Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Fiery

    veterán

    válasz dezz #14182 üzenetére

    "A többmagúsítás sem nyerte el mindenki tetszését, de hát ugye eszi, nem eszi, nem kap mást"

    Nem vagyok benne biztos, hogy a "többmagúsítás" alatt az x86 CPU magok sokszorozasat erted-e, pl. 16 magos Interlagos es tarsai. Ha igen, akkor az azert eleg egyertelmu, hogy jelenleg sokkal tobb szoftver kepes a sok CPU-mag kihasznalasara (me'g ha nem is mindig az osszes mag egyszerre, azaz nem 100%-os CPU-terhelessel), mint amennyi szoftver kepes mondjuk az OpenCL vagy CUDA segitsegevel a hagyomanyos x86 CPU-ra rott feladatot gyorsabban vegrehajtani a GPU segitsegevel. Nyilvan ez a helyzet barmikor megvaltozhat, ha berobban a HSA, de jelen allas szerint a sokmagos x86 CPU-k me'g egesz jol mukodnek, es sok szoftver ki is hasznalja oket. Az persze teny, hogy az AVX, AVX2, XOP es FMA nem terjed tul gyorsan. Azokkal egyutt tudnanak igazan szepen muzsikalni a modern x86 CPU-k.

    "Az, hogy mostanra beérték (ha valóban így van, nem tudom) az ARM-ot alacsony fogyasztásban"

    Erdemes utananezned ;)

    "nem jelenti azt, hogy le is hagyják, hiszen a fizika itt is közbeszól."

    Az alapjan, hogy az ARM-os cegek es az Intel is folyamatosan fejleszti a gyartastechnologiajat, hozzaveve azt, hogy az Intelnel vegre az Atom vonal kerult fokuszba, plusz hogy az elmult evekben mekkorat lepett elore az Intel, plusz hogy az Intel masfel-ket ev gyartastechnologiai elonyben van a tobbi gyartoval szemben szamomra egyertelmuen azt sugallja, hogy a kozeljovoben le fogjak hagyni az ARM-ot. Ha nem igy fog tortenni, az csak ugy kepzelheto el, ha az egyik ARM-gyarto (pl. Apple vagy Samsung) behuz egy olyan gyartastechnologiat, amivel atugorja az Intelt. Ahhoz viszont olyan brutalis toke befektetes kellene, amit nem fog egyik gyarto sem felvallalni _szerintem_. (masik elvi lehetoseg, hogy az Intel elbaltazza mondjuk a 10 nanot vagy a 7 nanot... nem tartom valoszinubbnek, mint hogy egy barmelyik ARM gyarto ugyanugy elszurja)

    "HA kevés szál is gyors tud lenni... Ez majd elválik"

    Mar most is lehet keves szallal, x86 CPU-val is gyorsabban futtatni bizonyos feladatokat, mint sok szalas dGPU-val. Pl. AES enkriptalasban az AES-NI kepes processzorok siman lenyomjak a kozepkategorias GCN dGPU-kat is. AES-256 eredmenyek, OpenCL a GPU-n, nativ AES-NI kod a CPU-n:

    Bonaire: 19968 MB/sec
    Core i7-4930K: 21094 MB/sec

    Persze ez egy szelsoseges pelda, tudom :)

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák