Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • gylászló

  újonc

  Üdvözletem minden tisztelt olvasónak.
  Üdvözlök mindenkit!

  Az én megkárosításom durva, és nagyon arrogáns, jellegében más, de nagyon tanulságos.
  Minthogy a továbblépésem menetét nem tudom mi lehet -és erre játszik nyilvánvalóan aki megkárosított- így nagyon bízok benne, lesz valaki(k) aki(k) segíteni tudnak nekem.

  Egy országos netes hirdetési felületen láttam egy személygépkocsi hirdetést. A kocsi 1998-as volt, ezt azért írom, mert a feladott hirdetésben az szerepelt, hogy jó szerkezeti, és karosszéria állapotban, jó küszöbökkel, ép utastérrel. Felvettem a hirdető felület levelezőjén a kapcsolatot a gk. hirdetőjével, és megkérdeztem érdekelné-e az én 1993-as Mazdám az ő kocsijáért, melyen jelenleg több hiba jött elő, fő gondjai, hogy használat közben lemerül az akkumulátora, és valami miatt ereszt a hűtője, - talán járdához állva megsértettem a jobb alsó sarkát, így mindig után kell tölteni a hűtőt, és tölteni az akkumulátort, de ha ez meg van, akkor a kocsi teljesen stabil, üzembiztos. Minthogy csak kocsival tudok a munkahelyemre menni a javíttatás nekem "macerás", ezért, ezekkel a hibákkal adnám, s mind a hibák, mind a korosabb volta miatt ráfizetnék még készpénzt.
  Azt mondta rendben, találkozzunk. Ez október 27-én volt. A találkozót már csak sötétben, kb 17,15-re tudtuk megbeszélni, mondta neki ekkor, aznap jó, különben eladja másnak.
  Belementem. Egyedül mentem oda, fáradt voltam nagyon, egyéb gondoktól terhes.
  Ők hárman jöttek, nyakra főre dicsérte a saját gk.ja állapotát, hogy látom ugye, az "egyben" van, ez nem rohad, ép, higgyem el jól járok stb, mert neki(k) az enyém hibáinak a megoldása nem jelent igazán nagy feladatot, problémát ha megkötjük az üzletet: neki az enyém ideális a nagy csomagtartója miatt.
  Közben állandóan sürgettek, hogy nekik sietniük kell, stb. Ő(k) hoztak előre kitöltött adásvételi nyomtatványt, ahol az én, mint vevő az ő kocsijára adataim hiányoztak, azt kellett beírni, és még dátumot, aláírások, stb.
  Az én kocsimról én írtam kézzel két példányban adásvételit, amit ők alig győztek kivárni, mert felelőtlenül (esti fényviszonyok, fél-sötét parkoló -a Bp. III. ker.-i bíróság melletti parkoló) este, egyedül, kimerülten, fáradtan, "zaklatott" körülmények között belementem az üzletbe, mert az ő kocsija normál állapotúnak, épnek látszott úgy akkor, ahogy ott, az említett körülmények között (esti fél-sötét fényviszonyok) láttam. Végül is csak 35.000 ft.-ot fizettem neki a kocsim átadása mellett, mert az ő kocsijának a kipufogója verődött, és a kormánya kissé jobbra húzott, s motornál volt egy súrlódó hang, amire azt mondta ő arra szerelőnél rákérdezett, aki azt mondta a vízpumpa kopott már, valamikor majd nem árt cseréltetni, s az max. 10.000 ft-os tétel.

  Megköttetett, mindenki ment a dolgára.
  Én nem egész 4 kilométert.
  Ez alatt a jobb első ablak (elektromos) a vett kocsin félig az ajtóba esett (rövid, 1-200 méteres próbakört mentünk az említett "hosszú" parkolóban, az alatt nem történt meg), a motor nem vitte fel, alig bírtam kézzel valahogy felhúzni, hogy az autó ne maradjon nyitva.
  Mikor be akartam zárni a kocsit éreztem, hogy lötyög a zár (baloldali ajtózár).
  Ahogy vissza húztam a kulcsot, hogy leguggoljak, s megnézzem tüzetesebben mi ez, a zár vele jött!!, ki az ajtóból. Ahogy "visszagyömöszöltem", alig tudtam jobb oldalról bezárni a kocsit.

  Másnap reggel hajnali sötétben dolgozni indultam: alig tudtam bejutni a kocsiba. Akkor láttam meg, hogy a jobb első üléstámla (a jobb oldali ajtón jutottam be) állítója le van törve, állíthatatlan.
  Az ablak ismét félig az ajtóba esett, alig tudtam lezárni, stb.
  Utána még reggel, már világosban, a munkahelyemen álló kocsihoz mentem, és azt hittem rosszul látok!!: -
  a kocsi metál szürke-ezüst színű. A fényezésében 4 spirál füzet lapnyi helyen totális festés elszíneződések voltak láthatók, és a gépkocsi mindkét! oldali küszöbje össze-vissza volt gittelve, "gányolva", és az lefestve, hogy takarja azt. (fényképeket készítettem róla), teljesen össze rodhadt állapotú volt!!

  Megpróbáltam azonnal elérni az eladót az általam ismert telefonszámán, de hiába hívtam nem vette fel (nekem) a telefonját.
  Rámentem a hirdetési oldalra, de a hirdetése már nem volt! megtalálható.Emailt küldtem a hirdetési oldal üzemeltetőjének, vázoltam a helyzetet, hogy igaz óvatlanul (esti vétel, vásárlási körülmények), de a hirdetésben állított állapotot komolyan véve kötöttem egy szerződést, másnap, más fényviszonyok között vált számomra láthatóvá, hogy megtévesztettek a hirdetésben állítottakkal (mely alapján "beugrotta", "lépre mentem" végül is), hogy a gk. állapota köszönő viszonyban nincs azzal, és ezért szükségem van az azonnal levett, eltűnt hirdetési szövegre, mert a szerződéstől való elállási szándékom, vagy ha az eladó erre nem hajlandó, az ügy jogi útra való terelésének ez az alapja.
  A hirdetési cég képviselője napok múlva válaszolt, hogy a hirdetőről "sorry", de adatokat nem adhatnak ki. Hosszas (hetes) levelezés kezdődött (mialatt próbáltam elérni a volt tulajt telefonon - sikertelenül), hogy nekem nem kell róla semmilyen "adat", mert az adásvételin szerepel, hanem a hirdetése szövegére van szükségem. Vagy ötszöri levélforgalmunk azzal zárult, hogy csak rendőrségnek, hatósági eljárás keretében ad(hat)ják ki azt is. (hirdetési szöveg).
  Az adásvételi megírása során az említett körülmények között (siettetés, zavarás) több helyen hibás dátum (okt 25-e) lett írva az általam vett kocsi adásvételijére: volt ahol akkor azt észrevettem, s javítottuk aláírással, de utóbb jól átnézve láttam, hogy volt ahol nem lett javítva, így két dátummal szerepel az.
  Miután most már nagyon alaposan átnéztem ezt a hozott, előre kitöltött adásvételit, amin az én adataim voltak üresen hagyva láttam meg, hogy a három lapos nyomtatvány utolsó oldalán az eladó már előre aláírt, és az az adásvételin máshol, előttem történt aláírásával bizony egyáltalán nem egyezik az meg.
  Tovább próbáltam hívni az eladót, "felszívódott", közben ugye a hirdetési oldallal ment a levelezésem, hogy adják ki a hirdetési szöveget, mely így rendőrségi feljelentésem alapja lesz.
  Dolgozni csak kocsival tudok járni, így kötöttem biztosítást a kocsira: alig volt hajlandó az alkusz az említettek miatt megküldeni biztosító felé az ajánlatomat azzal, hogy ők befogadják, vagy elutasítják-e azt.
  A kocsi állapota miatt autószerelőhöz fordultam, aki azt mondta, én nagyon bátor ember vagyok, hogy ezzel a kocsival mentem egy métert is, mert ez a vízpumpa azonnal megállhat, és minthogy motorvezérlési körben van, így elszakítja akkor a vezérműszíjat, s akkor a dugattyúk szétverik a szelepeket, s teljes motorkárosodás lesz, aminek a javíttatása bizony nagyon sokba fog kerülni. Azt mondta ne menjek vele egy métert se, de ugye az én dolgom, felelősségem. Így a további nagyobb károk, károsodások elkerülése érdekében kényszerűen megjavíttattam: a vezérszíj, és a vízpumpa feszítőgörgő vízpumpával azonos állapota miatt ezek cserére kerültek, és 46.000 forintba nekem!

  Az eladót továbbra is próbáltam elérni a helyzet megoldására, lakcímére is mentem, nem!! a vásárolt gépkocsival, hogy azt látva esetleg ne! nyisson ajtót nekem, mintha nem lenne otthon!. két alkalommal délelőtt és délután, de minthogy nem láttam a címe előtt (környékén) a volt kocsimat melyre levelet kívántam tenni, esetleges afférok elkerülése végett nem csöngettem be, amit csak ha azt ott látom tettem volna meg. Ezzel természetesen további költségeim voltak (én III. kerületi, ő XX.), nem is beszélve a rengeteg erre fecsérelt időmről, az idegi, egészségi terhelésemtől e gondok miatt, h mennyire igénybe vett, s vesz!, stb, stb.
  Így telt kb 2 hét, mikor valahára felvette egy személy az általam ismert telefont: közölte ő az adásvétel szerinti vevő-eladó apjának a testvére. A vevő-eladó apja az adásvétel során jelen volt, gyakorlatilag csak ő beszélt, intézte, bonyolította le az egészet, a vevő-eladó, az ő lánya csak-e minőségében vett részt (jogviszony, aláíró) az egészben.
  Amikor mondtam ki vagyok a testvér "hímezett, hámozott", hogy majd megkeresi nekem a testvére telefonszámát stb, de közöltem vele, hogy tudassa a testvérével, hogy nem vagyok hajlandó egy napot sem várni, s a testvére vagy azonnal jelentkezik (kb. 4 óra haladékot adtam erre), hogy/és rendezi az egészet, vagy azonnal megyek a rendőrségre, s hogy tudjon róla, az adásvételik érvénytelenek, az általa eladott azon okok miatt amit fent leírtam, az általam adott kocsi esetében meg azért, mert mint közben kiderült kézzel írt adásvételi már nem érvényes Magyarországon hivatalosan, csak egy bizonyos formanyomtatványon íródott, így az én volt kocsim jogilag az enyém, az általa adott meg az övé.
  Az illető csodák csodája jelentkezett, hogy írjuk újra a papírokat. Mondtam találkozzunk, és tegyük rendbe ezt a dolgot. Mikor eljött, elmondtam neki mindent, azt, hogy hány sebből vérzik itt minden, hogy állnak a dolgok, mennyi kényszerű kármegelőző költségem volt eddig, s hogy nem írok újra, s alá semmit, s hogy elállok az egésztől, s ennek mi az alapja, s vagy visszaadja, kifizeti a költségeim, vagy feljelentem.
  Jött mindenféle szöveg, hogy ő nem fizet (mondtam adjon írásbeli kötelezettségvállalást, hogy fog 10 napon belül max. - mondta nem ad, hogy képzelem), hogy jelentsem fel stb, hogy ő költött a volt kocsimra: kérdeztem mit javíttatott, mennyibe került. Közölte generátort cseréltek benne egyetlen egy javításként, hogy kicserélték a benne lévőt egy használt!ra, és ez 30.000 forintjába került. Közöltem vele ne feledje a tényeket!, hogy én az átadott kocsim mellé 35.000 forintot adtam neki, így az állítólagos 30.000 ft.-os javítást nem az ő pénzéből, hanem az enyémből! végeztette rajta a kocsik visszacserélését figyelembe véve, míg én további károk elkerülésére a saját pénzemből javíttattam az ő vacakját 46.000-ért! Dérrel-dúrral távozott: majd hívott, hogy jó, cseréljük vissza, s egyeztetünk majd egy időpontot.
  Ezt követően, sík aszfalt úton, lépésbeni tempónál közelebbi parkoló helyre állási szándékkal mozgatva az ő kocsiját annak jobb oldali futóművében egy fémkar egyszer csak eltört, a kocsi mozgásképtelen lett. A volt eladó közölte, neki úgy adjam vissza a kocsiját ahogy volt, járóképesen. A kocsit az utcán megemelve megjavították (új alkatrésszel itt is természetesen), ez 15.000 forintba került. (Ez pl. úgynevezett szavatossági időn belül -fél év- történt olyan hiba, mely a próba kör alatt nem volt észlelhető: az eltört alkatrész teljesen rodhadt volt a törés helyén - megtartottam!).
  Megbeszéltem a találkozót, a kocsikat visszaadtuk egymásnak, és közöltem igényt tartok az ő gépkocsijának kényszerű javíttatási összegére (ez a minimális alap amire, nem beszélve az összes további káromról, kellemetlenségeimről: ezrekbe került mobiltelefonköltség, mert mikor ezeket közöltem vele telefonon rendre letette, újra kellet hívnom hogy valahogy belátható időn belül mégis megoldódjon, negyed órák alatt semmire nem tudtam jutni vele mert csak ordibált a telefonba, h ő "egyben lévő" jó kocsit adott, stb, sms-ek tucatjával is próbáltam valami eredményt elérni. Ahogy említettem, csak gk.-val tudok dolgozni menni, a futómű törése miatt 2 nap szabadságot kellett kivennem, így azzal nem szándékom szerint rendelkezhettem, csak hogy újabb példát említsek az általa okozott káraimról).
  Ő közölte, nem fizet nekem semmit, jelentsem fel, szinte a "képembe röhögött", még neki állt szinte feljebb.
  Most is további 2 férfival volt, az egyik agresszíven lépett fel, viselkedett végig.
  Utána még a rákövetkezett kb. 2 napban többször kerestem, próbáltam az értelmére hatni, hogy fizesse ki nekem amit hogy egyáltalán a kocsija járóképes legyen ráköltöttem, így jobban jár mintha per lesz, mert nem ajándékként javíttattam meg, tetettem rendbe egy idegen számára az autójának a motorját, és a futóművét. Nem hajlandó erre, s nekem a hirdetési cégnél megjelent hirdetése hiányában amivel megtévesztett kellett elmennem a rendőrségre, amivel igazolni tudtam volna a megtévesztést, mi az elállásom, és a feljelentésem alapja lenne.
  A rendőrség felvette a feljelentést, de az ügyeletes tiszt közölte, szinte biztosra vehetem, hogy nem lesz eljárás, elutasításra kerül, mert gyakorlatilag nem történt bűncselekmény: jogilag adásvételek nem történtek (érvénytelen szerződések), mindenkinél ott a tulajdonát képező gépkocsi, én "megtekintett, kipróbált állapotban" vettem meg, ha károm származott, hát polgári perben kell próbálnom érvényesíteni.
  Nos, ezzel két gond van: az, hogy "megtekintett, kipróbált állapotban" megvettem, az, hogy nem vettem észre dolgokat, az nem egyenlő azzal, hogy valaki "egy az egy" valótlan állapotot írva hirdet meg valamit, s mert "szerencséje" volt, sikerült rászednie.
  Nos, a polgári perhez alapként, miről is van szó, miért történt az elállásom, miért indítom egyáltalán, mi az alapja kéne a hazug, szándékos megtévesztésre, "rászedés" szándékára utaló hirdetési szöveg, melyet ugye a hirdetési oldalt működtető cég nekem nem ad ki, csak a rendőrségnek tenné.. - de ha az nem rendeli el az írtak (ügyeletes tiszt által mondottak) alapján a nyomozást??
  A polgári pert is nekem kellene finanszíroznom egyelőre, e mellé a sok károm mellé, s az anyagi helyzetem, 2 gyermek nevelése mellett nyilvánvaló, hogy ez "agyon terhel" (lásd példának a kocsik kora).
  S az is nyilvánvaló, hogy az engem rászedő, megkárosító személy (ki végig lehetetlenné tette a jogi partnerrel, a lányával való kontaktust: "nekem mondja, nekem! Én intézem!", stb folyamatos szövegelése)
  végig erre "játszott", és most is, ezért olyan magabiztos, s joggal(?) hiszi, hogy ezt megtehette, megteheti, s így megkárosíthatott, megkárosíthat büntetlenül engem/valakit(ket!).

  Nos, nem tudom mit kéne tennem, mi lehetne a következő lépésem, hogy ezt "ne vágjam zsebre", ne kelljen lenyelnem, hogy mit tehetnék.
  Ha valaki(k) segítenének, tudnának hasznos, jó tanáccsal szolgálni hálás lennék.
  Sajnálom, hogy hosszú voltam, de azt hiszem az ügy teljes láthatóságának érdekében szükséges volt ismertetnem az egész történetet, talán tanulságos is, ha valaki elkövet egy hibát, óvatlanul aláír egy gk. szerződést, akkor mibe is "nyúlhat, hogy más ne járhasson így, ne károsíthassa meg senki őt is.

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés