- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen videókártyát?
- Milyen alaplapot vegyek?
- Apple MacBook
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Hobby elektronika
- Modding és elektronikai kérdések
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Új hozzászólás Aktív témák
-
podtibi
senior tag
Hogy pontosan válaszoljak a cikk cimenek kerdesere, legyszeráűsitem. AI pc az ami olyan mint számitógép, de viszont a rendszer pontosan és részletesen tájékoztatja mindarról a használót, hogy éppenséggel a gép milyen teljesitményt is képes végrehajtani önmagán feladattól függően. Ezekután pedig a gépnek a felhasználó megadja a megadott teljesitményt és igyekszik a rendszert pontosan ezt végrehajtani. Pl. a felhasználó azt kéri hogy a gép müködjön 4k 60fps el, akkor a gép arra figyel folyamatosan hogy minőségen mennyit vegyen vissza a 4k 60fps hez. A felhasználonak nem kell semmit állitani, ugyanis a gép folyamatosan arra figyel hogy 60 fps meglegyen.
Na. Nekem hirtelen ez jutott eszembe.
-
hapakj
őstag
-
Skynet258
veterán
Ja ok leesett.
Hát, én alapvetően tényleg látok ebben az egészben potenciált, csak már megint annyira elcsépelt ócska baromságokra durrogtatják az AI szócskát, hogy az ember esze megáll, hogy minek meg miért. Jó értem, profit, most még újdonság szóval sokaknak ez eldönthet egy vásárlást, de annyira gagyi már az ez egész marketing körfogás, hogy folyamat ezt csinálják mindennel.
Valós használat meg? Tudsz a telón rendereltetni egy új háttérképet az AI-jal. Hát hűha.
-
hapakj
őstag
Hát nekem nincs véleményem, hogy mi hol merre lenne jobb
Annyit tudok, hogy mintha lenne törekvés ezeket a nyelvi modelleket minél kisebb hálókba passzírozni, hogy lokálban is futtathatóak legyenek.
Illetve ezek az "AI" upscaling eljárások is elég jók, s arra lokálban jók ezek a NPU-k.
Ami valószínű, hogy nem nagyon fogják elhagyni ezeket a dedikált hw-eket szerintem, mert annyira primitívek, hogy nem sok vizet zavarnak, s lehet poteniál a használatukba. -
csendes
addikt
Jól elbeszélgettünk a Copilot-tal, hogy az AI PC-k csak inference (következtetés) támogatására valók-e vagy modellek tanítására is. Szerinte mindkettőre. Aztán mikor megkérdeztem, hogy nem jobb-e a tanításra egy AI szerver, akkor azt írta, hogy de, a jskálázhatóság, számítási teljesítmény, energiafogyasztás és hűtés, hálózati kapcsolatok, és erőforrás megosztás tekintetében is jobbak a szerverek.
Viszont kis projekteknél a fejlesztéshez is jó lehet egy AI PC. Erre megkérdeztem, hogy mit is ért kisebb projekten. Válasz: prototípus fejlesztés, személyes projektek, Edge (peremhálózati) AI alkalmazások, kisvállalati alkalmazások, akadémiai kutatás.
2024. második negyedévben 8,8 millió AI PC-t adtak el, ami a PC értékesítés 14%-a. Év végéig erős növekedésre, 44 millió eladott AI PC-re számítanak az elemzők.
Mire használják jelenleg az AI PC-ket?
Produktivitás és irodai feladatok: Itt a rutinfeladatok automatizálását is említette, ami persze önmagában nem AI, de a Gen AI-t kódgenerálásra fel lehet használni
Játék
Kreatív munka: Művészek, tartalomkészítők, tervezők, kép, videó, audió
Oktatás: Személyre szabás, virtuális oktatói támogatás (tutoring)
Egészségügy: Diagnosztika, adatelemzés, személyre szabott kezelés
K+F
Vevőszolgálat: chatbot, virtuális asszisztens, vevői támogatás
Kimaradt a PC-k felnőttek körében egyik legnépszerűbb felhasználása, de ezt a Copilot nem volt hajlandó megvitatni. Kérdésre a fordítást és tolmácsolást viszont megerősítette.
A képszerkesztésnél akár 50%-kal gyorsabb is lehet egy AI PC, de nyilván nem egy Mac-hez képest.
Összességében, az AI-val támogatott szövegek, képek, videók, zenék létrehozására, szerkesztésére valóban hasznos lehet egy AI PC.
Egyéb területeken, például az AI modellek fejlesztése, egészségügy, a válaszaival nem győzött meg engem a Copilot, hogy AI PC-t érdemes lenne használni a felhő vagy helyi szerverek helyett. -
hapakj
őstag
válasz
Skynet258 #28 üzenetére
Üjl le Skynet, 1-es. Te jössz ChatGPT.
Írj rövid fogalmazást arról, hogy az AI fogalmat a marketing manapság túlhasználja, ezzel ledegradálja. Térj ki az LG hűtőkre is, hogy abban feleslegesen fényerőszabályzásra használják. A telefonokban is rengeteg kiforratlan funkciót valósítanak meg vele, de a végén legyél bizakodó a technológiában, hogy ez végül radikális változást hoz az emberek életében, de nem ebben a formában.Az "AI" vagy mesterséges intelligencia fogalma az utóbbi években olyan széles körben elterjedt, hogy sokszor már csak marketingfogásként használják, anélkül hogy valódi, innovatív technológiáról lenne szó. A cégek előszeretettel hivatkoznak az AI-ra termékeik reklámozása során, ezzel azonban gyakran ledegradálják a kifejezést, hiszen sok esetben a mögöttes technológia nem felel meg a mesterséges intelligenciával kapcsolatos várakozásoknak.
Például az LG legújabb hűtőiben az AI-t fényerőszabályzásra használják, ami meglehetősen felesleges alkalmazásnak tűnik. Egy ilyen funkció nem hoz valódi előrelépést a felhasználói élményben, inkább csak egy újabb próbálkozás arra, hogy a mesterséges intelligencia iránti érdeklődést kihasználva eladhatóbbá tegyék a terméket. Hasonló a helyzet a telefonokban is, ahol számos kiforratlan AI-funkció jelenik meg, melyek nem feltétlenül nyújtanak valós hozzáadott értéket, inkább csak egy divatos címke alatt futnak.
Mindezek ellenére a mesterséges intelligenciában hatalmas lehetőségek rejlenek. Bár a jelenlegi formában sokszor túlhasználják és félreértik a technológia valódi potenciálját, hosszú távon radikálisan megváltoztathatja az emberek életét. A jövőben, amikor az AI alkalmazása kiforrottabbá és valóban hasznossá válik, remélhetőleg olyan megoldások születnek, amelyek mélyrehatóan javítják mindennapjainkat, túlmutatva a jelenlegi marketinghype-on.
-
Skynet258
veterán
Na ezzel sajnos egyetértek, pont így látom én is. Az AI is csak egy marketing által ledegradált valami lett, nagyon nem érett meg még a mindennapi használatra, igazából még azt sem tudjuk pontosan mire és milyen formában lenne a legjobb, de azért már most fel lehet matricázni mindenhova. Jöhet az AI hűtő, ami mesterséges intelligenciával méri a belső hőmérsékletet és azonnal beavatkozik, ha 0.00001%-os eltérést tapasztal a beállított hőmérséklettől. Mert ez fontos. Az LG oledem menüjében is ott van, régen fényérzékelőnek hívtuk azt ami ma AI fényerő. Semmi AI nincs benne, de ha a szoftver magától csinál valamit (amire előre be lett programozva) az már AI. Telefonok is nyomják ezerrel...
Mondom ezt úgy, hogy az AI forradalmat az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb tech újításának gondolom, sőt, nagyjából biztosra veszem, hogy át fogja alakítani a mindennapokat és az életünket, a munkánkat. De nem ez a mostani félkész akármi, ami igazából még most is csak egy techdemo, egy béta; a marketingosztály mégis azt próbálja nekünk beadni, hogy ez már bizony nem csak a jövő, ez egy konkrét alternatív univerzum téridő szakadással meg mindennel.Miért ilyen szar ez a világ, hogy mindent annyira túl kell tolni, hogy az embernek már hányingere legyen tőle?
-
csendes
addikt
Pontosabb lenne LLM Inference PC-knek hívni ezeket, de a konkrét alkalmazástól függően a szükséges számítási teljesítmény jelentősen eltérhet és nem is hangzana annyira jól.
Egy átlagos otthoni felhasználónak a tolmácsolás, az internetes keresés, egyszerűbb bevásárlás, ételrendelés, kép- és videószerkesztés, egyszerűbb levelek, egyéb szövegek megírása és az egészségügyi monitorozás lehet érdekes. De ezzel már a mobiltelefonokat reklámozzák, nem kell hozzá PC.
Cégeknél a menedzserek egy része büszkén mutogathatja, hogy mekkora geek. Egyébként az on-premise szerverek sokkal jobban kihasználhatók, ha valaki nem akar felhőt. Bizonyos ügynöki-értékesítési területen (ingatlan, nagy értékú áruk, biztosítás és egyéb szolgáltatások) jól jöhet olyan ügyfeleknél, akikhez személyesen ki kell menni és valamiért a hálózati kapcsolat nem biztonságos. A Gen AI a részletes ajánlati tartalmat testreszabhatja, a szerződést azonnal összeállíthatja az ügyféllel való tárgyalás alapján. -
miqlas
őstag
8GB = 16GB
... ja! Most már az alma szerint sem!
-
tibaimp
nagyúr
Igen, megértem! Én is nagyon kíváncsi vagyok, hova fut ki ez az egész AI téma! Illetve ami nekem, személy szerint, annyira nem jött be, az az Intel féle heterogén CPU rendszer. Raktam már össze 12. gen rendszer haverom fiának, lapost is pont van nálam egy, de így magamnak....még nem készültem fel rá
. Többek között erre is kíváncsi vagyok hova fut ki.
-
TeeBee73
veterán
Antal Imre polkorrekt verzió.
-
hapakj
őstag
Nah én három éve vettem egy Mac Book Air M1-et, ami egy 4 éves modell s támogatni fogja az Apple Intelligence-t. Ennyike. Már akkor AI PC volt amikor, még azt se tudták miaz. Bár ahogy nézem most se
. Nah ez az Apple minőség
-
anulu
félisten
szerintem veszek egy új Z790-es lapot, DDR5-tel (Z690 + DDR4 helyett), a 14700KF-re úgyis kiterjesztett gari van. azzal meg elleszek a következő jópár évben. addigra vagy lesz valami tényleg használható dolog ebből otthonra is, vagy megy a technológiai kukába, a 3D TV mellé.
egyelőre a kicsinél is kevésbé érdekel ez a desktop "AI"... az pedig alap követelmény, hogy az MS Recall nehogy fusson a gépemen!
-
Mik^
tag
Ebből kb. az lesz, hogy azt fogjuk AI PC-nek hívni aminek az elején az AI matricáért min 10% felárat el lehet kérni mint AI matrica nélkül. Akkor is ha pont ugyanaz van benne...
-
válasz
Mostly Harmless #2 üzenetére
Számomra kérdés, hogy egyáltalán van-e értelme külön definiálni az AI PC-t, most, hogy már processzor és operációs rendszer szinten lesz az AI integrálva a gépekbe, ha kell ha nem. (Bár én bízom benne, hogy legalább oprendszer szinten kikapcsolható lesz.)
-
Alaaf Pi
senior tag
A neruonhálót kéne még definiálni, az minimum mennyi elem? Mert egy elemü nem lehet, kettö sem, három is kevés. Négy az háló-e, ha teljes gráfot alkot az összes elérési út az elemek között?
Új hozzászólás Aktív témák
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- Építő/felújító topik
- Filmvilág
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Dolce Gusto
- Kerékpársportok
- Ömlenek a felhasználók a reklámos Netflixre
- Spórolós topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- További aktív témák...
- 4K gamer PC ( +Sok ajándék)
- Synology 3.5" 8TB SATA3 HDD (HAT5310-8T) Új, bontatlan, garanciával!
- Új DELL Inspiron 16 Fémházas Multimédiás Laptop 16" -40% Ryzen 7 8840U 8mag 16/1TB FHD+ IPS
- LG UltraGear 27GR95QE-B Gamer Oled Monitor!27"/2k/240hz/0,03ms/HDMI 2.1/Konzolhoz is
- Új, bontatlan, iPhone 16 Pro Max gyárilag kártya-független, apple világgaranciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- TAVASZI RAKTÁRSÖPRÉS!!! - Videókártyák, Monitorok, Notebookok, Stb. - Szaküzletből! Számlával!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13" 2020 M1 8GB 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- LG 32GS95UE - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest