Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Fiery

    veterán

    válasz leviske #14225 üzenetére

    "Viszont kérdés, hogy amennyiben az Intel sikeresen megszül egy versenyképes MIC-et, akkor mégis hogy fogja fenntartani a fejlődést, ha maga az első sikeres MIC is eltart x generáción keresztül?"

    Ha mar van egy sikeres, stabil alap, arra mar konnyebb epitkezni, mint nullarol indulva eloszor rossz iranyba indulni (videokartya projekt), majd korrekciokkal eljutni valami hasznalhatoig. Rengeteg pelda van erre, de a lenyeg az, hogy ha van egy jo alapod, onnan mar evolucios lepesekkel konnyebb haladni.

    "Alapvetően kevesebb ideje fejlesztik, mint amennyi ideje a MIC kalapács alatt van."

    Nem kevesebb ideje, hanem kb. ugyanannyi ideje. Es az OpenCL "csupan" egy szoftveres layer, amihez megvolt a stabil hardveres alap (Tesla/G80, VLIW5 by ATI) mar a legelejen is; mig az Intelnek a hardver a legnagyobb nyomora, azt nem tudjak osszerakni 6 eve. Alapvetoen teljesen mas a problema. Ha lenne egy tenyleg jol mukodo x86 alapu GPGPU hardvere az Intelnek, a compilerrel sokkal konnyebben megbirkoznanak _szerintem_, nem az lenne a fejlodes akadalya, mint most az OpenCL 1.x GPU-knal, gyartotol fuggetlenul.

    "Pedig, ha még esetleges hibákkal is, de működik."

    Marmint melyik? :) Nagyjabol egyik sem. Ha az OpenCL olyan jol mukodne az "esetleges" hibakkal egyutt, akkor sokkal jobban elterjedt volna 6 ev alatt. 6 ev rohadt hosszu ido, kb. ugyanennyi ideje volt az Androidnak is nullarol elterjedni, megis teljesen mas utat jart be, mint a MIC vagy az OpenCL.

    "Milyen szinten kellene megnyilvánulnia, hogy az egész világ az Intel ellen van?"

    Ki kellene mindenkinek hatralnia az x86-bol. Az AMD-nek, a VIA-nak (bar ok nem sok vizet zavarnak most sem, sajnos), es foleg a Microsoftnak. Ha az MS azt mondaná, hogy nincs tobb x86 Windows, mindjart mas lenne a helyzet. Ez persze utopisztikus, hiszen a Microsoft sem hulye es az AMD sem hulye, hogy elhagyja az x86-ot. Addig azonban, amig a cegek fuggenek a Windows+x86 kombotol; meg amig az emberek x86 PC-ket (asztali, mobil, ultramobil) es x86 szervereket folyamatosan tiz/szazmillios nagysagrendben vasarolnak, nem lehet azt mondani, hogy az Intel ellen van a vilag, sajnos. Nagyon is kenyelmes helyzetben vannak mind a mai napig, egyedul az ultramobil vonalon van felzarkoznivalojuk, a mikroszerver szegmensben pedig ki kell epiteniuk a hidfoallasukat, a tobbi szegmensben siman elvannak erolkodes nelkul is.

    "ellenben a MIC nem lehet átütő és piacátformáló siker, amíg ezek léteznek és van esélyük használatba kerülni"

    Kiveve, ha a MIC architekturas CPU/GPU/akarmivel is hozhato OpenCL-ben vagy C++AMP-ban ugyanaz a teljesitmeny, ami AMD vagy nVIDIA GPU-val. Ez majd elvalik, egyelore nyilvan sehol sincs az Intel a mostani Gen7 megoldasokkal.

    "Márpedig, ha a HSA-t kivesszük a képletből, akkor az említett megoldások mögött áll többek közt az Apple/Google/Microsoft."

    Az Apple? Maximum a desktopon, de nem az ultramobil eszkozokon. Vagy csak lemaradtam valamirol, es az OpenCL iOS-en is szalad? :) Legutoljara amikor neztem, me'g csak OSX-re volt OpenCL implementacioja az Apple-nek.

    A Google pedig me'g veletlenul sem tamogatja a felsorolt technologiakat, kulonosen nem tamogatja az OpenCL-t es a C++AMP-ot. Az OpenCL-t eddig igyekezett minden erovel kiszoritani az Androidrol, kerdes, hogy ez meg fog-e valtozni a HSA-val, megbekel-e vele a Google, vagy lemasoljak benabb kiadasban (a la RenderScript vs. OpenCL), es azt tolják inkabb a HSA helyett.

    A Microsoft pedig szinten nem orul az OpenCL-nek meg a HSA-nak, ok inkabb a C++AMP-ot tolnák. De legalabb nem tesznek keresztbe ezeknek az API-knak. Viszont, siman lehet, hogy a DirectX12-vel ok is kihoznak valami HSA-szeru megoldast, amit tamogathat az Intel es az nVIDIA is.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák