- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Csendes és ultrakompakttá varázsolható Logitech egér, egyhónapos akkuval
- Senki sem beszél róla, de újra elérhető két 30-as sorozatú GeForce
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Nyáron hozza a Steam Machine-t és a Frame-et a Valve
- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Milyen széket vegyek?
- Végre véglegesek az AV2 kodek specifikációi
- CPU léghűtés kibeszélő
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Reggie0
titán
"Versengés és tisztességes játék kölcsönösen kizárják egymást."
-
csibe1
veterán
Mindennel ugyanez van, mint a merevlemezeknél.
Ott is elkartelleztek 6-8 évig; aztán röhögve kifizették a nevetséges büntit.
Az átlag ember nagyon ki lett vele segítve, mert nem kapott semmi kompenzációt...Most is ez lesz.
Remélem csődbe megy az összes AI-os cég, de lehetőleg minél előbb. -
HantekDSO
aktív tag
Nem is fogja. Ez már az "átkosban" is így volt: A nyugati áremelkedések "begyűrűztek" hozzánk - aztán maradtak is... Gondolom a határon be volt/van építve egy dióda
(Vagy mint a zöldségek, gyümölcsök ára: Ha esik az eső, azért emeli az árat a termelő, ha nem esik, akkor azért...
) -
Wilks
aktív tag
A forint arfolyamat meg nem kovette le a "itteni" piac.
De sokkal olcsobb nem lesz.Talan minusz 5%.al.
De,ha tovabb emelkedik,akkor a forint erosodese se segit nagyon. -
Sinesol
veterán
En igazabol nem akartam semmit sem fejleszteni, mivel otthoni altalanos hasznalatra bőven elég az AM4, annyira olcso volt a ram, hogy lecsereltem a 16-ot 32-re csak hogy legyen valami, amivel kielégitem az upgradeitiszt, mert hogy nem baj az, ha van tartalék. Ritka szerencses random vasarlas volt, most igy visszanezve.

Kb. 15k raforditassal járt..
-
Rowon
nagyúr
Tavaly vettem egy 5950X-et, ezzel kimaxoltam az AM4 platformot és az még a mostanihoz képest is jó ár volt... mik ezek az árak, te jó ég, ráadásul úgy, hogy a forint erősödött.
-
Ragnar_
addikt
Emelkednek az árak, de hová ? DDR5 ram árak egy év alatt kb. megtriplázódtak.
-
dongettó
tag
Igen, más világ, az emberek szeretik szivatni magukat "új " cuccokkal. Fincsi ropogós 2 év garos.
7 darab 3 terrás sas használtan, vagy a 2 terrás ujonnan 1db Toshibából vmi durvát . Feladja a leckét az agysejteknek. Megy a matek, aztán a végeredmény " egy újat akkor
DDDD -
Ribi
nagyúr
-
dongettó
tag
-
nexplo
őstag
Én kisebb SSD-ből táraztam be (500GB-1Tb-2Tb) csak pár darabot de jól jött most amikor építettem be gépbe. 500 alatt nem annyira vészes az emelkedés és azokat főleg csak irodai megrendelésre használom, mert az új játékhoz az már nagyon kevéske. Arányaiban a kicsi is emelkedett de ott 8e Ft-ról a 13e Ft-nem olyan számottevő. Főleg hogy minden más milyen drága.
-
Depression
veterán
-
HantekDSO
aktív tag
-
laed
senior tag
Nem tudom ki használ több gigás adatbázist -- annak talán RAM-ból érdemes betáraznia.
Videóállomány lejátszásakor meg csak az a kicsi kell neki, amit éppen betölt belőle -- az USB2 sebessége elegendő neki. -
Reggie0
titán
Tb-ra levetitve igen, de ennyi erővel GB-ra vetitve akkor az Arc B580 is jobb akkor, mint az RTX5080, csak hát ugye vannak egyéb tényezők is.

Kb olyan ma a hdd, mint régen a szalagos egység, kifejezetten csak archiválásra jó, másra semmire, arra meg nem feltétlen van szüksége a legtöbb embernek. Csak gondolj bele, mennyi hülyeséget elmentettünk régen dvd-re is, hogy fontos, aztán manapság meg csak dobálja a szemétbe az ember. Munkára ahol nagy fájl kell, oda is rossz a hdd, az ember megebédel, mire betölt egy nagy adatbázist, vagy videofájl-t. Raid esetén jobb valamennyivel a sebesség, de akkor már joval drágább is az egész.
Egyaltalan nem. Egy HDD rohogve kiszolgal 1.5 gbitet a halon, ami meg a wifi 7-el is hatareset, hogy atmegy az eterben. Nem veletlen HDD jellemzo a nasokban, nem az SSD.
-
fukasza
junior tag
Tb-ra levetitve igen, de ennyi erővel GB-ra vetitve akkor az Arc B580 is jobb akkor, mint az RTX5080, csak hát ugye vannak egyéb tényezők is.

Kb olyan ma a hdd, mint régen a szalagos egység, kifejezetten csak archiválásra jó, másra semmire, arra meg nem feltétlen van szüksége a legtöbb embernek. Csak gondolj bele, mennyi hülyeséget elmentettünk régen dvd-re is, hogy fontos, aztán manapság meg csak dobálja a szemétbe az ember. Munkára ahol nagy fájl kell, oda is rossz a hdd, az ember megebédel, mire betölt egy nagy adatbázist, vagy videofájl-t. Raid esetén jobb valamennyivel a sebesség, de akkor már joval drágább is az egész.
"az ember megebédel, mire betölt egy nagy adatbázist, vagy videofájl-t"
Ha meg tudod fizetni, ssd-ből is kirakhatsz 100 terát. Csak vinyóból olcsóbb. -
laed
senior tag
Nekem összesen 2.5 TB van, de ez is bőven elég, már rég nem gyűjtögetek feleslegesen dolgokat. Ami videót, képet csinálok, az meg úgyis megy automatikusan icloud-ra fel, de abból is kb évente szelektálok, mert túlnyomó része nem tul fontos. Egyébként épp emiatt szoktam azt is mondani, hogy olymindegy milyen usb van az iphone-on, amikor tán 6-8 éve volt utoljára, hogy adatkábelt használtam...
PC-n meg a személyes, fontosabb mappák mennek felhőbe.
Van aki szereti a kezében tartani az adathordozót; és nem bízik abban hogy valaki majd a világ másik felén megteszi helyette ugyanezt.
-
Sinesol
veterán

-
fukasza
junior tag
-
csibe1
veterán
-
Sinesol
veterán
Ez a te dolgod.Nem az volt a lényeg, hogy kinek mennyi tárhelyre van szüksége.
Itt a kétféle adathordozó azonos méretben való árkülönbsége a lényeg.
Magyarázhatod, de teljesen felesleges; hogy neked mennyi tárhelyre van szükséged,
mert ez nem az agymosott klónok bolygója ahol mindenkinek ugyanaz a jó.Rég nem aranyárban van már az ssd, amivel drágább, annyival jobb is. Sebességben ég és föld és még ez is keveset mond, nem zajos, sokkal kompaktabb, kevesebbet fogyaszt, nem kell kábeélekkel bajlódni, stb.
-
csibe1
veterán
Nekem összesen 2.5 TB van, de ez is bőven elég, már rég nem gyűjtögetek feleslegesen dolgokat. Ami videót, képet csinálok, az meg úgyis megy automatikusan icloud-ra fel, de abból is kb évente szelektálok, mert túlnyomó része nem tul fontos. Egyébként épp emiatt szoktam azt is mondani, hogy olymindegy milyen usb van az iphone-on, amikor tán 6-8 éve volt utoljára, hogy adatkábelt használtam...
Ez a te dolgod.Nem az volt a lényeg, hogy kinek mennyi tárhelyre van szüksége.
Itt a kétféle adathordozó azonos méretben való árkülönbsége a lényeg.
Magyarázhatod, de teljesen felesleges; hogy neked mennyi tárhelyre van szükséged,
mert ez nem az agymosott klónok bolygója ahol mindenkinek ugyanaz a jó. -
Sinesol
veterán
-
Reggie0
titán
-
csibe1
veterán
-
cinemazealot
addikt
Persze, hogy vesz. Ár-érték arányban jobb az SSD-nél, ha nem baj, hogy lassú, vagy fontos az esetleges meghibásodás utáni "könnyebb" adatmentés lehetősége. Én is keresnék HDD-t archiváláshoz meg kamerafelvétel 0-24-es rögzítéséhez.
-
HantekDSO
aktív tag
-
csibe1
veterán
-
Sinesol
veterán
-
csibe1
veterán
Akkor most kell a perifériákból is bespájzolni a PC-khez.
Szerencsére azt is vettem párat tavaly.
Amúgy tényleg egy vicc kategória ez az egész AI baromság, csak már nincs kedvem nevetni a brutál áremelkedések miatt.

Remélem csődbe megy az összes csíra AI-os cég. -
nexplo
őstag
RIP PC
Nem az árak miatt, hogy most drága, hanem mert a komponens gyártók be fognak csődölni, és ha bezuhan az AI piac, akkor sem lesz már, aki alaplapot, tápot, házat, billentyűzetet, stb. gyártson. És akkor már hiába lesz olcsóbb a memória.Én is ezt látom legrosszabb forgatókönyvnek. Remélem nem így lesz, de az esély nemhogy nulla hanem még nő is a jelent történések miatt.
-
himpike
aktív tag
Nem veszek semmit, jó ami van. Majd az árcsúcson beszámítom egy lakásba..
-
rt_Morgan
csendes tag
-
Fecogame
veterán
-
Reggie0
titán
A helyi AI-k gép és helyigénye eléggé korlátozott.
Most volt van volt felháborodás, hogy a Chrome böngésző 4 -20 GB tárhelyet már lefoglalt magának, pedig még be sem kapcsolták a használatának lehetőségét. Alap esetben CPU, ha van használható VGA, ha van NPU, akkor azon (is) fut.
A MacOS alatt nem képes az NPU használatára.
A nyílt forráskódú alternatívája viszont használja az NPU-t.Nyilván vannak és lesznek nagyobb igényű helyi AI-k. De a felhasználók száma is korlátozottabb.
Azoknak a minosege is. igencsak korlatozott, nem hozzak az elofizetos felet se.
-
Hieronymus
veterán
A helyi AI-k gép és helyigénye eléggé korlátozott.
Most volt van volt felháborodás, hogy a Chrome böngésző 4 -20 GB tárhelyet már lefoglalt magának, pedig még be sem kapcsolták a használatának lehetőségét. Alap esetben CPU, ha van használható VGA, ha van NPU, akkor azon (is) fut.
A MacOS alatt nem képes az NPU használatára.
A nyílt forráskódú alternatívája viszont használja az NPU-t.Nyilván vannak és lesznek nagyobb igényű helyi AI-k. De a felhasználók száma is korlátozottabb.
-
fukasza
junior tag
Én azt a pillanatot várom, amikor valaki előáll egy a jelenleginél sokkal hatékonyabb technológiával és a hatalmas, LLM-re felhúzott szerver farmok majd ott állnak kihasználatlanul, bennük a végtelen sok pénzzel és erőforrással a semmiért.

Majd bányásznak rajta bitcoint.

-
Reggie0
titán
Lehetséges, de nem valószínű.
Az áremelés oka leginkább az, hogy az AI szolgáltatók is drágábban kapják az alkatrészeket. A befektetők pénzt akarnak már látni és tovább tolni a pénzt az AI-kba.Másrészt a beszélgetős AI szolgáltatásokat nem lehet saját géppel kiváltani.
Egy levél megírása, egy kép átalakítása, ... megy helyben. A Huawei P20 telefonom megmondta, kutya vagy macska van a képen. Sok haszna nem volt, de arra is rá lehetett fogni, AI.Az általánosabb használat:
1. Szöveggondozás és tartalomgyártásHosszú dokumentumok összegzése:
Cikkek, tanulmányok vagy jegyzőkönyvek bemásolása után képes azokból tömör, lényegre törő kivonatokat vagy bulletpointos listákat készíteni.
Copywriting és stílusváltás: E-mailek megfogalmazása, blogposztok vázlatának elkészítése, vagy meglévő szövegek hangnemének professzionálisabbá, esetleg barátságosabbá alakítása. Nyelvi korrekció és fordítás: Bár a modell hivatalosan angol fókuszú, a gyakorlatban kiválóan ért és fordít magyarul is. Remekül javítja a helyesírási és stilisztikai hibákat.
2. Kódolás és programozási feladatok
Kódgenerálás: Kisebb Python scriptek, HTML/CSS komponensek, vagy SQL lekérdezések megírása nulláról.Refaktorálás és tisztítás: Rosszul strukturált, átláthatatlan kódok rendezése a tiszta kód (Clean Code) elvei és a bevett konvenciók (pl. PEP 8) szerint.Hibakeresés (Debugging): Ha bemásolsz egy hibaüzenetet és a hozzá tartozó kódrészletet, a modell gyorsan rámutat a logikai vagy szintaktikai hibákra.
3. Logikai feladatok és strukturált adatok kezeléseAdatkinyerés (RAG rendszerekben): Mivel helyben fut, biztonságosan adhatsz meg neki szenzitív céges vagy személyes adatokat (pl. pénzügyi kimutatások, CSV fájlok), hogy azokból strukturált JSON táblázatokat készítsen. Komplex érvelés és magyarázat: Képes nehéz, elméleti koncepciókat (például fizikai törvényeket vagy jogi definíciókat) egyszerű analógiákkal elmagyarázni, mintha egy tanár beszélne hozzád.forrás: AI
Tehát van értelme a helyi AI használatnak, de nem az átlag felhasználónak.
Persze, de a beszelgetos ai az egysegsugaru juzereknek van, azok gepet se fognak osszerakni, nemhogy lokal ai-t futtatni.
-
ViZion
félisten
Én azt a pillanatot várom, amikor valaki előáll egy a jelenleginél sokkal hatékonyabb technológiával és a hatalmas, LLM-re felhúzott szerver farmok majd ott állnak kihasználatlanul, bennük a végtelen sok pénzzel és erőforrással a semmiért.

nem máról holnapra, de már változnak lassan a dolgok. Most már cpu-ra is gyúrnak, jönnek majd a jobb, takarékosabb cpu/gyorsító (direkt nem vga-t írtam) megoldások...
-
cinemazealot
addikt

-
Hieronymus
veterán
Lehetséges, de nem valószínű.
Az áremelés oka leginkább az, hogy az AI szolgáltatók is drágábban kapják az alkatrészeket. A befektetők pénzt akarnak már látni és tovább tolni a pénzt az AI-kba.Másrészt a beszélgetős AI szolgáltatásokat nem lehet saját géppel kiváltani.
Egy levél megírása, egy kép átalakítása, ... megy helyben. A Huawei P20 telefonom megmondta, kutya vagy macska van a képen. Sok haszna nem volt, de arra is rá lehetett fogni, AI.Az általánosabb használat:
1. Szöveggondozás és tartalomgyártásHosszú dokumentumok összegzése:
Cikkek, tanulmányok vagy jegyzőkönyvek bemásolása után képes azokból tömör, lényegre törő kivonatokat vagy bulletpointos listákat készíteni.
Copywriting és stílusváltás: E-mailek megfogalmazása, blogposztok vázlatának elkészítése, vagy meglévő szövegek hangnemének professzionálisabbá, esetleg barátságosabbá alakítása. Nyelvi korrekció és fordítás: Bár a modell hivatalosan angol fókuszú, a gyakorlatban kiválóan ért és fordít magyarul is. Remekül javítja a helyesírási és stilisztikai hibákat.
2. Kódolás és programozási feladatok
Kódgenerálás: Kisebb Python scriptek, HTML/CSS komponensek, vagy SQL lekérdezések megírása nulláról.Refaktorálás és tisztítás: Rosszul strukturált, átláthatatlan kódok rendezése a tiszta kód (Clean Code) elvei és a bevett konvenciók (pl. PEP 8) szerint.Hibakeresés (Debugging): Ha bemásolsz egy hibaüzenetet és a hozzá tartozó kódrészletet, a modell gyorsan rámutat a logikai vagy szintaktikai hibákra.
3. Logikai feladatok és strukturált adatok kezeléseAdatkinyerés (RAG rendszerekben): Mivel helyben fut, biztonságosan adhatsz meg neki szenzitív céges vagy személyes adatokat (pl. pénzügyi kimutatások, CSV fájlok), hogy azokból strukturált JSON táblázatokat készítsen. Komplex érvelés és magyarázat: Képes nehéz, elméleti koncepciókat (például fizikai törvényeket vagy jogi definíciókat) egyszerű analógiákkal elmagyarázni, mintha egy tanár beszélne hozzád.forrás: AI
Tehát van értelme a helyi AI használatnak, de nem az átlag felhasználónak.
-
Reggie0
titán
RIP PC
Nem az árak miatt, hogy most drága, hanem mert a komponens gyártók be fognak csődölni, és ha bezuhan az AI piac, akkor sem lesz már, aki alaplapot, tápot, házat, billentyűzetet, stb. gyártson. És akkor már hiába lesz olcsóbb a memória.Az azert sokara lesz szerintem, most dragulnak az elofizetos AI-k igy sokan a lokal AI fele fordulnak es gepet akarnak epiteni.
-
ViZion
félisten
-
fukasza
junior tag
-
csibe1
veterán
-
csibe1
veterán
Aki nem jött rá időben, hogy most vagy csak hosszú évek múlva, az így járt.
Pontosan, szerencsére tavaly vettem pár HDD-t, egy darabig elég lesz.
Gépet meg nem újítok, elvagyok a régi játékaimmal. -
ViZion
félisten
Készülő videós projectek, hamarosan megjelennek:
- most vegyél HDD-t, mert jöhet egy flood
- Bitcion egy dollárért, most vedd meg
- most vegyél nVidia részvényt, az emelkedés előttVannak még tervek, cssk mire eelkészül a videó. . .
-
KISDUCK
addikt
-
F34R
nagyúr
Uj PC mar csak ujsagos almodozas lesz
-
Hieronymus
veterán
-
csibe1
veterán
-
Richard!
addikt
Már késő...
-
HantekDSO
aktív tag
Nekem még működik a ZX81-em - minek rettegjek?
-
Depression
veterán
-
laed
senior tag
A hozzávaló pénzt meg majd kisorsolják?

Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Garancia kérdés, fogyasztóvédelem
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Csendes és ultrakompakttá varázsolható Logitech egér, egyhónapos akkuval
- Kamionok, fuvarozás, logisztika topik
- Nintendo Switch 2
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Autós topik
- Xbox Series X|S
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! GigaByte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600XT 8GB Spirit of Gamer INFINITY 600W
- GoPro HERO9 Black szett Karcmentes, hazai vásárlás + Rengeteg kiegészítő!
- Apple Macbook Air 13,6 M4 10C CPU/8C GPU/32GB/512GB - Midnight- 15 Ciklus , 2,5 év garancia - HUN
- ROG Strix G614PP 16" FHD+ IPS Ryzen 9 8940HX RTX 5070 32 512 magyarított (lézerezett) vbill gar
- Dell Latitude 3540 / Intel Core i5-12generáció /16gb ram / 512gb SSD / Világitó Bill / WINDOWS11
- 27% - ASUS TUF Gaming B760M-PLUS WIFI II Alaplap
- Honor 90 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP Elite Dragonfly G1 I i7-8GEN I 16GB I 512SSD I FHD Touch I W11 I Gari
- AKCIÓ! MSI B450M R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB Rampage SHIVA Adata 600W
- Új Acer V15 Nitro FHD IPS 165Hz i9-13900H 14mag 16GB RAM 1TB SSD Nvidia RTX 4060 8GB Win11 Garancia
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
(Vagy mint a zöldségek, gyümölcsök ára: Ha esik az eső, azért emeli az árat a termelő, ha nem esik, akkor azért...
)

DDDD

Kinek?