- 2,5 gigabites hálózati switch jött a QNAP gondozásában
- 360 Hz-et ígérő QD-OLED monitorral rukkolt elő a ViewSonic
- Nem a vámokra fogná, de felemelné az iPhone-ok árait az Apple
- Egymásra licitálnak a kiadók, hogy kihasználják a GTA VI késését
- A GEEEK új házainak nem lesz gondja a szellőzéssel, és az áruk sem vészes
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
válasz
gyulazsolti #79 üzenetére
"[..] az egyiket elhozta, kimérni az AA, és AAA-s, baby, góliát, aksikat, és itt hagyta nekem."
Az elgondolás jó, de egy digitális multiméterrel lényegében nem megállapítható egy akku komplex állapota. Töltöttsége / kapacitása pláne nem. DMM-mel legfeljebb a kapocsfeszültsége mérhető, és bár abból is lehet következtetni pár dologra (főleg ha a mért érték nagyon alacsony vagy egyenesen negatív), leginkább csak egy pillanatfelvétel, és nem utal az akkut leginkább jellemző mennyiségekre.
Amit linkeltél, az egy töltő, és igaz, hogy a főbb jellemzők "mérését" (azért az idézőjel, mert ezek elsősorban mégiscsak töltők, nem műszerek, illetve a "mért" eredmény nem mindig egzakt, rengeteg dolog függvénye) csak egy erre képes töltővel lehet megvalósítani: akku valós kapacitása, esetleg belső ellenállás mérése. Az akkukapacitás és töltésmennyiség - mindkettőnek [mAh] az egysége - mérése minden esetben időt vesz igénybe, nem úgy megy, mint a feszültségmérés, hogy ráteszed a mérőcsúcsokat az akkura, és kész az eredmény. A valós kapacitásmérés egy akkumulátornál nagyjából azt jelenti, hogy teljesen feltöltött állapotból le kell meríteni, és közben mérni kell a töltésmennyiséget (áram * időtartam). -
gyulazsolti
senior tag
Köszönöm.
Nem akarok nagy dolgokat megvalósítani vele.
Az öcsémnek kettő van és az egyiket elhozta, kimérni az AA, és AAA-s, baby, góliát, aksikat, és itt hagyta nekem.
Elég sok mindenben van itthon ilyen aksi.
Ha meg már itt hagyta kíváncsi voltam, mire valók azok a funkciók.
Azt már kikerestem, hogy az ilyen akkuknál a mAh nem lehet mérni, ezzel a műszerrel.
Azt milyennel lehet? Erre gondolok. [kép] -
And
veterán
válasz
gyulazsolti #77 üzenetére
- EBCE (NPN és PNP): tranzisztorok ellenőrzéséhez. A méréshatárváltót a "hFE" állásba kapcsolva és az előbbi pontokhoz a mérendő tranzisztor lábait (emitter, bázis és kollektor) csatlakoztatva a műszer kijelzi az adott példány áramerősítési tényezőjét.
- A másik: rövidzárlat- és diódavizsgálat (♫). A mérővezetékeket rövidre zárva a műszer hangjelzést ad, illetve ugyanebben a kapcsolóállásban diódák is ellenőrizhetők vele. Utóbbi úgy néz ki, hogy ha a dióda rendben van, akkor az egyik irányban (záróirány) mérve szakadást jelez rá a műszer, megfordítva pedig a nyitófeszültségét mutatja, ami szilíciumdióda esetén 600 mV körüli érték.
"[..] ha lehet ne szakszavakkal, hanem hogy egy laikus is megértse."
Egy ilyen multiméter használata ha nem is űrtudomány, de azért mégis feltételez némi háttérismeretet. -
gyulazsolti
senior tag
Sziasztok!
Igaz régen járt erre valaki, de hátha.
Adott egy DT-9205A multiméter. Kérdezném, hogy mire való amit bejelöltem a képen. [kép]
Alapvetően még most ismerkedek vele, ha lehet ne szakszavakkal, hanem hogy egy laikus is megértse. -
ElektrikusDE
senior tag
Szia!
Hasonló "hibát" tapasztaltam én is mikor egy jó minőségü multiméterrel diodát mértem és véletlenül DC állasba tettem OHM helyett:
Szépen kuszott fel a mért feszültség.
Csak néztem hogy mi történt? (a dióda nem volt beszerelve előzetes ellenőrzést végeztem beforasztás elött)
Végűl arra jutottam hogy a pár km.-re levő rádió adó okozza.
-
And
veterán
Valószínűleg a világon semmi baja nincs annak a műszernek. Egyszerűen nagyon érzékeny, mV-os méréshatárban 1..10µV-os felbontása van, ráadásul a szokásoshoz képest roppant magas, ezen leírás szerint GΩ-os nagyságrendű a bemeneti impedanciája. Ezek együttesen idézik elő a videódon látható jelenséget (ami annak a következménye, hogy a bemeneti parazita kapacitás szép lassan feltöltődik).
"Sajnos nem jut eszembe semmi, ami mV nagyságrend lenne és meg tudnám mérni [..]"
Rossz kifogás, a legegyszerűbb módszer a nulla mérése: szépen rövidre zárod a mérővezetékeket abban a mV-os állásban, mire a kijelzett érték - jó esetben - 0,00 mV közelében lesz.
-
btomi9
aktív tag
Sziasztok!
Megérkezett ebay -ről a várva várt Aneng AN8008. Valami nagyon furcsa, mV állásban elkezd felfelé menni az érték egészen a méréshatár végéig akkor is, ha nem mérek vele semmit, csak a levegőben lóg a két mérőzsinór, vagy ha be sincs kötve. Sajnos nem jut eszembe semmi, ami mV nagyságrend lenne és meg tudnám mérni, így tőletek kérdezem, hogy ez ugye hiba?
A visszaküldés Kínába szívás, mert maga az eszköz került 4700 forint körüli összegbe, lehet, a posta lenne ugyanennyi.
Csináltam róla egy kis videót, íme: [link]
-
SMartin-HU
tag
Sziasztok.
Melyik márkát érdemes nézni, amivel nem fogok mellé?
25e Ft max amit rászánnék. Minél sokoldalúbb multiméterre lenne szükségem az egyetem mellé.
-
bozig
tag
Miben nyilvánul meg, hogy a Maxwellek gyenge minőségűek? Van egy céges MX-25328-asom, amit még sokat nem használtam, viszont eddig eléggé tetszenek a funkciók (PC-re kötés, háttérvilágítás, relatív mérés, automata méréshatár váltás, stb.). Azért érdeklődöm, mert még nem használtam annyit, hogy biztos legyek a dolgomban, de szeretnék venni otthonra is egy hasonló tudású multimétert. Esetleg van egyéb ötlet ebben az árkategóriában?
-
törölt tag
Sziasztok.
Szerintetek melyik a jobb választás.
Maxwell 25221 vagy UNI-T UT61B-? -
PiXeL90
tag
Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy szerintetek jó ez a multiméter egy kezdő számára?:BEST DT-9205M+
Válaszotokat előre is köszönöm! -
And
veterán
válasz
#34322688 #64 üzenetére
Ok, ezt simán félreértetted, mivel a dugalj esetén nincs jelentősége az egyen- és váltakozóáramú jelölésnek. Az a méréshatárra vonatkozik, ugyanazt a 20A-es aljzatot kell használni mind AC-, mind DC-áram (a "mA" aljzat méréshatárát meghaladó) mérésekor, csak a méréshatárváltó kapcsolót kell a megfelelő állásba tenni. Mod.: a jobb oldali aljzat nem is árammérésre való, hanem feszültség és ellenállás mérésére, illetve az alsó modellnél kapacitás- és talán hőmérésre is.
-
And
veterán
válasz
#34322688 #61 üzenetére
1.) A két kivitel láthatóan nem teljesen egyforma, hiába ugyanaz a típusjelük. Még több verzióval lehet találkozni itt: [link].
2.) Ezek reklámfotók, nem kell azon fennakadni, hogy mi látható a kijelzőjükön. Már csak azért sem, mert láthatóan mindkettő OFF állásban van, ezért ha ezek életszerű képek volnának egyáltalán nem kellene semmit sem megjeleníteniük. -
törölt tag
Másik kép, ugyanarról a típusról.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Nyaralás topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kés topik
- Milyen videókártyát?
- Star Trek
- Milyen légkondit a lakásba?
- Oázis Computer - Prohardver nyereményjáték egy Acer gamer monitorért
- Autós topik
- Genshin Impact (PC, PS4, Android, iOS)
- További aktív témák...
- Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Billentyűzet magyarosítás magyarítás lézerrel is! 10-15ezer közötti áron! Óriási betűkészeletünk van
- Csere-Beszámítás! Xbox Series S Játékkonzol! Olvass!
- Csere-Beszámítás! Asus Tuf Gamer laptop! R5 3550H / GTX 1650 / 8GB DDR4 / 500GB SSD
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest