Hirdetés
- Fórumok
- TV & Audió
- Projektor topic
- (kiemelt téma)
- Senki sem beszél róla, de újra elérhető két 30-as sorozatú GeForce
- Meghozta a Windows 11 programgyorsítóját a Microsoft
- A kompakt házak gazdáit vette célba a Maxsun Blackwell architektúrás VGA-ja
- Computex 2026: AI-os évfordulók
- Csendes és ultrakompakttá varázsolható Logitech egér, egyhónapos akkuval
- Nem szereti a Linuxot az NVIDIA RTX Spark
- Audiokultúra - Hi-Fi-ről hifisen
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Gaming notebook topik
- Apple MacBook
- ASUS ROG Ally
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Bluetooth hangszórók
-
77200 - 77101
77836 - 77801 77800 - 77701 77700 - 77601 77600 - 77501 77500 - 77401 77400 - 77301 77300 - 77201 77200 - 77101 77100 - 77001 77000 - 76901 76900 - 76801 76800 - 76701 76700 - 76601 76600 - 76501 76500 - 76401 76400 - 76301 76300 - 76201 76200 - 76101 76100 - 76001 76000 - 74001 74000 - 72001 72000 - 70001 70000 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2024-11-05 08:50 Téma összefoglaló
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
Joshi
titán
-
m3ss
veterán
-
Joshi
titán
Be se kell sötétíteni, szerintem teljesen élvezhető még így is a kép.
-
Joshi
titán
"A 420 az ycbcr es nem rgb."
Tudom, pont azért kérdeztem, mert a filmek ebben vannak nem pedig RGB-ben. Viszont általában a Homatics-al filmezek, de CoreElecben nem találtam meg ezt a beállítást. -
Vhiktor
nagyúr
Allitsd az oppot es a projit is limitedre. De igy is jo ahogy most van. A lenyeg hogy ne legyenek keverve. A 420 az ycbcr es nem rgb.
-
Joshi
titán
A régi vásznat levettem és soha többet nem teszem fel. Azért mert tárolni is körülményes, meg feltenni is. ALR vásznon 10% feketénél már mért a műszer ha jól emlékszem, de igazság szerint nekem nincs ennek már jelentősége. Ha jobb, akkor az ALR vásznat használom nem kérdés. Ugye itt még be kellene kalibrálni, hogy a színek is a helyükön legyenek.
-
Joshi
titán
Igen sokkal jobb a látvány, de hát ez volt a cél. Mondjuk az AVATAR az baromi jól néz ki, de a korábban említett Masters.of.the.Air.S01.2160p.ATVP.WEB-DL.DDP.Atmos.5.1.DoVi-HDR10+.H.265.HuNSuB-TRiNiTY release már nem. Habár úgy vettem észre, hogy a streaminges releasek nem valami jók, a Blu-ray ripek viszont igen.
A projektor HDMI beállításai.

"A projektor HDMI beállításai."
A Dinamic Range-nél lehet hogy Auto-ra kellene állítani ha filmet játszok le? Mert akkor mindig a 4.2.0-ra (16 - 235) áll be? -
m3ss
veterán
A lézerkimenet nem igazán befolyásolta a mért értékeket, ezért is tettem csak 50-re, mert így legalább halkabb a venti.
azert mondta, mert ha felveszed a lezert maxra akkor a fekete szinted is aranyosan vilagosabb lesz. hatha ugy mar merheto lenne a te muszereddel is.oldalfalak meg a mennyezet azert nincsenek extrem kozel. bar valszeg a mennyezet azert feher vasznon rontana eleget..de erdekes, hogy ekkora relative kozeli feher szemben levo falfelulet ellenere 150 ansid van...

meresekbol viszont jol latszik, ha jol mertel
, hogy mi a jo irany nappaliban...vetito cserenek semmi ertelme addig, amig vki feher vaszonra vetit nappaliban. alralralr.ha unatkozol merhetnel 1%, 2%, 5% adlt is, az is tanulsagos lenne. ott is oriasi elorelepes lesz.
-
m3ss
veterán
A lézerkimenet nem igazán befolyásolta a mért értékeket, ezért is tettem csak 50-re, mert így legalább halkabb a venti. Igen jól értelmezed, a Vhiktor által linkelt kockás videót használtam a mérésekhez Oppo 203-on keresztül. Ugye korábban írtam, hogy a kiterjesztett képernyőnél a HCFR valamiért nem volt hajlandó teljes képbe kitenni a mintaképet.
A lézerkimenet nem igazán befolyásolta a mért értékeket, ezért is tettem csak 50-re, mert így legalább halkabb a venti.
azert mondta, mert ha felveszed a lezert maxra akkor a fekete szinted is aranyosan vilagosabb lesz. hatha ugy mar merheto lenne a te muszereddel is.oldalfalak meg a mennyezet azert nincsenek extrem kozel. bar valszeg a mennyezet azert feher vasznon rontana eleget..de erdekes, hogy ekkora relative kozeli feher szemben levo falfelulet ellenere 150 ansid van...

meresekbol viszont jol latszik, ha jol mertel
, hogy mi a jo irany nappaliban...vetito cserenek semmi ertelme addig, amig vki feher vaszonra vetit nappaliban. alralralr. -
Joshi
titán
Igen sokkal jobb a látvány, de hát ez volt a cél. Mondjuk az AVATAR az baromi jól néz ki, de a korábban említett Masters.of.the.Air.S01.2160p.ATVP.WEB-DL.DDP.Atmos.5.1.DoVi-HDR10+.H.265.HuNSuB-TRiNiTY release már nem. Habár úgy vettem észre, hogy a streaminges releasek nem valami jók, a Blu-ray ripek viszont igen.
A projektor HDMI beállításai.

-
Joshi
titán
Az ALR vásznas háromszor jobb, de szerintem az se tuti jó mérés a fekete fals mérés miatt. Na mind1, én ezzel a műszerrel ezt tudtam összehozni.
attol hogy nem tudsz onoff kontraszton feketet merni meg ansinal fogsz tudni, mert az sokkal vilagosabb.
ha jol mertel, 150 az eleg jo. kep jo lett volna a szobarol hogy lassuk a szineket, falak tavoslagat. 3x az nagyon durva javulas.
mindenesetre egy alr + aranylag sotet nappali szinte moziszoba szint...ez szep es jo, csak ezek az rgb lezer gepek kicsit zsakutcak ilyen szempontbol, mert lesz-e olyan alr vaszon ahol nincs speckle vajon? mert igy nappaliba kb nem is idealisak az rgbk.
foszfornak meg nincs eleg fenysurusege legtobb alrre..Azért akartam ALR vásznat, mert én nem akarok adamantiummal bajlódni. Meg aztán ha minden jól megy a lakás jövőre el lesz adva. Azért nem akartam sokkal többet vászonra se költeni. A szoba egy tipikus panel nagyszoba, gondolom nincs olyan magyar ember a Földön aki ne járt volna valamilyen panel lakásban.
Pár kép.
-
Joshi
titán
Simán lehet jó az ANSI mérésed. Ott nincs engpass a mérőműszereddel. Megpróbálhattad volna 100% lézerrel is. Lehet, hogy úgy az on/off-ot is meg tudtad volna mérni. Az azért durva, hogy 180 nitből mindössze 80 nit maradt az "ALR" vásznon... Feltéve ha jól értelmezem a képeidet, mert úgy nézem, hogy nem a HCFR beépített ansi mérési folyamaton mentél végig.
Off topic - Valerion max bemutató darab 2100€-ért ha valakit esetleg érdekel (DE)A lézerkimenet nem igazán befolyásolta a mért értékeket, ezért is tettem csak 50-re, mert így legalább halkabb a venti. Igen jól értelmezed, a Vhiktor által linkelt kockás videót használtam a mérésekhez Oppo 203-on keresztül. Ugye korábban írtam, hogy a kiterjesztett képernyőnél a HCFR valamiért nem volt hajlandó teljes képbe kitenni a mintaképet.
-
Vhiktor
nagyúr
Pontosan melyik mérés alapján? Anno az Epson 8100-on 'Deep Black' filterrel 'Cinema' üzemmódban mértem 0.0064 nit feketét és 48 nit (vagyis 14 Fl-t, ami így még pont belefér a mozi specifikációba) fehéret, Low Lamp módban, vászon 120", matt white, kikapcsolt írisz. Ez 7500:1 natív on/off kontraszt. Lássuk a TNM mért feketéjét, hiszen a kérdés erre vonatkozott.
Nativ kontraszteol beszélünk es adl kontrasztot. 1% adl mellett megneztem vilna mit mersz epsonon. 2000-et?
-
m3ss
veterán
Pontosan melyik mérés alapján? Anno az Epson 8100-on 'Deep Black' filterrel 'Cinema' üzemmódban mértem 0.0064 nit feketét és 48 nit (vagyis 14 Fl-t, ami így még pont belefér a mozi specifikációba) fehéret, Low Lamp módban, vászon 120", matt white, kikapcsolt írisz. Ez 7500:1 natív on/off kontraszt. Lássuk a TNM mért feketéjét, hiszen a kérdés erre vonatkozott.
ne az onoff kontrasztbol indulj ki, azt konnyen lehet manipulalni. csomo dinamikus funkcio annyit er, hogy inflalja a mert onoff erteket. jo nagy onoff kontrasztot tudsz merni, aztan ha mar van par pixel tartalom a kepen akkor jon a csodalkozas, hogy mar rogton nem olyan a fekete szint..
valos kepi tartalom, adl kontraszt a lenyeges. akar 0.25%-nal is nezheted.
nem ismerem ezt a gepet, de mivel a tobbi epson 1% korul jo ha 3-4e kontrasztot tudott...amugy ki tudod szamolni a fekete szintet bizonyos adl szintek mellett a tnm meresekbol.
en is ezen agyaltam, hogy vajon lesz-e olyan feketeszintem 1% adlnel, mint az x7900-on volt. mivel a tnm-et is vissza tudom huzni ha akarom 15-18 fl-re maxra huzott irisszel, es az 1% adl kontrasztja jobb, ezert a feketeszint sem lesz rosszabb. csak 1% alatt..meg nyilvan ha magasabb fenysurusegen veretem akkor is rosszabb lesz. -
Turbo73
aktív tag
-
m3ss
veterán
sztem erre mar rajottek volna, akkor sokan alr vasznat neznenek moziszobaban is.
bar elnezve hogy milyen kevesen meregetnek vasznon, ki tudja...
meg kell nezni, kivancsi vagyok. az is lehet, hogy egy alr kevesbe szennyezi ossze a muszert ansi meresnel a szomszed feher teglalaprol es kicsit mast mutatna a meres...de ez csak spekulacio.
merd majd le aetheriont mindenhol ha lesz idod. feher vasznon, alren itt, alren ott
ha nem lenne speckle en meg el is gondolkodnek amgy egy alren nappaliban, meg fuggonyok mellett is. de igy...
-
Vhiktor
nagyúr
Gondolj bele, ha tud egy projektor lencsevel szemben mondjuk 600:1 ansit vagy legyen csak 400, de vasznon merve adamantiumos szobaban csak 200-at. Akkor siman lehet hogy alrel lesz 300 vagy 350.
-
m3ss
veterán
valamit lehet javit ott is, de miert duplazna meg? mondjuk ha az valoban alr amit kaptal az aetherionhoz akkor le tudod majd merni.
-
Vhiktor
nagyúr
Az ALR vásznas háromszor jobb, de szerintem az se tuti jó mérés a fekete fals mérés miatt. Na mind1, én ezzel a műszerrel ezt tudtam összehozni.
attol hogy nem tudsz onoff kontraszton feketet merni meg ansinal fogsz tudni, mert az sokkal vilagosabb.
ha jol mertel, 150 az eleg jo. kep jo lett volna a szobarol hogy lassuk a szineket, falak tavoslagat. 3x az nagyon durva javulas.
mindenesetre egy alr + aranylag sotet nappali szinte moziszoba szint...ez szep es jo, csak ezek az rgb lezer gepek kicsit zsakutcak ilyen szempontbol, mert lesz-e olyan alr vaszon ahol nincs speckle vajon? mert igy nappaliba kb nem is idealisak az rgbk.
foszfornak meg nincs eleg fenysurusege legtobb alrre..Viszont ebben az esetben adamantiumos szobaban is javitania kell az alrnek magasabb adl mellett. Lehet megduplazza az ansit ott is, mondjuk egy 500:1 ansira (lencsével szemben) kepes gepnel
-
Vhiktor
nagyúr
Akkor mondom hogy mi van. Szépen sorjában, ne hogy elveszítsük a fonalat.
Szoba: panel nappali nagyon világos "gray", pontos árnyalatot nem tudom de nagyon világos szinte már fehér. Valami törtfehér.
Mérőműszerem: Calibrite Display Plus HL. Ez azért fontos, mert az ALR vásznamon nem tudta megmérni a feketét.
Ha minden fényforrást megszüntettem a szobában, akkor már zérus értéket mért, ezért az On/Off kontrasztom ennek megfelelően végtelen volt, vagy legalább is egy értelmezhetetlen érték.Régi vászon: ha jól emlékszem egy alap 1.0/1.1 gaines sima fehér kézi rolós vászon (100").
Új vászon: ALR vászon Aliexpressről (100").
Sony XW5000 projektor beállítása mérések alatt: KÉP1, Kép2
A Mintákat manuálisan az Oppo 203-ról adtam be a következő HDMI beállítással. Itt fontos, hogy a "White Clipping" és a "Black Clipping" tesztet csak így tudtam érdemben lefuttatni: Kép1
A mérések alapján kijelenthető hogy a Sony XW5000 projektoromon nincs kontrasztvesztés (szerintem).
A mérések a következők. Más témát most nem hozok fel, mert nem akarok összezavarni senkit. A további kérdéseimet majd később teszem fel, mert van azért.
ON/OFF kontraszt mérés a régi fehér vásznon(legrosszabb és a legjobb). Itt azért van két érték, mert a szobában volt a laptop amin futott a HCFR, de az nagyon bevilágította a helyiséget, és még sok más led (erősítő router stb). A jobbik mérésnél mindent is letakartam amennyire tudtam. A projektor beállítása nem volt piszkálva. Ha nagyon kukacoskodni akarunk, akkor mondjuk a kettő között lehet a valós kontraszt.

ON/OFF kontraszt az új vásznon: Ez a mérés nem jött össze, mert amit a bevezetőben is írtam, a fekete tesztképet az ALR vásznon nem tudta mérni a műszer. Akármit csináltam mindig zérus értéket mért. Ha egy zseblámpával rávilágítottam akkor mért értékelhetőt, de ha teljesen sötét volt a szobában akkor már semmit. Ez van.
És végül, de nem utolsósorban az ANSI. A fehér vásznas nagyon siralmas, de ugye ezt tudtuk, láttuk, látjuk.

Ansinál siman jol megmeri az a muszer a fekete szintet. Brutális javulás, akkor ezt szemmel is nagyon látnod kell.
Projektor is full range hdmi jelet vár?
-
m3ss
veterán
Szoba: panel nappali nagyon világos "gray", pontos árnyalatot nem tudom de nagyon világos szinte már fehér. Valami törtfehér.
Mérőműszerem: Calibrite Display Plus HL. Ez azért fontos, mert az ALR vásznamon nem tudta megmérni a feketét.
Ha minden fényforrást megszüntettem a szobában, akkor már zérus értéket mért, ezért az On/Off kontrasztom ennek megfelelően végtelen volt, vagy legalább is egy értelmezhetetlen érték.Régi vászon: ha jól emlékszem egy alap 1.0/1.1 gaines sima fehér kézi rolós vászon (100").
A Mintákat manuálisan az Oppo 203-ról adtam be a következő HDMI beállítással. Itt fontos, hogy a "White Clipping" és a "Black Clipping" tesztet csak így tudtam érdemben lefuttatni: Kép1
A mérések alapján kijelenthető hogy a Sony XW5000 projektoromon nincs kontrasztvesztés (szerintem).
A mérések a következők. Más témát most nem hozok fel, mert nem akarok összezavarni senkit. A további kérdéseimet majd később teszem fel, mert van azért.
ON/OFF kontraszt mérés a régi fehér vásznon(legrosszabb és a legjobb). Itt azért van két érték, mert a szobában volt a laptop amin futott a HCFR, de az nagyon bevilágította a helyiséget, és még sok más led (erősítő router stb). A jobbik mérésnél mindent is letakartam amennyire tudtam. A projektor beállítása nem volt piszkálva. Ha nagyon kukacoskodni akarunk, akkor mondjuk a kettő között lehet a valós kontraszt.

ON/OFF kontraszt az új vásznon: Ez a mérés nem jött össze, mert amit a bevezetőben is írtam, a fekete tesztképet az ALR vásznon nem tudta mérni a műszer. Akármit csináltam mindig zérus értéket mért. Ha egy zseblámpával rávilágítottam akkor mért értékelhetőt, de ha teljesen sötét volt a szobában akkor már semmit. Ez van.
És végül, de nem utolsósorban az ANSI. A fehér vásznas nagyon siralmas, de ugye ezt tudtuk, láttuk, látjuk.

foszfornak meg nincs eleg fenysurusege legtobb alrre.. -
mandju
senior tag
Simán lehet jó az ANSI mérésed. Ott nincs engpass a mérőműszereddel. Megpróbálhattad volna 100% lézerrel is. Lehet, hogy úgy az on/off-ot is meg tudtad volna mérni. Az azért durva, hogy 180 nitből mindössze 80 nit maradt az "ALR" vásznon... Feltéve ha jól értelmezem a képeidet, mert úgy nézem, hogy nem a HCFR beépített ansi mérési folyamaton mentél végig.
Off topic - Valerion max bemutató darab 2100€-ért ha valakit esetleg érdekel (DE) -
Joshi
titán

-
Vhiktor
nagyúr
-
m3ss
veterán
-
Morph76
senior tag
5%tol alázás van jvc javára, felette viszont xgimi alázás van, de az a tartomany annyira nem fontos mert a világos kép amúgy is elviszi a szemet, ezert néz ki magas adl mellett jol egy ips tv kepe is. Masreszr meg amagas adl mellett adamamntiumos szobaban kizart ennyit merni, ott a valosagban joval kisebb kulonbseg lesz vazsonrol merve. En meg erősen gondolkodom hogy nz500 legyen majd helyette, mert számomra az 5% alatti tartomany a fontos. Persze a mostani jvcmet igy is veri, legalabbis ezen meresek alapjan.
Egy epsonnál azért mélyebb feketét tud(na) vajon?
-
Vhiktor
nagyúr
Valaki latott mar rgb lezert plusz gaines vasznon? Tuti hogy lesz speckle? Vetito fuggo is? screenline fashion 1.2 gain (merve inkabb 1.1) diamond feher vaszon.
Mert gondoltam eloszor megprobalom eladni csak utana cserelem le..felek ha szetszedem nem fogjak megvenni.
De ha speckle party lesz tnmmel..Korábban irtam itt azt hiszem hogy stewart 1.4 vaszonrol, azon használhatatlan kb.
-
m3ss
veterán
Valaki latott mar rgb lezert plusz gaines vasznon? Tuti hogy lesz speckle? Vetito fuggo is? screenline fashion 1.2 gain (merve inkabb 1.1) diamond feher vaszon.
Mert gondoltam eloszor megprobalom eladni csak utana cserelem le..felek ha szetszedem nem fogjak megvenni.
De ha speckle party lesz tnmmel.. -
proci985
MODERÁTOR
Így már értem. Gazdagabb országokban régi ritka és méregdrága cuccok is előkerülnek.
Pl már csak a közvetlen nyugati szomszédaink is tele vannak IBM motyókkal (ez csak nekem érdekes hobbi szinten) a 80-as, 90-es évekből, Magyarországon az scifi volt akkoriban.Ja, egy időben nézegettem használtpiacot upgradelni, és mivel jellemzően az összes engem érdeklő modell Jokkmokkban vagy Gotlandon volt, ezért szűkítettem mi van 150kmen belül.
Meg is lepődtem elsőre, hogy ez miez.
-
FoxiestFox
félisten
Így már értem. Gazdagabb országokban régi ritka és méregdrága cuccok is előkerülnek.
Pl már csak a közvetlen nyugati szomszédaink is tele vannak IBM motyókkal (ez csak nekem érdekes hobbi szinten) a 80-as, 90-es évekből, Magyarországon az scifi volt akkoriban. -
proci985
MODERÁTOR
Merrefelé van az a környék, ha nem titok?
Mert azt tudom, hogy Ausztriában kapni még ilyesmit, fan tábora is van tehát megy az alkatrész cserebere, de itthon semmi ilyenről nem tudok. 4-5 éve láttam egy eladót utoljára, ez a példány kb véletlen került hozzám amikor egy PVM2730QM-et mentem venni, az eladónak állt az udvarban egy halom projektor is, volt közte mindenféle finom dolog, (Barco vetítők is, koncert vetítők) analóg keverő és vágó berendezések, de azoknak ellenálltam) - de volt a kupacban pár jó állapotú darab, az enyém is onnan van. Német rendezvényszervező cég 90-es évekbeli felszerelése volt.
Voltak amúgy kisebb méretű projektorok is a kupacban, de azok közül egy sem kapcsolt be, sőt, a VPH kupacból is az egyetlen ami bekapcsolt, az enyém volt. Lehet ezért is nem voltak külön hirdetve.svedeknel neha feltunik egy-egy, szomszed varosban is volt egy.
-
m3ss
veterán
5%tol alázás van jvc javára, felette viszont xgimi alázás van, de az a tartomany annyira nem fontos mert a világos kép amúgy is elviszi a szemet, ezert néz ki magas adl mellett jol egy ips tv kepe is. Masreszr meg amagas adl mellett adamamntiumos szobaban kizart ennyit merni, ott a valosagban joval kisebb kulonbseg lesz vazsonrol merve. En meg erősen gondolkodom hogy nz500 legyen majd helyette, mert számomra az 5% alatti tartomany a fontos. Persze a mostani jvcmet igy is veri, legalabbis ezen meresek alapjan.
2%-nal nem nagy kulonbseg ez a 5200 vs 7000. es ez f4, ahol nz500 fenysuruseget meg azert veri. ha meg behuzza az ember meg jobban akkor meg eleg kiegyenlitett.
dlp-tol ez azert hihetetlenul jo. ki gondolta volna ezt par honapja. mondjuk 120"-on amugy en is vakarnam a fejem. ha nem kellene afat fizetni meg kell a 3d akkor konnyu dontes. nagyobb vaszonra is.
de amugy a vaszonmeret sem egyertelmu...mert xgimihez lehet nem art negativ gaines at vaszon a speckle miatt. nz500-hoz meg lehet 1.2-1.4 gain vasznat is tenni akkor meg a fenysuruseg jatszma is kiegyenlitett. ha vki hangateresztozik amugy is akkor megint inkabb xgimi.arra en is kivancsi vagyok hogy mennyit lehet majd merni vasznon 10-20-30% korul.
siman lehet, hogy hasonlok lesznek.. -
Vhiktor
nagyúr
nekem bejon ez a design, meg azert egy ust nezzen is ki jol, lathato helyen van..
xgimi vs nz800. nagyon kivancsi vagyok hogy tenyleg ennyi lesz-e az onoff, mert azert lattam mas mereseket is. de ez az f4, egy klikket huzva az iriszen, 2400 lumen mellett, brutalis kepi dinamikaja lehet moziszobaban

-
Vhiktor
nagyúr
Ez a teljes válasz, nem input lag.
-
m3ss
veterán
nekem bejon ez a design, meg azert egy ust nezzen is ki jol, lathato helyen van..
xgimi vs nz800. nagyon kivancsi vagyok hogy tenyleg ennyi lesz-e az onoff, mert azert lattam mas mereseket is. de ez az f4, egy klikket huzva az iriszen, 2400 lumen mellett, brutalis kepi dinamikaja lehet moziszobaban

-
makkmarce
őstag
Sziasztok!
Ezzel a DLP lézer projektorral kapcsolatban lenne kérdésem.Alapvetően a cél egy 120" körüli vászon kivetítése garázsban, félhomály/féloldali lámpafény mellett meccsnézésre, gaming-re, nagyon-nagyon néha esetleg vmi koncert nézés. Nagy fényerőt céloztam meg, ne kelljen lámpát cserélgetni, gaming-re használható legyen. 150e-res keret kb. Garázs 5,5m x 6m.
Korábban felmerült a DLP mozgásmegjelenítése és volt említve, h instant képkockát rajzol ki. Itt tesztekben 30ms input lag van említve. Akkor ez a 30ms a HDMI jelfeldolgozásra értendő és onnan a képkirajzolás maga nem ad hozzá semmit? Vagy ezt hogyan kell érteni? (Ugye OLED-nél mondják, h nincs kb input lag ~1ms)
Általános vélemény mi egy ilyen régebbi használt DLP lézerről? Félelmek? Esetleg erről a típusról?
Szerk.: Látatlanban van vmi jellemzője, melyik 1 chipes DLP mennyire szivárványozik? Vagy ez teljesen típus/modellfüggő?
Köszönöm, aki fordít rá időt!

input lag: a gomb megnyomásától a képernyőre kerülő robbanás között eltelt legrövidebb idő, amit tud a gép
(ezt valami kütyüvel mérik, ami villogtat egy kockát)
30ms-el játszhatóak a single player játékok, de counter strike-ban már hátrányba kerülsz. -
Vhiktor
nagyúr
A csomagolás es az anyaghasznalat, osszeszereles most is kifogástalan.
Designja is beton, bár esz szubjektív. Jatek konzol mellett tokeletesen mutat.Régen vetitettem nappaliban, kíváncsi vagyok milyen lesz újra, ezúttal alr-el.
-
Vhiktor
nagyúr
Sziasztok!
Ezzel a DLP lézer projektorral kapcsolatban lenne kérdésem.Alapvetően a cél egy 120" körüli vászon kivetítése garázsban, félhomály/féloldali lámpafény mellett meccsnézésre, gaming-re, nagyon-nagyon néha esetleg vmi koncert nézés. Nagy fényerőt céloztam meg, ne kelljen lámpát cserélgetni, gaming-re használható legyen. 150e-res keret kb. Garázs 5,5m x 6m.
Korábban felmerült a DLP mozgásmegjelenítése és volt említve, h instant képkockát rajzol ki. Itt tesztekben 30ms input lag van említve. Akkor ez a 30ms a HDMI jelfeldolgozásra értendő és onnan a képkirajzolás maga nem ad hozzá semmit? Vagy ezt hogyan kell érteni? (Ugye OLED-nél mondják, h nincs kb input lag ~1ms)
Általános vélemény mi egy ilyen régebbi használt DLP lézerről? Félelmek? Esetleg erről a típusról?
Szerk.: Látatlanban van vmi jellemzője, melyik 1 chipes DLP mennyire szivárványozik? Vagy ez teljesen típus/modellfüggő?

Van képe, arra jó ami Neked kell.
input lag(bemeneti késleltetés): az az idő ami a kirajzolás parancstól eltelik addig amig elkezdi kirajzolni a képet a projektor, szóval ez nagyon nem instant dlp projektorok esetében sem.
-
Rp526
senior tag
Sziasztok!

-
Joshi
titán
-
FoxiestFox
félisten
Csináltam már ilyent egyszer egy Panasonic LCD gépen és egy 3chipes Christie DLP-n párszor. Működés közben kulcsokkal, csavarhuzóval állítani a panelokat néha lehetetlen helyeken egyedi szerszam legyártásával...
Eredmény középen negyed pixel a sarkoknál fél pixel eltérés. Ez a gyári standard is. A piros kék zold szinből álló X-ekre érdemes odazoomolni a képen.

Van egy igazi hobby fanatikus ügyfelelm akinek a szemét már jól betanitottam. Tudja mit és hol kell nézni.....ez hatalmas segitseg. Ami 2m távról jónak vélt beállítás az 5-6m-ről korán sem. Célszerű 3m vagy afeletti vászonfelületeken elvégezni a beállítást. Nála szoktam csinálni 4-5m távról vetítve 3m vizszintes szélességű vászinfelületen.
Nyilván a CRT gépet ott kell ahol üzemelni fogod, máshol elvégzett optimalizálás nem fog jó lenni. A panelok egymáshoz igazitása sok turelmet és kézügyességet kíván.
Az sem mind1 hogy a konvergenciát vagy a fokuszt állítja állítási sorrendje mi
na meg hogy melyik szinnel kezdi valaki. Nincs menüből focus meg trapéz korrekció. Itt a szoftveres tudás semmit nem ér.Ez is mókás lehetett. Nem értek a projektorokhoz amúgy, nem is tudtam, hogy a digitális korban is volt/van még ilyen mechanikus feladatokra szükség.
A kép alapján nagyon szép lett!
-
FoxiestFox
félisten
Merrefelé van az a környék, ha nem titok?
Mert azt tudom, hogy Ausztriában kapni még ilyesmit, fan tábora is van tehát megy az alkatrész cserebere, de itthon semmi ilyenről nem tudok. 4-5 éve láttam egy eladót utoljára, ez a példány kb véletlen került hozzám amikor egy PVM2730QM-et mentem venni, az eladónak állt az udvarban egy halom projektor is, volt közte mindenféle finom dolog, (Barco vetítők is, koncert vetítők) analóg keverő és vágó berendezések, de azoknak ellenálltam) - de volt a kupacban pár jó állapotú darab, az enyém is onnan van. Német rendezvényszervező cég 90-es évekbeli felszerelése volt.
Voltak amúgy kisebb méretű projektorok is a kupacban, de azok közül egy sem kapcsolt be, sőt, a VPH kupacból is az egyetlen ami bekapcsolt, az enyém volt. Lehet ezért is nem voltak külön hirdetve. -
Cseneles
őstag
Napi elmélkedő

"A tapasztalat a hibák és korrekciók összege, gyakorlatból rutin, a rutinból tudás lesz" -
Cseneles
őstag
Biza. Analóg verda. Van pár digitális beállítás, de amihez itt a szakértelem kell, az a két szélső CRT megfelelő összehangolása a középsővel. Ez így leírva könnyű, de a leírást olvasva percek múlva fájt a fejem, s mivel több normál CRT-m is van tudom hogy bőségesen el lehet pepecselni a geometria, konvergencia, fókusz és ezek kombinációival, na egy projektorban van 3 CRT, 3 lencserendszer, amik törékeny egyensúlyban állnak egymással, hát, nem tudom, a hajam hullana ki előbb, vagy őszülnék meg.
Nyilván megcsinálom ha nincs más út, de....Csináltam már ilyent egyszer egy Panasonic LCD gépen és egy 3chipes Christie DLP-n párszor. Működés közben kulcsokkal, csavarhuzóval állítani a panelokat néha lehetetlen helyeken egyedi szerszam legyártásával...
Eredmény középen negyed pixel a sarkoknál fél pixel eltérés. Ez a gyári standard is. A piros kék zold szinből álló X-ekre érdemes odazoomolni a képen.

Van egy igazi hobby fanatikus ügyfelelm akinek a szemét már jól betanitottam. Tudja mit és hol kell nézni.....ez hatalmas segitseg. Ami 2m távról jónak vélt beállítás az 5-6m-ről korán sem. Célszerű 3m vagy afeletti vászonfelületeken elvégezni a beállítást. Nála szoktam csinálni 4-5m távról vetítve 3m vizszintes szélességű vászinfelületen.
Nyilván a CRT gépet ott kell ahol üzemelni fogod, máshol elvégzett optimalizálás nem fog jó lenni. A panelok egymáshoz igazitása sok turelmet és kézügyességet kíván.
Az sem mind1 hogy a konvergenciát vagy a fokuszt állítja állítási sorrendje mi
na meg hogy melyik szinnel kezdi valaki. Nincs menüből focus meg trapéz korrekció. Itt a szoftveres tudás semmit nem ér. -
proci985
MODERÁTOR
Sony VPH-1270QM.
A BNC kari nincs benne úgyhogy RGBHV no-go (egyelőre, a kontaktom már rajta van a bővítő felhajtásán), S-video és composite van (mindkét módon meg tudom hajtani).
Kalibráció.
Spec.
Sony manual.
Nagyobb helyen használták, mint ahol én szeretném, így tökre nem olyan az összetartása a külső CRT-knek, mint kellene ebből kifolyólag a konvergenciát és a fókuszt se lehet normálisan belőni. Mélyebben bele kellene cuppanni.nice!
itt néha van a környéken eladó, de súlyra és méretre sem egyszerűek, és akkor még nem beszéltünk konfigurálásról. 75kg!
-
FoxiestFox
félisten
Így rémesen kalibrálatlanul is annyi átüt a képén és színein, hogy nagyon analóg mozis.
Pont ezt keresem. Tévéből is épp ma adtam el a 4k-t, mentem vissza CRT-re.
Amihez nagyon LCD-re van szükségem (munka), ahhoz azt használok, de médiára nekem CRT/plazma adja leginkább.
Tavaly voltam olyan fogyatékkal élő, hogy impulzusvásároltam ezt a 75 kilós (tényleg annyi) kicsikét egy olyan lakásba ahol esélytelen volt használni, azóta házban élünk de egyrészt felújítás közepén, másrészt ennek sem olyanok az adottságai, de csakazértis csinálok neki egy sarkot valahogy, aztán amikor ~5 év múlva megépül a garázs/man cave, ott majd kibontakozhat rendes távolságból
Már ha él addig. Mondjuk a scene-en belül igazából kapni hozzá mindent, csak lovetta kérdése. -
makkmarce
őstag
Megnéztem az eu.xgimi.com oldalon a shipping/warranty policy-t. Lényegében megegyezik az eu.jmgo-val, tehát minden valószínűség szerint EU-s amazon log.köpz.-ból fogják feladni, tehát áfa és vám biztos nem lesz. Mo. (Közép-Európa sem) került még bele az ingyenes szállításba. A gyári garancia idő a vásárló országához igazodik, tnm esetén nyilván 3 év.
lesz áfa, ott van a kickstarter oldalon, országonként lebontva
-
m3ss
veterán
"...tehát áfa és vám biztos nem lesz."
Áfakülönbözet lesz, attól függ hogy melyik ország áfájával számol alapba. Mivel nálunk a legmagasabb az áfa (27%), így ha pl németekével számol, akkor ott 19% az áfa amire menni fog +8% áfakülönbözet. De ezt EU-n belül automatikusan mindig rászámolják. Persze ha Magyarországra rendelsz.Mertel?
-
m3ss
veterán
Sony VPH-1270QM.
A BNC kari nincs benne úgyhogy RGBHV no-go (egyelőre, a kontaktom már rajta van a bővítő felhajtásán), S-video és composite van (mindkét módon meg tudom hajtani).
Kalibráció.
Spec.
Sony manual.
Nagyobb helyen használták, mint ahol én szeretném, így tökre nem olyan az összetartása a külső CRT-knek, mint kellene ebből kifolyólag a konvergenciát és a fókuszt se lehet normálisan belőni. Mélyebben bele kellene cuppanni.Egy diszkolampa
megnéznék egy ilyet, kivancsi lennek milyen kepe van. -
Vhiktor
nagyúr
Sony VPH-1270QM.
Kalibráció.
Spec.
Sony manual.
Nagyobb helyen használták, mint ahol én szeretném, így tökre nem olyan az összetartása a külső CRT-knek, mint kellene ebből kifolyólag a konvergenciát és a fókuszt se lehet normálisan belőni. Mélyebben bele kellene cuppanni.Folytassuk privátban.
-
FoxiestFox
félisten
Sony VPH-1270QM.
Kalibráció.
Spec.
Sony manual.
Nagyobb helyen használták, mint ahol én szeretném, így tökre nem olyan az összetartása a külső CRT-knek, mint kellene ebből kifolyólag a konvergenciát és a fókuszt se lehet normálisan belőni. Mélyebben bele kellene cuppanni. -
FoxiestFox
félisten
Biza. Analóg verda. Van pár digitális beállítás, de amihez itt a szakértelem kell, az a két szélső CRT megfelelő összehangolása a középsővel. Ez így leírva könnyű, de a leírást olvasva percek múlva fájt a fejem, s mivel több normál CRT-m is van tudom hogy bőségesen el lehet pepecselni a geometria, konvergencia, fókusz és ezek kombinációival, na egy projektorban van 3 CRT, 3 lencserendszer, amik törékeny egyensúlyban állnak egymással, hát, nem tudom, a hajam hullana ki előbb, vagy őszülnék meg.
Nyilván megcsinálom ha nincs más út, de.... -
Vhiktor
nagyúr
Sziasztok, az esélytelenek nyugalmával, tudtok még céget / magánszemélyt, aki vállal kiszállásos CRT projektor kalibrációt?
En vallalok. De tudnom kell a típust hogy egyáltalán mi allithato rajta. Ha nem sok minden akkor sem veszett ügy, de akkor kell egy lut box vagy pc.
-
Cseneles
őstag
Sziasztok, az esélytelenek nyugalmával, tudtok még céget / magánszemélyt, aki vállal kiszállásos CRT projektor kalibrációt?
Keméyn dió lesz..
ott a szoftver nem segit teljesen -
FoxiestFox
félisten
-
Joshi
titán
Megnéztem az eu.xgimi.com oldalon a shipping/warranty policy-t. Lényegében megegyezik az eu.jmgo-val, tehát minden valószínűség szerint EU-s amazon log.köpz.-ból fogják feladni, tehát áfa és vám biztos nem lesz. Mo. (Közép-Európa sem) került még bele az ingyenes szállításba. A gyári garancia idő a vásárló országához igazodik, tnm esetén nyilván 3 év.
"...tehát áfa és vám biztos nem lesz."
Áfakülönbözet lesz, attól függ hogy melyik ország áfájával számol alapba. Mivel nálunk a legmagasabb az áfa (27%), így ha pl németekével számol, akkor ott 19% az áfa amire menni fog +8% áfakülönbözet. De ezt EU-n belül automatikusan mindig rászámolják. Persze ha Magyarországra rendelsz. -
alaves
addikt
-
Vhiktor
nagyúr
Köszi az infót a német gépről. (el tudom képzelni, hogy tekertek egyet a fényerőn és volt benne ennyi tartalék, tehát egy picit jobb, mint a sima MAX).
Szerintem lesz EUs lerakat, az alza is árulja a gépeiket, és nem hiszem, hogy ők szerelnék a sufniban, vagy hogy bevállalnák a gépet úgy, hogy nincs háttér. Bár jelenleg a kínaiak 2 évet írnak, de ha eléri a kickstarter az új milestone-t módosítják 3-ra, ami már megegyezik a jelenlegi magyar törvényi előírással is.
A szoftware update-re 4 évet írnak, addigra csak összejön nekik
Már el is érte, szóval innentől kezdve 3 év.
-
makkmarce
őstag
Írtam korábban, hogy ez ugyanaz a gép, csak kifejezetten a német piacra szánva. A plusz fényerő és a plusz kontraszt csak marketing. Grobi járt talán 2 hónapja az xgimi-nél és ez lett a nagy deal velük.
Kizárólagos német forgalmazás, 5500 EUR, 4 év német garancia. Ha valakit ez jobban megnyugtat, mint a kínai gari.Köszi az infót a német gépről. (el tudom képzelni, hogy tekertek egyet a fényerőn és volt benne ennyi tartalék, tehát egy picit jobb, mint a sima MAX).
Szerintem lesz EUs lerakat, az alza is árulja a gépeiket, és nem hiszem, hogy ők szerelnék a sufniban, vagy hogy bevállalnák a gépet úgy, hogy nincs háttér. Bár jelenleg a kínaiak 2 évet írnak, de ha eléri a kickstarter az új milestone-t módosítják 3-ra, ami már megegyezik a jelenlegi magyar törvényi előírással is.
A szoftware update-re 4 évet írnak, addigra csak összejön nekik
-
Q
senior tag
Amit Európában veszel, ha kifut a kicker kampány, arra lesz helyi garancia. Az ára miatt min. 3 év. Van európai hálózatuk. Amit kickstarteren, arra valószínűbb a kínai gari, ami most 2 év. Nem biztos, hogy így lesz, de én ezt gondolom.
-
-KP-
veterán
Írtam korábban, hogy ez ugyanaz a gép, csak kifejezetten a német piacra szánva. A plusz fényerő és a plusz kontraszt csak marketing. Grobi járt talán 2 hónapja az xgimi-nél és ez lett a nagy deal velük.
Kizárólagos német forgalmazás, 5500 EUR, 4 év német garancia. Ha valakit ez jobban megnyugtat, mint a kínai gari.A kínai gar számomra itt kérdéses. Lesz EU lerakat/szerviz? Mert ha igen, akkor szerintem semmi gond vele. Ha Amerikába/Kínába kell küldözgetni a gépet, az problémásabb.
-
mandju
senior tag
nem igazán, németek tesztelték, +1000 lumen fényerő, stb
https://www.youtube.com/watch?v=dK9uK9ZJOOMÍrtam korábban, hogy ez ugyanaz a gép, csak kifejezetten a német piacra szánva. A plusz fényerő és a plusz kontraszt csak marketing. Grobi járt talán 2 hónapja az xgimi-nél és ez lett a nagy deal velük.
Kizárólagos német forgalmazás, 5500 EUR, 4 év német garancia. Ha valakit ez jobban megnyugtat, mint a kínai gari. -
makkmarce
őstag
-
m3ss
veterán
-
makkmarce
őstag
-
m3ss
veterán
TNM roadmap updatelve.
-
Joshi
titán
Feltöltöttem ide egy ANSI mintákat(50% ADL) tartalmazó videó-t, a minta középre van igazítva, valamint a videó felénél történik a 2 minta váltása, így könnyebb mérni.
[link]

@joshi:
Megméred a kép közepén található fekete téglalpot, majd elteklersz a videó feléhez és ott megméred a kép közepén található fekete téglalpot. A féhéren mért fénysűrűséget elosztod a fekete fénysűrűségével. Nem kell az összes téglalapot megmérni, majd átlagolni, mint hagyományos ANSI mérésnél az most nem releváns. Természetesen a műszer pozicióján és a projektor beállításain ne változtass a 2 vászon esetében sem (amikor cserélsz vásznat, próbáld meg a műszert ugyanúgy elhelyezni). A legjobb nyílván az lenne ha mindkét vászon esetében ugyanakkora fénysűrűséget mérnél a fehér téglalapon, de ehhez változtatni kellene a projektor beállításain, pl Lézer fényerő, de ez a sonynál befolyásolja a kontraszt arányt, szóval ne tedd.Köszi. Tegnap végül nem mértem semmit, mert fűnyírásba elfáradtam (~1100nm terület), este 10-kor már aludtam.
Szerintem ma este akkor megmérem ahogy ajánlottátok. A nehézséget az okozta, hogy valamiért a kiterjesztett képernyőnél nem akart működni a HCFR minta képe teljes képernyőn. Na mind1, végül megoldottam. -
Vhiktor
nagyúr
Amire most mi kíváncsiak vagyunk ahhoz nem kell.
Egyetlen egy dologra vagyunk kíváncsiak mégpedig arra hogy alr vaszonnal jobb lesz e nála az egyideju kontraszt a feher matt vaszonhoz képest.
A legegyszerubb megoldást ajánlottuk (latszik, hogy kisebb nehézségeket okoztak az előző meresek is számára, illetve a mintak beszerzese, igy ne bonyolítsuk túl szamara szerintem).
Szoval erre bőven eleg ugy mernie ahogy ajanlottuk neki. Az viszont latszik, hogy tisztában van vele miről is szolna a hivatalos ansi mérés, hiszen leirta a menetet.
Feltöltöttem ide egy ANSI mintákat(50% ADL) tartalmazó videó-t, a minta középre van igazítva, valamint a videó felénél történik a 2 minta váltása, így könnyebb mérni.
[link]

@joshi:
Megméred a kép közepén található fekete téglalpot, majd elteklersz a videó feléhez és ott megméred a kép közepén található fekete téglalpot. A féhéren mért fénysűrűséget elosztod a fekete fénysűrűségével. Nem kell az összes téglalapot megmérni, majd átlagolni, mint hagyományos ANSI mérésnél az most nem releváns. Természetesen a műszer pozicióján és a projektor beállításain ne változtass a 2 vászon esetében sem (amikor cserélsz vásznat, próbáld meg a műszert ugyanúgy elhelyezni). A legjobb nyílván az lenne ha mindkét vászon esetében ugyanakkora fénysűrűséget mérnél a fehér téglalapon, de ehhez változtatni kellene a projektor beállításain, pl Lézer fényerő, de ez a sonynál befolyásolja a kontraszt arányt, szóval ne tedd. -
Vhiktor
nagyúr
Amire most mi kíváncsiak vagyunk ahhoz nem kell.
Egyetlen egy dologra vagyunk kíváncsiak mégpedig arra hogy alr vaszonnal jobb lesz e nála az egyideju kontraszt a feher matt vaszonhoz képest.
A legegyszerubb megoldást ajánlottuk (latszik, hogy kisebb nehézségeket okoztak az előző meresek is számára, illetve a mintak beszerzese, igy ne bonyolítsuk túl szamara szerintem).
Szoval erre bőven eleg ugy mernie ahogy ajanlottuk neki. Az viszont latszik, hogy tisztában van vele miről is szolna a hivatalos ansi mérés, hiszen leirta a menetet.
-
Cseneles
őstag
Ahogy makkmarce irja. Nem kell 2 különálló minta sem, egy mintán mersz egy feher es egy fekete teglalapot.
A brightness csuszkat nem ertem,.az a fekete szintet allitja, az 50 vagy ahogy a vegpontozas során beállítottad. A lenyeg hogy ne változtass semmilyen beállítást a meresek között.Nem.
Muszer pozicio allando, nem valtozhat es vaszon atlos kozeppontja. Kell egy ANSI kontraszt minta aminek a középső téglalapja feher es kell ennek a fordítottja amin fekete. -
Vhiktor
nagyúr
Ahogy makkmarce irja. Nem kell 2 különálló minta sem, egy mintán mersz egy feher es egy fekete teglalapot.
A brightness csuszkat nem ertem,.az a fekete szintet allitja, az 50 vagy ahogy a vegpontozas során beállítottad. A lenyeg hogy ne változtass semmilyen beállítást a meresek között. -
makkmarce
őstag
Az ADL 50% úgy jön ki, hogy a képen a fehér és fekete négyzetek területe megegyezik. Ne vedd le a fényerőt, csak keresd ki azt a képet ahol a fekete és fehér négyzetek egyenes arányban vannak a képen (akár egy sakktábla is lehet, ha teljesen kitölti a képet). Ezen a sakktáblán megmérsz 1 fekete és 1 fehér négyzetet, aztán elosztod és az lesz az ADL 50% kontrasztod.
-
Joshi
titán
A projektoron a brightness csúszkát állítsam 50%-ra és úgy mérjem meg a fekete és a fehér kockát? Vagy most egy 50%-os fekete és fehér képernyőre gondolsz? Az ANSI pattern kép egy 4x4-es fekete fehér kockás kép.
-
Vhiktor
nagyúr
Elvileg ANSI kontraszt mérésnél egy 4x4-es fekete/fehér kockás táblát kellene lemérni úgy, hogy mindegyik kockát külön-külön megmérünk. Ha mindegyik kocka meg van mérve, akkor a fehér méréseket össze kell adni, majd elosztani 8-al- így megkapjuk az átlagot. Ugyan ez feketénél is. Vagy ezzel fölösleges vacakolni?
Igen, de mi most lényegében nem a klasszikus ansira hanem az 50% adl kontrassztra vagyunk kíváncsiak. Megmered közepén az ansi mintát es meg is vagy.
-
Joshi
titán
Ettől függetlenül a 4x4-es kockás képet teszed ki a képernyőre?
-
m3ss
veterán
Elvileg ANSI kontraszt mérésnél egy 4x4-es fekete/fehér kockás táblát kellene lemérni úgy, hogy mindegyik kockát külön-külön megmérünk. Ha mindegyik kocka meg van mérve, akkor a fehér méréseket össze kell adni, majd elosztani 8-al- így megkapjuk az átlagot. Ugyan ez feketénél is. Vagy ezzel fölösleges vacakolni?
sonynal amugy sem akarsz uniformitast merni

amit te akarsz ahhoz felesleges, en mindig csak kozepen mertem.
az sem art ha mind2 vasznon ugyanakkora csucs fenysurusegre allitod a gepet, ha mar a vasznakat hasonlitgatjuk.
gondolom ha visszaveszed a lezert az ansi nem fog valtozni sonynal
-
Joshi
titán
-
m3ss
veterán
Az a baj, hogy kiterjesztett képernyővel nem teszi ki a pattern képernyőt teljes képre. Ezzel szívtam tegnap este. Ha meg csak a projektor képét használom, akkor nem látom a HCFR méréseket, illetve nem tudom indítani a méréseket. Egy HP Envy notebookot használok.
ui.: az ANSI mérésnek nem az lenne a lényege, hogy a fekete és fehér kockákat külön-külön meg kell mérni? Aztán a mérésekből átlagot számolni?nincs ket geped? mivel jatszod le a filmeket? medialejatszoval is lejatszhatod a mintakat, hcfr-t meg csak meresre hasznalod.
ket ansi minta van. egyiken a fekete, masikon a feher negyzet van kozepen.
-
Joshi
titán
Az a baj, hogy kiterjesztett képernyővel nem teszi ki a pattern képernyőt teljes képre. Ezzel szívtam tegnap este. Ha meg csak a projektor képét használom, akkor nem látom a HCFR méréseket, illetve nem tudom indítani a méréseket. Egy HP Envy notebookot használok.
ui.: az ANSI mérésnek nem az lenne a lényege, hogy a fekete és fehér kockákat külön-külön meg kell mérni? Aztán a mérésekből átlagot számolni? -
Vhiktor
nagyúr
-
m3ss
veterán
barmelyik ansi minta jo, gondolom nem magadnak akarod megcsinalni
ansi meresnek ugy van ertelme, hogy fullscreen kitolti a vasznat a minta. hiszen arra vagy kivancsi, hogy a falakrol, kornyezetrol visszaverodo feny mennyire rontja a vasznon mert kontrasztot. meg probald ugyanugy elhelyezni a muszert a masik vaszon meresenel is. -
Joshi
titán
Teljesen jo a kontraszt.
Alr vasznon nem lesz gyengébb a kontrasztod, a feher fenyerod lesz alacsonyabb, de ezzel egyutt ugyanekkora arányban a fekete fenyerod is alacsonyabb lesz, tehat maga a kontraszt érték nem fog igazán változni, inkabb a muszer elhelyezesebol adódó elteres lesz, de minimalis.
Ansit merhettel volna még, hogy lássuk mennyivel lesz jobb alr vasznon.
Még nem vettem le a régi vásznat. Milyen képet használjak az ANSI mérésre? Azt tudom hogy 8-8 fekete fehér kocka kell, csak mekkora legyen? Teljesen kitöltse a képernyőt vagy jóval kisebb kell?
-
Vhiktor
nagyúr
Ez igy van. Viszont elnezve a sok Facebook es avs forumus írást, a legtöbb elerese konvergal a nullahoz. Szoval szerontem nagyon beneztek valamit. Rengeteg Facebook user van akinek kb ez az elso írása par 10 db megtekintessel. Termedzetesen kaptak a nagyok is az rendben van, a tobbit nem ertem.
-
Rp526
senior tag
hajra. en leginkabb a vaszonra vagyok kivancsi moziszobahoz kepest. amugy ez, hogy nem kuldtek xgimit neked...olyan emberkek kaptak avsen, nem tunik mind komoly szakertonek, vetitesi kornyezetet meg inkabb hagyjuk.
valszeg nem vagyunk eleg nagy piac.
pedig huzzatok bele, meg 14 nap es nincs meg a +1 ev garim
amugy azert ez az rgb lezer eleg gaz a foszforhoz kepest nappaliba mert alr vasznat eleg nehez lesz venni hozza...kivancsi vagyok ez az ust mennyire lesz speckle mentes.
Elérés a lényeg semmi több, nem a profizmus. Sajnos..
-
Vhiktor
nagyúr
hajra. en leginkabb a vaszonra vagyok kivancsi moziszobahoz kepest. amugy ez, hogy nem kuldtek xgimit neked...olyan emberkek kaptak avsen, nem tunik mind komoly szakertonek, vetitesi kornyezetet meg inkabb hagyjuk.
amugy azert ez az rgb lezer eleg gaz a foszforhoz kepest nappaliba mert alr vasznat eleg nehez lesz venni hozza...kivancsi vagyok ez az ust mennyire lesz speckle mentes.
Még nem biztos hogy nem kapok tesztre, az aggasztó az hogy a teljes support csapat akikkel eddig kapcsoaltban voltam 3-4 hete vissza sem írnak, semmit nem reagálnak, senki, írhatok akárkinek, nulla válasz, előtte meg napi szinten írtak. Mintha eltűnt volna mindenki, ami furcsa.
-
m3ss
veterán
-
Vhiktor
nagyúr
Na akkor jöhet a teszt

-
Vhiktor
nagyúr
Jobban szeretem a régi filmek kontrasztos, analóg filmes vagy arra hajazó képi világát, nagyobb mélységélességet alkalmazva, szemben a modern alacsony kontrasztú, széles blendével lőtt jelenetekkel amikor alig van fókuszban valami.
Mellesleg pl. most Eufória SE3 ha máshogy nem is feltétlen, de fényképezésben tetszik.Egyetértek.
Majd csak elmúlik ez a divat.
A The Thing 1982 uhd remaster kiadása pl rohadt jó volt. -
Ijk
félisten
Jobban szeretem a régi filmek kontrasztos, analóg filmes vagy arra hajazó képi világát, nagyobb mélységélességet alkalmazva, szemben a modern alacsony kontrasztú, széles blendével lőtt jelenetekkel amikor alig van fókuszban valami.
Mellesleg pl. most Eufória SE3 ha máshogy nem is feltétlen, de fényképezésben tetszik. -
Vhiktor
nagyúr
-
m3ss
veterán
Teljesen jo a kontraszt.
Alr vasznon nem lesz gyengébb a kontrasztod, a feher fenyerod lesz alacsonyabb, de ezzel egyutt ugyanekkora arányban a fekete fenyerod is alacsonyabb lesz, tehat maga a kontraszt érték nem fog igazán változni, inkabb a muszer elhelyezesebol adódó elteres lesz, de minimalis.
jahjah, ansit merjen. lassuk mennyit valtozik. de feher vasznon is le kellene mernie. csak nem 4:1 volt, az eleg hihetetlen lenne
-
Vhiktor
nagyúr
Verejtékek árán megmértem a nagyjából valós kontrasztot a Sony XW5000 projektoromon. Az volt a gond, hogy a HCFR progi kiterjesztett képernyőn nem volt hajlandó teljes képernyőben kiadni a pattern képernyőt. Végül is megoldottam, de azért érdekes hogy korábban ez hogy ment zökkenőmentesen. Az eredmény nagyjából ugyan az, hiszen hiába lett kevesebb a kontraszt, de a max fényerő is kevesebb volt az utóbbi mérésnél. Én azt mondom, hogy az én készülékemnél nincs kontrasztvesztés. Ezt mértem 2024 májusában. Fura hogy tavaly miért nem mértem meg, de igazából mind1 is.

Teljesen jo a kontraszt.
-
Joshi
titán
Ma este megismétlem a mérést az ALR vásznon, most már tudom a metodikát. Azért, mert ezt a sima fehér vásznat végérvényesen likvidálom. Ezek után már összehasonlítható lesz a jövőbeni mérésem a jelenlegi ALR vásznon mértekkel. Ha jól sejtem, akkor ALR vásznon mérve sokkal gyengébb lesz a kontraszt értékem.
Ami még érdekes kísérlet lesz, az az ALR vászon pontos és jó kalibrálása. Persze nekem nincs több millás mérőműszerem, de szerintem a jelenlegi Calibrite Display Plus HL-el is megoldom aránylag jóra.
-
Joshi
titán
Verejtékek árán megmértem a nagyjából valós kontrasztot a Sony XW5000 projektoromon. Az volt a gond, hogy a HCFR progi kiterjesztett képernyőn nem volt hajlandó teljes képernyőben kiadni a pattern képernyőt. Végül is megoldottam, de azért érdekes hogy korábban ez hogy ment zökkenőmentesen. Az eredmény nagyjából ugyan az, hiszen hiába lett kevesebb a kontraszt, de a max fényerő is kevesebb volt az utóbbi mérésnél. Én azt mondom, hogy az én készülékemnél nincs kontrasztvesztés. Ezt mértem 2024 májusában. Fura hogy tavaly miért nem mértem meg, de igazából mind1 is.

Csak nem hagyott nyugodni a dolog és azért tudtam hozni a 2024-es méréseimet sőt, még vadabbat is. Na jó, utóbbi mérésnél már mindent is kikapcsoltam, még a "projektort is".
-
Joshi
titán

-
makkmarce
őstag
-
alaves
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
-
77200 - 77101
77836 - 77801 77800 - 77701 77700 - 77601 77600 - 77501 77500 - 77401 77400 - 77301 77300 - 77201 77200 - 77101 77100 - 77001 77000 - 76901 76900 - 76801 76800 - 76701 76700 - 76601 76600 - 76501 76500 - 76401 76400 - 76301 76300 - 76201 76200 - 76101 76100 - 76001 76000 - 74001 74000 - 72001 72000 - 70001 70000 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- TV & Audió
- Projektor topic
- (kiemelt téma)
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Nem szereti a Linuxot az NVIDIA RTX Spark
- iPhone topik
- Suzuki topik
- Gitáros topic
- AliExpress tapasztalatok
- Milyen okostelefont vegyek?
- Egy igazi klasszikus, furcsán felújítva – R-Type Dimensions III teszt
- Pearl Abyss: átlépte a 6 milliós eladást a Crimson Desert
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- További aktív témák...
- 3440 x 1440 100Hz!!! 65W PD 34" CURVED 1800R Samsung C34H890WGR - 1 év garancia!
- 2019 MacBook Air Retina 13" i5 8GB 128GB Rose Gold
- Apple iPhone 14 Pro 128GB Space Black Használt 100% akkumulátor
- Dell Precision 7760 i7-11850H 64 GB RAM NVIDIA RTX A4000 FHD IPS Garancia
- MacBook Pro 15" 2016 16GB RAM 27% Áfás (0052)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest

, hogy mi a jo irany nappaliban...vetito cserenek semmi ertelme addig, amig vki feher vaszonra vetit nappaliban. alralralr.
Pár kép.
Ha minden fényforrást megszüntettem a szobában, akkor már zérus értéket mért, ezért az On/Off kontrasztom ennek megfelelően végtelen volt, vagy legalább is egy értelmezhetetlen érték.

(ezt valami kütyüvel mérik, ami villogtat egy kockát)

Janaboy