- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Megköveteli a hardveres sugárkövetést az új Indiana Jones
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- LG LCD és LED TV-k
- Androidos tablet topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen TV-t vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
And
veterán
A másik: abban a fényorgonában van hálózati trafó? Mert egy csomó olyan kapcsolást láttam, amelyikben nincs, a #345-ben linkelt leíráshoz is olyan rajz tartozik. Az életvédelmi szempontokon túl gondolom elég hátrányos lehet a visszajutó brumm szempontjából is -> nincs galvanikus leválasztás, se szűrt tápfesz., a táppal sorbakötött induktivitás rosszabb esetben meg csak úgy szórja az 50Hz-es mágneses teret.
-
salazol
őstag
Próbálkozz meg hangleválasztó trafóval.
Készen drágán kapni, de fényorgonához nem kell hi-fi átvitel, bőven megfelelhet egy barkácsolt vagy bontott galvanikus leválasztó.
Régebben egy rossz házi telefonközpont paneljáról bontottam ilyet, azzal választottam le az általam tervezett DMX-vezérlő hangbemenetét. -
-
salazol
őstag
A galvanikus leválasztó olyan cucc, amibe bemegy a jel két vezetéken és ki is jön másik kettőn, de az érpárak között semmilyen kapcsolat nincs. (szakadás)
Ez lehet pl. optoelektronikus is, de
a legegyszerűbb ilyen a trafó, kivétel az ún. autotranszformátor.
Amit én telefonközpontból bontottam, az 1:1-es trafó volt hanghoz.
A lényeg, hogy a primer és a szekunder tekercs között nagyon jó szigetelésnek kell lenni.
Egyébként amikor a 80-as években fényorgonákat építettünk a haverokkal, zsebrádiókból kibontott kimenőtrafókat használtunk, bár az nem volt egészen korrekt megoldás, de az oroszok még oda is vastag szigetelést tettek a tekercsek közé. Sokol rádió
Aztán a Tesla lemezjátszó hangszórókimenetéről csodásan ment a fényorgona. -
salazol
őstag
Ha van sok pénzed, hangtechnikai és diszkósboltokban Di-Box néven csúcscuccok vannak, 6-tól 100 ezer forintig.
Barkácsolni is lehet, fazékmag osztott csévetesttel, soksok nagyon vékony huzalt kell rátekerni.
A másik, technikus ismrősöket nyúzni, hogy bontsanak már egy ilyesmit valahonnan neked. -
[w]
őstag
T_bee! kűdtem levélt, remélem át is ment!
(bocs, hogy csak most, de a mailbox úgy sz@r ahogy van....)cmdr PETER W. VOLKOV
-
[w]
őstag
igen, ez alapján építettem meg a cuccot és ez búgatja (rossz az, aki rosszra gondol ) a hifimet. na most itt van egy kis csavar a dologban, ugyanis a hangkártyáról kijövő jelet szimplán ketté osztottam, amiből egyik megy a hifibe, a másik a fényorgona bemenetére.
a körzetes kérdést nem értem, tök mind1 mit csinálok, mindig búg
magát a számítógépet nem zavarja, kiválóan érzi magát mellette.cmdr PETER W. VOLKOV
-
hcstuning
tag
De jó egy ilyen topic... Szval modolási kérdés: a házam oldallapja ki van vágva (thx for my friend's father ) és oda kéne plexit berakni. Ahogy ismerem magam valamit ki fogok majd találni még. (pl.: a tápomnak akarok egy plexiházat) Tehát azt hallottam, hogy a plexi fúrásánál könnyen bereped. Ellehet ezt valahogy kerülni?
-=Joey=-
-
LukE
veterán
-
hcstuning
tag
Lehet, hogy azzal foglalkozik, de a címe alapján jöhet ide a kérdésem sztem...
-=Joey=-
-
lapa
veterán
sziasztok. én a házon belülre helyeztem a szünetmentes tápot. kintről a tápokon is található foglalaton kersztül viszem be a 220-at a házba. táp is barkácsolva lesz, tehát a tápon belüli földelést is meg kell majd oldanom.
1. rákössem-e a bejövő 220 földjét a házra? gondolom ez jó lenne, de biztos hogy jó-e akkor, ha ez utána még bemegy a szünetmentesbe? jobb lenne talán a szünetmentesből kijövő földre kötni a házat? vagy a kettő ugyanaz?
2. a három eres 220 kábel kábé fél méter hosszú lesz a házon belül (a lehető legtávolabb mindentől. érdemes-e ráapplikálni vmi árnyékolást (pl. koax hálója)? ha igen, az is legyen a földre kötve? (lásd még 3. pont, miért)
3. a tft-t az utóbbi időben a táp egyik molex csatijáról hajtottam (12v), kábé 3 méterre meghosszabbítva egy két eres, árnyékolatlan hangszórókábellel. saccra 0,75-ös, jó vastag. a monitoron a 60 hz-hez közeli frekiken kábé 5 centis távolságban felfelé futó csíkok jelentek meg, akkor is, ha mind a vga (frankó ujjnyi, árnyékolt - anno ibm szerverhez adták vkm switchelés célra), mind pedig a 12v kábel el van különítve minden mástól. ez a zavarszűrő hiánya lehet? tudok olyat csinálni otthon? eredeti 12v kábel garis és azon ott a műa henger. lehet, hogy a szintén a házba rakott adsl modem adaptere (12v 1a konnektorba dugós fekete doboz) okozta? a táp apfc enermax és az adsl táp is a szünetmentesre volt kötve.
4. az adsl modemet célszerű lehet szintén molexről hajtani vagy máshonnan lenne jó? az alapelv az, hogy nem szívesen használok külön gagyi tápokat (tft meg modem), ha jobb hatásfokkal és egyszerűbben megoldható a gép tápjáról. túlterhelve nem lesz. a gép leginkább 24/7-es, így ritkán lenne a modem lekapcsolva (úgy hallottam áram alá helyezéskor gondok lehetnek a szerverre kapcsolódással).
bocs a sok kérdésért, előre is köszi a tanácsokat. -
LukE
veterán
1: Elvileg az osszes fold ossze van kotve. Szoval ha minden jol va a tapban, akkor ott a fold ra van kotve a tap dobozara, ami meg kozvetlen femes kapcsolatban van a haz tobbi reszevel, szoval nem muszaly.
2: legyen minel rovidebb Es igen, vagy valami arnyekolo izet huzz ra (regi AT gepben, ahol elore ki volt vezetve a 230 kapcsoloja, volt.), vagy rakd valami acel/rez lemez moge.
3: Egyik, amit megprobalnek, az egy kondi (meg nem mondom, hogy hany uF is kellene...) rapakolasa a tapdrotra az LCD-hez kozel. Meg valahogy arnyekolni. Vagy ha nem eszik sokat, akkor valami arnyekolt droton atvezetni a tapot. (akar ugy, hogy sok vezetek egyik felen a +12, masik felen a 0 jon.) Gondolom eredetileg nem 3m hosszu volt az a vezetek. Mert a zavar szuro jo esellyel egy ferrit gyuru, ami lehet kapni elekronikai boltokban is, vagy probalj meg bontoban/szervizben szerezni 1-et.
Mindenesetre probald meg minel jobban elkuloniteni a 230-as, az alacsony fesz. tap, es a jel kabeleket.
4: Hááát, en azt mondanam, hogy hajra, de ez persze nem jelenti azt, hogy minden szep es jo lenne.
Meg 1 kerdes: rendesem meg van csinalva a foldeles, ugye?''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
lapa
veterán
thx, ezzel már előbbre vagyok. a 220-at árnyékolom (a bejövő földre ezek szerint), meg rákötöm a bejövő földre a házat is, justincase. a föld frankó, most lett bekötve a három fázis, vasrúd földbe lemegy, új vezetékezés mindenhol.
a 3-at nem nagyon értem még a sok vezetékkel. eredeti konfig: szgéphez is való 220v kábel végén csücsült a trafó, abból kéteres kábel saccra 1,5m végén kétpólusú kerek dugasz. dugasz előtt közvetlenül kis henger. most a táp külön molex csatijára (majdnem végig árnyékolt) van rádugva stabil kontakttal egy 2 x 0,75-ös, árnyékolatlan kábel. ez kb 3 méteres, végén ugyanolyan dugasz, mint az eredetin. a kötések forrasztva, szigetelve. mondjuk a problémával elvileg tudok élni, mert vmi 70-72 hz körül már olyan gyorsan pörög, hogy alig látni. sejtésem és a hullámzás gyorsasága alapján vmi 50 hz-es zavarásra gyanakszom, csak nemtom honnan jön. -
Narancs
őstag
helló srácok!
lehet már kitártyaltátok atémát, de lusta vok visszaolvasni, sry!
Szóval az lenne a kérdésem, hogy alapból molex csatis ventiket hogyan lehetne ford.szám szabályozhatóssá tenni?
Vagy pedig hallottam vmi olyasmit, hogy 5 vagy 6 Voltra is át lehet kötni, és akkor sokkal halkabb, mivel kevesebb áramot kap.
Ezt hogyan tudnám megcsinálni?
Előre is köszi a válaszokat!Beauty is pain
-
Sianis
addikt
elényomsz egy megfelelő ellenállást, mondjuk 50 Ohmosat, de ez ventifüggő.
másik megoldás, hogy a sárga 12V-os vezeték helyett csak a piroson engeded neki a feszkót. Bár nem tudom, hogy ez pontosan így van-e, de talán így is lehet játszani.
Nekem az ellenállásos dolog jobban bejön. Kényelmi funkció, hogy potmétert raksz rá. Ez kics bütyköléssel jár, de egy jobbfajta poti teljes mértékben finoman hangolja a ventillátort, a te füledhez mérve... -
X@b3e
addikt
Ebben esetleg tudna vki segíteni? pls!
Bővebben: link... Roma siamo noi ... S.P.Q.R.
-
Horbal
őstag
-
Tommmysun
senior tag
válasz .::cHeKkk::. #60 üzenetére
Törölve, bocs téves
[Szerkesztve] -
Hell
tag
Sziasztok!
Remélem, hogy tud valaki segíteni!
Ezt hol, illetve hogy keressem. Egyszerű színben kellene (fekete, kék, szürke).
Bővebben: link
Köszönöm,
Hell
[Szerkesztve]Üdv, Hell..............................................BC2, BF3, BF4 nick: WarthogHell
-
X@b3e
addikt
Próbáltam, shhajna nem megy ilyen könnyen
Esetleg más 5let?!?
Bővebben: link... Roma siamo noi ... S.P.Q.R.
-
asturel
őstag
valahol lattam olyasmit hogy plexi koze raknak valami buborekos folyadekot es leddel megvilagitottak (nekem nagyon bejott ilyet szeretnek) kerdes hogy mien folyadekot raktak a plexi koze ?!
-
LukE
veterán
szerintem nem lett tulbonyolitva, es sima viz
Egyebkent asszem itt volt: Bővebben: link jah, meg is van:Bővebben: link''Firefoxot hasznaljanak csak a gyavak. Az Explorer az igazi ferfiak bongeszoje! Veszely, kaland, nyitottsag!'' ιQι
-
asturel
őstag
oo igen ez volt az.. es nem mulik el 1 ido utan a viz izeje? vagy folyton razogassam majj? yo kis kloros vizunk is jo lesz?
nekem valami hosszutavu megoldas kene.. vagy ez igymarad ?
amugy kedvencekbe bennevolt
most latom hogy valami cucc nyomassa bele a buborekot vagymi.. vagy hogy is mukodik ez most ?
[Szerkesztve] -
harry
veterán
Hi, itt tudna segíteni valaki: Bővebben: link
A házon a power/reset gombokat cserélném; mi a különbség a nyomó 1*záró és a 2*záró között? Gondolom a 1-es kell... Adott típusok között mi az eltérés? Lábak/alak? Itt néztem őket: Bővebben: link
[Szerkesztve]Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
harry
veterán
kösz, valszeg egy ilyen lesz
T1100AAA 0.125A 125VAC forr. FEK/FEK
Bővebben: link
Gomb van, csak kapcs nincs.Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
X@b3e
addikt
#371 !!
... Roma siamo noi ... S.P.Q.R.
-
asturel
őstag
letezik UV led? hol lehet ilyet kapni, es mennyiert? valami kep mukodes kozben? mennyire jo ez? fenycsovet semmikepp se akarok..
-
harry
veterán
-
X@b3e
addikt
-
X@b3e
addikt
-
X@b3e
addikt
bocs 2x ment el..
[Szerkesztve]... Roma siamo noi ... S.P.Q.R.
-
harry
veterán
''uvtollon csak led van ''
Nem azt keresel? Én tőlük vettem 2 szem ledet.
Sztem ezek is onnan vannak: Bővebben: link
[Szerkesztve]Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
al_age
senior tag
sziasztok!
van egy ilyen kábelem:
azt szeretném megkérdezni, hogy ha erre rákötök egy ventit, de az hangos és le akarom szabályozni, akkor hogyan számoljam ki, hogy mekkora ellenállás kell nekem?
mert még nem tudom hogy a venti, amit veszek, mennyire lesz hangos, de előtte azt egy adapterrel természetesen ki tudom majd próbálni és akkor azt már tudni fogom, hogy hány volt kell neki, hogy halk legyen.
másik kérdés: nem lehet az ellenállást egy zener-diódával helyettesíteni?
mert tudtommal ez pont egy feszültségstabilizátor...
[Szerkesztve]A fekete lyukak olyan helyek, ahol Isten nullával osztott. 8 hobbit = 1 hobbyte?
-
Veriakilis
senior tag
válasz .::cHeKkk::. #1 üzenetére
Az áramerősség számít a LED-eknél.
0,7 V a nyitófesz (Dióda).
10-15 mA, ha még jól emlékszem.
20 mA-nél már melegedni szoktak, és hamar tönkremennek.
R= U / I képlettel lehet számolni.
R: ellenállás: Ohm
U: feszültség:Volt
I: Áramerősség: Amper
12V / 0.15A = 80 Ohm
Köss rá egy 1K-s potit, és azzal kipróbálhatod.
Egy idő után kézzel érezni, hogy melegszik.
Ha van Ohm mérőd, akkor utána ki tudod mérni a potin beállított ellenállást.A spagóca a kondenzátor, és az illesztőtrafó nevében térjetek meg. http://www.heatpipes.tk/
-
Veriakilis
senior tag
A 0.7 a sima diódáé!
A LED-é 1.5- 2.2V.
Ezzel kell számolni.A spagóca a kondenzátor, és az illesztőtrafó nevében térjetek meg. http://www.heatpipes.tk/
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Farming Simulator 25
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen légkondit a lakásba?
- Megköveteli a hardveres sugárkövetést az új Indiana Jones
- Trollok komolyan
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- LG LCD és LED TV-k
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Androidos tablet topic
- További aktív témák...
- A Karácsonyfa izzót is rákötheted! itt egy Kolink 850W full Moduláris Táp Új INGYÉ FOX
- EVGA 1000 GQ 80+ Gold
- EVGA 850 GQ 80+ Gold
- Dideregne a CPU-d? Itt jó cooler Deepcool AK500 ZERO DARK univerzális CPU hűtő INGYÉ FOX
- SilverStone HELA 1200R Platinum 1200W Moduláris Tápegység 12VHPWR Pcie Gen 5 Atx 3.0
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest