Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz dezz #17047 üzenetére

    hétköznapi = ami miatt gémer józsi fontolóra venné, hogy a nagymamájának, vagy irodába ptöyögni AMD-t vegyen.

    Csomó programot felsoroltál, amiknek kb felét ismerem/hallottam róla. Thrawn jól állapította meg: "a vindóvzt nem gyorsíccsa."

    Komolyra fordíta a szót:
    Abu azt sugallta, hogy a kaveri az IGP megfelelő kihasználsa mellett gyorsabb lehet, mint egy i7. Én nem is bonyolódnék bele abba, hogy de miben, meg hogy. A lényeg, hogy egyelőre nem jött el az a szoftveres kánaán, amelyben általánosságban, hétköznapi értelemben (nagymamának, irodába, játékra, stb) ha egymás mellé állítod a kettőt, akkor a kaveri győz.

    Az urak ezt az "ígért" eredményt hiányolták.

    Viszont feltűnt, hogy nem különböztetted meg a GPGPU, opencl tekintetében azt, hogy különálló CPU és GPU végzi a gyorsított feladatot, vagy fusion apu, aminek a sztory szerint az lenne a lényege, hogy nem kell PCI-E vagy más speciális csatornákon keresztül (nvlink) másolni az adatokat a GPU memóriájába, hanem mindkét részegységnek helyben rendelkezésre áll. Elvileg erről szólna a hUMA. Ehhez képest a múltkori olajkeresős cikkben arról beszélnek, hogy az APU másol adatokat memóriaterületeket, csak vagy hardveresen, vagy explicit.
    Ha igaz az, hogy a fusion hybrid apu cpu és gpu részegysége mindenfőle hUMAbugok ellenére sem tud másolgatás nélkül, az adat helybenmaradásával dolgozni, akkor ez valójában semmivel nem jobb, mint egy megfelelően gyors busz a cpu és a gpu között, csak annyi, hogy a busz szerepét maga memóriavezérlő tölti be: olyan gyors tud lenni, amilyen gyorsan a memóriavezérlő tud adatot másolni a memória egyik részéről a másikra. Ez elég gyalázatos lenne és számomra megmagyarázná, hogy miért is nem olyan korszakalkotó a megoldás és hogy miért is nem ért el átütő sikert és eredményeket. ÉS persze azt is, hogy a legújabban megjelent AMD HPC apu skecceken miért szerepel a HBM a GPU résznek dedikálva és miért köti össze a CPU és GPU részt a 100GB/s-os GMI: hogy mert valójában hUMA APU esetén is a központi memóriában tárolt (egyik) helyről másolni kell az adatot egy másik helyre ahhoz, hogy a GPU dolgozzon rajta, és teljesen mindegy, hogy ez a hely maga a központi memória egy másik szelete, vagy egy belső nagysávszélességű dedikált memória.
    Jól látom ezt?

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák