Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • csatahajós

    senior tag

    válasz Németh Péter #20770 üzenetére

    Jelenleg nincs 32 magos Threadripper és az AMD korábban félhivatalosan azt mondta, hogy nem is lehet, mivel a TR4 socket más mint a szerverekhez szánt és hogy TR CPU-kban bár 4 lapka található valójában ezekből 2 dummy. Aztán azzal magyarázták ezt, hogy a dummyk csak a struktrúális (mechanikai) tartás és kiegyenlítés miatt vannak ott stb. Der8auer erre csinálta az első videóját pár hónapja, ahol lecsiszolta egy TR mind a 4 lapkáját és lám valójában a dummy die-ok helyén is teljes értékű, legalábbis litógráfia szempontból egész lapkák vannak. Aztán ugye volt ez a James Prior nyilatkozat, hogy "2 dies work, other 2 have no path to operation, basically rocks".

    No a mostani videó rávilágít arra, hogy azért ez nem teljesen ezer százalékig igaz és gyakorlatilag a jelenlegi ökosystémába egy sima BIOS upgrade-del lehetséges beleilleszteni egy jövőbeli , jelenleg elmélketben létező 32 magos TR-t. Logikailag levezeti, hogy a mostani TR kialakításának ez az egy igazán logikus magyarázata van (ad egy mási kvariánst is, ti. h a yield számokkal játszanak de az ő szerinte is szinte kizárt).

    Ami vicces, hogy bár der(auer nem szokott baromságokat mondani, Fiery kacsintása még pluszba jött megerősítésként :D, úgyhogy esélyes a dolog így már erősen.
    Ha a jövőbeni CPU-k közt kérded akkor pedig természetesen az órajel különbség lesz a lényegi tényező. Amúgy simán elképzelhető, hogy az EPYC vonalon a nagyon hosszú validáció miatt ki is marad a 12nm-es generáció, nem lennék meglepve. Még a 14nm.-es first gen variációk is csak mostanában kezdenek megjelenni az OEM-eknél.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák