Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • zöldfülű

  csendes tag

  Sziasztok!

  Ez a topic azért indul, mert segítséget és tájékoztatást kíván Nektek nyújtani akkor, ha becsaptak titeket, vagy csalókba ütköztetek az üzletelés során. Ha kár ért titeket biztosan szeretnétek, hogy károtok megtérüljön, illetőleg a csaló bűnhődjön, és ilyen esetek a jövőben kevésbé fordulhassanak elő. Ebben kíván segítséget és tanácsot nyújtani Nektek ez a topic.

  Megkérek mindenkit, annak érdekében, hogy a delikvens ne léphessen fel ellenetek válaszlépésekkel --gondolok itt egy esetleges személyiségi jogi perre vagy rágalmazás, becsületsértés miatti perre amit ellenkező esetben ellenetek indíthatna -- nyilvánosan a topicban csak a delikvens nevét és az általa használt nicknevet illetőleg a város nevét amelyet megjelölt, adjátok csupán csak meg, az összes többi adatot úgy mint bankszámlaszám, általa megadott teljes lakcím, msn-cím, emailcím, illetőleg minden más adat amit megtudtatok róla és alkalmas az azonosítására, csak privátban küldjétek el számomra. Ha egy nicknevet többször is beküldenek, vagy egyezőséget találok két különböző nincknév között a privátban hozzám elküldött adatokban, akkor az illető közzé lesz téve egy listában, mint olyan aki már legalább két embert megkárosított. Illetőleg közzé lesz téve a neve mellett az is, hogy indult-e már ellene büntetőeljárás, ha igen az milyen szakban van és azt is, hogy tudjátok-e még jelezni felém vagy a hatóság felé azt, hogy érvényesíteni kívánjátok a károtok megtérítését még a megindult büntetőeljárás keretében a többi károsulttal összefogva.

  Ne feledjétek, senki sem tekinthető bűnösnek mindaddig amíg a bíróság jogerős ítéletében azt ki nem mondta. Érvényes ez ebben a topicban megjelenő nevekre is.

  Ha csalóba ütköztök, jogi lépéseket tehettek a felelősségre vonása iránt.

  Mindez mit jelent számotokra?: részvételt az eljárás során sértettként; azaz el kell menni a rendőrségre amikor behívnak titeket, vagy ha feljelentést tesztek, és ott el kell mondani mi történt,át kell adni az erre vonatkozó bizonyítékaitokat (levelezés, bankszámla az átutalásról, telefonbeszélgetések időpontjai stb.). Nem kell tartani ettől, én csak normális hozzáállású nyomozóval találkoztam, úgyhogy elmondhatom, hogy a sértettekkel szemben segítőkészek, nemúgy a terhelttel szemben... Ezt követően ha a nyomozás és a rendőrségi szak lezárul, akkor el kell még mennetek a bíróságra és ott is szóban előadni a történteket, vagy nyilatkozni, hogy a rendőrségen tett tanúvallomásotokat fenntartjátok. Illetőleg kérvényezhetitek, hogy még a büntetőeljárás során a bíró döntsön a titeket megillető kártérítésről.
  Nektek az eljárás megindítása semmilyen anyagi kiadással nem jár. Fontos ugyanakkor, hogy a hatóság felé ha feljelentést tesztek azt ismeretlen tettes ellen tegyétek, majd a tanúvallomás során nevezzétek meg a személyt, de erre általában a rendőrségen is vigyáznak, s elve úgy veszik fel a jegyzőkönyveket.

  Mit jelent ez az elkövető számára? alapesetben a kártérítésen túl pénzbüntetést, közérdekű munkát vagy két évig terjedő börtönbüntetést, illetőleg emellett ú.n mellékbüntetést is, súlyosabb esetben több évig tartó börtönbüntetést a kár értékétől függően. Minél több a károsult, annál nagyobb ez a bizonyos összeg, ami összeadódik, s figyelembe veszik azon összegeket is, amelyek csak kísérleti szakban maradtak, azaz nem tudott kicsalni pénzt az elkövető, de megpróbálta azt.

  Néhány szó a jogi fogalmakról:

  Különbség lopás és csalás között: a csalás során a másik fél tévedésbe ejt titeket azzal, hogy pl. ígéri: az árut az előreutalt pénz ellenében elküldi nektek, holott lehet nincs is ilyen áru a birtokában, vagy azt akár többeknek is eladja, de természetesen nem küldi.

  Szabálysértés / vétség és bűntett:
  -Ha kár ér titeket az főszabályként 20.000 ft alatti összeg esetén szabálysértés akkor, ha az elkövető először csinál ilyet és csak a ti irányotokba. Ekkor nem a rendőrség jár el, hanem az illetékes önkormányzat szabálysértési ügyben.
  -Ha azonban ugyanezt többekkel is eljátssza a fórumon, tehát már jogi fogalommal élve "üzletszerűen" követi el a cselekményt, azáltal a cselekménye már nem szabálysértés, hanem vétség vagy bűntett azaz bűncselekmény, ekkor akár egy forint kár esetén is bűncselekményt valósít meg, és a rendőrség fog eljárni az ügyben, eljárást indít, tanúkat hallgat meg, az elkövetőt büntetőeljárás alá vonja, a büntetés mértéke pedig az okozott kár mértékétől fog függni.

  Kísérlet és befejezett bűncselekmény: Kísérlet valósul meg,ha megpróbálta kicsalni tőletek a pénzt, de az nem sikerült, azaz ha eléggé óvatosak voltatok és így eredménytelen volt számára a bűncselekmény. Befejezett, ha kárt okozott nektek. Azonban a büntetés kiszabásánál mindkettő ugyanúgy büntetendő azaz számításba veszik azon értékeket is amelyek csak kísérleti szakig jutottak.

  Kártérítés igénylése

  Történhet már a büntető eljárás keretében is és történhet polgári eljárás keretében is. Ha már a büntető eljárás keretében érvényesíteni szeretnétek kárigényeteket, akkor a hatóság előtt úgy kell nyilatkoznotok, hogy "polgári jogi igénnyel is fel kívántok lépni a terhelt ellen, azaz érvényesíteni kívánjátok a titeket ért kár megtérítését még a büntetőper során". Ezt célszerű már a feljelentéskor leírni. Ekkor a bíró dönt arról, hogy foglalkozik-e a büntető per során a polgári jogi igénnyel, ha dönt a kérdésben, akkor az ítéletben kitér arra is, hogy mennyi a kártérítési összeg számotokra, amit azonnal végre is hajtanak ahogy az ítélet jogerőre emelkedik. (nem foglalkozik vele, ha az nagyon elhúzná az eljárás menetét, vagy nehézséget jelent a kiszámítása stb stb--- ekkor az ítéletében azt mondja ki, hogy az igényeteket polgári peres eljárás során tudjátok csak érvényesíteni.)

  Amennyiben további kérdésetek van
  , forduljatok hozzám bizalommal priviben, bár még nem vagyok végzett jogász, de ha tudok, segítek a problémátok megoldásában.

  [ Szerkesztve ]

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  Elsőként közzétenném, hogy büntető eljárás indult BoatJoe vagy JoeJoe nicknéven üzletelő személy ellen. Nyíregyházi, Tapolcai illetőleg még más városnevet is megadott üzletelései során. Jelenleg a nyomozás rendőrségi szakban van, azaz aki még nem tette és szeretne jelentkezni a büntetőeljárásba, hogy a többiekkel együtt érvényesíthesse kárigényét; az felém vagy a nyomozó hatóság felé még jelezheti ezt.

  Remélem hasznotokra, mindnyájunk hasznára válik ez a topic.

  További jó üzletelést kívánok.

  [ Módosította: Racecam ]

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  A Boatjoe elleni büntetőeljárásba jelenleg már 10-11 károsult lépett be, de még további sértettek jelentkezését várjuk. Hasonlóan sikeresen indult "hadjárat" swenn alias Gáspár Ferenc ellen. Ha összefogunk, és közösen fellépünk a csalók ellen akkor hosszabb időre kiiktathatjuk őket innen, biztonságosabbá téve az internetes kereskedést itt. A büntetésük jó eséllyel akár 2 vagy súlyosabb esetben 4-5 év letöltendő börtönbüntetés is lehet. Nem utolsó szempont, hogy érvényesíthető a kárigényetek még a büntetőeljárás alatt, polgárjogi igény formájában, illetőleg bevett szokás kártérítési perekben, hogy az elkövető még a per tartama alatt az ítélethozatalt megelőzően a sértettek kárát egészben vagy részben megtéríti, ez az ő érdeke is, hiszen ezzel csökkentheti a bíró által rá kiszabott börtönbüntetés mértékét.

  Akit nem ért kár, csak megpróbált tőle Boatjoe pénzt kicsalni, és szeretné ő is segíteni Boatjoe felelősségrevonását, vagy súlyosabb büntetés kiszabását, az szintén eljuttathatja a hatóságok számára a rendelkezésére álló bizonyítékait (levelezés, msn napló, stb formájában) ezzel is elősegítve az eljárás sikerét és a károsultak számára a sikeresebb kár megtérítését.

  [ Szerkesztve ]

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz dbius #4 üzenetére

  Köszönöm szavaid! :K

  Igyekszem segíteni mindenkinek, aki jogi kérdéssel fordul hozzám. Ezt választottam hivatásomul. Azonban bármit is tenni a csalók ellen, csak a TI segítségetekkel tudok, így legalább ugyanolyan köszönet jár azoknak is, akik veszik a fáradtságot és vállalják az utánajárást és mindazt ami egy ilyen "jogi procedúrával" jár akár a saját érdekük, akár mások érdeke káruk megtérítse kívánja azt.
  Segítségetekkel, együtt, remélem többre juthatunk, mind a hardverapró csalóktól való megtisztításában, mind pedig egy biztonságosabb piactér létrehozásában. Ezt bizonyítja minden összefogás és közös fellépés a csalók ellen, s reményeim szerint ez az első büntetőperek lezárulásával, az elkövetők felelősségre vonásával, siker esetén részbeni vagy teljes mértékű kárösszegek megtérülésével be is fog bizonyosodni.

  Üdv:

  Beatrix.

  [ Szerkesztve ]

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  Sziasztok!

  Kérek mindenkit, hogy akit TravellTech megkárosított, az jelezze felém ezt a tényt, és írja meg nekem privátban, a konkrét összeget, amennyivel megkárosította őt a srác, vagy amit még nem térítettek meg a számára; a nevét és lakcímét (esetleg ha meg kívánja adni a bankszámlaszámát, akkor azt is, bár lehet célszerűbb inkább lakcímre kérni a pénz visszautalását.

  Valószínüleg a srác szüleinek küldünk egy levelet, amelyben felszólítjuk őket határidő tűzésével, hogy a károsultak kárát fizessék meg. Esetleg ha gondoljátok akkor magát a terméket lehet még visszakérni, amit küldtetek és amiért nem fizettek. Reménykedjünk, hogy fizetni fognak, vagy a terméket visszaküldik. Ez utóbbi esetben pontosan jelöljétek meg azt a terméket is amit a srácnak küldtetek. Ha nem, akkor ott van a lehetőség egy kártérítési per indítására. Természetesen mindezek feltétele, hogy bizonyítani tudjátok a terméket elküldtétek a srácnak. (feladóvevény esetleges értékmegjelöléssel, vagy emailváltás a megegyezésről stb, stb. amitek van.) Kérlek jelezzétek azt is, hogy egy esetleges kártérítési perben benne lennétek-e. Ennek megindítása bizonyos mértékig költségekkel jár (ügyvéd fogadása és per indítási költség ez utóbbi a perérték 6%-a ha jól emlékeszem.) A kiskorú károkozásáért ugyanis a szülője tartozik felelősséggel. Ez utóbbi változat feltételeinek még utána nézek.

  Üdv:

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  TravellTech ügyben csütörtökig (10.22.-én estig) tudtok jelentkezni még nálam, a levél pénteken lesz elküldve. Ma is többen jelentkeztek. Akik elküldik az adataikat addig, azokat belefoglaljuk a levélbe.

  Üdv:

  [ Szerkesztve ]

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  Sziasztok!

  Akit néhány hónappal ezelőtt Dzsenko vagy Cedi nicknevű felhasználó károsított meg és szeretne részt venni a büntetőeljárásban, vagy szeretné kárigényét érvényesíteni, az kérem írjon nekem pirvát üzenetet.

  Üdv:

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  Sziasztok!

  Kérlek Titeket, hogyha úgy gondoljátok, hogy csalóba futottatok, akkor küldjétek el Nekem privátban az adatokat, amik tudomásotokra jutottak. Már van jónéhány név és sok adat csalókkal kapcsolatban a birtokomban, amiket össze tudok hasonlítani az általatok beküldöttel. Ha van egyezés, az a ti dolgotokat is megkönnyíti. Sajnos nem tudok mindenkit megkeresni privátban időhiány miatt, pláne ha nem is értesülök arról, ha valaki csalóba futott. Így hát bombázzatok nyugodtan privát üzenetekkel.

  Üdv:
  Beatrix

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  Sziasztok!

  Jelentkezzen nálam akit "Oakley" vagy "Illu" nicknéven, vagy "H. Viktor" néven bemutatkozó másik fél megpróbált megkárosítani, vagy ilyen névvel üzletelő féllel kapcsolatban kár érte.

  Üdv:
  Beatrix

  [ Módosította: I_Am ]

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz Chaser #11 üzenetére

  Szia!

  Én hozzáírnék még egy részt, nevezetesen miért érdemes inkább büntetőeljárásban érvényesíteni a kártérítési jogaitokat és nem polgári perben....

  I. A polgári per átfutási ideje:
  A bíróság legkésőbb a kereset benyújtását követő 30 napon belül intézkedik a tárgyalási nap kitűzéséről. Erre vonatkozó határidő minimum 15 nap attól számítva hogy az alperes a keresetlevelet átvette -- azaz max kétszeri kézbesítési próbálkozás is beleszámítható a 15 napon kívül-- , maximum határidő a kereset bírósághoz benyújtásától számított 4 hónap. Ezen időintervallum közötti időre tűzik ki a tárgyalást (van néhány perfajta, pl a személyiségi jogokkal kapcsolatos per, melynek határideje ennél sokkal rövidebb, de a kártérítési perre a fenti határidők vonatkoznak)

  Az, hogy az ügy mennyire húzódik el, attól is függ, hogy mennyire erőteljes bizonyítékok állnak a rendelkezésetekre. Ha egyértelműen bizonyítja, akkor a másik fél talán nem olyan ... buta.... hogy elmegy másodfokig vagy még tovább, mert az csak az ő költségeit fogja növelni...
  Ha vitatható a bizonyító ereje a bizonyítékaitoknak, akkor lehet a per több tárgyalási napot is igénybe vehet még az első fokon, és lehet hogy lesz belőle másodfok azaz fellebbezés, perújítás vagy felülvizsgálat is... természetesen mindegyiknek megvannak a maga szabályai, hogy milyen törvényi feltételek fennállása esetén élhet vele bármelyik fél vagy a fél jogi képviselője akár önállóan is.
  De hogy kissé kézzelfoghatóbb legyen az egész csalásból eredő kárra levetítve: van banki bizonylatotok arról, hogy ti utaltátok a pénzt, de a másik fél nem küldött csomagot, ÉS a bankszámla ténylegesen a másik fél nevén van, akkor akár 2-3 hónap alatt is meglehet a pénzetek... (persze ha nincs jövedelme, vagy végrehajtás alá vonható vagyontárgya, akkor ez sokkal tovább is elhúzódhat...) Ha nem fizet önkéntesen, akkor a per lezárulása után a fizetési határidő eredménytelen letelte után megindíthatjátok a végrehajtási eljárást. Itt csak egy végrehajtási lapot kell benyújtani a szükséges mellékletekkel és viszonylag rövid idő alatt a bíróság elrendeli a végrehajtást, ezután elkerül a végrehajtóhoz az ügy ( a végrehajtót hatóságilag jelölik ki, nem ti választjátok) A végrehajtónak szintén van némi határideje az intézkedésre :F (persze sok kis határidő is sokra mehet..) Előlegeznetek kell a végrehajtási költséget, amit a törvény határoz meg tételesen attól függően mi volt a per tárgya vagy értéke, ez általánosságban 6%-a a követelt összegnek Illetőleg törvény lehetővé teszi azt is hogy ne kelljen előlegezni azt, de akkor bizonyos feltételeknek meg kell hogy feleljetek. Amúgy a polgári perre igaz az,hogy minden percselekmény költségeit előlegeznie kell annak a félnek aki azt kérte vagy akinek érdekében az felmerült. Ha pernyertesek lesztek, akkor természetesen ezt az összegen visszakaphatjátok, mert a másik félre ráterhelik. Némi vigasz, hogy mindazidő alatt amíg az eljárás folyik, a követelésetek kamatozik.

  II., Ha nincs hivatalos jövedelme az alperesnek vagy nincs behajtható vagyontárgya
  Először azt nézik meg, mennyi az a bizonyos összeg amit be kell hajtani rajta. Ha ez nem olyan jelentős összeg, akkor azonnali beszedési megbízással próbálják azt kiegyenlíteni, Ti jelölhetitek meg, hogy miből kívánjátok követelésetek kiegyenlítését. Ha van a másik félnek bankszámlája, akkor lehet kérni az abból való letiltást. Ha ez nem vezet eredményre, akkor utána néznek van-e az adósnak bejelentett munkaviszonya, vagy bármilyen más dologból származó pénzjövedelme. Ha ebből kiegyenlíthető, akkor ebből fogják, ha nem, akkor jön a vagyontárgy lefoglalása. Ez bármilyen forgalmi értékkel bíró vagyontárgy lehet, ezt határidő tűzésével és meghírdetéssel elárverezeik és a befolyt összegből egyenlítik ki a követeléseteket.
  Van még lehetőség közvetlen bírósági letiltás alkalmazására még a bíróság által a per végén, akkor ha pl ismert az adós munkahelye stb.

  Nos abban az esetben, ha semmi sem vezet eredményre, mindezek ellenére nincs semmilyen jövedelem, vagyontárgy amelyből letilthatnák a károtokat, akkor a bírósági végrehajtó ügyel arra, hogy időközönként leellenőrizze azt, hogy ezen viszonyok nem változnak-e meg. Azaz 1 év múlva nem lesz-e mégis jövedelme, vagyontárgya. stb. Az elévülési idő 5 év, mindezidáig ezek ismétlődnek. Annak érdekében, hogy öt év után ne szűnjön meg elévülés miatt a követelés a végrehajtók eljárási cselekményt végeznek pl akár egy hivatalos levél kiküldése, ez megszakítja az elévülési határidőt ami ekkor újra indul, azaz az öt év újból kezdődik.És ez így mehet tovább elméletileg addig amíg nem lesz egyszer a nevén olyan jövedelem amelyből a végig kamatozó követelés összegét le nem tudják vonni.

  III. Büntetőeljárás inkább és nem polgári.

  Büntetőeljárás során is több lehetőség van arra,hogy igényeteket érvényesítsétek. A)Elsőként ú.n polgári jogi igény iránti igényetek jelzésével még a feljelentés vagy az első tanúkihallgatás során. Ez azt jelenti, hogy kéritek, a bíró az elsőfokú tárgyalás során döntsön a kártérítésetekről. A bírónak joga van ezt megtagadni, de persze ha erre vonatkozóan a törvényi feltételek fennállnak.. Ha megtagadja, akkor azt az elsőfokú ítéletében meg kell indokolnia. (pl túlságosan elhúzná a büntetőpert mert bonyolult a kiszámítása) "a polgári jogi igényt a bíróság az ítéletben lehetőleg érdemben bírálja el, annak helyt ad, vagy azt elutasítja. Ha ez jelentékenyen késleltetné az eljárás befejezését, valamint a vádlott felmentése estén, vagy ha az indítványnak a büntetőeljárásban való érdemi elbírálását más körülmény kizárja, a bíróság a polgári jogi igény érvényesítését egyéb törvényes útra utasítja"

  B) Lehetőség van arra, hogy még a büntetőeljárás mellett, azzal párhuzamosan, azt megszakítva ú.n, közvetítői eljárást indítsanak. Ehhez szükséges az is, hogy a másik fél önként vállalja a kár megtérítését, illetőleg az ügyész beleeggyezzen. A másik félnek ez azért érdeke, mert jelentős mértékben csökkentheti ezzel a büntetése mértékét, esetleg elkerülheti a letöltendő szab.vesztés kiszabását egy felfüggesztettel ha a kár nem olyan túlzottan magas, vagy ha csökkentheti a letöltendő idejét is.
  Ezzel az eljárásfomával akkor lehet élni, ha magának a cselekménynek a büntetési tétele nem haladja meg az öt évet. A közvetítői eljárás maximum hat hónapig tarthat, ha addig nem kapjátok meg a kártérítést, azaz nem vezetett eredményre, akkor a büntetőeljárás folyik tovább.

  A büntetőeljárás során nektek az indítással részvétellel stb kapcsolatosan nincsen költségetek, azaz itt a polgárival ellentétben nektek nem kerül az eljárás semmibe. A kártérítést megkaphatjátok még az elsőfokú eljárás végén, ha a bíró azt megítéli végrehajtással, vagy ha közvetítői eljárás volt folyamatban akkor úgy.
  Abban az esetben, ha a bíró kimondja a terhelt bűnösségét, de a terhelt fellebbez és nem a bűnösség megállapítása, hanem a büntetés túlzott mértéke miatt, akkor az elsőfokú határozat részjogerőre emelkedik, ami azt jelenti hogy az ügy bár megy tovább, de ti a kártérítést ennek ellenére megkapjátok azaz a végrehajtás megindul.
  Végül pedig, ha a bíró elutasítja a polgári jogi igényetekről való döntést a büntetőeljárás során és kimondja annak polgári jogi úton való kizárólagos érvényesííthetőségét (de ugyanakkor az ítélet megszületik a terhelt bűnösségéről, akkor ennek az ítéletnek a birtokában a polgári úton történő érvényesítés is sokkal gyorsabban zajlik le, mivel nem kell bizonyítani azt a polgári eljárás során, hogy a követelésetek jogossága fennáll-e azt ugyanis a bűnösítő ítélet kimondja, csak az összegszerűséget kell bizonyítani...

  Üdv:
  Beatrix.

  [ Szerkesztve ]

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz D1Rect #12 üzenetére

  Szia!

  Ebben tévedsz, mert pl. indíthatsz polgári eljárást ú.n. jogalap nélküli gazdagodás miatt is a másik féllel szemben, Ekkor nem azt vizsgálják, hogy történt-e csalás, az teljesen mellékes kérdés ilyenkor!!! ezt még akkor is indíthatod, ha a büntetőper során a másik felet felmentik azaz nem állapítják meg a bűnösségét!!
  Ekkor azt vizsgálják meg, hogy a te teljesítésed ellenében (mert ugye te fizettél neki pénzt, vagy küldtél neki terméket) történt-e valamiféle ellenszolgáltatás. Ha nem, akkor itt az ellenszolgáltatás hiánya vagy elmaradása miatt követelheted az eredeti állapot visszaállítását ( pénz vissza, vagy termék vissza) ekkor a bíróság ezt fogja kimondani.
  Alapvető jogelv ugyanis, hogy szolgáltatásért a polgári jogban ellenszolgáltatás kell hogy járjon, a "szerződés"-ben meghatározottak szerint.

  (itt a szerződés létrejön pl emailváltások során megegyeztek abban hogy termék és pénz csere milyen összegben. stb, de szerződés jön létre szóban is, nem kell hozzá írásos forma, de persze akkor kell legalább egy tanú, aki igazolja a szóbeli megállapodás megtörténtét.)

  Üdv:
  Beatrix.

  [ Szerkesztve ]

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz Chaser #18 üzenetére

  Nem! Ez a jogi kiskapu már megszűnt.
  A törvény kétszeri kézbesítési kötelezettséget ír elő, aminek eredménytelensége estén törvény erejénél fogva kell kézbesítettnek kimondani a kersetlevelet, vagy bármely más bírósági iratot.

  A törvény még olyannyira rugalmas lett ebben a kérdésben, ha pl valaki azért nem vesz át pl egy keresetlevelet, mert nem lakik már az utolsó ismert lakóhelyén , ekkor sem akad meg az eljárás, ekkor kérvényezni kell ú.n. hirdetményi formában történő kézbesítést. Ekkor a hatóság az utolsó ismert lakhely szerinti önkormányzaton, vagy a lakóhely szerinti rendőrkapitányságon, stb közzéteszi a hivatalos iratot kivonatolás formájában, (személyiségi jogok védelme miatt) ezt 15 napra függesztik ki. Ennek letelte után a következő napon a
  hivatalos iratot úgy kell tekinteni, mintha azt szabályszerűen a másik fél átvette volna. Ekkor a másik fél helyett egy kirendelt jogi képviselő jár el a perben, az képviseli az alperes jogait.

  Üdv:
  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz Chaser #21 üzenetére

  :D Nem, ekkor jogod van arra, hogy bírósági úton bizonyítsd be az ártatlanságod. S ha ez egyértelművé válik (azaz nem bizonyíték hiányában hanem bűncselekmény hiányában mentenek fel) akkor ellene kártérítési pert indíthatsz anyagi és "nem anyagi" (lásd meghurcoltak, személyiségi jogod sérült stb )károd megtérítése miatt

  Illetőleg indíthatsz ellene büntetőpert esetlegesen rágalmazás, becsületsértés vagy ha a feltételek fennállnak akár hamis vád stb miatt is.

  Üdv:
  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz Chaser #23 üzenetére

  :DDD
  Hát igen, néha elég nehéz, mert nem elég hozzá csak egyetlen jogszabályt ismerned, lehet arra vonatkozóan speciális szabályozás is van az általános mellett; s ez egész mást eredményez...
  Sokan azt hiszik, hogy 20.000 ft alatt nem érheti őket rendőrségi eljárás, és ezért sok kis összegű csalást követnek el, de itt akkor belép az "üzletszerűség" jogi fogalma, aminél már nincs összegszerűség meghatározva a tényállásszerű cselekmény megvalósításához, ott az összegnek már csak a minősítés és a büntetés kiszabása tekintetében van jelentősége.

  Üdv:
  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz zöldfülű #17 üzenetére

  Ezt még annyival kiegészíteném, hogy létrejöhet a szerződés ú.n ráutaló magatartással is... (pl a boltban a kosárba teszed a megvásárolni kívánt árut) Ráutaló magatartásnak minősül az is, ha az egyik fél teljesít, azaz a szóbeli megállapodás alapján utalja a pénzösszeget. (ekkor nem kell igazolni a szóbeli megállapodás tényét tanúval, azt igazolja az egyik fél általi teljesítés megtörténte. Ekkor jogilag a másik fél köteles a teljesítésre, azaz a termék küldésére.
  (persze ez a forma eléggé ritka a gyakorlatban, talán csak a bolti vásárlásnál fordul elő...)

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz Chaser #25 üzenetére

  :Y De az sem kellemes, amikor ---és pont ilyen a polgári eljárásjog is már évek óta, azaz a polgári perek (lefolytatására vonatkozó szabályozás)--- szóval amikor a tanár kiad egy tankönyvet (kb évente szokta módosítani ...) de mire a nyomdából kijön a könyv és abból a tanagyagból már vizsgázni kell egy fél év elteltével, addigra már hatályát veszti, mert a szabályozás a részletszabályok tekintetében megváltozott... :F :F :F

  Üdv:
  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz Chaser #28 üzenetére

  Természetesen nem.. :D
  A szerződésszegésről csak akkor beszélhetünk,ha már a létrejött szerződést szeged meg.
  A szerződés ugyanis csak akkor jön létre véglegesen, amikor te kifizetted az árut, azaz a pénztárnál átléptél. Addig csak az "ú.n ajánlattételi kötöttség" érvényesül a bolt részéről, mivel ő azzal hogy kiteszi áruját és feltünteti rajta az árat, ezzel neked felajánlja a terméket, az ajánlattételi kötelezettsége beáll, te elfogadod azt, beteszed a kosaradba, (no itt lép be a ráutaló magatartás, mellyel jelzed a felajánlott szerződést elfogadod,neked az megfelel) azaz azt már más nem veheti el jogszerűen tőled --- lsd nem veheti ki a kosaradból... elvileg... :F ... persze ha elfordulsz és nincs már benne...
  Ugyanakkor egyúttal a szerződés véglegesen akkor jön létre, amikor mint ezt korábban is írtam az egyik fél teljesít, azaz te kifizeted az ellenértéket a pénztárnál...
  Azért van az, hogy lopásért nem kaphatnak el az áruházon belül, akár még látványosan is járkálhatsz bent a zsebedbe tett termékkel, nem bizonyítható az, hogy azt a terméket te nem akartad kifizetni a pénztárban... csak akkor kapnak el, ha nem fizetve elhagyod vele a pénztárat....

  Üdv:
  Beatrix.

  [ Szerkesztve ]

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  :C

  Ha ilyennel fellépnének ellenem, én megkérdezném tőlük, milyen polgárjogi vagy más jogszabályban meghatározott szabályt szegtem meg, azzal, hogy élve a jogaimmal, a terméket visszatettem; mutassák meg, akkor zokszó nélkül kifizetem nekik a káruk összegét.

  ;] Eggyúttal jelezném is feléjük, hogy egyben kérem a rendőrség értesítését, mivel nyilvánosan (biztosan hallotta ezt legalább egy ember mellettem) becsület csorbítására alkalmas tényt közöltek rólam, ezzel személyiségi jogaimban megsértettek és büntető feljelentést kívánok ellenük tenni rágalmazás miatt + még meggondolom, hogy kártérítési igénnyel kívánok-e élni nem angyagi jogi kártérítés címén.....
  .... vagy nagyon gonosz lennék??!!?? :P ;] ;] ;]

  .. noh még gazdagabban térnék vissza a bevásárlásból, mint amennyivel elmentem... :DDD

  Üdv:
  Beatrix.

  [ Szerkesztve ]

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz Chaser #32 üzenetére

  OK. :D Én itt leszek.

  Üdv:
  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  Sziasztok!

  Nagyon sok a PH-n tevékenykedő csaló által használt adat van a birtokomban.
  Ha úgy gondoljátok, hogy a másik fél akivel épp üzletet akartok kötni esetleg csaló lehet, vagy azért mert előre utalást kér, vagy más ok alapján; vagy inkább csak óvatosak akartok lenni, mert nagy összegű az utalás, írjatok nekem egy privát üzenetet az utalás előtt, a birtokomban lévő adatok alapján meg tudom nézni, hogy a bankszámlaszámot vagy a nicknevet, telefonszámot használta-e eddig itt a PH-n egy csaló. Természetesen ez nem jelent 100%-os biztonságot, hogy nem futhattok csalóba az üzlet során, de ha a bankszámlaszám vagy általa használt bármely adat már a birtokomban van, mint csaló által használt adat, akkor legalább biztosan elkerülhetitek azt, hogy károsultak legyetek. Az általatok pusztán e célból elküldött, lekérdezett adatokat természetesen bizalmasan kezelem, azokat nem adom tovább senkinek sem; és ha nincs egyezés, akkor kitörlöm a privát üzenetek közül.

  Üdv:
  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz Ariadne #35 üzenetére

  Szia!

  Vagy gondoljak esetleg az előszerződés intézményére....De gyanítom kevés ingatlant értékesítenek PH-n. :DDD Arra pedig több eltérő szabály is vonatkozik, ellentétben a hétköznapi dolgokkal . Amúgy számos olyan szabály/ részletszabály van amit meg lehetne még említeni, de kihagyom, mivel itt nem érintett a téma... :D , és amúgy is túl hosszú válaszokat szoktam írni. :DDD a jognál pedig a részletszabályokban van az ördög elásva.. ;]

  Azért köszönet a kiigazításért. Az ismétlés mindíg jól jön, főképp így záróvizsgák előtt. :K

  Üdv:
  Beatrix.

  [ Szerkesztve ]

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz machobymb #38 üzenetére

  Ment privát üzenet még tegnap.

  Üdv:
  Beatrix.

  [ Szerkesztve ]

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  Sziasztok!

  Oakley ma írt nekem, mely szerint kifogásolja, hogy "csalónak neveztem" és vegyem le a nevét e fórumról. Az általam neki írt választ itt is közzéteszem; ha kíván reagálni bármit is, azt meg tudja tenni e nyilvános fórum keretein belül is. Mivel a mailt én írtam, így nem sértem senkinek sem a jogát a közzétételével:

  "Szia!

  Mindenekelőtt leszögezném én nem neveztelek Téged csalónak, és nem is rágalmaztalak meg. Ennek megfelelően nincs is miért bocsánatot kérnem, vagy nincs mit vissza vonnom. Nem az én dolgom, és nem is vállalkoztam arra, hogy megállapítsam és közzétegyem ki csaló és ki nem a Prohardveren! Ha valaki pert indít azért mert kár érte, akkor sem ő, hanem a bíróság mondja ki azt, hogy az alperes követett-e el bűncselekményt vagy sem, azaz csaló vagy sem.
  Ha végig olvasod a topicot, akkor látod egyrészt az elején azt, hogy a topic nyilvános fórumán megjelenő nevek tekintetében senkit sem lehet bűnösnek (csalónak) nevezni a bíróság jogerős ítéletéig, és ezt fel is tüntettem már a topic nyitó soraiban mégpedig vastagon fekete betűkkel kiemelve.
  Másrészt, rágalmazásról akkor beszélhetnénk, ha én konkrétan megjelöltelek volna téged mint konkrétan beazonosítható személyt mint csalót, és ezt így szó szerint le is írom, hogy te (mint konkrétan megjelölt személy) csaló vagy. Sem az első része nem valósult meg, mivel nem azonosítottam senkit sem a közzététel során, másrészt sem a második része, mivel nem emlékszem arra, hogy konkrét személyes adatok mellett oda írtam volna, hogy csaló vagy, sem pedig azt, hogy folyna ellened ilyen ügyben büntetőeljárás.. (bár ez utóbbi közzététele sem jelentené azt, hogy kijelenteném vele, hogy csaló vagy)
  Mint írtam nem az én dolgom, ehhez nincsenek meg sem az ehhez szükséges feltételeim, sem pedig a jogi felhatalmazottságom hogy eldöntsem ki a csaló és ki nem. Ennek megfelelően nincs szükségem arra, hogy küldj nekem bármilyen nevet a piros pontokkal vagy bármi mást. Nekem nem kell bizonyítanod semmit sem.
  Mivel az érintett topic nyilvános, ahova bárki beírhat, már korábban is megtehetted volna és még most is bármikor megteheted, hogy beírsz, mondván nem károsítottál meg senkit sem, vagy ha akarod pluszba bizonyításképp felsorolod az ezt alátámasztó dolgokat, a piros pontokat adó neveket, vagy azt, hogy azok akik azt mondták rólad, hogy megkárosítottad őket azokkal szemben nincs tartozásod stb stb, vagy egyszerűen nem reagálsz rá; ez a te jogod, hogy eldöntsd mit akarsz tenni. Mivel azonban nem történt sem rágalmazás, sem más, így mint írtam nincs mit vissza vonnom. A topic pedig arra szolgál részben, hogy elmondjam a hozzám fordulóknak azt, hogy mit tehetnek, mit léphetnek ha valaki megkárosította őket, másrészt pedig arra, hogy akár kérés alapján keressek olyan személyeket akiket az adott nicknév alatt lévő személy, vagy ha úgy tetszik az adott nicknév felhasználásával akár más személy megkárosított. Ha vannak ilyenek, jelentkeznek, ha nincsenek, nem jelentkezik senki sem. A tények mindig magukért beszélnek, nincs szükség magánvéleményre. Büntetőeljárás pedig úgyis csak akkor fog indulni, ha van károsult/ vagy vannak károsultak és ő/ ők meg akarják indítani a büntetőeljárást. Dönteni pedig mint már írtam a bíróság fog ha eljárást indítottak.

  Üdv:
  Beatrix."

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz Viktoár #41 üzenetére

  Szia!

  Küldtem privátot.

  Üdv:
  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz generic #45 üzenetére

  Kedves Gerinc!

  Elég érdekes kérdést vetsz fel. Azonban ennek elég jelentős technikai és jogi akadályai is vannak.

  -Egyrészt, egy ilyen "nem önkéntes" mert azért ha már valami "már annyira ajánlott ha akarsz eredményt elérni", akkor az lényegébe kötelező. (biztos érted mit akarok ezzel mondani) Szóval egy ilyen rendszer bevezetése valószínűleg számos felhasználó elvesztését jelentené a hardverapró tekintetében, hisz biztos lennének olyanok, akik azt mondanák, hogy akkor inkább nem küldöm be az ennyire személyes adataimat, és átmegy egy másik hasonló funkciót betöltő oldalra.

  -Másrészt gondolj csak bele ebbe a technikai megoldásba. Milyen széleskörű tábora van a hardveraprónak, itt mindenkinek az ilyen jellegű adatainak a biztos megőrzéséhez és állandó naprakész kezeléséhez nem lenne elég egy ember, aki/ akik csak ezzel foglalkoznának, ráadásul ehhez megfelelő hely is szükséges lenne.

  - De ha a jogi oldalát boncolgatjuk, akkor egy ilyen jellegű adatkezelésre számos törvény tartalmaz rendelkezéseket. Úgy kellene ezeket kezelni, hogy biztosított legyen az, hogy ezen adatok avatatlan kézbe ne kerülhessenek, különben azokkal egyrészt vissza lehet keményen élni, másrészt nem egy személy alapvető személyiségi jogait sértenéd meg ezzel, ha az ő személyes adatai kikerülnének.

  - Ugyanakkor azt is meg kellene oldani (hisz emiatt hoznád létre lényegében) hogy valamiképp ebből az adatbázisból naprakészen le tudj kérni adatokat, azaz hogy megbízható-e a másik fél vagy sem. Tehát naprakésznek kellene lennie és az esetleges változásoknak is azonnali naprakésznek kellene lennie. De ennek is lenne némi átfutási ideje, ami alatt szintén becsúszhat egy egy sértett egy egy csalás áldozataként, ha az addig jó minősítésű netán mégis csalásba keveredne. Ráadásul ha tévedsz, akkor ezzel megvalósíthatod a rágalmazás bűncselekményét is, hisz tényleges és nyilvános adatokkal, névvel, címmel kell hogy folyna ez a nyilvántartás, ami ezt egyből kimerítené.

  - Szintén csak akkor lenne ennek értelme, ha biztos lehetnél az adatok valódiságában, azaz valamiképp ellenőrizni is kellene ezeket a megadott adatok valódiságát, ami szinte kártyavárként omlasztja össze az egész rendszert, hiszen az eddig példák jelenős része is azt mutatja, hogy aki csalást követ el, az általában ezt hamis vagy hamisított személyazonosságival vagy más pl közokirathamisítást is megvalósító bűncselekménnyel teszi ezt meg. Nem beszélve arról, hogy gyakorlatilag nincsen olyan jogi felhatalmazottsága itt senkinek, aki jogosult lenne az ilyen jellegű ellenőrzésre.

  Szóval kb mindezek alapján sajnos nem megvalósítható az ilyen jellegű teljeskörű nyilvántartás vezetése, ha pedig a nyilvántartás nem teljeskörű, hanem csak az ú.n. tisztán az újoncokat tartaná számon, akkor szintén kijátszható azáltal aki direkt erre játszana, hogy ahogy megbízhatóvá válik, egy zsíros összeggel valakit becsaphasson, s ekkor a saját rendszered hibájának keretein belül tennéd ezt neki lehetővé.

  Üdv:
  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz zola0306 #50 üzenetére

  Szia!

  Igen, köszi megkaptam, ment rá válasz. Ha nem sikerül megoldani az ügyet, akkor jelezz vissza, majd megpróbálunk még valamit tenni.

  Üdv:
  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz zola0306 #52 üzenetére

  Szia!

  Sajnos erről az illetőről Nekem még nincs infóm, nem küldött be senki még róla semmit. Ha van mégis valaki aki tud róla és olvassa a kérésedet, akkor minden bizonnyal közzéteszi azt, illetőleg ha hozzám jut majd el ilyen névvel kapcsolatos másik jelzés, akkor azt továbbítom Neked is.

  Üdv:
  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz BloodyEddie #54 üzenetére

  Szia!

  E kérdés tekintetében nagyon fontos szempont, hogy az adásvételi szerződés, amit te továbbítanál a harmadik fél (azaz a te vásárlód) irányába, nem zárja- e ki azt, hogy a jótállás / szavatosság más személy irányában is fennálljon az eredeti első eladó részéről.( azaz ha azt te tovább adod). Azaz jó magyarra lefordítva, nézd meg előbb a szerződéseteket, hogy abban hogyan van megfogalmazva a jótállás, meghatározott idő van-e rá kötve puszta tényként személy megjelölése nélkül, (mint egy újonnan vásárolt gyári termék jótállása esetén), illetőleg nincs-e az meghatározva, hogy csak a vevőnek, azaz neked (személy szerint) szól csak a jótállás. Ez utóbbi akkor állhat fenn, ha használt tevéket vettél és magánszemély adta el neked, mint magánszemélynek. Ekkor ugyanis nem zárhatod ki a termékért a szavatossági jogok irányodban történő érvényesítését, ha szavatosságot ígérsz. Azaz, ha az eredeti szerződést felmutatva az abban foglaltak miatt az eredeti eladó (akitől te vásároltad a terméket) megtagadná a harmadik fél (a te vásárlód) szavatossági igény érvényesítési jogát, mondva nem ő volt a vevője akinek ő eladta a terméket (ez tehát attól függ, hogy van megfogalmazva az eredeti adásvételi szerződésben ez a jog, ha nem zárja ki a szövegezés értelmében a harmadik személy is érvényesíthesse ezt a jogot mint a termék tulajdonosa, akkor nincs gond) szóval ha valamiképp megtagadja, mert erre az eredeti szövegezés jogot ad neki, akkor a részedről beáll a kötelesség, mint eladónak, hogy a termékért a szavatosságot álld, ha jótállással /szavatossággal adtad el a terméket, hogy azon szavatosság van ígérve (függetlenül, hogy ezt a szavatosságot más teljesítési kötelezettségeként kötötted ki a szerződésedben). Az már más kérdés, hogy ilyen esetben az ezirányú károdat te érvényesítheted-e egyáltalán az eredeti vevőd irányában. (ez is az eredeti szerződés megfogalmazásától függ). (azért jó, ha lefénymásolod magadnak az eredeti szerződést és megőrződ a biztonság kedvéért!!!)
  Ha az eredeti szerződés megfogalmazása nem zárja ki harmadik személy mint új tulajdonos szavatossági igénnyel történő fellépését, akkor ezzel az általad beírt szöveggel nyugodtan eladhatod a terméket. Ha ez nem egyértelmű viszont az eredeti szerződésben, akkor hiába zárod ki a szavatossági kötelezettségedet, ha ígértél szavatosságot mint a termék velejáróját, lényeges elemét, akkor téged is terhel a szavatossági kötelesség, lévén te vagy a termék eladója a kettőtök közötti adásvételi szerződésben, s mint ilyen együttműködési kötelezettség és jóhiszeműség terhel(I) az adásvétel tekintetében.

  Üdv:
  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz BigG.(nnnnn) #62 üzenetére

  Szia!

  Írtam privátot.

  Üdv:

  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz maratt #67 üzenetére

  Szia!

  Bírósági végrehajtást kérhetsz a tartozás megfizetésére. (végrehajtási lapot kell kitölteni és azt beadni a bíróságra)
  Ennek van némely költsége. Ezt kell előre megfizetned, és mellé a bizonyítékaidat beadnod. Ha a másik fél vitatja 15 napon belül a követelés jogosságát, akkor az eljárás perré alakul, és tárgyalást tartanak. Ha nem válaszol rá, vagy nem vitatja, akkor a bizonyítékaid alapján megítélik neked az összeget és elindíttathatod a végrehajtást vele szemben. (ennek is van némely költsége) ugyanakkor ezeket az előzetesen kifizetett költségeket is bevasalhatod rajta. Ha van vagyontárgya, akkor végrehajtják azon, vagy a fizetéséből levonják az összeget. Ha nincs, akkor elméletileg addig húzódik a végrehajtás amíg nem lesz a nevén vagyontárgy. Ötévenként ugyanakkor meg kell erősíteni az igényedet.

  Üdv:

  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz marcell1993 #68 üzenetére

  Szia!

  Gondolom csalás miatt szeretnél feljelentést tenni elleni. A büntetőeljárás (bűncselekmény miatt teszel) során nem kell fizetni az eljárásért.
  Bemész a rendőrségre, és megteszed a feljelentést ismeretlen tettes ellen és egyidejűleg benyújtod a bizonyítékaidat. Ennyi csak az egész.
  Fizetni csak polgári eljárás estén kell, azt pedig akkor pl ha kölcsön adtál de nem adott neked vissza vagy más polgári ügyben inítható.

  Üdv:

  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz BigG.(nnnnn) #72 üzenetére

  Szia!

  Igen, ez egyértelmű bizonyíték!

  Üdv:

  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz Ariadne #76 üzenetére

  Szia!

  Értem mire gondolsz. A bizonyítékok elfogadása pusztán csak a bírói mérlegelésen múlik. Az IP elvezet egy konkrét számítógéphez. Ha nem nyílt helyen internetezett, hanem otthon, akkor szerintem egyértelműsíthető a tartalom miatt, hogy ő írta. (vagy mindegy hogy az ő megbízásából konkrétan más... de másnak ebből nem származik konkrét haszna, csak neki, épp ezért köthető a személyéhez)
  (de ha nyílt helyen internetezett akkor is figyelembe vehető, mert a tartalma miatt igen valószínűsíthető, hogy más nem írhatta azt az emailt -- és itt a valószínűsíthető kategória a fontos, ugyanis ellenkező bizonyításig azt elfogadhatják ha tényleg eléggé megalapozott)

  Egyébként konkrét bírósági gyakorlatot ilyen esetre nem nagyon lehet keresni, legfeljebb ha véletlenül belebotolsz egy ilyen ügybe.
  A bírók meggyőződésük alapján döntenek. Most képzeld el, hogyha tényleg megrongálják az emailban általuk megemlített vagyontárgyat, és ott van ez az üzenet, az IP cím alapján meg a saját lakása, hát szerintem nem kell sokat gondolkodni, hogy miért is, vagy kinek az érdekéből született az az üzenet.
  De mint mondtam nem találkoztam konkrét ilyen jogesettel még.

  Bár ennyi erővel azt is meg lehetne kérdőjelezni bármilyen eljárás során, hogy bármilyen email-t az adott eljárásban érintett személy írt-e vagy más, ugyanis lényegében senkit sem lehet a valóságban össze párosítani egy üzenettel sosem, hisz ez a jellegével ellentétes. Ugyanakkor az pedig biztos, hogy az eljárásban az emailokat mint bizonyítékokat fel szokták használni. Pedig mint az előző mondat is jelezte, ott sem lehet konkrétan bizonyítani azt, hogy az adott szöveget az eljárás alá vont személy gépelte-e be az emailba. :)

  Üdv:

  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz Ariadne #78 üzenetére

  Szia!

  Az IP-t nyomon lehet követni akkor is, ha változó az IP. Mivel megvan az adott időpont (hisz maga a beszélgetés ha jól tudom tartalmazza a konkrét másodpercre megjelölt időt) akkor a szolgáltató utána tud nézni utólag is az adott időpont és abban az időben meglévő IP cím tulajának. Szóval azzal biztos nincs gond még változó IP cím esetén sem.

  Rendőr ismerősök mondták nekem, hogy gyakorlatilag minden mozgást utólagosan le lehet nyomozni, ami az internethez kapcsolódik, és amihez a világhálót vették igénybe.

  Üdv:

  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz BigG.(nnnnn) #82 üzenetére

  Szia!

  Bocs hogy csak most, de küldtem választ. Mostanában kicsit nagyon el voltam havazva szabadidő híján. :D

  Üdv:

  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz BigG.(nnnnn) #87 üzenetére

  Köszönöm! :R

  Igyekszem megfelelni a feladatnak. :)

  Üdv:

  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz BigG.(nnnnn) #90 üzenetére

  Szia!

  Hát sok mindent nem tudok mondani, mivel még engem szerencsére ... nem azt mondom, hogy nem követtem el ilyen jellegű szabálysértést, inkább azt, hogy nem rendőr előtt.. szóval rendőr ilyenért még nem kapott el.
  A rendőr, ha egyenruhában van, vagy rendőrautóban ül, akkor egyértelmű, hogy intézkedésre jogosult. Mondjuk az egy másik dolog, hogy neked vele szemben jogod van arra, hogy elkérd tőle a nevét, beosztását és az azonosító számát, hogy esetleg panasszal élhess vele szemben. Rendőr ha intézkedik, bárhol megállhat, csak arra kell ügyelnie, hogy a zavartalan közlekedést azért lehetőleg ne akadályozza. Amúgy ha civilként jelenik meg, és igazolja magát, az azt jelenti, hogy úgymond "szolgálatba helyezte magát", azaz jogosult intézkedni. A jogait csak annak kell felolvasni, akit letartóztatnak, megbilincselnek, azaz büntetőeljárást indítanak ellene. Ez a tiéd csupán csak szabálysértés, ott nincs jogok felolvasása, hisz a jogaid éppúgy szabadon megmaradnak, illetőleg veled szemben un, kényszerintézkedést nem alkalmaznak, így nem is kell jogokat felolvasni. (tudod ezek: joga van hallgatni, minden amit mond felhasználható ön ellen a bíróságon. stb stb. ) azért lett pipa, mert azt hitte, hogy csak hülyülni akarsz vele, és ezt nagyon zokon vette, hogy vele mint rendőrrel hogy mersz te hülyéskedni, arra nem gondolt, hogy komolyan kérdezed. Amúgy hogy mi a csodát olvashatott fel neked amire azt mondtad, hogy sablon szöveg fogalmam sincs. Viszont az kérdés, hogy az összes adatodat feljegyezte-e. Azért mert előfordulhat, hogy kapni fogsz egy papírt, lévén a feljelentést megteheti, ha az adataidat felírta. Csak ha végig gondolom, akkor azt mondhatom, azzal hogy az adataid felírta, lényegében nem kell bizonyítania a szabálysértést, mivel máskülönben honnan tudta volna ő a személyes adataid. Kérdés, hogy hogy reagál, ha lenyugszik, megteszi-e a feljelentést, vagy hagyja annyiban a dolgot. Amúgy szerencse, hogy kihangsúlyoztad neki, hogy nem kívánsz ellenállni, mert vérmérsékletét látva még a végén tényleg alkalmazott volna ellened kényszerintézkedést, csak mondjuk azt igen nehéz lett volna neki megindokolnia. Az értetlenkedés és a visszakérdezés, sőt még a rendőri közeggel esetleges gúnyolódás ugyanis nem valósít meg szabálysértést. :).
  No ami miatt feljelenthet az véleményem szerint "közúti közlekedési szabályok kissebb fokú megsértése" címen fut, és maximált a büntetési tétele 30.000 ft-ban. Azt tudni kell, hogy a büntetési tételt az alapján róják fel, hogy volt-e már ilyen feljegyzett szabálysértésed, Ha nem (és ezek szerint nem) akkor piti összeget fognak kiszabni, de hogy az mennyi lehet nem tudom. ha tippelnék én úgy 5-10 ezer ft körül tippelnék. De mint mondom, ha nem hagyja annyiban az ügyet és a feljelentést tényleg megteszi. Mindenesetre meglátjuk, ha feljelentett, akkor kell kapnod majd egy levelet.

  Üdv:

  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz BigG.(nnnnn) #93 üzenetére

  Szia!

  Itt a konkrét szöveg:
  a szabálysértési törvényből:/ egyes szabálysértésekből: (218 /1999 korm.rendelet)

  Közúti közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése

  54. § (1) Aki a közúti közlekedés szabályairól szóló 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet (a továbbiakban: KRESZ) 3. § (2) bekezdésében, 48. § (4), (7) és (9) bekezdésében, 48. § (12) bekezdés c) és d) pontjában, valamint 51. §-ában meghatározott rendelkezés megsértése kivételével a közúti közlekedés szabályait megszegi, ha a 42-51. § szerinti szabálysértés nem valósul meg, harmincezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

  (2) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés miatt a rendőrség, továbbá a KRESZ 40-41. §-ának, valamint más megállási, várakozási vagy táblával jelzett behajtási tilalom vagy korlátozás megszegése esetén a közterület-felügyelő helyszíni bírságot szabhat ki.

  (3) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés esetén - a szabálysértési jogsegély keretében - a pénzbírságot kiszabó jogerős határozat végrehajtása átadható.

  Még max ez jöhetne szóba:

  A közúti közlekedés rendjének megzavarása

  46. § (1) Aki a közúti közlekedés szabályait megszegi és ezzel másnak vagy másoknak életét, testi épségét vagy egészségét gondatlanságból közvetlen veszélynek teszi ki vagy könnyű testi sértést okoz,

  százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

  (2) Az (1) bekezdésében meghatározott szabálysértés miatt a szabálysértési hatóság járművezetéstől eltiltást alkalmazhat.

  (3) Az (1) bekezdés alkalmazásában nem tekinthetők közúti közlekedési szabálynak a gyalogosra és az utasra vonatkozó rendelkezések.

  (4) Az (1) bekezdésben meghatározott szabálysértés esetén - a szabálysértési jogsegély keretében - a pénzbírságot kiszabó jogerős határozat végrehajtása átadható.

  De én ennél pont úgy értelmezném, hogy ez nem vonatkozik a gyalogosokra, épp a (3) bek, miatt. Tehát marad az első, mert a fent említett paragrafusok alatt egész más szabálysértések találhatók.
  Nem tudok sajnos többet mondani, mivel SZTV-vel sajnos nem foglalkozunk az egyetemen egyáltalán... (pedig kellene.... ) és még törvénymagyarázatom sincs SZTV-re vonatkozóan.
  Hát mindenesetre meg fogod tudni, ha kapsz levelet, ha pedig esetleg mégsem, akkor megúsztad.

  Szabálysértések bizonyításával kapcsolatban, pedig semmi gyakorlatom nincs épp abból kifolyólag, hogy nem tanuljuk még az elméletét sem. Lehet az autóban akár kamera, de lehet hogy elegendő neki a közvetlen személyes adataid megléte is. Nem tudom sajnos. :( .
  Jah bocs a kérdésért, de ugye nem vagy fiatalkorú, mert akkor veled szemben csak akkor szabhat ki pénzbírságot, ha van önálló jövedelmed. Leírtam, de nem hiszem, hogy fiatalkorú lennél.

  Sajnos ebben többet nem tudok mondani, mivel csak találgatnák. :) ., az pedig nem vezetne jóra sajnos. Sajnos nálunk nem tanítanak SZTV-t, gondolom mivel ezek egyszerű ügyek, nem mennek tovább bíróságig.... talán ezért nem oktatják.

  Üdv:

  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz BigG.(nnnnn) #97 üzenetére

  Szia!

  Hát sajnálom! De akkor fogalmam sincs, hogy mi a csuda ami miatt feljelentett, mivel amit belinkeltem, az a hatályos SZTV paragrafusa volt. :( Hacsak akkor tényleg nem a második paragrafust veszik elő, amit másodjára linkeltem be.

  Hát max az jutna az eszembe, hogy panasszal élnél vele szemben az eljárása, arroganciája miatt, vagy azért mert intézkedés alá vont, de nem értetted miért és ezt nem volt hajlandó elmagyarázni, hanem ehellyett egyből kényszerintézkedéssel (ami mi más lehetne mint bilincselés és bevitel a rendőrségre megbilincselve ráadásul pont egy ilyen pitiáner dolog miatt?!?) fenyegetőzött.. stb stb. De gyanítom erre talán sokkal jobb választ tudna adni az ismerősöd, mivel ő (rendőrségen és SZTV alkalmazásán) berkeken belüli.

  Sajnos e területtel mint mondtam meg vagyok lőve.

  Esetleg még kérheted, hogy bizonyítsák rád a szabálysértés tényét... Kérdés, hogy milyen bizonyítékai vannak a rendőrnek ellened.....

  Sajnos én nem ismerem ezt a területet annyira, hogy bármit is biztos lábakon állva ajánlhassak. Erre a területre más eljárási szabályok vonatkoznak, nem az ami a polgári vagy büntető eljárásra. :( .

  Szemezgettem neked egy kicsit az SZTV eljárási szabályaiból:

  Az eljárás alá vont személy

  47. § (1) E törvény alkalmazásában eljárás alá vont személy az, akivel szemben a szabálysértési eljárást lefolytatják.

  (2) Az eljárás alá vont személy jogosult megismerni, hogy milyen cselekmény miatt és milyen tények és bizonyítékok alapján folyik ellene szabálysértési eljárás.

  (3) Az eljárás alá vont személy az eljárás valamennyi szakaszában az eljárás résztvevőihez kérdést intézhet, észrevételeket, indítványokat tehet, a szabálysértési hatóságtól, az ügyésztől és a bíróságtól felvilágosítást kérhet.

  (4) Az eljárás alá vont személy az ügy iratait az eljárás bármely szakaszában megtekintheti, azokról másolatot kérhet, illetve készíthet. Az államtitkot vagy szolgálati titkot tartalmazó másolatot a hatóság épületéből nem viheti ki.

  A BIZONYÍTÁS ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI

  A bizonyítás elvei

  52. § (1) A szabálysértési hatóság és a bíróság az ügy megítélése szempontjából lényeges körülményeket köteles tisztázni. Amennyiben a rendelkezésre álló adatok az érdemi döntés meghozatalához nem elegendőek, a tényállás tisztázása érdekében bizonyítást folytat le.

  (2) Az eljárás alá vont személy nem kötelezhető ártatlanságának bizonyítására, felelősségének bizonyítása a szabálysértési hatóságot, illetőleg a bíróságot terheli.

  (3) A szabálysértési eljárásban szabadon felhasználható minden olyan bizonyítási eszköz, amely a tényállás megállapítására alkalmas lehet.

  (4) Köztudomású tényeket, továbbá azokat a tényeket, melyekről a szabálysértési hatóságnak, illetőleg a bíróságnak hivatalos tudomása van, nem kell bizonyítani.

  A bizonyítás eszköze

  53. § (1) A bizonyítás eszközei különösen a tanúvallomás, a szakvélemény, a tárgyi bizonyítási eszköz, az okirat, a szemle és az elkövető vallomása.

  (2) A szabálysértési eljárásban bizonyítékként felhasználhatóak azok a bizonyítási eszközök is, melyeket az arra feljogosított hatóságok törvényes eljárásuk keretében szereztek meg.

  A tárgyi bizonyítási eszköz

  63. § (1) Tárgyi bizonyítási eszköz minden olyan dolog, amely a szabálysértés elkövetésének nyomait hordozza, amely a szabálysértés elkövetése útján jött létre, amelyet a szabálysértés elkövetéséhez eszközül használtak, vagy amelyre a szabálysértést elkövették.

  (2) Amennyiben a tárgyi bizonyítási eszköz nem alkalmas lefoglalásra, akkor a szabálysértéssel kapcsolatos egyedi tulajdonságainak leírását rögzítő iratot vagy fényképet kell az iratokhoz csatolni.

  Itt még annyit ír, hogy az ártatlanság vélelme miatt a hatóságnak kell bizonyítania a szabálysértés tényét.

  Ha részletesebben is el akarnád olvasni, a magyarország.hu cím alatt a jogszabályok részre kattintva lekérheted a törvény szövegét: 1999. évi LXIX törvény illetőleg a szabálysértések konkrét felsorollása a már korábban belinkelt 218 /1999 kormány rendelet alatt található.

  Üdv:
  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz BigG.(nnnnn) #102 üzenetére

  Szia!

  Azt tudom, hogy közmunkát szabhatnak ki ha nem fizetsz (azt is, hogy nem tudnak rá kényszeríteni arra, hogy a közmunkán tényleg dolgozz is, ne csak megjelenj és immel ámmal ténykedj valamit :D), illetőleg végső soron elzárást is kaphatsz. (ekkor még jogod van akkor is befizetni az összeget amikor érted mennek a rendőrök egészen a börtön kapujáig :D :D :D )

  Ha jól tudom, akkor az elzárás a leges leg utolsó eszköz amit alkalmazhatnak :)

  Ki tudja..... lehet ácsorogni és pihengetni is közmunka alatt, a lényeg hogy megjelenj és "ledolgozod" (elméletileg dolgozd, valóságban légy jelen -- nem teljesítményt szabnak ki, azaz hogy mit kell megcsinálnod, hanem csak feladatot :) hogy mivel töltsd el a közmunkát)

  No de most nem adtam tanácsot :) azt letagadom ha ezt állítanád :D :D :D

  Üdv:

  Beatrix.

  (hééé amúgy mindennek legalább 2x nézz utána amit SZTV és bírságod ügyében mondok,.... :D gyakorlat híján nekem is nehéz tanácsot adni ebben )

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz EmberXY #103 üzenetére

  :D:D:D

  Gondolod ki kellett volna próbálnia, hogy kinek jobb az állóképessége?: egy talán "eltunyult " rend őrének, ... hátha lusta lett volna utána futni?....
  ... jah csak nehogy úttest mellett, irányába fusson, mert a 4 kerék gyorsabb mint a 2 láb :D ...:D

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz EmberXY #103 üzenetére

  Jah amúgy az összeg kiszabásánál azt veszik figyelembe, hogy volt-e már szabálysértésed. Ha nem, akkor az alsó határ közelében szabják ki a büntetést, ha volt már akkor feljebb és ha sok volt már akkor még feljebb és így tovább....

  .... hé de kipróbálhatod a futóversenyt a behajtóval is. :D.. ha utolér, akkor fizesd csak ki :D:D:D

  Üdv:

  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz BigG.(nnnnn) #106 üzenetére

  Szia!

  SZTV: 17§ (1): A pénzbirságot meg nem fizetés esetén -ha a közigazgatási végrehajtás általános szabályai szerint, illetőleg adók módjára nem hajtható be, - közérdekű munkára, illetőleg elzárásra kell átváltoztatni.

  (4) Egynapi közérdekű munkának ötezer forint pénzbírság felel meg.
  (húúú de jól fizetnek!!!!!! 5000 ft / nap?!? ennyit a legjobb munkahelyen sem adnak melóért...)

  Üdv:

  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz BigG.(nnnnn) #111 üzenetére

  Igen, a felsorolás egyben sorrendet is jelent! Először közmunka, aztán elzárás. Annó azt még véletlenül a városi rendőrkapitány szemináriumáról tudom, hogy mesélte nem tudnak mit tenni azokkal az emberkékkel, akik megjelennek a közmunkán, le is töltik az időt ott a helyszínen, de munka helyett csak kifekszenek és napoznak.... :D Azt ugyanis, hogy le is kell dolgozni, vagy legalábbis teljesítményt is kell nyújtani, azt semmilyen törvény nem írja elő, ha olvasod a szöveget, akkor lényegében ez csak megjelenési kötelezettséget ír elő... :D és ott tartózkodási kötelezettséget, Mást nem tudnak kicsikarni belőled... Mert az sehol sincs szankcionálva, hogy mit tehetnének,ha megjelensz, de nem dolgozol, csak ott vagy...

  Nem rossz mi?

  Ami meg a jogászok és az SZTV kapcsolatát jellemzi, anno néhány évvel ezelőtt amikor e szemináriumra jártam a városi rendőrkapitányhoz, ő mesélte, hogy a munkahelyén az irodájában hallgatta a rádiót, amikor is egyszer csak egy rádió reklámot hallott, amiben valamit úgy reklámoztak, hogy a reklámban "erőszak alkalmazásáról" beszéltek. Maga a reklám volt olyan viccesen megírva, hogy pl egy bankrablás körében csinál valamit a rabló és egy terméket akar megszerezni, stb stb. Ahogy főhősünk (rendőrkapitány ezt meghallotta, személyesen betelefonált a helyi rádióadóba, bemtatkozott hogy ő ki és honnan telefonál :D:D:D (nagy rémületet keltve a rádióban) és ajánlotta melegen, hogy vegyék le a hallott reklámot a műsorukból különben intézkedést kell elrendelnie.
  Néhány óra múlva jött vissza a válasz a telefonon, hogy a rádióban össze hívták a jogászokat !!!!! (nem egyet,hanem többet) és a jogászok nem tudtak rájönni, hogy miért is kellene letiltani a reklámot, milyen törvényt sért. Ekkor mondta, hogy nem kellett volna mást tennie a jogászoknak, mintsem a szabálysértési törvényt felütni és az 1 §-ig elolvasni a szövegét: 1§ (3) bek: Aki erőszakot öncélúan bemutató reklámot tesz közzé 100.000 ft.-ig terjedő birsággal sújtható... :D :D :D
  No ennyit a jogászokról és az SZTV ismeretéről :D :D :D

  Üdv:

  Beatrix

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz BigG.(nnnnn) #115 üzenetére

  Igen, ezt néhány évvel ezelőtt mondta . No meg az is alátámasztja, hogy a jogban (polgár , büntető) is úgy van, hogy először az enyhébb szankciót kell alkalmazni, és csak azután a keményebbet, ha az enyhébb nem hoz eredményt.

  :D :D :D

  Nem hiszem hogy az SZTV más lenne.... ilyen szempontból. :)

  De mint mondtam, ha jönnének érted a rendőrök, még a börtön kapuja előtt is befizetheted a tartozást, ahhoz ugyanis jogod van, ekkor nem zárhatnak el.

  No meg szerintem az első az legyen, hogy kérd tőlük, hogy bizonyítsák be, vagy legalábbis mutassák meg a bizonyítékokat, ami alapján szabálysértést követtél el. (lehet hogy ebben elégséges a papír amit a rendőr kitöltött, azt nem tudom. )
  De egy próbát és időhúzást talán az is megér.

  Üdv:

  Beatrix.

  [ Szerkesztve ]

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz Tündüs #125 üzenetére

  Szia!

  Én azt tanácsolom, hogy menj be a helyi bíróságra (városi bíróság) és ott kérj az irodán egy végrehajtási lapot. Azt kitöltve, a bizonyítékot mellékelve a bíróság ennek alapján határozatot hoz a tartozás fennállásáról, és amit ez a határozat jogerőre emelkedik, a jogerős végrehajtási lap birtokában kérhetsz konkrét végrehajtást a bíróságtól, melynek során a bíróság végrehajtót jelöl ki számodra, aki az érintettet megkeresi, s ha akkor sem hajlandó fizetni, akkor állami kényszer útján hajtják be rajta (pl munkabérből letiltással vagy ingók árverezése útján) a tartozást, az esetleges kamatokat (ha ilyet kikötöttetek) természetesen illetőleg azokat a költségeket, amik neked a papírok beadásával (illeték) és a végrehajtás előzetes költségeinek megelőlegezésével jártak.

  Próbáld neki ezt elmondani, hogyha záros határidőn belül nem fizet, akkor kénytelen leszel ezt a bírósági behajtást megindítani, de ekkor bevasalják rajta a tartozáson felül ennek a költségeit is, azaz sokkal rosszabbul jár, mintha kiperkálja neked a pénzt.
  Ha nem fizetne önszántából, akkor indítsd meg az eljárást, így is pár hónapba bele fog telni amíg az eljárás és a végrehajtás eredményre vezet és a pénzt kézhez kapod.

  Üdv:

  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz zöldfülű #126 üzenetére

  Még valami, nem tudom a papírba bele foglaltátok-e hogy mikorra kell vissza fizetnie a pénzt. Ha nem, azaz nincs határidő kikötve a visszafizetésre írásban, és csak szóban szólítottad fel, akkor előbb ajánlott küldeményben írásban fel kell szólítanod a fizetésre, ebbe írd bele a jogkövetkezményt is ha nem fizet, azaz végrehajtást fogsz kérni ellene. És tűzz ki neki határidőt a fizetésre.
  Csak ennek eredménytelen eltelte után indíthatod meg a végrehajtást és az eljárást ellene.

  Üdv:

  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz zöldfülű #127 üzenetére

  :D jah még egy plusz:

  ezt, a felszólító levél feladásakor visszakapott ajánlott blankettát, plusz még esetleg annak a levélnek a másolatát is, amelyben a fizetésre felszólítottad, mellékeld a bírósági végrehajtási lap beadásakor.
  Így ugyanis nem köthet bele abba, hogy fel sem szólítottad, vagy hogy más tartalmú levelet adtál fel neki ajánlva.

  Üdv:

  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz cretoxyn #135 üzenetére

  Szia!

  Természetesen ugyanúgy fel lehet jelenteni. Problémát csak nagyon ritka esetben jelenthet az, ha külföldi az illető. (sajátságos esetek)
  De a magyar törvény ugyanúgy érvényes a külföldiek által Magyarországon elkövetett bűncselekményekre, és a külföldön elkövetett bűncselekményeikre is ha az az elkövetés helye szerint is bűncselekmény.

  Üdv:

  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

 • zöldfülű

  csendes tag

  válasz Ariadne #129 üzenetére

  Igen :)
  Fizetési meghagyás kell először, nos, pp-ből még van mit tanulnom... :D

  Köszi a kisegítést.

  Üdv:

  Beatrix.

  "Az ember egy kupacba gyűjti össze élete minden hibáját. Így hozza létre a szörnyet, amit végzetnek nevez" John Homes

Hozzászólok Aktív témák