Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Simid

  senior tag

  válasz Petykemano #20548 üzenetére

  Egy picit azért elbeszéltünk egymás mellett. Abban teljesen egyetértek, hogy egy HPL dizájn esetében joggal várhatunk többszáz mhz pluszt a HDLhez képest az elérhető maximális órajelek kapcsán. Viszont azonos process és azonos stepping esetén ugyan az lesz a karakterisztika. Ha fal van, akkor az minden esetben korlátoz. A ryzenek jellemzően 4-4.1Ghz körül falba ütköznek léghűtéssel és ez láthatóan nem a TDP korlát miatt van.

  Szóval:
  - Az XFR - ha jól tudom - max két magot turbóz. Így mind 95W mind 180W esetében inkább az a bizonyos fal fogja korlátozni, ami nem TDP miatt alakul ki, hanem a process karakterisztika miatt. Nem kétlem, hogy jelentősen feljebb lehet tornászni ezt a falat és mondjuk 5Ghz környékén lesz 7nm-en, de akkor az erre épülő Threadripper is itt fog megállni. 2 mag esetén egyszerűen előbb fogja elérni a limitet, minthogy a 95W TDP korlátozná, így a 180W-os keret sem fog segíteni rajta.*
  - Alap órajelek vagy all core turbo esetén viszont egyértelmű a dolog. Ha kétszer annyi mag van és kétszer akkor a TDP keret akkor kb azonos órajelek várhatóak. (Mellékesen jegyzem meg, mert én sem akarok a dia hitelességén vitázni, de ott az alapórajelek is sokkal magasabbak. Ez talán még inkább logikátlan mint az XFR értékek.)

  * Ehhez kapcsolódik a 32nm és a PD szvsz rossz példája. Ott a uarch is a magas órajeleket célozta, a fal jóval a TDP limit felett jelentkezett. Ezért a TDP emelése teljes egészében az órajel emelésre mehetett (még ha rossz hatékonysággal is) és nem voltak plusz magok. A Threadripper esetén pont ellenkezőleg, a magok viszik el a kétszeres keretet az XFR esetében nem sokat segít (és igen, az a kis különbség nekem gyanús hogy az újabb stepping miatt van).

  (#20549) csatahajós: Megelőztél. Egyetértek! :)

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák