Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Blue_Absolut

    csendes tag

    válasz bencze #105934 üzenetére

    "arroganciád a zsenge korodnak tudom be..." ---> Idén töltöm be a harmincat és könyvelő vagyok, de legyen csak igazad. Biztos igazad van és az összes pénzügyi szakember hülye, meg irigy.

    Aki ekkora marhaságot ír le, hogy "A fedezetét az energiaigénye adja, és az értékét, hogy véges, a nemzeti pénzekkel ellentétben" az nem éppen tekinthető hitelesnek a pénzügyi kérdésekben.

    "A pénz értékét az adja, hogy van rá kereslet." ---> Ismételten valami hatalmas marhaság. A pénz értékét, ahogy már megírtam, a mögötte álló gazdaság adja. A pénz értékét az adja, hogy az állam biztosítja, hogy kapsz érte árut. Nem a pénzre van kereslet, hanem a javakra amire átválthatod. A pénz csak egy univerzális mértékegység, váltóeszköz.
    Az arany, továbbá minden nemesfém nem oxidálódik, azaz gyakorlatilag örök. És eléggé ritkák, nincs az út széli árokban, mint a kavics. Ezért voltak alkalmasak pénzérméknek, mert be lehetett olvasztani, ékszert készíteni belőle ami ezer év után is ott lesz a polcon, ahol hagytad. Aztán az állam vezetői, akik szeretik a fényes dolgokat azt mondták, hogy aranypénzben szedik az adót, meg fizetnek a pórnépnek. Ókorban voltak bronz és vas pénzérmék ami értékét szintén az adta, hogy eladtad a búzádat 50 érméért, majd elvitted a kovácshoz, aki csinált neked bronzsarlót belőle. Érted már miért volt valódi értéke a fém pénznek? Aztán jött a bank ami azt mondta: itt ez a fecni, amit bármikor elhozol nekem, kapsz érte ennyi aranyat. Így alakult ki a papírpénz.
    És amikor az állam kivette az aranyra válthatóságot a pénz mögül akkor kezdett annyit érni, mint amennyit a mögötte levő gazdaság ér. Mert az állam biztosítja, hogy a pénzedért dolgokat kapsz. Mert ha egy pék azt mondja, hogy ő már csak használati tárgyakat fogad el a kenyérért, akkor is az állam forintban követeli tőle az adót, járulékot. Majd forintban adja neki a táppénzt, amikor lebetegszik, meg a nyugdíjat amikor megöregszik.

    Persze, hogy az állam tornázza az állam pénznemének értékét, de ezt nem úgy teszi ahogy te elképzeled. Nem nyomtatnak hirtelen pár ezer milliárdot, hogy lemenjen az értéke, vagy égetnek el, hogy felmenjen. Hanem az állam monetáris tartalékaival játszadoznak. Vesznek, eladnak. Tudod, kereslet-kínálat.

    "Szóval az 1 fabatka 1 kenyér nem létezik, sosem létezett." ---> Ismét hülyeséget írsz, létezett ilyen, és még létezik is. Amit mi tapasztaltunk ezen felállásban, azt szocializmusnak hívták, valódi nevén: kommunista diktatúrának. Ahol állam bácsi konkrétan közölte, hogy te a két forintodért kapsz 1 kiló kenyeret.

    "Az, hogy egy szervezet megígér valamit a legkevesebbet ér..." ---> És ismételten, hatalmas hülyeség. Amikor veszel egy vásárlási utalványt, akkor egy szervezet megígéri, hogy azért a papírért kapsz ennyi meg ennyi értékű árut amikor bemutatod az utalványt (szerződést köttetett). És mennyit ér ez? Ha nem adnak neked árut érte, akkor te szépen az államhoz fordulsz akik karhatalommal kötelezik a szervezetet, hogy tegye meg amit vállalt. Te nem vagy tisztában a világ működésével...

    A görögöket felhozni meg éppenséggel nem a valóság hű tükrözése, hanem a kirívó eset általánosként való feltüntetése. Mert a görög gazdaság gyakorlatilag összeomlott. (Nem is csodálom, ha utána olvasol milyenek is ők...) Mert a nyugati civilizációban az állam igencsak egy stabil dolog.

    Az inflációt is a gazdaság meggyengülése okozza, és ezt nagymértékű pénznyomtatással (lásd: csilliárdos pengő esete) csak akkor próbálja kezelni az állam ha már gyakorlatilag összeomlott (lásd: világháború vége). Az, hogy a bitcoinnak van egy véges mértéke nem jelent semmit. Mert nincs mögötte semmi, ami biztosítaná az értékét. És mivel 1 bitcoin végelen részegységekre bontható ugyanúgy inflálódhat, mint anno a pengő, csak nem 1.000.000.000.000 pengős lesz nyomtatva, hanem 0,00000000000000000000001 bitcoin töredék.

    Ha részvényt veszel: tulajdonlod a cég vagyonát. Azaz ha a céget felszámolják akkor az értékesített vagyontárgyakból származó szabad pénzből arányosan megkapod a részed. Ez bitcoinnál van? Nincs, a bitcoin csak egy digitális jel, ahogy írtam: kapzsiságon és butaságon kívül semmi sem ad neki értékét.

    "...amíg nem megy 1000$ alá addig pozitívban van..." ---> Ez egy teljesen relatív értékre adott abszolút válasz. Aki megvette 16.000-ért az is pozitívban van?

    És a végén leírod a legnagyobb problémát a kriptovalutákkal: decentralizáltak, senki nem vállal értük garanciát, és az államok által biztosítött civilizált világ, törvényes keretek kijátszására valók. Mert milyen jó már pénzt mosni, feketepiaci kifizetésekre, sötét üzelmekre.

    Aki nem látja, hogy a bitcoin, és társai nem többek piramisjátéknál, azok egyszerűen nem értenek a gazdasághoz, nem látják át a működését. Nem a technológiáról beszélek, a gazdaságról.

    A sok marhaság amit leírsz hagy sok-sok kívánni valót, de zsege korodnak tudom be és dilettantizmusodnak. Az, hogy arrogánsnak gondolsz, mert átlátom a dolgokat és kijavítalak meg csak a te jellemhibádnak ami kortól független...

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák