Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Fiery

    veterán

    válasz leviske #14206 üzenetére

    Ertem, hogy mit mondasz a MIC vs. Itanium parhuzamrol, de SZVSZ semmi ertelme oket parhuzamba allitani. Az Intel mar most is kvazi monopol helyzetben van a PC-s processzorok piacan, ennel jobban mar nem lehet kizarni a konkurenciat, mert me'g a vegen feldaraboljak oket is az antitroszt torvenyekre hivatkozva. Jelenleg pedig egyaltalan nem ugy tunik, hogy aka'r az AMD, aka'r az nVIDIA fel akarna szallni valaha is a MIC-vonatra. Ami nem is csoda, hiszen me'g nem latszik, mire is lesz jo ez az egesz a gyakorlatban.

    "Emellett a másik közös pont pedig, hogy feltételezem az X86-64 nem egy önálló ötlet volt az AMD-től, hanem a szoftverfejlesztők igényeinek a megtestesítése"

    Nem kell am azt gondolni, hogy a szoftver fejlesztok iranyitjak a vilagot :) Me'g ha egy adott ceg azt is mondja, hogy a partnerek/baratok/kliensek igenyei szerint is fejlesztett valamit, ez egyaltalan nem biztos, hogy igaz. Plusz, honnan tudod, hogy ha meg is hallgattak nehany szoftver fejlesztot, valojaban hany fejlesztot hallgattak meg, es mennyi mindent valositottak meg abbol, amit ok szerettek volna? Minden fejlesztonek masok az igenyei, mindent nem lehet megvalositani, mindig vannak korlatok, mindig kell kompromisszumokat tenni.

    De ne erts felre, nem biralom az AMD64-et (nevezzuk inkabb igy), nagyon jo kiegeszitese a klasszikus x86-nak. Viszont, ha nincs a Microsoft, vagy a Microsoftot az intel meg tudja gyozni, akkor az AMD64 mar reg a 3DNow! sorsara jutott volna, es az Intel altal lekoppintott Intel64 lenne most az egyeduralkodo. A Microsoft volt az, aki az asztalra csapott, es nem volt hajlando egyszerre harom 64 bites architekturat tamogatni a Windowsban. Lenyegeben rakenyszeritettek az Intelt, hogy adoptaljak az AMD64-et. Persze ha anno az Intel jobban latja a jovot, akkor mar akkor eldobhattak volna az IA-64-et, es valthattak volna Intel64-re.

    "Elég enyhe megfogalmazás ez. :DDD Egy olyan piacon, ahol a gyártók maguk faragják a hardvert, az Intelnek és az AMD-nek konkrét saját termékekkel szerintem sosem lesz esélye labdába rúgni."

    Just wait & see ;)

    "Viszont volt már az AMD egy másik piacon hasonló helyzetben, amit aztán az követett, hogy évekig kisebb lapkákkal hozták ugyanazt a teljesítményt, mint a konkurencia."

    Hidd el, en oszinten szurkolok annak, hogy ujra legyen egy K8-a az AMD-nek. Ujra rugjak s*ggbe az Intelt, hogy megint jobban igyekezzen. Mert az Intel most nagyon el van tunyulva a mainstream PC-s szegmensben, es minden erejukkel az ultramobilt toljak. Jo lenne, ha megint lenne rendes konkrenciajuk minden szegmensben.

    "Nem teljesen értem, hogy az aláhúzott rész az irónia-e vagy sem"

    Abszolut komolyan gondoltam. Az Intel es az nVIDIA egyutt baromi erosek lennenek. Egyedul az a gond, hogy az nVIDIA vezere tul becsvagyo, es leginkabb akkor menne bele egy egyesulesbe, ha az uj ceget is o vezethetne'. Siman lehet, hogy ragaszkodna ahhoz is, hogy nVIDIA legyen az egyesules neve. Ez pedig nyilvan nem fer bele a kékeknek...

    "Én nVidia & Intel összeborulást még abban az esetben sem éreztem volna abszolút értelmesnek, ha az nV és a ViA sikerrel összeolvadt volna és ezzel Huang keze alá került volna egy X86 részleg is."

    Hidd el, ez a felvasarlas felmerult. A problema csupan az, hogy az x86 licenc non-transferable. Azaz, ha a ceget, aminek jelenleg van x86 licence, felvasarolja egy masik ceg, akkor a felvasarolt ceg elvesziti az x86 licencet. Az Intel pedig anno par eve me'g olyan pozicioban volt, hogy nem hianyzott neki me'g egy x86 konkurens, plane nem egy olyan szivos, eros ceg, mint az nVIDIA. Manapsag, hogy a VIA mar szinte eltunt az x86 piacrol, es az AMD-t is konnyebb "kezelni" (ertsd: gyengebb termekeket gyart, csokkent a relevanciaja az x86 piacon), talan nem zavarna az Intelt annyira, ha belepne egy uj x86 szereplo. De kivanatosnak biztos nem gondoljak, tehat nem fogjak szorgalmazni :)

    "Az az irány pedig több párhuzamot mutat az AMD elképzeléseivel, mint az Intelével."

    Persze, csak a G80 idejeben me'g nem lehetett elore latni, hogy mikor utkozik falnak a gyartastechnologia. Ha az nVIDIA-t megszivatja a TSMC, es nem tudjak normalisan legyartani a high-end Maxwell GPU-kat, akkor nagyon hamar rohadt nagyot koppanhat az nVIDIA. Az Intel gyartastechnologiajat -- talan -- be lehetne vetni a dGPU-knal is, ergo egy gyartasi kooperacioval az nVIDIA sokat nyerhetne _elvben_. A gyakorlat azonban maskepp mukodik, sok dontest a politika mozgat, ill. az nVIDIA vezere sem egyertelmu, hogy merre akarja vinni a cégét...

    "Kérdés, hogy mennyire éri meg csak az Intel miatt egy az egyben lemondani a HSA használatáról."

    Miert kellene barmirol is lemondani? Megirod a kernelt OpenCL 2.0-ban, es vagy HSA path-re kuldod a vegrehajtast, vagy OpenCL-re.

    "Az Intel-féle "tervezzünk hardvert a teszt alá" megoldással meg az a probléma, hogy olyan teljesítményt sugall, amit valójában ideális körülmények közt sem képes hozni a hardver."

    Egy konkret peldat kérek erre.

    "Én inkább arra vagyok kíváncsi, hogy az OpenCl, C++AMP, Raspberry PI, stb mennyire fogják valósan háttérbe szorítani az egyszálas X86 teljesítményt"

    Ezt konnyen le tudod tesztelni magadon is akár. Hasznalj par napig egy Kabini vagy Bay Trail alapu desktop gepet. Ha folyamatosan azt erzed, hogy lassu, akkor szamodra az egyszalas teljesitmeny a donto, es a HSA/OpenCL sem fog segiteni. Ha azonban teljesen korrektnek erzed ezeket a low-power cuccokat, akkor me'g jo lehet a HSA/OpenCL is Nalad. Van 1-2 ismerosom, aki ilyen Kabinis ill. Bay Trail-es konfigot kapott tesztelesre, es köpködik oket, hogy erzesre, a mindennapi hasznalat soran milyen lassuak. Nyilvan egy Haswell i5 vagy i7, de me'g egy Kaveri utan is termeszetes ez, csak epp ez is jol mutatja azt, hogy az egyszalas teljesitmeny mennyire donto tud lenni sok PC felhasznalonal. Mert ha a tobbszalas teljesitmenyt nezzuk, akkor a Kabini es a Bay Trail is eros CPU-k, csak epp megsutheted a tobbszalas teljesitmenyt, ha nincs ami kihasznalja. Nagy kerdes, hogy a HSA/OpenCL tul tud-e lepni majd ezen a probleman.

    "Arról nem is beszélve, hogy mire volt jó a Bulldozerrel való szenvedés, ha aztán a Bobcat alapjait viszik tovább."

    A Bulldozer (volt) az AMD NetBurstje, ilyen egyszeru. Minden cegnek vannak zsakutcaba szorult termekei, nincs ezzel gond, ha idoben jon a korrekcio. Az AMD-nel -- szerintem -- kicsit keson jon a korrekcio, de nem tul keson me'g, szerencsere. Ha a Puma+ utoda skalazhato lesz 4 GHz-ig, akkor jo lehet a Bulldozer kivaltasara. Ha azonban megmaradnak a Puma+ szintjen orajelben es teljesitmenyben, akkor az keves lesz, HSA ide vagy oda.

Új hozzászólás Aktív témák