Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ecaddict

senior tag

válasz Brogyi #9534 üzenetére

A gyári SW-el lehet (a smallnetbuilder is ezzel mérte).
    Viszont alternatív SW-el (Oleg) kb. 2x gyorsabb.

vargalex
    A WNDR3700 (nem teljesen értem miért) jóval drágább mint a DIR-825 pedig a vas kb. ugyanazt tudja. Lehet a gyári SW-e a WNDR3700-nek jobb (mármint többet terveztek bele), viszont mindegyik router gyári SW-e tele van hibával (ez az RT-N16-ra is igaz, többek között ezért lassú).
    Jópár linket dobtam már, de googli-val jóval több is kereshető.

Ha valaki alap funkciókra akarja használni, lehet nem találkozik ezekkel (ekkor viszont nem biztos, hogy ebben az árkategóriában érdemes nézelődni).

A WNDR3700/DIR-825 procija tényleg magasabb órajellel megy. Azt, hogy ez konkrétan mennyit számít ez alapján viszont nem lehet megtudni (mert itt jópár más dolog pl. RAM sebessége is fontos lehet).

A routing sebessége ezeknek a routereknek nem különösebben izgat. Akár a gyári SW-el is többet tudnak mint ami ma nálunk elérhető (vagy aminek értelmét látom otthoni felhasználásra). Innentől kezdve nekem oly mindegy, hogy 150 vagy 300Mbit/s fér át rajtuk.

Ami sokkal fontosabb, hogy milyen sebességgel tudja megosztani az USB-n hozzá kötött diszket.
    Ez két részből áll.
    1. Mennyivel tudja olvasni
    2. Mennyivel todja megosztani

A mennyivel tudja olvasni megbízhatóan és egyértelmüen mérhető:
    hdparm -tT /dev/sda

Erre tényleg nagyon kiváncsi lennék a WNDR3700/DIR-825 kapcsán (sajnos gyári firmware-el vsz nem mérhető). Ha valakinek van alkalma dobja be.

A mennyivel tudja megosztani egy kicsit komplexebb. Több fájl megosztási módszer is van ill az is számít, hogy mekkora fájlokról van szó. Rövid fájlok cache-ből gyorsabban is olvashatók/megoszthatók. Ezért szoktam mindig kb. CD méretű fájlokkal tesztelni.

És van (volt) még valami. A TCP implementáció nagyon sok router esetén hibásan volt portolva. Így az RT-N16 esetén is. Ez többek között a WAN-LAN sebességet vagy (még fontosabb) a megosztás sebességét is visszafogta. Viszont most ezt javították (legalábbi az Oleg firmware-ben).
    Amikor alkalmam lesz rá újra megmérem az RT-N16 sebességeket.

Ami előnye az RT-N16-nak a jópár alternatív firmware (DD-WRT, Oleg, Tomato; és ezeket jópáran használják ilyen, vagy nagyon hasonló routerrel), ill. a rengeteg plusz progi amit könnyen fel lehet tenni (több torrent kliens akár egyszerre is, több letöltő, web-es fájl manager, UPnP/DLNA szerver stb.).

Beri
    Az előző Oleg release-t kb. 15.000-ren töltötték le (kb. 2 hónap alatt).
    Link
    Az RT-N16 nagyon hasonló a WL-500-hoz, azaz van némi alapja a dolognak...

Új hozzászólás Aktív témák