Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • angclung

    csendes tag

    válasz Robert_96 #1496 üzenetére

    Szia!

    Azért írok privátot, mert a nyilvános fórumot az embered is nyilván olvassa, és fel tud készülni.

    Nagyon fontos, hogy a szerződés a valódi nevét, és adatait tartalmazza-e. Ha igen, úgy el lehet kapni, ha nem, akkor nem valószínű, hacsak nem tudod valahogy beazonosítani.

    Két dolgot tehetsz, akár párhuzamosan is.

    1. Polgári út
    2. Büntetőjogi felelősségrevonás.

    1. A polgári út azt jelenti, hogy kifizettél neki 121 ezret, amit követelhetsz rajta vissza.
    Ennek útja a fizetési meghagyásos eljárás. Bemész bármely közjegyzői irodába, elmondod, hogy fizetési meghagyást szeretnél kezdeményezni XY ellen. Ekkor ki kell töltened egy űrlapot, amiben megadod az embered nevét, címét, a követelés összegét, stb. Ezt követően a közjegyző hivatalból (mérlegelés nélkül) kiküld a címére egy fizetési meghagyást, hogy fizessen 121 ezer forintot. Erre ő három dolgot tehet. Első: kifizeti. Második: nem fizeti ki, és nem reagál a levélre semmit. Ez esetben a meghagyás a kézhezvételétől számított 15. munkanapon jogerőre emelkedik és végrehajthatóvá válik. (Ha nem veszi át, a második kézbesítést követő 5. munkanap után a levél kézbesítettnek tekintendő.) Harmadik: hivatalos ellentmondást nyújt be, hogy ő bizony nem tartozik Neked. Ekkor az ügy automatikusan bírósági perré alakul (hacsak nem lépsz vissza). Ezt vélhetően nem fogja választani, mert nyilván Neked van igazad, és így még a per költségeit is neki kellene fizetni.
    (Egy szépséghiba van. A fizetési meghagyásnak van egy dija, ez kb. 5000 Ft, amit Neked kell kifizetned a közjegyzőnek, de utólag az adósodra terhelhető.)

    2. Rendőrségi feljelentés. Ez teljesen ingyenes, email-ben is megtehető, és azon területi kapitányságon kell megtenni, ahol a feltételezhető bűncselekmény megtörtént. Itt már ugyanis erről van szó, mert az összeg meghaladja az 50 ezer forintot. Ha az illető tényleg beazonosítható, egy hosszú nyomozási folyamat következik (akár egy év is), melynek a vége remélhetőleg vádemelés lesz, és megbüntetik. A pénzedet ettől viszont még elvileg nem kapod vissza. Erre a polgári út van. (Bár lehet, hogy beijed a feljelentéstől, és inkább fizet.)
    A rendőrségi feljelentéssel egyébként nincs sok dolgod. Egyszer majd behívnak, amikor részletesen kikérdeznek, és egyszer még talán egy szembesítés lesz, utána pedig vádemelés. A probléma általában nem az, hogy nem kapják el az illetőt, hanem általában a panaszosoknak nincs türelme a dologhoz, és inkább hagyják az egészet.

    Szerintem ne hagyd. És próbálj a neten sorstársakat keresni, akkor nagyobb súlyt kap a feljelentés.
    Sok sikert!

    Üdv,
    anclung

Új hozzászólás Aktív témák