Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • szilard28

  aktív tag

  válasz Chaser #959 üzenetére

  " Onnantól kezdve, hogy átvetted a csomagot, semmilyen jogalapod nem lett volna elvenni tőle a pénzt. Ha megteszed garázdaság, és mondjuk rablás vádjával most valszeg nem nagyon tudnál gép előtt lenni arra ahol lennél. "

  De a vevő jogos alappal feltételezheti, hogy a futár is részt vesz a csalásban, így visszatarthatja a rendőrség kiérkezéséig.

 • szilard28

  aktív tag

  válasz Chaser #964 üzenetére

  a lenti esetben is kamufuti bt volt a futárcég, amely ügyvezetője elérhetetlen volt. Valószínűleg nem véletlen, hogy egy ilyet bíznak meg a csalók, és nem egy komolyabb céget.
  Ha a futár verekszik, akkor ő mehet a sittre, a rendőrt meg hívhatja, ha már én is hívtam (a visszatartást nem úgy gondoltam, hogy egy bézbólütővel szétverem a térdét, elég bezárni a bejárati ajtót és azonnal hívni a yardot, főleg ha nem egy ismert futárcég, hanem egy kamubt.)

  Abban igazad van, hogy extra baleknek kell lenni ilyenhez.

 • szilard28

  aktív tag

  válasz Chaser #966 üzenetére

  "Az meg ha a futár meglegyint nem verekedés, hanem önvédelem.."

  Próbáld ki ezt az "önvédelmet" akkor, ha egy hipermarket biztonsági őre megállít lopás gyanújával.
  A sértettnek nem kell tudnia, hogy éppen a pénzt átvevő személy független és becsületes futárcég alkalmazottja, hanem alapos okkal feltételezheti, hogy a csaló webshop vagy magánszemély alkalmazottja. Így a vevőre semmilyen bíróság sem bizonyítaná a személyes szabadság megsértését (ha azonnal hívja a rendőrséget), mert bűncselekmény gyanúja és nem polgári követelés miatt tartja vissza. Bűncselekmény elkövetőjét meg bárki visszatarthatja a rendőrség kiérkezéséig. (lehet akár betörő vagy csaló. vagy te egy betörőt sem tartanál vissza, mert mi van ha ártatlan és csak részegen eltévesztette a házszámot hazafelé?) Ha a futár verekedik, akkor meg pont ellene lehet tevőleges önvédelemmel élni.

  Persze lehet olyan balek, hogy szépen hagyja elmenni a kicsalt pénzzel, aztán kiderül a nyomozáskor, hogy a futárcég sem létezik, így garantáltan nem lehet a csalókat megtalálni. Míg a rendőr kihívásával igazoltatják minden felet, így behívhatóak később vallomástételre.

  "2/1. Lóti-Futi Futárszolgálat Betéti Társaság
  Bejegyzés kelte: 2013/06/21 Közzétéve: 2013/07/04
  Hatályos: 2013/06/21 ..."
  Az illető július 1-én rendelt a kamuwebshopból, amit egy 9 napja alapított "futárcég" szállított ki. soha nem ítélnének el, ha egy ilyen cég "alkalmazottját" visszatartod, miután átvett tőled pénzt egy fakockáért.

  [ Szerkesztve ]

 • szilard28

  aktív tag

  válasz Chaser #968 üzenetére

  a biztonsági őröknek nincs több jogkörük mint egy magánszemélynek.
  de egy sima kisbolt eladója is visszatarthat, pedig ott nincs kifüggesztve semmilyen szabályzat.
  és igen visszatarthatsz engem, ha a pénztárcád eltűnése előtt éppen a seggednél matattam, ezért alapos okkal feltételezed, hogy én loptam el. Persze kiderülhet, hogy csak buzi vagyok, és így udvaroltam, de téged akkor sem vesznek elő személyi szabadság megsértésért. De engem már igen, ha megrugdoslak téged, ha egyértelműen hívtad már a rendőröket.

  mindenki eldöntheti, hogy egy csaló webshop alvállalkozóját visszatartja-e, vagy lesz olyan balek hogy még integet is neki, amikor a kicsalt pénzével eltűnik.

  egy valódi futárcég becsületes alkalmazottja pont hogy megvárná ilyenkor a rendőrséget. ha el akar menekülni, az is csak a bűnösségét támasztja alá.

  és te belelátsz a jövőbe, hogy a csomagot átadó személy egy független cég alkalmazottja és nem a csaló bűntársa? igazolta magát bármivel is? NEM, vagyis joggal feltételezheted hogy bűntárs. Ugyanúgy ha egy parkolóban veszel egy rézgyűrűt, majd fél perc múlva veszed észre a csalást, az eladót utólérve visszatarthatod.

  nehogy már a csalókat kezdjük el védeni!

 • szilard28

  aktív tag

  válasz Chaser #970 üzenetére

  valóban hagyjuk, a jogszabályokkal felesleges vitatkoznod:

  "(3) A bűncselekmény elkövetésén tetten ért személyt bárki elfoghatja, köteles azonban őt a nyomozó hatóságnak haladéktalanul átadni; ha erre nincs módja, a rendőrséget értesíteni."

  Átvette a pénzt egy fakockáért - csalás - bűncselekmény - elfogható.
  Ilyen egyszerű.

  Aki meg egy zsebtolvajt nem tart vissza, az ugyanolyan balek, mint aki kamuwebshopból rendel.

 • szilard28

  aktív tag

  válasz Chaser #972 üzenetére

  attól hogy egy hulla felett állsz egy késsel, még nem vagy jogerősen elítélt gyilkos.
  de bárki visszatarthat, ha el akarsz menekülni.
  te komolyan azt gondolod, hogy csak a jogerősen elítélteket lehet elfogni, másokat meg nem, hiszen ők még ártatlanok? te komolyan akkora balek vagy, hogy egy tolvajt, vagy csalót futni hagynál, aki éppen az imént lopott meg? átadta a kamu terméket ÉS átvette a pénzt.

  megint a jogszabályokkal vitatkozol, nem velem. láthatóan egyáltalán nem tudod, miről beszélsz.

 • szilard28

  aktív tag

  válasz Chaser #974 üzenetére

  te tényleg writeonly vagy? a jogszabályban szó sincs arról, hogy jogerősen elítélteket szabad csak elfogni.

  de rugdosd csak meg a hipermarket biztonsági őrét azt hangoztatva, hogy ártatlan vagy, amikor lopás miatt akar visszatartani.

  és aki a tolvajt futni hagyja az ártatlanság védelme miatt az BALEK.

  raziel: ez pont így van, bármelyik tisztességes futár megvárja a rendőrséget, ha a vevő kihívná. aki nem, annál ez plusz bizonyíték a bűnrészességére.

  [ Szerkesztve ]

 • szilard28

  aktív tag

  válasz Chaser #977 üzenetére

  még mindig hülyeségeket beszélsz.
  a futáros haverod meg megy a sittre súlyos testi sértésért. persze ha feketemunkás, akkor nem csoda hogy nem akarózik neki megvárnia a rendőrséget. mindenkit minősítenek a haverjai, neked ilyen sittesek jutottak, ez van. érdekes a jogfelfogásod, hogy nem lehet valakit visszatartani, de súlyos testi sértést lehet okozni. de majd magyarázkodhat a bíróság előtt, hogy miért szállított ki egy fiktív cégtől egy fakockát és miért alkalmazott erőszakot a pénz megszerzése ill. megtartása érdekében.
  a bolt szabályzata meg a btk-ra ill. a be.-re semmilyen befolyással sincs. a kisboltoknak semmilyen szabályzatuk sincs, mégis visszatarthatják a tolvajt. és hiába lenne a szabályzatban olyan, ami nincs a jogszabályban, az érvénytelen lenne, vagy szerinted ha a sarki abc eladója beleírja a szabályzatba, hogy minden jó csaj köteles lesz*pni, akkor az úgy is lesz? pont a balekok azok, akik azt hiszik hogy egy szabályzat a jogszabályok felett áll.
  Magyarországon a biztonsági őrnek lényegében semmivel több jogköre sincs bűncselekmény esetén, mint egy átlagpolgárnak. vagy te most azt akarod bemagyarázni, hogy ha egy zsebtolvajt a villamoson, nem állíthatom meg.

  és nézd már meg mi az orgazdaság, mielőtt még nevetségesebbé válsz!

  "Orgazdaság

  379. § (1) Aki

  a) költségvetési csalásból származó vámellenőrzés alól elvont nem közösségi árut,

  b) jövedéki adózás alól elvont terméket, vagy

  c) lopásból, sikkasztásból, csalásból, hűtlen kezelésből, rablásból, kifosztásból, zsarolásból, jogtalan elsajátításból vagy orgazdaságból származó dolgot

  vagyoni haszon végett megszerez, elrejt, vagy elidegenítésében közreműködik, orgazdaságot követ el."
  saját célra vásárlás nem lehet orgazdaság.
  az az orgazda, aki pl. kínából behozott cuccokat vagyoni haszonszerzés céljából vámfizetés nélkül továbbértékesít. gondolom te is ismersz ilyen embert.

  [ Szerkesztve ]

 • szilard28

  aktív tag

  válasz Jeffyta #983 üzenetére

  "És ha feljelentést teszek milyet kell tennem, hogy ne az legyen, hogy 2 hónap után nem foglalkoznak és lezárják az ügyet?"

  Legyen egy rendőri vezető ismerősöd.

  Minél több adat és infó van a feljelentésben, annál több az esély hogy sikere lesz. Bankszámlaszám, facebook-profilok, nevek stb.

  Feljelentést szvsz levélben is lehet tenni.
  Rendeléskor Mo-on tartózkodtál.

  "ennek ellenére szeptember 30-án irt először levelet számomra, hogy mondjam is meg miket rendeltem és elsőbbségivel feladja... hát kicsit kiakadtam, hogy azt sem tudja miket rendeltünk tőle. A levelemben leírtam neki, hogy így 60 nap táján már én nem várnék tovább, nem fogom leírni miket rendeltem hisz neki kellene tisztában lennie vele, és ha nem utalja vissza a pénzem 14 napon belül akkor csalás vádjával feljelentést fogok tenni ellene."
  Küldd el neki, hogy mit rendeltél, nehogy ki tudjon azzal bújni a büntetőjogi felelősség alól, hogy ő akart szállítani, csak a technika ördöge kifogott rajta.

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés