Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz mzso #19839 üzenetére

    "educated guess"-re gondoltál?

    Az első hbmes termék a fiji volt. Maga a lapka nagy volt és 4 memórialapkát kellett ráhegeszteni a nagy interposerre. Nem tudom, vajon az amd veszteséggel árulta -e ezeket, de nem adott el sokat, tehát akár meg is tehette.

    Ez a technológia kellően kicsi méretét kölcsönzött. A kapacitás és az ár volt mindig kérdés. Külön memóriavezérlő az igpnek költséges a lapkaméret tekintetében. Úgy kell-e megoldani, hogy a hbm szolgál rendszermemóriaként is. Mindenképpen drága lenne és amilyen drága lenne, és ahhoz képest amilyen nagy helyet foglalna, azért olyan kiemelkedő teljesítményt meg nem adott volna.

    A hbm memória bevezetésére a Vega hbc.megoldása kiváló léhetősgét biztosít. Ezzel ugyanis már nem kell gondolkodni azon, hogy az egész réndszermemóriának drága hbmnek kell-e lennie. Meg lehet oldani a megfelelő sávszélességet egyetlen toronnyal, hiszen egy torony akár 256GB/s sávszélességet is biztosíthat. Így az interposer és a hbc memória is relatív olcsó tud lenni.

    Ezzel együtt szerintem a raven ridgeben nem fog ilyen megoldás debütálni. Egyrészt mert 12 (11) CU nem annyival több a carrizonál, hogy azt a ddr4 Ne tudná kszolgálni. Másrészt fejlesztettek is a dcc-n, harmadrészt pedig abu állítása szerint a Vega (tile based rendering irány) és már a polaris is sokkal kevésbé sávszél limitált, mint elődei.

    Hiába hogy a hbm kapacitásával gyönyörűen lehetne szegmentálni, szerintem legalább 20-24 CU kellene, hogy indokolt legyen a hbm.
    Egy ilyen megoldásnak diszktrét lapkák helyett két előnye tudhatna lenni:
    - olcsóbb, mint két diszkrét elem. Én nem tartom kizártnak, hisz a gddr5 és a pcb se olcsó.de eleinte biztos nem ez lesz a meghatározó tényező.
    - kompaktabb, mint két diszkrét elem. Ebben meg a mobil érdekelt.

    Tehát kis teljesítmény esetén a hbm nem indokolt, nagyobb teljesítményre pedig mobil piacról érkezhet igény, vagy ha a PC piac nucok és brixek formájában támad fel. Szerintem a raven ridge formájában ez nem fog megvalósulni. Talán utána. De az is lehet, hogy más piacról fog csak átszivárogni valami. Pl az embedded szegmensből. Én 2017-ben nem várnám egyáltalán.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák