Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz leviske #15211 üzenetére

    A legózásra jó válasz, amit mondasz, elfogadom. Az, hogy az intel átállt monolitikusra szerintem inkább abból fakadhat, hogy úgy olcsóbb a gyártás, mint utólag összepakolni. Az ötlet csak onnan jött, hogy hát ha a HBM miatt úgyis kell...

    Egyébként az intel eDRAM-ja nem összetokozott megoldás? Hogy oldják meg interposer nélkül mégis élhető késleltetéssel?

    Szerintem a kép lehet az sAMD-é. De inkább tartom valószínűbbnek, hogy ez a kép a 2017-ben érkező HPC APU illusztrációja, vagy a Facebooknak talán készülő semi-custom apué, semminthogy tényleg egy 2020-2025-ben elkészülő szuperszámítógépé. Sematikus rajz persze lehet, de ugye akkor nem szabad a képen szereplő különböző feliratokkal ellátott dobozok számából következtetést levonni.

    Az a bajom nekem ezzel a HPC APU-val, hogy egyelőre nem világos számomra ennek a piaca, ill felhasználási területe. Ha a facebook venne egy ilyet, azt értem, ők meg is csinálják hozzá a szükséges szoftvereket is (persze ha mondjuk a módosításaik a linuxba, a mysql-be, memcache-be, stb, amiket használnak és hasznot hajt, átkerülne, az tudna adni egy lökést, de akkor még mindig át kéne nyomni valahogy a szervervirtualizáción, amerre most ugye halad a világ.). A JAva 9 támogatja a HSA-t. ok. kettő.

    Szerintem hogy kell-e HBM, vagy bármi, ami... az világos, hogy 512 shadert etetni a DDR3 alig-alig tudott, és a DDR4+DCC együtt talán már fogja tudni. Ezen felül valamilyen megoldás kell, 4 csatorna, HBM, vagy bármi, egyelőre úgy láttam, senki nem tudott semmilyen értelmes és megfizethető elgondolást felmutatni. De csak akkor van szükség bármilyen sávszélességnövelő megoldásra, ha továbbra is megmarad az APU IGP olcsó GPU-nak. Koprocesszorként használva, mint amilyen a HSA, vagy DX12-ben a postprocesszing , valószínűleg a sávszélesség sokkal kevésbé égető.

    Szerintem az AMD magától nem menne el abba az irányba, hogy növelje a maintream apukan a shaderek számát, ez az egész olcsóGPU-s APU csak egy köntös az átmeneti eladhatóságért. Az IGP célja valójában a koprocesszorkodás. A grafikai teljesítmény növelésére egyedül az intel kényszeríthetné rá. De szerintem hiába láttunk fantasztikus IGP teljesítményt a Broadwell C-ktől, szerintem ezt nem fogja lehozni az i3 és az AMD APU-k szintjére. Pont azért, mert ha mégis bejön a GPGPU, akkor ki lenne az hülye, aki 3-4x annyiért venne 10-15-20%-kal több tflops-t?

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák