Hirdetés
- Fórumok
- TV & Audió
- Projektor topic
- (kiemelt téma)
- Ahogy ígérték, úgy lett: itt az első Noctua vízhűtés
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Nekiment a MacBook Neónak az AMD
- 35 millió forintos géppel értelmezné újra a PC-t az NVIDIA az ASUS jóvoltából
- Projektor topic
- Kompakt vízhűtés
- Milyen egeret válasszak?
- Milyen monitort vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
-
77300 - 77201
78159 - 78101 78100 - 78001 78000 - 77901 77900 - 77801 77800 - 77701 77700 - 77601 77600 - 77501 77500 - 77401 77400 - 77301 77300 - 77201 77200 - 77101 77100 - 77001 77000 - 76901 76900 - 76801 76800 - 76701 76700 - 76601 76600 - 76501 76500 - 76401 76400 - 76301 76300 - 76201 76200 - 76101 76100 - 76001 76000 - 74001 74000 - 72001 72000 - 70001 70000 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2024-11-05 08:50 Téma összefoglaló
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Vhiktor
nagyúr
De ez semmi, egyrészt minimálisan lépi át, másrészt meg nagyon kevés ideig, nagyon kevés jelenetben. Én ezt nem nevezném kihasználásnak. A chatgpt jól leírta, hogy kb 2-10%, én ezt inkább maximum 5%-ra tenném, sok filmben még ennyire sem. Blade runner 2049-ben is csak pár jelenet van, ahol átlépi, a képi tartalom 90%-a tuti 709 színtérben mozog, a legtöbb filmben meg még kevesebb.
A fenti screenshotokon is minimális a 709 átlépés. Ráadásul ezek pont jól sikerült HDR filmek, a többség nem ilyen.
Bízom benne hogy ez a jövőben változik.
Másrészt a bóvli hdr iskola példái az AVATAR filmek a 200 nit csúcsfénysűrűségükkel, mondjuk itt pont nem érdekel mert a 3D a lényeg, Cameron szerint is

Ne értsetek félre, én szeretném, ha a készítők végre elkezdenének rendes hdr tartalmakat gyártani, mind fénysűrűség mint színtér terén (egyébként a valóság az, hogy marhára nem érdekli őket, csak nyűg nekik az egész), de jelenleg elég kevés a jól gradelt hdr tartalom van

-
Vhiktor
nagyúr
De ez semmi, egyrészt minimálisan lépi át, másrészt meg nagyon kevés ideig, nagyon kevés jelenetben. Én ezt nem nevezném kihasználásnak. A chatgpt jól leírta, hogy kb 2-10%, én ezt inkább maximum 5%-ra tenném, sok filmben még ennyire sem. Blade runner 2049-ben is csak pár jelenet van, ahol átlépi, a képi tartalom 90%-a tuti 709 színtérben mozog, a legtöbb filmben meg még kevesebb.
A fenti screenshotokon is minimális a 709 átlépés. Ráadásul ezek pont jól sikerült HDR filmek, a többség nem ilyen.
Bízom benne hogy ez a jövőben változik.
Másrészt a bóvli hdr iskola példái az AVATAR filmek a 200 nit csúcsfénysűrűségükkel, mondjuk itt pont nem érdekel mert a 3D a lényeg, Cameron szerint is

-
joergie
őstag
900 ansi nativ fullhd led projektorhoz keresek valami tesco gazdaságos vászonat. Létezik olyan, ami olcsó, és érdemes megvenni? minden játszik, aliról rendszeresen vásárolok.
-
m3ss
veterán
akkor lenne igazan jo ha mellette latnam ugyanazt a jelenet rec709-ben. mert egy dolog hogy kilog a rec709 kontenerbol, de mennyire latni ezt szabad szemmel?
engem az erdekelne hogy vasznon ebbol szemmel mennyi jon at.
bar mind1, mert a kinai gepek eleg jok ebben. ha nz500-at akarnek venni csak emiatt biztos nem mondanek le rola, hogy csak mittudomen 88% p3. -
makkmarce
őstag
Ismerem ezt a shadert régóta, illetve van dolby vision tool is ami ettől még jobb.
A baj az, hogy a jelenetek nagy része rec709 színtért soha nem lépi át, van egy két jelenet ami pár másodpercig igen, de ha a teljes játék időt nézzük ez elenyésző.
Van pár film ami kicsit jobban kihasználja a p3 színteret, de ez nagyon kevés.
Az én értelmezésemben az nem kihasználás ha 2 óra játékidő alatt összesen van talán 5 percnyi jelenet (sokszor ennyi sem) ami belenyal kicsit p3-ba. Még a spears referencia demo lemez is ritkán lépi át.Egyébként sem shader sem tool nem kell hozzá, Davinciben simán ellenőrizhető.
Ez egy jó példa:
[link]Itt az általad linkelt videóban egész jól használják, a film nagy részében kilóg a rec709-ből, pont azokon a pontokon, ahol kell, itt a linkelt példában pont szinte mindenhol kilóg, hogy egy színesebb világot teremtsen.
-
mandju
senior tag
Ismerem ezt a shadert régóta, illetve van dolby vision tool is ami ettől még jobb.
A baj az, hogy a jelenetek nagy része rec709 színtért soha nem lépi át, van egy két jelenet ami pár másodpercig igen, de ha a teljes játék időt nézzük ez elenyésző.
Az én értelmezésemben az nem kihasználás ha 2 óra játékidő alatt összesen van talán 5 percnyi jelenet (sokszor ennyi sem) ami belenyal kicsit p3-ba. Még a spears referencia demo lemez is ritkán lépi át.Egyébként sem shader sem tool nem kell hozzá, Davinciben simán ellenőrizhető.
Ez egy jó példa:
[link]Tényleg jól látszik... pedig csak belepörgettem és nem is túlzottan színes jelenet... én meg azt gondolom, ha látsz egy bt2020 pirosat, vagy épp p3 pirosat, vagy zöldet a rec709 határaival szemben, akkor azért mosolyra áll az ember szája. De ez megint ilyen preferencia dolog. Olyan, mint az 1% ADL alatti kontraszt ami lehet, hogy szintén csak 5 perc egy filmben összességében. Na jó, filmfüggő... nem az alien, vagy a HP-ben

-
makkmarce
őstag
Ha nyomsz neki egy gyári resetet, akkor fehér alapon fekete betűk vannak a nyelvválasztónál, vagy fekete alapon fehér betűk, ahogy itt is?
Mert ha fekete a háttér, akkor software-es problémának tűnik, ha fehér, akkor valami hw-es gond is lehet.
https://youtu.be/xkccOlMeFfc?t=185 -
Vhiktor
nagyúr
Ez a probléma. -
Vhiktor
nagyúr
Egy német srác írt erre egy mpc-hc shadert. Te magad is leellenőrizheted, ha megtalálod a neten és érdekel. A rec709 konténerben levő részletek fekete fehérek maradnak, a rec709-en kívüliek pedig színesek. Meglepően sok tartalom van dci-p3-ban. De értem mit írsz. Viszont ha átlépi ahogy fent írod, akkor az én olvasatomban kihasználja...
Ez egy jó példa:
[link] -
mandju
senior tag
Egy német srác írt erre egy mpc-hc shadert. Te magad is leellenőrizheted, ha megtalálod a neten és érdekel. A rec709 konténerben levő részletek fekete fehérek maradnak, a rec709-en kívüliek pedig színesek. Meglepően sok tartalom van dci-p3-ban. De értem mit írsz. Viszont ha átlépi ahogy fent írod, akkor az én olvasatomban kihasználja...
-
mandju
senior tag
A HKV fórumon megtalálható. Aki akarja megkeresi. A múltkor lefordítottam, bemásoltam ide... vettem a fáradtságot.
Azt írtátok, hogy ezek semmit nem érnek, csak az igazi teszterek... tanultam belőle, nem fordítok erre több energiát. -
Vhiktor
nagyúr
Én nem. Megvártam, amíg a HKV-s ismerősöm Karsten teszteli. Mivel nagyon negatív véleményt fogalmaztak meg, így én kiszálltam... talán majd az MKII, vagy az MKIII, ha lesz...
NZ800 és tuningolt Panasonic RQ22 mellett folyt a próba. De nem is ez a lényeg... a kalibrációt KarlKlammer végezte, aki elég jó név a német közösségben. Ugyanazokat a problémákat tárta fel, mint a projektorcentrálos fószer. Nincs lineáris színtér beállítás. Normális 3DLut-ot nem lehet készíteni. DLBE mellett sem a gamma, sem a színek nem jók. Rengeteg artifact, és élesítési problémák. Nagyon művi az egész. Túlélesített.
Én megbízom a srácban, amit mond, azt készpénznek veszem. Mivel 3-an voltak jelen a teszten és mindhárom embernek ugyanaz a véleménye, én nem kísérletezek. Persze nem olyan nagy összeg a kickstarter ár, de most úgy érzem az NZ800 mellett felesleges pénzszórás.
Esetleg erről a tesztről nem lehet olvasni valahol valamilyen részletesebb összefoglalót?
-
m3ss
veterán
-
Vhiktor
nagyúr
Röviden:
Az NZ800 szűrő nélkül 85% DCI-P3-at tud. Szűrővel közel 100%, de elvisz 30% fényerőt. Ehhez képest a titan majdnem 100% bt2020. De maradjunk az UHD HDR-nél... ahol szinte mindig ki van használva a P3 színtér. A bt2020 nem, de az most mellékes ebben a példában.
Mindkét vetítő lehet kalibrált, mégis az RGB lézeren jobbak a színek, ütősebb a kép, nagyobb a pop. Ez létező jelenség. Ezt a hatást a nagyobb color volume, nagyobb fényerőtartalék és a szélesebb natív színtér váltja ki, emiatt a HDR színek fényesebbek és telítettebbek maradnak.
A "pop" érzést nem is igazán a színtér mérete, hanem inkább a color volume és a HDR-ben (vagy DTM-ben) rendelkezésre álló fényerő okozza. Ez az a paraméter, amiben egy nagyobb fényerejű (RGB lézeres) vetítő kiemelkedő, még egy NZ800-hoz képest is. Azért írom, hogy nem is igazán a színtéren múlik, mert egy lámpás nagy fényerejű gépen is hasonló volt a tapasztalatom.De maradjunk az UHD HDR-nél... ahol szinte mindig ki van használva a P3 színtér.
Nem, abszolút nincs kihasználva, megnézve rengeteg film analízését a jelenetek 95-99%-ban rec.709 szintért nem lépi át. -
Vhiktor
nagyúr
Én nem. Megvártam, amíg a HKV-s ismerősöm Karsten teszteli. Mivel nagyon negatív véleményt fogalmaztak meg, így én kiszálltam... talán majd az MKII, vagy az MKIII, ha lesz...
NZ800 és tuningolt Panasonic RQ22 mellett folyt a próba. De nem is ez a lényeg... a kalibrációt KarlKlammer végezte, aki elég jó név a német közösségben. Ugyanazokat a problémákat tárta fel, mint a projektorcentrálos fószer. Nincs lineáris színtér beállítás. Normális 3DLut-ot nem lehet készíteni. DLBE mellett sem a gamma, sem a színek nem jók. Rengeteg artifact, és élesítési problémák. Nagyon művi az egész. Túlélesített.
Én megbízom a srácban, amit mond, azt készpénznek veszem. Mivel 3-an voltak jelen a teszten és mindhárom embernek ugyanaz a véleménye, én nem kísérletezek. Persze nem olyan nagy összeg a kickstarter ár, de most úgy érzem az NZ800 mellett felesleges pénzszórás.
Ezért írtam korábban, hogy ilyen jellegű hibákat nem lehet javítani LUT-al sem.
Mindenesetre sajnálatos
-
m3ss
veterán
na a greyscale mar most alakul. anti rbe is jobb lett, dble is melyebbre megy. lehet par honap es osszerakjak ezt rendesen
922-ik oldaltol jonnek a kommentek.The translation is “DBLE now can get super dark.”
Seriously. It gets really black now.
Everyone is going to have to remeasure everything. All the reviews are outdated. This is a different projector when it comes to black performance. -
m3ss
veterán
Amennyiben ezt Te írtad, akkor igen.
'amugy ki tudod szamolni a fekete szintet bizonyos adl szintek mellett a tnm meresekbol.
en is ezen agyaltam, hogy vajon lesz-e olyan feketeszintem 1% adlnel, mint az x7900-on volt.'De majd, ha meg lesz a géped, megméred. Őszintén kíváncsi leszek rá. Addigra én is megmérem a 14 éves Epson-t.
kar meregetedned, megnezed a tesztet amit Viktor is irt, ott van benne az epson nativ kontrasztja. annal csak kevesebb lehet kepi tartalom mellett. kozelebe nincs a titannak. eleg csak megerteni amit irtam, hogy hogyan tudod osszehasonlitani.
meg persze el kell hinni, hogy a titan meresek valosak...de mivel 10 kulonbozo forrasbol is ezt mertek. ha a tesztelok nem vmi uber peldanyokat kaptak akkor ez ennyi. sokan agyalnak amugy a tnm forumban is, hogy milyen vetitot vegyenek. de egy olyan kommentet nem lattam meg hogy vki epsonon vagy sonyn gondolkodna helyette...nz vagy titan. -
Turbo73
aktív tag
Amennyiben ezt Te írtad, akkor igen.
'amugy ki tudod szamolni a fekete szintet bizonyos adl szintek mellett a tnm meresekbol.
en is ezen agyaltam, hogy vajon lesz-e olyan feketeszintem 1% adlnel, mint az x7900-on volt.'De majd, ha meg lesz a géped, megméred. Őszintén kíváncsi leszek rá. Addigra én is megmérem a 14 éves Epson-t.
-
m3ss
veterán
-
MILON12
tag
Már indulásnàl a menü is ilyen
-
Ájvé
veterán
Nyilván legtöbb gyártó törekszik ennek a kiküszöbölésére, jó példa erre a Hisense M2 Pro amiből készült egy V2 típus is ami pont ezen a hibán (is) javított. Ha nincs ilyen funkció benne akkor még egy sima fehér vásznon is kvázi nézhetetlenné válik a projektor, úgyhogy biztos hogy az Xgimi is keményen rajta van ezen.
-
makkmarce
őstag
Ez akkor derül ki, ha ugyan ez a hatás látható led/lámpa esetében is. Viszont hogy különböző vásznakon eltérő technológiával működő de ugyan úgy lézer fényforrást használó projektorokkal hozza létre, az azért elég gyanús. Ha rossz a csillapítás amit írtál, akkor bármely lézer projektorral lehet lézer folt, még ha foszforos is, márpedig a leírt tünet tipikus lézer folt hatás szerintem. De van itthon egy régi lámpás gépem, majd kipróbálom valamelyik nap mit mutat a vásznon, ha neked van igazad ugyan úgy fogom látni a fehér részén ezt a képi hibát és akkor a vászon struktúra miatt lehet (ami tényleg más, mint más vászonnak, mivel felületén töri meg a lézert szóval nem csak az anyag és vászon színe számít), az mondjuk kérdés marad, hogy sima fehér vászon és RGB lézer esetén miért mutatja ugyan ezt a hatást, mikor LED és lámpa viszont nem mutatja ezt a tünetet.
Most az újabb gépekben elkezdődött az antisparkle fejlesztése, ez benne van az xgimi-ben is. Hogy mennyit jelent, az majd a tesztek alapján kiderül, ahogy az Anti RBE is egy egész ígéretes fejlesztés, már a kameraképeken látszik, hogy teszi a dolgát.
-
Ájvé
veterán
Az egy lézerrel (kék) rendelkező vetitőknél ez a speckle hatás nem látható. Ha mégis látsz hasonlót az a vásznad strukturája miatt van , amit lámpás és ledes géppel is ugyan úgy látsz.
Egy lézer esetén ami 99%-ban kék, a zöld szint a kékből egy sárga foszforra való rávilágítás esetén állítják elő, így már van kék és zold fényed amit diklorikus tukrökkel vagy prizmákkal tovább bontanak. Továbbiakban lesz sárgád, pirosad majd eztekből kb bármi.
Olcsó kis fényerejű RGB lézer projektoroknál meg retarder lencsét alkalmaznak. így elnyeletik sok egyéb mellett ezt a nemkivánt hatását a lézereknek. főként a piros majd kevésbé a zöld okán.
Az RGB lézer fény három független hullámhossz, ezt a komolyabb gyártók fázis és szögdiverzitás útján nyeletik el. Mozgó diffuzo(retarder) amit ugy képzelj el mint egy e-shift, vagy rezgetett vászon ami mindenhez jó.
Ez akkor derül ki, ha ugyan ez a hatás látható led/lámpa esetében is. Viszont hogy különböző vásznakon eltérő technológiával működő de ugyan úgy lézer fényforrást használó projektorokkal hozza létre, az azért elég gyanús. Ha rossz a csillapítás amit írtál, akkor bármely lézer projektorral lehet lézer folt, még ha foszforos is, márpedig a leírt tünet tipikus lézer folt hatás szerintem. De van itthon egy régi lámpás gépem, majd kipróbálom valamelyik nap mit mutat a vásznon, ha neked van igazad ugyan úgy fogom látni a fehér részén ezt a képi hibát és akkor a vászon struktúra miatt lehet (ami tényleg más, mint más vászonnak, mivel felületén töri meg a lézert szóval nem csak az anyag és vászon színe számít), az mondjuk kérdés marad, hogy sima fehér vászon és RGB lézer esetén miért mutatja ugyan ezt a hatást, mikor LED és lámpa viszont nem mutatja ezt a tünetet.
-
makkmarce
őstag
-
makkmarce
őstag
1. Be van kapcsolva valamilyen színinvertálás / negatív kép beállítás → nézd meg a Kép (Picture/Image) vagy Kisegítő lehetőségek (Accessibility) menüben.
2. HDMI-forrás hiba → próbálj másik kábelt vagy eszközt.
3. Szoftverhiba → indítsd újra, szükség esetén gyári visszaállítás.
4. Ha már a bekapcsolási logó és a menü is invertált színű, akkor hardverhiba is lehet.
A projektor saját menüje is invertált színű, vagy csak a vetített tartalom?
-
m3ss
veterán
Engem az a szurkeskala aggaszt. Meg a homogenitas. Artifactokat sztem jórészt tudjak majd softwaresen javitani. Vagyis remelem. Plusz latni akarom szemmel ezeket, vmaxra pl talan azt irtak h ebl pl colour shift meg egyebek miatt rosszabb mint titan dble. En film kozben pl semmi gondot nem lattam vmaxon.
-
Janaboy
Topikgazda
-
mandju
senior tag
-
m3ss
veterán
-
mandju
senior tag
-
m3ss
veterán
Muszáj belekeverni az ADL-t. Egy 1% ADL jelenetnél te milyen pop-os színeket akarsz nézni? Amikor ütős képről beszél az átlag user, akkor nem 1% ADL jelenetekre gondol, mert az minden, csak nem ütős... Persze az is fontos sokaknak, csak akkor más jelzőket használnak... mély fekete, alacsony black floor, árnyékrészletesség stb
ez teny. sok szin ott nincs

engem mondjuk nem erdekelnek az ilyen poppos kommentek, tul sok laikus van. akik osszemossak ezeket a dolgokat. a szobakrol meg nem is beszelve...a megerositesi torzitasrol meg plane. na mind1, meglatjuk. attol felek az idegrendszerem fog poppolni a speckletol
#77267 milyen alrt vettel? bp?
xyscreennek van amugy rgb-hez alr vaszna?
azon gondolkozok, hogy nem biztos hogy hulyeseg lenne egy alr ha nem vagok bele ebbe a moziszoba projektbe.
ha nem fogok legalabb 200 ansit merni ugy, hogy osszevelveteztem az egesz nappalit tuti tilten leszek. -
Cseneles
őstag
Hát én itt vagyok, láttam Xyscreen low gain vásznon (az mondjuk sokkal durvább) egy rakás minta vásznon, tudok is képet linkelni sőt még is vannak ezek a samplek és van ez a direkt RGB lézerhez készült ALR vászon amit vettem és pontosan ugyan azt a hatást látom, mint amit leírtál és máshol is olvastam sőt valaki itt is ugyan ezt a hatást írta RGB lézerre "sima" fehér vászonra, illetve én is láttam ezt a hatást a sima fehér vásznon, amin elvileg lehet még ennyi se látszik az a white vowen acoustic. Mondjuk hozzá kell tenni az előző ALPD 3.0 projektoron meg Xyscreen vásznon se vettem észre ilyen hatást, de amit írtál azt most is látom az említett vásznon RGB lézerrel, ez gondolom a lézer fény törése a felületen, de csak tippelek persze. Azért írtam mert én ezt vettem észre, nem kötelező elhinni én sem tudhatom biztosra, de az eddigi tapasztalataim ezt mutatják, persze hozzá írhattam volna hogy szerintem, de hát ez egy fórum, ott van a profilom, amit írok az véleményem tükrözi és én is tévedhetek, viszont az általad írt hatás eddigi tapasztalataim szerint a lézer okozza. Lézer folt hatás pedig bármilyen lézer projektorral jelen lehet, függetlenül a használt technológiától, ebből a szempontból a foszfor lézer a legkevésbé lehet zavaró, mint írtam az ALPD-n nem vettem észre, igaz nem is kerestem, mivel RGB előtt kvázi nem volt erről a hatásról nagyon tudomás, szóval az is lehet hogy, mint írtad a szivárvány hatásra ki mennyire érzékeny, én is elsiklottam ezen hatás felett.
Az biztos hogy RGB lézereket durván érinti ez a hatás, de szerintem bármilyen lézer projektorral lehetséges ez a hatás.
Az is lehet ahogy írtad, bizonyos vásznak még jobban felerősítik ezt hatást (sőt biztos).Az egy lézerrel (kék) rendelkező vetitőknél ez a speckle hatás nem látható. Ha mégis látsz hasonlót az a vásznad strukturája miatt van , amit lámpás és ledes géppel is ugyan úgy látsz.
Egy lézer esetén ami 99%-ban kék, a zöld szint a kékből egy sárga foszforra való rávilágítás esetén állítják elő, így már van kék és zold fényed amit diklorikus tukrökkel vagy prizmákkal tovább bontanak. Továbbiakban lesz sárgád, pirosad majd eztekből kb bármi.
Olcsó kis fényerejű RGB lézer projektoroknál meg retarder lencsét alkalmaznak. így elnyeletik sok egyéb mellett ezt a nemkivánt hatását a lézereknek. főként a piros majd kevésbé a zöld okán.
Az RGB lézer fény három független hullámhossz, ezt a komolyabb gyártók fázis és szögdiverzitás útján nyeletik el. Mozgó diffuzo(retarder) amit ugy képzelj el mint egy e-shift, vagy rezgetett vászon ami mindenhez jó.
-
mandju
senior tag
Nem volt szó azonos fényerőre kalibrálásról. A titan azért túlszárnyalja az NZ800-at. Igaz nem 4-es íriszen (ott is, csak azt nem lehet szárnyalásnak nevezni) hanem mondjuk 3-as álláson.
de ez igy nem fair. egy laikus, sot sztem sok ember innen sem, nem fogja tudni megmondani hogy most a jobb adl kontraszt vagy a nagyobb fenysuruseg miatt tetszik neki jobban a kep.
arrol nem is beszelve, hogy a nagyobb fenysurusegu kepet amugy en egyertelmuen elesebbnek latom.
nz800 is egy fenyagyu azert, be kell huzni sztem ilyen teszthez azonos fenysurusegre.Én nem osztom a 14 fL nézetet
en ezzel ugy vagyok, hogy egy alien1-et, lampas jvcvel, full adamantium mellett en is itt neznem. de sokan itt lehet abbol indulnak ki, hogy visszaveszi a lezert, feketeszint nem javul es nem erti hogy miert akarunk mi 14 fl-et nezni..
de egy vilagosabb jelenet vagy nem full adamantium mellett sztem is jobb a nagyobb fenysuruseg.ettol fuggetlenul szabvany az szabvany, szubjektiven tetszhet mindenkinek mas, de emiatt piszkalodni...(ezt nem neked)
Amikor pop-ról beszélünk, akkor nem 1-4% ADL-re asszociál az ember, hanem nagyobb ADL-re. Ott pedig nagyon erős a titan.
de most akkor csak osszemostuk a popot az adl kontraszttal. lehet sokaknal ez tortenik. nem vagyok meggyozodve amugy, hogy lenyegesen jobb lesz egy titan 10-50% kozott vasznon, mint egy nz 800. majd megmerjuk.
amugy a valerionos, nz500 demozasbol pont ez maradt ki, nz500-on nem nagyon neztem extrem vilagos demokat. valerionon igen, es az iszonyat jol nezett ki 
de amugy nekem olyan erzesem volt, hogy vmi kikapcsolhatatlan elesito algoritmus meg mindig mintha lett volna ott vmaxon...es a tnm-nel is olvastam erre utalo kommenteket.Muszáj belekeverni az ADL-t. Egy 1% ADL jelenetnél te milyen pop-os színeket akarsz nézni? Amikor ütős képről beszél az átlag user, akkor nem 1% ADL jelenetekre gondol, mert az minden, csak nem ütős... Persze az is fontos sokaknak, csak akkor más jelzőket használnak... mély fekete, alacsony black floor, árnyékrészletesség stb
-
Ájvé
veterán
Akkor úgy írom, hogy a Sony-m semmilyen vászonnal nem mutatott lézer foltot, kivéve a szürke vásznammal. Viszont azon minden projektor tudott csillogni, ha túl erős volt fény. Tehát az nem lézer folt volt. Ebből úgy gondolom, hogy ő sem lézer foltot lát.
De mivel nem vagyunk ott, csak okoskodunk feleslegesen.
Hát én itt vagyok, láttam Xyscreen low gain vásznon (az mondjuk sokkal durvább) egy rakás minta vásznon, tudok is képet linkelni sőt még is vannak ezek a samplek és van ez a direkt RGB lézerhez készült ALR vászon amit vettem és pontosan ugyan azt a hatást látom, mint amit leírtál és máshol is olvastam sőt valaki itt is ugyan ezt a hatást írta RGB lézerre "sima" fehér vászonra, illetve én is láttam ezt a hatást a sima fehér vásznon, amin elvileg lehet még ennyi se látszik az a white vowen acoustic. Mondjuk hozzá kell tenni az előző ALPD 3.0 projektoron meg Xyscreen vásznon se vettem észre ilyen hatást, de amit írtál azt most is látom az említett vásznon RGB lézerrel, ez gondolom a lézer fény törése a felületen, de csak tippelek persze. Azért írtam mert én ezt vettem észre, nem kötelező elhinni én sem tudhatom biztosra, de az eddigi tapasztalataim ezt mutatják, persze hozzá írhattam volna hogy szerintem, de hát ez egy fórum, ott van a profilom, amit írok az véleményem tükrözi és én is tévedhetek, viszont az általad írt hatás eddigi tapasztalataim szerint a lézer okozza. Lézer folt hatás pedig bármilyen lézer projektorral jelen lehet, függetlenül a használt technológiától, ebből a szempontból a foszfor lézer a legkevésbé lehet zavaró, mint írtam az ALPD-n nem vettem észre, igaz nem is kerestem, mivel RGB előtt kvázi nem volt erről a hatásról nagyon tudomás, szóval az is lehet hogy, mint írtad a szivárvány hatásra ki mennyire érzékeny, én is elsiklottam ezen hatás felett.
Az biztos hogy RGB lézereket durván érinti ez a hatás, de szerintem bármilyen lézer projektorral lehetséges ez a hatás.
Az is lehet ahogy írtad, bizonyos vásznak még jobban felerősítik ezt hatást (sőt biztos). -
MILON12
tag
Nem találok ilyen opciót sajnos
-
Cseneles
őstag
Nekem ezt minek linkeled?
Szerinted nem tudom? Nekem ehhez nem kell AI
Én valóban kalibrálom is ezeket a gépeket.
Mint ahogy mondtam SDR grade az 48 nit, az AI-os táblázatod szerint is.A dolby cinema, az HDR (jobban mondva speciális dolby vision master), nem sdr. Ha tudod értelmezni a táblázatot, akkor láthatod, hogy az IMAX is az (PQ ST2084).
Remélem azt látod, hogy az általad korábban emlegett 100 nit sehol nincs megemlítve. A tvk esetében az SDR dinamika tartomány referencia fénysűrűsége (igen a grading monitorokat és tvket 100 nitre kalibrálom, hiszen ez a szabvány), de itt most projektorokról van szó.
Szánalmás, hogy állandóan megpróbálsz belém kötni (sikertelenül) és rohadt unalmas is

Dehogy kötekszem, van hogy kijavítalak van hogy te engem. De amúgy mondj már pár referenciát ahol Grading studiot kalibráltál?
Igazad van 14fl az SDR projektorok esetén. Nagyon rég óta kb senki nem kalibráltat 14fl-re. Természetesen dedikált házimozis teremmel rendelkező közösségünkben. 30fl alatt senki sincs.
Ai-ról tömören. Néha már a fáradtságot sem veszem h bepötyögjek ide a forumra valamit is annyira nem érdekel a nappali meg fehlér fal meg az ALR és a 14fl, pláne az LCD. Egy foto és egy beillesztés pont 1percet vett el az időmből.
-
m3ss
veterán
Nem volt szó azonos fényerőre kalibrálásról. A titan azért túlszárnyalja az NZ800-at. Igaz nem 4-es íriszen (ott is, csak azt nem lehet szárnyalásnak nevezni) hanem mondjuk 3-as álláson.
Én nem osztom a 14 fL nézetet, hiába az a szabvány SDR-ben. Na ott, nem lesz pop sosem... De ha megnézel egy kalibrált (tonemappelt) 100 nitet és összehasonlítod egy kalibrált 200 nittel, na akkor látnád a különbséget és egyből éreznéd, hogy mit értenek pop alatt.
Amikor pop-ról beszélünk, akkor nem 1-4% ADL-re asszociál az ember, hanem nagyobb ADL-re. Ott pedig nagyon erős a titan.Nem volt szó azonos fényerőre kalibrálásról. A titan azért túlszárnyalja az NZ800-at. Igaz nem 4-es íriszen (ott is, csak azt nem lehet szárnyalásnak nevezni) hanem mondjuk 3-as álláson.
de ez igy nem fair. egy laikus, sot sztem sok ember innen sem, nem fogja tudni megmondani hogy most a jobb adl kontraszt vagy a nagyobb fenysuruseg miatt tetszik neki jobban a kep.
arrol nem is beszelve, hogy a nagyobb fenysurusegu kepet amugy en egyertelmuen elesebbnek latom.
nz800 is egy fenyagyu azert, be kell huzni sztem ilyen teszthez azonos fenysurusegre.Én nem osztom a 14 fL nézetet
en ezzel ugy vagyok, hogy egy alien1-et, lampas jvcvel, full adamantium mellett en is itt neznem. de sokan itt lehet abbol indulnak ki, hogy visszaveszi a lezert, feketeszint nem javul es nem erti hogy miert akarunk mi 14 fl-et nezni..
de egy vilagosabb jelenet vagy nem full adamantium mellett sztem is jobb a nagyobb fenysuruseg.ettol fuggetlenul szabvany az szabvany, szubjektiven tetszhet mindenkinek mas, de emiatt piszkalodni...(ezt nem neked)
Amikor pop-ról beszélünk, akkor nem 1-4% ADL-re asszociál az ember, hanem nagyobb ADL-re. Ott pedig nagyon erős a titan.
de most akkor csak osszemostuk a popot az adl kontraszttal. lehet sokaknal ez tortenik. nem vagyok meggyozodve amugy, hogy lenyegesen jobb lesz egy titan 10-50% kozott vasznon, mint egy nz 800. majd megmerjuk.
amugy a valerionos, nz500 demozasbol pont ez maradt ki, nz500-on nem nagyon neztem extrem vilagos demokat. valerionon igen, es az iszonyat jol nezett ki 
de amugy nekem olyan erzesem volt, hogy vmi kikapcsolhatatlan elesito algoritmus meg mindig mintha lett volna ott vmaxon...es a tnm-nel is olvastam erre utalo kommenteket. -
makkmarce
őstag
ránézésre nem a pirosnak a hiánya van, hanem invertálva van a kép, ha vissza invertálom, így néz ki:
Nem lehet, hogy a menüben van erre lehetőség?
-
mandju
senior tag
szinter jogos, ezt nem tudtam amugy hogy csak ennyit tud az nz800.
colourpop, szted azonos fenysurusegre, azonos gammara, helyesen kalibralt gep mellett is atjon ez hdr-ben?
mert az nz800 fenysurusegere se alacsony gondolom, plane ha a titan iriszt is behuzod. es hat be kell huznod kulonben agyonveri a jvc kontrasztban aztan oda a popp
Én nem osztom a 14 fL nézetet, hiába az a szabvány SDR-ben. Na ott, nem lesz pop sosem... De ha megnézel egy kalibrált (tonemappelt) 100 nitet és összehasonlítod egy kalibrált 200 nittel, na akkor látnád a különbséget és egyből éreznéd, hogy mit értenek pop alatt.
Amikor pop-ról beszélünk, akkor nem 1-4% ADL-re asszociál az ember, hanem nagyobb ADL-re. Ott pedig nagyon erős a titan. -
m3ss
veterán
Röviden:
Az NZ800 szűrő nélkül 85% DCI-P3-at tud. Szűrővel közel 100%, de elvisz 30% fényerőt. Ehhez képest a titan majdnem 100% bt2020. De maradjunk az UHD HDR-nél... ahol szinte mindig ki van használva a P3 színtér. A bt2020 nem, de az most mellékes ebben a példában.
Mindkét vetítő lehet kalibrált, mégis az RGB lézeren jobbak a színek, ütősebb a kép, nagyobb a pop. Ez létező jelenség. Ezt a hatást a nagyobb color volume, nagyobb fényerőtartalék és a szélesebb natív színtér váltja ki, emiatt a HDR színek fényesebbek és telítettebbek maradnak.
A "pop" érzést nem is igazán a színtér mérete, hanem inkább a color volume és a HDR-ben (vagy DTM-ben) rendelkezésre álló fényerő okozza. Ez az a paraméter, amiben egy nagyobb fényerejű (RGB lézeres) vetítő kiemelkedő, még egy NZ800-hoz képest is. Azért írom, hogy nem is igazán a színtéren múlik, mert egy lámpás nagy fényerejű gépen is hasonló volt a tapasztalatom.szinter jogos, ezt nem tudtam amugy hogy csak ennyit tud az nz800.
colourpop, szted azonos fenysurusegre, azonos gammara, helyesen kalibralt gep mellett is atjon ez hdr-ben?
mert az nz800 fenysurusegere se alacsony gondolom, plane ha a titan iriszt is behuzod. es hat be kell huznod kulonben agyonveri a jvc kontrasztban aztan oda a popp
-
MILON12
tag
Sziasztok
van egy hibás wanbo x2 max projektorom kis pénzért szereztem. Kapott új lcd már másodjára mert azt hittem hibás amit először rendeltem de mégse az volt a gond.a hiba ott van hogy nincs piros színem vagy negatívban adja a képet. Van valakinek tippje mi lehet a gond?
-
mandju
senior tag
pff legyen vege ennek a kickstarernek. elegem van ezekbol a tesztekbol, eloszor be kellene kalibralni mind2 vetitot utana kellene osszemerni oket..ez igy nonszensz. sok tesztelo sem jutott el eddig.
de avsforumon is a sok kommentelo, hogy micsoda szinek vannak nz800-hoz kepest...megis mirol beszelnek ha be van kalibralva mind2 vetito? inimage kontrasztrol meg fenysurusegrol esetleg, csak meg ezt is keptelenek differencialni. colour popp...az.
mit neznek vmi vivid modot? Röviden:
A "pop" érzést nem is igazán a színtér mérete, hanem inkább a color volume és a HDR-ben (vagy DTM-ben) rendelkezésre álló fényerő okozza. Ez az a paraméter, amiben egy nagyobb fényerejű (RGB lézeres) vetítő kiemelkedő, még egy NZ800-hoz képest is. Azért írom, hogy nem is igazán a színtéren múlik, mert egy lámpás nagy fényerejű gépen is hasonló volt a tapasztalatom. -
makkmarce
őstag
igen, szemmel láthatólag eléggé széttart a két projector, a PRO színei még így videóban is sokkal szebbek, a MAX meg fel van húzva, de nagyon hideg. Viszont az pozitív, hogy az ANTI RBE végre gyönyörűen működik, nem lesz pixelháború a bekapcsolás után (az első változatoknál igazi hangyák háborúja volt).
-
m3ss
veterán
pff legyen vege ennek a kickstarernek. elegem van ezekbol a tesztekbol, eloszor be kellene kalibralni mind2 vetitot utana kellene osszemerni oket..ez igy nonszensz. sok tesztelo sem jutott el eddig.
de avsforumon is a sok kommentelo, hogy micsoda szinek vannak nz800-hoz kepest...megis mirol beszelnek ha be van kalibralva mind2 vetito? inimage kontrasztrol meg fenysurusegrol esetleg, csak meg ezt is keptelenek differencialni. colour popp...az.
mit neznek vmi vivid modot? -
makkmarce
őstag
Vigyázni kell, mert a Titan Pro az egy másik készülék. Gondolom a Titan Noir Pro-ra gondoltal

Van a Titan Noir Pro/Max, meg van a Titan sorozat, az nagyobb DMD-vel, szintén erős fénnyel, klasszikusabb kivitelben:
https://eu.xgimi.com/pages/titan?srsltid=AfmBOoov4eocQXYGAJGAi189NJ-iihcPeRhy19wATK-LDh2NGcRT0M_T
érdemes végigolvasni a fórumot, ahogy én kivettem, a Pro-n egy másik software verzió futott, amiben agresszívebb a DBLE (ezen később állítottak, mert nagyon pumpálós lett).bejött egy új TNM teszt, ami tényleg fura dolgokat hozott
video
gondolom a szakinak hibásan mér a műszere alacsony fényerőnél -
alaves
addikt
Az fl/nit témában részigazságok vannak, mert nem szabad elfelejteni a vetített méretet, kontrasztot és környezetet. Ha pl. berakok egy 65" OLED-et egy adamantiumos szobába, nem biztos hogy elég SDR-ben a 48 nit (pláne a kontraszt-csökkentett/feketeszint-emelt/effektusokkal képrészlet-csökkentett filmeknél). A 14 fl moziteremben 8-10 m széles vásznon már biztosan jó, megfelelő kontraszttal. Pl. nálam 110"-en a 25-30 fl éppenhogy jó (csutka sötét, háló, világos fal, matt héra, jmgo n1s 4k 1600 on/off), annak figyelebe vételével, hogy minden részlet látható legyen.
-
makkmarce
őstag
-
m3ss
veterán
Vigyázni kell, mert a Titan Pro az egy másik készülék. Gondolom a Titan Noir Pro-ra gondoltal

Van a Titan Noir Pro/Max, meg van a Titan sorozat, az nagyobb DMD-vel, szintén erős fénnyel, klasszikusabb kivitelben:
https://eu.xgimi.com/pages/titan?srsltid=AfmBOoov4eocQXYGAJGAi189NJ-iihcPeRhy19wATK-LDh2NGcRT0M_T
érdemes végigolvasni a fórumot, ahogy én kivettem, a Pro-n egy másik software verzió futott, amiben agresszívebb a DBLE (ezen később állítottak, mert nagyon pumpálós lett).olvasd el azt a hozzaszolast amit linkeltem. titan noir pro, es ott a kep tetejen hogy "no dble".
-
makkmarce
őstag

érdemes végigolvasni a fórumot, ahogy én kivettem, a Pro-n egy másik software verzió futott, amiben agresszívebb a DBLE (ezen később állítottak, mert nagyon pumpálós lett). -
Q
senior tag
Akkor úgy írom, hogy a Sony-m semmilyen vászonnal nem mutatott lézer foltot, kivéve a szürke vásznammal. Viszont azon minden projektor tudott csillogni, ha túl erős volt fény. Tehát az nem lézer folt volt. Ebből úgy gondolom, hogy ő sem lézer foltot lát.
De mivel nem vagyunk ott, csak okoskodunk feleslegesen.
-
Vhiktor
nagyúr
AVSforum tesztben le van írva [link] , én hiszek nekik mert az epsonok ennyi körül tudnak. Lehet a műszered nem pontosan méri a fekete szintet és fals eredményt ad, vagy bekapcsolva hagytál valamilyen dinamikus funkciót. Én akkor hiszem el ennek az Epsonnak a 8000:1 körüli natív kontrasztértékét, ha majd én megmérem 9100, 9200, 9300, 9400 sem tud ennyit.
Sőt az újjabb modellek egyre kevesebbet tudnak.
-
Vhiktor
nagyúr
Nekem ezt minek linkeled?
Szerinted nem tudom? Nekem ehhez nem kell AI
Mint ahogy mondtam SDR grade az 48 nit, az AI-os táblázatod szerint is.A dolby cinema, az HDR (jobban mondva speciális dolby vision master), nem sdr. Ha tudod értelmezni a táblázatot, akkor láthatod, hogy az IMAX is az (PQ ST2084).
Remélem azt látod, hogy az általad korábban emlegett 100 nit sehol nincs megemlítve. A tvk esetében az SDR dinamika tartomány referencia fénysűrűsége (igen a grading monitorokat és tvket 100 nitre kalibrálom, hiszen ez a szabvány), de itt most projektorokról van szó.
Szánalmás, hogy állandóan megpróbálsz belém kötni (sikertelenül) és rohadt unalmas is

-
Vhiktor
nagyúr
A legmegbízhatóbb forrás magamnak saját magam vagyok.
Múltkor Te is azt írtad, hogy nem hiszel senkinek, csak ha magad méred. Most már csak azért is elkérem méregetni...@m3ss: Számolgass Te nit-et a megadott lumen értékekből ha akarsz, pláne, hogy nincs megadva a vászon méret és a fényvisszaverés mértéke.
AVSforum tesztben le van írva [link] , én hiszek nekik mert az epsonok ennyi körül tudnak. Lehet a műszered nem pontosan méri a fekete szintet és fals eredményt ad, vagy bekapcsolva hagytál valamilyen dinamikus funkciót. Én akkor hiszem el ennek az Epsonnak a 8000:1 körüli natív kontrasztértékét, ha majd én megmérem 9100, 9200, 9300, 9400 sem tud ennyit.
-
m3ss
veterán
-
Ájvé
veterán
Minden lézer projektrornál van lézer folt, csak van aminél kevésbé észrevehető (mondjuk mert van benne foszfor ami csökkenti a lézer hatást). nekem pont ugyan ilyen hatása van RGB lézerrel a "nano grey" ALR vásznon.
-
m3ss
veterán
A legmegbízhatóbb forrás magamnak saját magam vagyok.
Múltkor Te is azt írtad, hogy nem hiszel senkinek, csak ha magad méred. Most már csak azért is elkérem méregetni...@m3ss: Számolgass Te nit-et a megadott lumen értékekből ha akarsz, pláne, hogy nincs megadva a vászon méret és a fényvisszaverés mértéke.
ezt biztos nekem akartad irni?
-
Cseneles
őstag
-
Q
senior tag
-
-KP-
veterán
Az xw5000 típusú lézer is produkálja a jelenséget, csak kevésbé. Pl. az Epson 12000 produkálta Cseneles 1.2-es vásznán a jelenséget, de csak nagyon enyhén. Együtt lehetne élni vele, de ha figyeled, azért látod.
-
makkmarce
őstag
-
makkmarce
őstag
-
Q
senior tag
xw5000-rel nincs lézer folt. Az csak az rgb lézerek bónusza.
Ez a vászon ajándéka. Az én vásznamnál is megvolt ez a jelenség. Ha a fényerőt visszavettem 18fL alá, akkor alig látszott. 21fL fölött viszont már majdnem zavaró volt. -
Turbo73
aktív tag
Megbízható forras alapjan az epson 8100 nativ kontraszt aranya 3700:1, ez a a tipik átlag epson szint. Kalibraltan 1000 lument tud. Ezt nem lehet egy lapon említeni egy titan noir maxal. Adlben meg a töredéke lehet.
Mar valaerion max helyett sem vennek semmilyen epsont, ql3000-at sem, láttuk egymást mellett oket.A legmegbízhatóbb forrás magamnak saját magam vagyok.
-
Ájvé
veterán
Ma este megnéztem a Hail Mary küldetést. ALR vásznon fehér falak mellett is piszok jó élmény volt. Most nyilván a látványra értettem, nem a film tartalmára. Rengeteg űr jelenet volt ahol a kontrasztnak óriási a szerepe. Kijelenthetem hogy jól teljesített az Alis vászon. Ahogy m3ss fórumtárs is fogalmazott, ez a vászon egy fekete lyuk ez nem kétség. Ehhez a vászonhoz kell a fényerő az biztos. A Sony XW5000 még éppen megbirkózik vele, persze csak ~100"-on, mert nagyobb képátlóval nem próbáltam. Jó vászon, főleg 115k-ért.
ui.: amit negatívumként fel tudok hozni a vászonra, az a homogén felületen látott szemcsés látvány. Csak a nagyobb homogén világos felületen tűnik fel, de gondolom ez a fényelnyelő struktúra miatt van. Akinek ez nem jön be, az egyértelműen adamantiumozza be a helyiséget."amit negatívumként fel tudok hozni a vászonra, az a homogén felületen látott szemcsés látvány. Csak a nagyobb homogén világos felületen tűnik fel, de gondolom ez a fényelnyelő struktúra miatt van"
Ez a lézer folt miatt van. -
Vhiktor
nagyúr
"Ez átszámítva körülbelül 48–55 nit."
Igazság szerint az FL-t kellene átszámítani nit-be, mert utóbbi a hivatalos mértékegység. Tehát ha én azt mondom hogy mértem 85 nit-et, akkor az 85 nit, nem kell sehova számolgatni. Ha mindenki nit-be írná le a méréseit, akkor nem is kellene számolgatni. Minek?Vetítésnél fL az alap, de ha nitbe kell akkor 48 nit.
Nálam is 48 niten megy az SDR, adamantiumos szobába bőven elég, sőt még így is tud vakítani a fehér. -
Vhiktor
nagyúr
Már hogy a fenébe ne lennék biztos?

Ez a szabvány. Még egyszer leírom, hogy grading stúdiókban is 14 fL-re kalibráljuk a projektorokat, ez alap tétel.
-
Vhiktor
nagyúr
TV-nél!
Vetítésnél nem!Azt hittem, jobban ismerik itt a szabványokat.
Gradingnél is mindig 14 Fl-re kalibráljuk a projektorokat, commercial moziban is, le is harapnák a fejemet ha nem, illetve a környékre sem engednének többször, ha a minimum alapokat nem tudnám.
-
Márton
nagyúr
Ma este megnéztem a Hail Mary küldetést. ALR vásznon fehér falak mellett is piszok jó élmény volt. Most nyilván a látványra értettem, nem a film tartalmára. Rengeteg űr jelenet volt ahol a kontrasztnak óriási a szerepe. Kijelenthetem hogy jól teljesített az Alis vászon. Ahogy m3ss fórumtárs is fogalmazott, ez a vászon egy fekete lyuk ez nem kétség. Ehhez a vászonhoz kell a fényerő az biztos. A Sony XW5000 még éppen megbirkózik vele, persze csak ~100"-on, mert nagyobb képátlóval nem próbáltam. Jó vászon, főleg 115k-ért.
ui.: amit negatívumként fel tudok hozni a vászonra, az a homogén felületen látott szemcsés látvány. Csak a nagyobb homogén világos felületen tűnik fel, de gondolom ez a fényelnyelő struktúra miatt van. Akinek ez nem jön be, az egyértelműen adamantiumozza be a helyiséget.Klassz. Mekkora a betekintési szöge?
Mármint az, ahonnan még mindig bőven van előnye egy matt fehérhez képest..
Csak anyagot nem lehet kapni, keret nélkül? -
Joshi
titán
ui.: amit negatívumként fel tudok hozni a vászonra, az a homogén felületen látott szemcsés látvány. Csak a nagyobb homogén világos felületen tűnik fel, de gondolom ez a fényelnyelő struktúra miatt van. Akinek ez nem jön be, az egyértelműen adamantiumozza be a helyiséget. -
Joshi
titán
SMPTE (Society of Motion Picture and Television Engineers) és a THX előírásai szerint, amikor egy SDR (Standard Dynamic Range) videót vetítenek ki egy teljesen sötét moziteremben, a vetítővászonról visszaverődő fehér kép fényerejének pontosan 14 és 16 fL között kell lennie. Ez átszámítva körülbelül 48–55 nit.
Ennyire van nekem belőve az SDR. Tökéletes.
"Ez átszámítva körülbelül 48–55 nit."
Igazság szerint az FL-t kellene átszámítani nit-be, mert utóbbi a hivatalos mértékegység. Tehát ha én azt mondom hogy mértem 85 nit-et, akkor az 85 nit, nem kell sehova számolgatni. Ha mindenki nit-be írná le a méréseit, akkor nem is kellene számolgatni. Minek? -
yanpec
senior tag
SMPTE (Society of Motion Picture and Television Engineers) és a THX előírásai szerint, amikor egy SDR (Standard Dynamic Range) videót vetítenek ki egy teljesen sötét moziteremben, a vetítővászonról visszaverődő fehér kép fényerejének pontosan 14 és 16 fL között kell lennie. Ez átszámítva körülbelül 48–55 nit.
Ennyire van nekem belőve az SDR. Tökéletes.
-
makkmarce
őstag
Korábban kifejtettem miert. Nem azert mert annyira fasza a kepe es ne lenne tole sokkal jobb.
Ha már felhoztad a gradinget es a vicces 14 fL-t amivel a gyerekek játszanak, akkor ne teveszd szem elől hogy 14 fL-re gradelnek vaszonra, de hat nyilvan azok is óvodások es hozza nem értők

Nem véletlen hogy most mar dobják ki az ips vackokat, es oled vagy dual layer lcdn gradelnek aminek tökéletes a fekete szintje es mem vacak a kontrasztja.
biztos vagy ebben a fL 14-ben? az leginkább egy halványan pislákoló lámpácska.. mondjuk ha így akarják belőni, hogy látható lesz e a legújabb töksötét jelenet, akkor lehet értelme
-
Cseneles
őstag
Korábban kifejtettem miert. Nem azert mert annyira fasza a kepe es ne lenne tole sokkal jobb.
Ha már felhoztad a gradinget es a vicces 14 fL-t amivel a gyerekek játszanak, akkor ne teveszd szem elől hogy 14 fL-re gradelnek vaszonra, de hat nyilvan azok is óvodások es hozza nem értők

Nem véletlen hogy most mar dobják ki az ips vackokat, es oled vagy dual layer lcdn gradelnek aminek tökéletes a fekete szintje es mem vacak a kontrasztja.
SDR 100nit
-
Vhiktor
nagyúr
Ott nem tokeletes kep, csak elfogadható
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Egyebkent a grading a valóságban úgy tortenik hogy grading monitrorokon fenyelnek. Amikor ez kész van es a produkcionak van ra kerete, akkor 1-2 napra bemennek egy commercial moziba vagy olyan grading stúdióba ahol van projektor és 1 nap alatt nagyjából hozza igazítják a mar elkészült gradet, nem sokat vacakolnak vele. Muszaly nekik mert hiaba néz ki jol egy nagy kontrssztu oleden vagy dual layer lcdn, ha a projektor kínlódik vele es lapos a kepe. Az nagyon ritka amikor a teljes grade projektorral készül, persze van ilyen is. Dune eseteben pl a sivatagban felallitotak egy sátrat projektorral vaszonnal es minden forgatás végén gyorsan kaptak az adott napi snittek egy gyors gradet (nem églegeset), majd ott nézték vissza
-
Vhiktor
nagyúr

-
makkmarce
őstag
Én szeretem a DLP-t, de otthonra kicsit ágyúval verébre dolognak érződik számomra, hogy feldobjam a plafonra a fejem fölé a 60kg-os 3 chip-es gépet. Marad egyenlőre ez az XGIMI féle móka, nappaliba jó lesz.
-
makkmarce
őstag
-
Cseneles
őstag
Amúgy a 3chip DLP technológi annyira szar, hogy minden kereskedelmi Mozi, Filmstudó, Grading Suite, komolyabb dedikált mozitermek ezt használják. Lényegében ahol számít a Tökéletes Kép.
-
Cseneles
őstag
Látom a 3chip DLP azért eléri a rezonancia szintet. Tény hogy nem tömeg termék. Majd azért azt se hagyd ki, hogy elmész egyszer, csak egyszer megnézni egy 4500:1 on/off-al vetitő Christie HD gépet. Nem 14fl lesz a fénysűrűség az igaz, annyival a gyerekek játszanak. Persze le lehet majd hurrogni mert nem olyan a fekete mind a JVC- gépednek. Ezen kívül meg semmiben sem olyan mint a Christie, hanem mindenben rosszabb.
Csak hogy a komolyabb dedikált mozitermekkel rendelkező személyek is majd had trollkodjanak egy kicsit.
Nem szokott olyan érzés lenni párszor mintha egy Suzukiból kiabálna át valaki egy Mercedesbe? Ne vedd magadra ez úgy alltalános kérdés.
-
Vhiktor
nagyúr
-
makkmarce
őstag
Meg valószínű a tartósság miatt. Gammadrift és társaik... Meg a 20 méter széles vásznon szarul nézne ki az lcd. Ha jól tudom voltak próbálkozások sony gépekkel, de mind lecserélésre kerültek.
És hogy mi volt a probléma? Az SXRD panelek öregedtek. Ez volt a legnagyobb gond.
kontrasztvesztés, elszíneződés, feketeszint-romlás, paneldegradáció.
Sok mozis szakember panaszkodott arra, hogy egy idősebb Sony gép képe már nem hasonlított az újkori állapotára.A DLP-nél viszont a mikrotükrök sokkal stabilabbak. Szinte elpusztíthatatlan... ezért találhatóak Christie és Barco gépek a kereskedelmi mozikban.
csak néha cserélhetnék a lámpákat
-
Morph76
senior tag
Meddig tart a kickstarter?
-
Vhiktor
nagyúr
Meg valószínű a tartósság miatt. Gammadrift és társaik... Meg a 20 méter széles vásznon szarul nézne ki az lcd. Ha jól tudom voltak próbálkozások sony gépekkel, de mind lecserélésre kerültek.
És hogy mi volt a probléma? Az SXRD panelek öregedtek. Ez volt a legnagyobb gond.
Sok mozis szakember panaszkodott arra, hogy egy idősebb Sony gép képe már nem hasonlított az újkori állapotára.A DLP-nél viszont a mikrotükrök sokkal stabilabbak. Szinte elpusztíthatatlan... ezért találhatóak Christie és Barco gépek a kereskedelmi mozikban.
Pontosan
-
mandju
senior tag
-
Vhiktor
nagyúr
Megbízható forras alapjan az epson 8100 nativ kontraszt aranya 3700:1, ez a a tipik átlag epson szint. Kalibraltan 1000 lument tud. Ezt nem lehet egy lapon említeni egy titan noir maxal. Adlben meg a töredéke lehet.
Mar valaerion max helyett sem vennek semmilyen epsont, ql3000-at sem, láttuk egymást mellett oket. -
Vhiktor
nagyúr
Nem. Morph 76 ezt kérdezte: 'Egy epsonnál azért mélyebb feketét tud(na) vajon?' Erőteljesen kétlem, hogy mélyebb feketét tudna, tökig zárt íriszekkel is. Egyébként én natív on/off kontrasztot mértem, teljesen nyitott írisszel. Mivel a családban van a gép, majd elkérem és megmérem 1 pixellel és 1% adl-el is. Mivel ez egy régi gép, nem hiszem, hogy trükközne a 0%-os feketénél. A vicces az, hogy az Epsonok 50%-os ANSI kontrasztja sem rossz, simán verik a Sony/JVC-t.
En pedig 1000%ra mondom hogy sokkal melyebb feketet tud mint egy 9400, ls12000, qb1000 vagy ql3000, ezek sehol nincsenek hozza. Ezeket a valerion max is alázza keményen.
Az általad említett 8100-at nem ismerem. -
Vhiktor
nagyúr
Részemről természetesen csak trollkodas volt, de nem tudtam kihagyni

Moziba csak a nagy fenysuruseg miatt vannak ilyen gépek, nem a minőség miatt. -
makkmarce
őstag
Gondolom lámpát akkor cseréltek benne utoljára, mikor 25 éve megépült a mozi. Kb nulla fényerő volt. Mint mikor az LCD-s géppel próbálnak vetíteni normális méretű vászonra
Nulla fényerő, de legalább van fekete, hisz ha nincs fény, akkor fantasztikus fekete szintet lehet elérni
-
m3ss
veterán
Nem. Morph 76 ezt kérdezte: 'Egy epsonnál azért mélyebb feketét tud(na) vajon?' Erőteljesen kétlem, hogy mélyebb feketét tudna, tökig zárt íriszekkel is. Egyébként én natív on/off kontrasztot mértem, teljesen nyitott írisszel. Mivel a családban van a gép, majd elkérem és megmérem 1 pixellel és 1% adl-el is. Mivel ez egy régi gép, nem hiszem, hogy trükközne a 0%-os feketénél. A vicces az, hogy az Epsonok 50%-os ANSI kontrasztja sem rossz, simán verik a Sony/JVC-t.
olvastad amit irtam? ugy tudod kiszamolni a fekete szintet...egyik epson se tud 3000-4000 1%-nal jobbat. 9400 es ls12000 sem, plane nem vmi regi gep. magasabb adl mellett ne nezzuk, mert ott a christiket is veri a tnm, nem hogy az lcdket.
ergo ha be lehet huzni ugyanakkora fenysurusegre a titant, mint az epsonokat, mar pedig be lehet, mert 700 lumenig be lehet...ahol f7en raadasul kb 6-7e 1%-ot irnak amugy. ha az epson x fenysuruseg mellett tud y adl kontrasztot akkor ha a titan iriszet be lehet huzni x fenysurusegre akkor tudna ugyanolyan fekete szintet, ha az is y adl kontrasztot tudna. de nem annyit tud, hanem jobbat.
valamiert hiaba beszelunk itt adl meresrol evek ota en ugy latom nem nagyon megy at sokaknak, kulonben sorban allnatok a kickstarternel es dobalnatok el a sonykat, epsonokat es orulnetek hogy olcsobban sokkal jobb gepet lehet kapni.
kontrasztban is es minden masban is..persze nyilvan nem tokeletes gep ez sem, de na..nz-kel erdemes osszemerni kontrasztban nem vmi sok eves epsonnal. -
Turbo73
aktív tag
-
mandju
senior tag
-
Vhiktor
nagyúr
Az nem lehet, hiszen 3 chipes dlp
Ha cc akkor barco vagy christie. -
tobias40
veterán
Mik is a hátrányai a Hisense M2 Pro-nak?
Visszaolvasva a v2 már ajánlott de speckó vászon kell hozzá ? -
makkmarce
őstag
Mivel nincs most gépem, elmentünk moziba... hát, visszasírtam még az optomát is
.
Pocsék hang mellé pocsék képet kaptunk. Értem én, hogy régi a mozi (fehérvár cinemacity), de ez kritikán aluli volt sajnos. -
Joshi
titán
Nagyjából a fele elmegy a fénynek, de hát valamit valamiért. Mondjuk ilyenkor csak azt nem értem, hogy akkor honnan van a 0.9-es gain a hirdetésben? Jó oké hogy Aliexpress, de olvastam itt már többször, hogy a névlegesnél jóval rosszabbak a gain értékek.
"Nem tudsz innen nagyobbat vetiteni?"
A két fal közötti távolság 3.43m, a vetítési távolság ~2.94m. Ezen a távolságon ez ennyit tud. -
m3ss
veterán
-
Joshi
titán
-
Vhiktor
nagyúr
Persze, alrnel erre kiemelten figyelni kell.
Na de akkor 50 lezer mellett mennyi volt a feher vaszon es mennyi az alr? -
Joshi
titán
Ha minden csutkára állítottam, akkor azt hiszem meg volt a 200nit de az már 100-as lézerrel, az ALR vásznon meg 85. Viszont ALR-nél nagyon nem mind1 hogy milyen szögben van a műszer a vászon síkjához képest.
-
Vhiktor
nagyúr
Új hozzászólás Aktív témák
-
77300 - 77201
78159 - 78101 78100 - 78001 78000 - 77901 77900 - 77801 77800 - 77701 77700 - 77601 77600 - 77501 77500 - 77401 77400 - 77301 77300 - 77201 77200 - 77101 77100 - 77001 77000 - 76901 76900 - 76801 76800 - 76701 76700 - 76601 76600 - 76501 76500 - 76401 76400 - 76301 76300 - 76201 76200 - 76101 76100 - 76001 76000 - 74001 74000 - 72001 72000 - 70001 70000 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- TV & Audió
- Projektor topic
- (kiemelt téma)
Hirdetés
- Google Pixel topik
- Ahogy ígérték, úgy lett: itt az első Noctua vízhűtés
- Bécs oda-vissza meglehet a Tesla robotaxival
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- sziku69: Szólánc.
- Elektromos autók - motorok
- Windows 11
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- Nvidia Quadro és AMD FirePro kártyák - számla, 6 hó gar. - 05.14: Tesla M60, Quadro P2000
- Apple Watch Space Black rozsdamentes acél szíj
- Lenovo IdeaPad 5 Pro - 14" 2.8K 90Hz - i5-1135G7 - 8GB - 512GB SSD - Win11
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad L380 - i7-8GEN I 16GB I 256SSD I 13,3" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- HIBÁTLAN iPhone 16E 256GB Black -2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS5607, 100% AKKSI
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest

Ez a probléma.

xyscreennek van amugy rgb-hez alr vaszna?

mit neznek vmi vivid modot?

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Janaboy