán, ha a csillagok úgy állnak (és az intel is hagyja) másik szegmensek jövedelmezőbbek lehetnek.

    Desktop fronton lehet architekturális kompromisszumokat kötni -sőt az AMD jelenlegi pénzügyi helyzetében valószínűleg nincs is más lehetőség- azért hogy más szegmenseknek potenciális előnyöket teremtsenek (jobb skálázhatóság a szervereknél stb), de eleve úgy nekiindulni a következő generációnak, hogy a deszktop másodlagos szvsz nagy marhaság lenne az AMD részéről. Persze az AMD részéről nem idegen a nagy marhaságok elkövetése, szóval bármi lehet...

    Én jelenleg inkább azt látom -és egyet is értek az iránnyal- hogy a ZEN1 kapcsán a mobil volt másodlagos. Félgőzzel bepróbálkoztak, de nagyon helyesen nem kockáztattak fölöslegesen semmit, mert jelenleg a mobil gépek piaca az intel legjobban bevédett, szinte bevehetetlen piaca. Ahhoz képest a szerver fáklyásmenet lesz, a HEDT pedig teadélután a nyugdíjasklubban.

    Tehát ennek megfelelően az én tippem, hogy mi lesz (laikusként szerintem hogyan lenne értelme a dolgoknak):

    -(1) Mobil, low end desktop: 12nm, a jelenlegi APU-k finomítása (+100-200MHz órajel)

    -(2A) Mainstream desktop: 7nm monolitikus chiplet, beépített (letiltható) DC memóriavezérlővel, IO-val, külön 14nm IO-chip nélkül. Ha ezt megcsinálják, akkor az szerintem 8c16t konfigurációban legalább pariban lesz a 9900K-val mind alkalmazásokban, mind játékokban: azonos teljesítmény, kicsit alacsonyabb órajel, magasabb IPC, kezdvezőbb fogyasztás és vinni fogják mint a cukrot. ezzel a mainstream desktop továbbra is csak 8 magig menne el és 6c6t 6c12t 8c16t konfigurációkban jönne, a kicsik pedig az EPYC2 chipletek selejtjéből keletkeznének letiltással.

    -(2B) Mainstream desktop: 2x 7nm monolitikus chiplet, beépített (letiltható) DC memóriavezérlővel, IO-val, *valahogyan* összedrótozva, dedikált 14nm IO-chip nélkül. Ebben az esetben fel lehetne menni 8 mag fölé. Ez utóbbinak értelmét nem látom, bár lehet hogy megcsinálják egy 9900K elleni látszatgyőzelem kedvéért egy 12c24t ZEN2 képében.

    Desktopon jelenleg user szemszögből kihasználhatóság és fogyasztás szempontjából a 6-8 mag a sweet spot, a 8 mag pedig a "szinte mindenre elég" ezért nem lehet elhanyagolni a 6 és 8 magos procik kínálatát. Ide mindenképpen a maximális versenyképességet kell célként kitűzniük, ezért nem látom jó iránynak a 2x chiplet kiépítést mainstream vonalon. Egyszerre pazarló és vinné tovább azokat a technológiai problémákat amelyek a RyZEN1/2-t hátráltatják. Ha még egy 14nm-es dedikált IO chipet is belepatkolnának, az szvsz a no comment kategória.

    -(3) A Threadripper legkisebb teljes értékű konfigurációja 2x 7nm chiplet+1x IO vezérlő indulna QC memória konfigurációval. A legkisebb teljes értékű TR 16c32t lenne, megvágva esetleg 12c24t. A chipleteken belül pedig az IO-rész ami a RyZEN-nél aktív le lenne tiltva.

    -(4) Epyc2: chipletek + 1x dedikált IO chip. A chipleteken belül pedig az IO-rész ami a RyZEN-nél aktív le lenne tiltva.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák