Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Fiery

    veterán

    válasz leviske #14211 üzenetére

    "Konkrétan milyen formában kéne az nVidia-nak felugrani a MIC vonatra és mi célból tenné, ha ezt képest gyakorlatilag RISC alapon is kivitelezni?"

    Ennyi erovel azt is kerdezhetned, hogy miert erolteti az AMD me'g mindig az x86-ot :) Sosem tudhatod, mit hoz a jovo, hova fejlodik a MIC, a CUDA vagy epp a GCN es a HSA. De ha mondjuk feltetelezunk egy olyan jovot, ahol a HSA nem er el attorest, a CUDA megragad a mostani szinten, a dGPU-k relevanciajukat vesztik (a KNL-szeru megoldasok miatt), a MIC viszont befut es mindenki nativ x86-on akarja a "GPU"-t is programozni, akkor pl. szuksege lehet x86 licencre az nVIDIA-nak. Nem mondom, hogy ez fog tortenni, csak mint egy lehetseges forgatokonyvet vazoltam fel. Anno az x86-ra sem gondolta volna senki, hogy ilyen sikert fog befutni, aztan tessek... Persze ennyi erovel siman lehet, hogy a HSA lesz a kiraly, es akkor az architektura lesz erdektelen, barki barmit csinalhat, amig a HSA-ra fejlesztett kodot tudja futtatni a vas.

    "logikusnak tűnik egyeztetni a piac egy-két reprezentatív tagjával és annak megfelelően fejleszteni."

    A logika ezt diktalja, a valosag azonban az, hogy a gyartok hozzaszoktak ahhoz, hogy ok megmondjak mindenkinek, hogy mire van szukseguk. Ez vezetett aztan oda, ahol most tartunk, pl. Windows 8, AVX, stb. Kerdes, hogy ha megforditjuk a dolgot, es -- legalabbis a retorika szintjen -- a fejlesztok kezebe adjuk a jovot, akkor mi fog tortenni. Mas lenne ugyanis a helyzet, ha jonne egy zseni szoftver fejleszto, aki kitalalja, hogy mikepp nezzen ki a HSA, mikepp tud majd segiteni az o munkajaban, es utana egymaga lekodolja az osszes szukseges compilert, finalizert, szoftver stacket, drivert, stb az osszes hardver gyarto szamara. Ez nyilvan lehetetlen, senki sem ekkora zseni es egy nyilvan ra kell dobni egy csomo fejlesztot minden gyartonak, csak tudod az a szomoru ezzel az egesszel, hogy hany eve is fejleszti az OpenCL implementaciojat az ATI/AMD? Hany eve fejleszti az Intel, az nVIDIA? Es me'g mindig nem tokeletes, sot. Leginkabb f*s me'g mindig, egyedul talan az nVIDIA-e hasznalhato, hellyel-kozzel. Mi a garancia arra, hogy a HSA-val maskepp fog mukodni a dolog? Mi a garancia arra, hogy nem tart 6-7 evig, mire hasznalhato lesz a HSA a szoftver fejlesztok szamara?

    "Az egy dolog, hogy az Intel egy nagyon komoly piaci erőt képvisel, de azért vannak nála nagyobb cégek is, köztük pár HSA alapítványtag."

    Az Intel es az x86 mar az elmult cca. 30 evben is lenyomott par olyan piaci szereplot, akit nem gondoltunk volna, hogy le tud nyomni. Nem mondom, hogy tevedhetetlenek, de amig az egesz vilag nem all szemben az Intellel, addig nehez kiszoritani oket a piacrol. Plusz, az, hogy valaki HSA alapitvanytag, me'g nem sokat jelent. Mit csinal a VIA? Mit csinal a Samsung? Hol vannak a Samsung SoC-ok, amik HSA-ready-k? Ha a Samsung nem keszult el veluk, akkor a kisebbek mikor fognak? Miert nincs az alapitvanyban a Google, az Apple, a Microsoft es az nVIDIA? Lehet, hogy a HSA alapitvanyhoz csatlakozott nehany nagy nev, de kozben meg baromi sok nagy nev nem. Mindenki sutogeti a sajat pecsenyejet, igy pedig nehezen fog tudni elrugaszkodni a HSA pl. Androidon vagy iOS-en.

Új hozzászólás Aktív témák