Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • krealon

    veterán

    válasz tlacika #52105 üzenetére

    "Adott egy 100Mb-s porttal rendelkező WIFI router, ami mondjuk tudja az N szabványt és rendelkezik 3 antennával. Ha jól értem ez azt jelenti, hogy kb 3*100MB sebességet tud vezeték nélkül"

    Rosszul erted.
    A 300 Mbit/s a Wifi csatorna kapcsolati sebessege, ami ket darab 150 Mbps-os kapcsolat (spatial stream) osszevonasaval erheto el. Egy antenna egyszerre csak 1 stream hasznalatat teszi lehetove, ezert a 300 Mbit-es kapcsolathoz minimum 2 darab antennara van szukseg.

    Egy 300 Mbps wifivel rendelkezo 3 antennas routeren egyszerre maximum 2 antenna van hasznalatban, viszont hogy pontosan melyik 2, az attol fugg, melyik ketton jobb a kapcsolat egy adott allomassal (tablet, telefon, notebook, stb).

    A 300 Mbps kapcsolat az adott csatorna "nyers" kapacitasa, amit
    - idealis esetben (kulso zavaro tenyezok nelkul),
    - hibajavitas nelkul
    - egy adott iranyba (egyik eszkoztol a masik fele)
    el lehetne erni.

    A valo eletben viszont vannak zavaro tenyezok, amik ugyanazon a radiofrekvencia savon fordulnak elo, ahol a wifi kommunikaciot probaljak megvalositani az eszkozok, ezert szukseges
    - hiba ellenorzo, -javito extra kodot beepiteni a kapcsoltba, hogy ne seruljenek az atvinni kivant adatok, valamint
    - ki kell alakitani egy szabalyrendszert (protokol), hogy az eszkozok milyen utemben hasznalhatjak a kozos artviteli kozeget (radiocsatorna).
    Ezek miatt egy 300 Mbps radicsatornan tipikusan 80-120 Mbps merheto adatatvitelt lehet elerni a szabadon hasznalhato, 2.4 GHz-es ISM frekvenciasavban.

    "de vezetéken pedig csak 100Mb-t? Tehát lassabb az internet vezetéken, mint WIFI-n?"

    Nem.
    Az internet sebessget mindig a legszukebb keresztmetszet hatarozza meg.
    Egy pelda adatatvitelre az interneten keresztul:
    Szerver --- internetszolgaltato --- router WAN port --- router processzor --- router LAN port vagy Wifi kapcsolat --- kliens eszkoz.
    Az adatatvitelt egy vizcsohalozattal szokas szemleltetni, ahol a szerver "tartalybol" pumpaljuk at a adatot (vizet) egy csohalozaton kereszul (internet) a kliens "tartalyba".
    Mint lathato egy csomo koztes allomason keresztul haladnak at az adatok, es ha ebben az atvitelben valahol szuk keresztmetszet van (angolul bottleneck), akkor az fogja meghatarozni a sebesseget.

    "A másik kérdésem, ha 100Mb feletti internet előfizetésem van akkor mindenképpen Gigás porttal szerelt routert vegyek, tehát nincs átmenet a 100 és az 1000 között?"

    Nincs koztes szabvany (szerencsere, mert mar igy is van epp eleg kulonbozo atviteli forma es kozeg).

Új hozzászólás Aktív témák