Hirdetés
- Fórumok
- TV & Audió
- Projektor topic
- (kiemelt téma)
- Senki sem beszél róla, de újra elérhető két 30-as sorozatú GeForce
- Meghozta a Windows 11 programgyorsítóját a Microsoft
- A kompakt házak gazdáit vette célba a Maxsun Blackwell architektúrás VGA-ja
- Computex 2026: AI-os évfordulók
- Csendes és ultrakompakttá varázsolható Logitech egér, egyhónapos akkuval
- Audiokultúra - Hi-Fi-ről hifisen
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Gaming notebook topik
- Apple MacBook
- ASUS ROG Ally
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Bluetooth hangszórók
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
-
76900 - 76801
77836 - 77801 77800 - 77701 77700 - 77601 77600 - 77501 77500 - 77401 77400 - 77301 77300 - 77201 77200 - 77101 77100 - 77001 77000 - 76901 76900 - 76801 76800 - 76701 76700 - 76601 76600 - 76501 76500 - 76401 76400 - 76301 76300 - 76201 76200 - 76101 76100 - 76001 76000 - 75901 75900 - 75801 75800 - 75701 75700 - 75601 75600 - 75501 75500 - 75401 75400 - 75301 75300 - 75201 75200 - 75101 75100 - 75001 75000 - 74901 74900 - 74801 74800 - 74701 74700 - 74601 74600 - 74501 74500 - 74401 74400 - 74301 74300 - 74201 74200 - 74101 74100 - 74001 74000 - 72001 72000 - 70001 70000 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
-
Frissítve: 2024-11-05 08:50 Téma összefoglaló
Kezdő vagyok, szeretnék projektort vásárolni, tudnátok segíteni?
Természetesen! Mindenképp olvasd végig ezt az összefoglalót és ha úgy érzed, hogy nem kapod meg a válaszod, akkor tedd fel a kérdésed nyugodtan!
Ami mindenképp fontos lesz tudnunk ahhoz, hogy segítsünk:
- mire szeretnéd használni a projektort (pl.: házimozi, iskolai célok, prezentációk, csak videó, főleg állóképek (bemutatók)),
- mire szeretnél vetíteni,
- mekkora méretű képet szeretnél vetíteni, illetve milyen távolságból néznéd azt,
- mekkora a szoba,
- van-e korlátozás arra, hogy hol helyeznéd el a projektort (plafonról, vagy asztalról esetleg a szoba másik végéből szeretnél egy polcról vetíteni),
- mennyit szeretnél rá költeni (cég esetén ha kell számla, akkor nettó vagy bruttó árról beszélünk-e?),
- mennyire világos/sötét a szoba/terem/iroda.
A topik általánosságban foglalkozik mindenféle vetítővel és ahhoz kapcsolódó kiegészítőkkel és megoldásokkal (üzleti, low budget projektorok, falra vetítés stb.).
Kínai olcsó projektorok kapcsán: [link]
Új hozzászólás Aktív témák
-
mandju
senior tag
Huh… még egy vak ember….

“
Az X790 volt az első JVC-m, és teljesen lenyűgözött akkoriban, miután egy BenQ-ról váltottam.„Fejlesztettem” egy NX7-re, és a 4K felbontáson kívül óriási csalódás volt. Tejesen fátyolosnak hatott a képe. Viszont elindított azon az úton, hogy maszkoló paneleket, bársonyborítású falakat, végül pedig egy 2.35-ös vásznat használjak… szóval azért valami jó is kisült belőle. De igen, annyira rossz volt, hogy mindent megtettem, hogy eltakarjam a „fekete” sávokat. A Christie tízszer jobban nézett ki, pedig annak rosszabb volt az on/off kontrasztja.
Az NZ800 hatalmas előrelépés volt az NX7-hez képest. Bár a TNM nagyjából egy szinten van az NZ800-zal, bizonyos szempontokból jobban tetszik a TNM – színek, fényerő, jeleneten belüli kontraszt, élesség. Ráadásul Kanadában az NZ800 most már 27 ezer dollár (adóval együtt), míg az NZ500 és NZ700 körülbelül 9, illetve 13 ezer dollár.
Összességében a TNM jelenleg óriási ár-érték arányú vétel. Csak néhány hibát kellene még kijavítaniuk, hogy igazán ragyogjon.”
-
mandju
senior tag
Attól hogy bizonyos filmekben nem fekete a fekete, attól még az adljuk eleg alacsony, ott is kijon a különbség oled es ips kozott, nem mindegy mekkora dinamikatartomanybol tud dolgozni. Hdrnel mar kicsit arnyaltabb a kerdes, de ott is arra fog húzni a merleg nyelve ahol jobb a feketeszint, hiszen ott kőbe van vésve minden színnek a fenyerjee a szabvany által, igen még a fekete is. Az mas kerdes hogy ezt projektorok, dlp projektorok foleg nem tudják megjeleniteni az alsó tartományban sem. Persze lehet manipulálni a kepet tone mappinggel de az mar csalás, szakavatot szemnek nem fog tetszeni a manipulált eredmény, foleg ha tudja hogy néz ki a master.
A megemelt.gekete szintnek 2 oka a mostani filmekben, egyrészt művészi másrészt meg figyelembe veszik hogy otthon nem oledet használ a tobbseg hanem ipst es mobilt, ezert a gyenge felszereléssel igazodjak kényszerből. De ez hamarosan változni fog. Ugye tipik jelenség hogy mindig sírnak a tv nézők hogy túl sötétek a filmek, lehutobb steanger things 5 alatt ment a rinya. Nagyon helyes, sorjában csak, a készítők meg használják ki a lehetosegeket. A gyenge felszerelést nem craator intentként kell figyelembe venni, hanem azt az otthonra készült szabvanyoknak kell megoldania, pl dolby vision 2

"Nekem ezeket nem kell leírnotok, mert ezekkel tisztában vagyok."
Ne nézzél már amatőrnek... mondhatnám én is.
Pont ezt nehezményeztem. Én nem örülök neki. Van egy hipiszupi jvc gépem ami nagyon mély feketét tud, de a fent említett jelenetekben világít a "fekete".. értem én, hogy nem a mozisokra optimalizálnak, de akkor is... felháborító.
Ugyanúgy az otthonra szánt bd, uhd dinamikacsökkentett, kompresszált soundbarra optimalizált lemezek. De hát ez van, az igazi "házimozi" mára rétegigénnyé vált. -
Cseneles
őstag
A Sony muanyag lencséket használt eddig is szinte minden modelljénél. Talán 2 kivételt tudok emliteni. Régi 5000-es csúcs és azt hiszem valamelyik 870 talán. GTZ 380 meg konika minoltat.
-
makkmarce
őstag
pedig műtét után teljesen jó volt programozni rajta, így nem kellett bemenni a dolgozószobába és szépen tespedtem a kanapén

-
makkmarce
őstag
Ma ugyan azt a minőséget egyszerűen nem lehet olcsóbban legyártani. Vagyis le lehet, de csak kompromisszummal. Jó példa erre a kínai elektromos autógyártás. Kína mindent befolyásol állami támogatással. Ideig óráig működik ez, de hosszú távon egyértelműen kártékony.
Az üveg csiszolása tény, azt nem lehet befolyásolni. Vagyis lehet találni egy gazdaságos technológiát, de szerintem a fizika adott. A munkát nem lehet marketingre cserélni, vagy csak rövid időre.
Még jó, hogy a kínai elvtársak ezt nem tudják, mert ugyanazt az autót kínában harmad/negyed annyiért árulják
és nem azért, mert államilag támogatják őket, ugyanis a kínai állam az exportot támogatja (ezért érkezik meg a temus 2$-os termék mindneki postaládájába pontosan nulla forintos szállítással, holott a postán egy képeslapot is lassan ennyiért tudsz feladni).Nem azért lesz olcsóbb, mert rosszabb munkát végeznek, hanem azért, mert náluk van a gyártósor, a gyártástechnológia és az ember, aki ezt üzemelteti. Egy kínai jóval olcsóbb árat tud kialkudni ugyanarra a gyártásra, vagy csak megveszi a gyártósort emberekkel együtt. (nem, ezt külsős nem teheti meg)
A márkás projector nem azért kerül annyiba, amennyibe, mert drága legyártani, a legnagyobb érték benne pont a márka, amihez kapcsolódnak a rég elavult lámpás szabadalmak, a szervizhálózat és a már nem létező új fejlesztések, nem a gyártási költség.
Nézz meg egy kínai lencsegyártót, mondjuk a Viltrox-ot. Jóval olcsóbban kapsz nagyon jó minőségű lencsét (van hogy jobban sikerülnek, mint a nagyoknak).
Épp a nagy gyártók cserélték marketingre a fejlesztést, lásd benq, sony, etc. -
Vhiktor
nagyúr
" A bibi ezzel az ervelessel ott van, hogy filmek eseteben egy helyre öszpjtosuln a fókusz, a lenyegi tartalom es az nem a kep széle es nem is a sarka. Másrészt aki projektorozik annal vélhetőleg nagy a latoter lefedettség, tehat NEM LÁTJA BE az egesz kepet"
Ez egészen addig igaz, ha mondjuk nem dolgozik valaki ilyen projectoron, nem használja monitornak
Egy szövegszerkesztőnél, vagy egy stratégiai játéknál már igenis sokat számít az élesség, hogy jól olvashatóak legyenek az ikonok szövegei.Filmekre erettem, nem reteg jatékokra (egy codban, bfben vagy resident evilben, de még unchartedben, god of warban gtaban, stb ez tok mindegy, nem fontos) es foleg nem munkára.
-
Joshi
titán
" A bibi ezzel az ervelessel ott van, hogy filmek eseteben egy helyre öszpjtosuln a fókusz, a lenyegi tartalom es az nem a kep széle es nem is a sarka. Másrészt aki projektorozik annal vélhetőleg nagy a latoter lefedettség, tehat NEM LÁTJA BE az egesz kepet"
Ez egészen addig igaz, ha mondjuk nem dolgozik valaki ilyen projectoron, nem használja monitornak
Egy szövegszerkesztőnél, vagy egy stratégiai játéknál már igenis sokat számít az élesség, hogy jól olvashatóak legyenek az ikonok szövegei.Házimozi projektorokról beszélgetünk. Most had ne hozzam fel azt a hsz-em, ahol pont ezt nehezményeztem, miszerint a projektoros világ is sok rétű és hogy ebből mindig lesz ellentét.
ui.: amúgy dugd fel magadnak a szövegszerkesztő programokat.
-
Vhiktor
nagyúr
Kiprobaltam a becsukott szemes tesztet. Milyen meglepő, középről szólt.
Ráadásul amikor a jelenet úgy kívánta meg szépen elhelyezheto volt minden hangforras a vaszon különböző területein.Szoval annyira megsem vállalhatatlan, de persze az is lehet hogy mar en lettem agymosott es atver az agyam.

-
Joshi
titán
Ma ugyan azt a minőséget egyszerűen nem lehet olcsóbban legyártani. Vagyis le lehet, de csak kompromisszummal. Jó példa erre a kínai elektromos autógyártás. Kína mindent befolyásol állami támogatással. Ideig óráig működik ez, de hosszú távon egyértelműen kártékony.
Az üveg csiszolása tény, azt nem lehet befolyásolni. Vagyis lehet találni egy gazdaságos technológiát, de szerintem a fizika adott. A munkát nem lehet marketingre cserélni, vagy csak rövid időre.
-
makkmarce
őstag
Ezek a kínai gépek erősen rontják a régebbi, draga hasznalt dlpk piacat, foleg ugy hogy tobb teren erősebb specifikacioval rendelkeznek. Kontraszt, feketeszint, szinter, fenyaram, fenyforrás, hdr es dolby vision támogatás, stb.
A valerion maxban üveg lencse van. En lemezek süllyedni kínai szintre, ezert ossze tudom objektíven hasonlítani pl egy heimdallal vegyél egy nagy optikas ql3000-el.
Egyebkent túl van misztifikalva projektoroknal az elesseg. Főleg, amikor valaki azzal érvel, hogy a szelek es sarkok fele romlik az elesseg. A bibi ezzel az ervelessel ott van, hogy filmek eseteben egy helyre öszpjtosuln a fókusz, a lenyegi tartalom es az nem a kep széle es nem is a sarka. Másrészt aki projektorozik annal vélhetőleg nagy a latoter lefedettség, tehat NEM LÁTJA BE az egesz kepet, ha igen akkor nem tudom milyen mozi élményről es milyen immerziorol beszélünk. A képterulet elég nagy része filmek esetben az immersionre/beleélésre szolgál. Valamint nem utolsó sorban kb minden egyes kepkockan van blur. Egyszóval filmek esetben az elesseg nagyon erősen túl van misztifikalva egy bizonyos szint felett.
Ellentétben a kontrasztot es fekete szintet minden egyes jelenetben es keprnyo teruleten érzékeled akkor is ha fókuszon kívülre esik. Nem jo érzés es illúzió romboló mikor a kepernyo szele sotet jelenetenel vilagos szürkén belevilagit a szembe.
Most néztük a Stranger Things tales from 85-t, annak ellenére hogy animáció végig nagyon alacsony adl szinttel dolgozik, meg is van a plazma tb feeling

Egy szövegszerkesztőnél, vagy egy stratégiai játéknál már igenis sokat számít az élesség, hogy jól olvashatóak legyenek az ikonok szövegei. -
Vhiktor
nagyúr
Ezek a kínai gépek erősen rontják a régebbi, draga hasznalt dlpk piacat, foleg ugy hogy tobb teren erősebb specifikacioval rendelkeznek. Kontraszt, feketeszint, szinter, fenyaram, fenyforrás, hdr es dolby vision támogatás, stb.
A valerion maxban üveg lencse van. En lemezek süllyedni kínai szintre, ezert ossze tudom objektíven hasonlítani pl egy heimdallal vegyél egy nagy optikas ql3000-el.
Egyebkent túl van misztifikalva projektoroknal az elesseg. Főleg, amikor valaki azzal érvel, hogy a szelek es sarkok fele romlik az elesseg. A bibi ezzel az ervelessel ott van, hogy filmek eseteben egy helyre öszpjtosuln a fókusz, a lenyegi tartalom es az nem a kep széle es nem is a sarka. Másrészt aki projektorozik annal vélhetőleg nagy a latoter lefedettség, tehat NEM LÁTJA BE az egesz kepet, ha igen akkor nem tudom milyen mozi élményről es milyen immerziorol beszélünk. A képterulet elég nagy része filmek esetben az immersionre/beleélésre szolgál. Valamint nem utolsó sorban kb minden egyes kepkockan van blur. Egyszóval filmek esetben az elesseg nagyon erősen túl van misztifikalva egy bizonyos szint felett.
Ellentétben a kontrasztot es fekete szintet minden egyes jelenetben es keprnyo teruleten érzékeled akkor is ha fókuszon kívülre esik. Nem jo érzés es illúzió romboló mikor a kepernyo szele sotet jelenetenel vilagos szürkén belevilagit a szembe.
Most néztük a Stranger Things tales from 85-t, annak ellenére hogy animáció végig nagyon alacsony adl szinttel dolgozik, meg is van a plazma tb feeling

-
Joshi
titán
-
makkmarce
őstag
-
powerup2
addikt
-
Joshi
titán
-
Joshi
titán
Sony-ról nem volt szó, ráadásul Sony is csak az XW5000-nél használt műanyag lencsét, ott is csak a legutolsó tagnál. Szakadjunk már el Sony-tól, hiszen Sony-t senki nem vesz.
-
Vhiktor
nagyúr
Sziasztok !
Tudnátok kérlek segíteni megérteni valamit. Beszereztem egy
Hisense M2SE Pro projektorom kapcsán. A hivatalos weboldal és a gyári kiskönyv is óriási betűkkel hirdeti az Optical Zoom 1.0~1.3:1 funkciót, távolságtáblázattal együtt.
A gyakorlatban viszont nálam fix fókuszúként viselkedik a gép:
A menüben (és youtebe app ban) csak "Digital Zoom" van.
A "Screen Size" (80"-150") állítására a kép mérete egy millimétert sem változik, csak a lézer fényereje/kontrasztja módosul. (ez pedig eddig csak netflixben érhető el, de még mást nem is próbáltam)
Kipróbáltam nagyobb térben is: 330 cm távolságról hajszálpontosan 330 cm széles képet ad (ami fix 1.0:1 vetítési arány). Semmilyen automata kalibráció után nem hajlandó visszaszűkülni a beállított col-méretre.
Létezik, hogy az SE (Special Edition) változatból a Hisense hardveresen kihagyta az optikai zoom lencsemotort, és csak a sima M2 Pro marketinganyagait másolták át lustaságból? Vagy van valami rejtett szoftveres feltétele a dolognak?
Ha valakinek van tapasztalata ezzel a típussal, előre is köszi a választ!Nem neztem meg a projit, de a menüben a screen size nem a kepmeretet állítja, hanem a tone mappinget, es általában csak dolby vision mellett erheto el ez a bealllitas.
-
powerup2
addikt
-
Vhiktor
nagyúr
Félreértettél. Ezek olyan jelenetek, ahol mesterségesen megemelt feketeszinttel találkozunk. De nagyon sok ilyet lehetne mondani. Bosszantó, hogy hajszoljuk a feketét és sokszor a forráson sincs rajta. Csupán erre akartam kilyukadni. Érdekes, a Trinnov trailerben tökéletes a fekete. Egymás után megnézve a 2 jelenetet ég és föld. Pedig mindkettő fekete.
A hang nélkül jelenetében pedig kék "zajt" helyeztek el a képen, mint rendezői koncepció... egy hisztogrammon tökéletesen látható.Attól hogy bizonyos filmekben nem fekete a fekete, attól még az adljuk eleg alacsony, ott is kijon a különbség oled es ips kozott, nem mindegy mekkora dinamikatartomanybol tud dolgozni. Hdrnel mar kicsit arnyaltabb a kerdes, de ott is arra fog húzni a merleg nyelve ahol jobb a feketeszint, hiszen ott kőbe van vésve minden színnek a fenyerjee a szabvany által, igen még a fekete is. Az mas kerdes hogy ezt projektorok, dlp projektorok foleg nem tudják megjeleniteni az alsó tartományban sem. Persze lehet manipulálni a kepet tone mappinggel de az mar csalás, szakavatot szemnek nem fog tetszeni a manipulált eredmény, foleg ha tudja hogy néz ki a master.
A megemelt.gekete szintnek 2 oka a mostani filmekben, egyrészt művészi másrészt meg figyelembe veszik hogy otthon nem oledet használ a tobbseg hanem ipst es mobilt, ezert a gyenge felszereléssel igazodjak kényszerből. De ez hamarosan változni fog. Ugye tipik jelenség hogy mindig sírnak a tv nézők hogy túl sötétek a filmek, lehutobb steanger things 5 alatt ment a rinya. Nagyon helyes, sorjában csak, a készítők meg használják ki a lehetosegeket. A gyenge felszerelést nem craator intentként kell figyelembe venni, hanem azt az otthonra készült szabvanyoknak kell megoldania, pl dolby vision 2

-
powerup2
addikt
Ja persze, ha nem üveg az ok így már értem. De Cseneles nem ezt írta. Illetve Valerionnál szerintem nincsenek műanyag lencsék, vagy nem tudom hogy akkor most mi a felállás. Az a baj, hogy mindenki mondd mindent, de valójában nem tényekről beszélünk. Ez nagyon nem jó. Én azt hittem hogy a magyar nyelv az egyik legjobb a kommunikációra, hiszen gazdag a szókincsünk. Akkor mi a probléma?
ui.: egész idáig a minőségről beszéltünk, szóval ezen a szinten a műanyag nem hinném hogy képbe jöhet. Lehet hogy velem van a baj.Sony nem üveg lencséket használ !!! de a difi az üveg megmunkálása és annak pontossága ezt lézerrel mérik és válogatják a lencséket. Vannak gyártók akinél az eltérés magasabb van amelyiknél kevesebb.
-
Joshi
titán
Ja persze, ha nem üveg az ok így már értem. De Cseneles nem ezt írta. Illetve Valerionnál szerintem nincsenek műanyag lencsék, vagy nem tudom hogy akkor most mi a felállás. Az a baj, hogy mindenki mondd mindent, de valójában nem tényekről beszélünk. Ez nagyon nem jó. Én azt hittem hogy a magyar nyelv az egyik legjobb a kommunikációra, hiszen gazdag a szókincsünk. Akkor mi a probléma?
ui.: egész idáig a minőségről beszéltünk, szóval ezen a szinten a műanyag nem hinném hogy képbe jöhet. Lehet hogy velem van a baj.Ha Valerion műanyag lencsét használ, akkor elnézést, mert ez esetben tudatlan vagyok. És ezen tudatlanságot elég lenne utánaolvasással orvosolni.
Mivel nekem soha nem lesz Valerion projektorom, ezért nem fogok utánaolvasni.
ui.: soha ne mondd hogy soha.
-
Joshi
titán
ui.: egész idáig a minőségről beszéltünk, szóval ezen a szinten a műanyag nem hinném hogy képbe jöhet. Lehet hogy velem van a baj. -
powerup2
addikt
Sok projektorba műanyag lencse van ! az hogy üveg a lencse nem garancia a minőségre. Mondok egy példát fotózás, jönnek az egyre nagyobb felbontású fényképező gépek és ezeket ,minőségi objektívvel kell etetni ha nem kap megfelelő objektívet a gép kárba vész a felbontás.
-
Joshi
titán
Miért, a profi üveget nem csiszolják? Vagy azt hogy készítik?
Vagy most arra gondolsz hogy a kínaiak nem csiszolják az üveget, vagy nem olyan minőségben? Az egyértelmű hogy nem egy Zeiss vagy Leica brendet alkalmaznak. De ha valamilyen szinten jó, akkor mi a probléma? -
Cseneles
őstag
-
Joshi
titán
-
powerup2
addikt
Igazán megtisztelő. Köszönöm. Hurrá! Érdekes, hogy voltál nálam és én nem emléxem. Ugye egy nevet és arcot kéne társítanom, de ez nem megy valami jól .
(mostanában)
Igaz akkoriban elég sokan voltak demózni. No sebaj, majd én is, ha eljutok hozzád és a nagy mozidhoz, majd felfrissítem a memóriám.
Taliztunk utoljára DC epson napon
avx-en korbendallas2 a nevem 
-
makkmarce
őstag
-
Cseneles
őstag
-
Joshi
titán
Ezek szerint a kínai projektorokban nem lehet annyira hitvány optika, különben a végeredmény teljesen más lenne. Vagy te már teszteltél ezen a téren?
-
yanpec
senior tag
-
Cseneles
őstag
Egy kisebb felbontású DMD-t csak is úgy lehet ugyan olyan felbontásra nagyítani, ha az optika ennek megfelelő. Magyarul a nagyításon van a hangsúly, de ahhoz meg komolyabb optika kell hogy az ugyan olyan tiszta maradjon mint a nagyobb DMD-s gépnél. Legalább is nekem így lenne logikus. Vagy most mire gondoltál?
ui.: LCD tecnológiánál ráadásul még ott lesz a szunyogháló effektus, hiába van egy jó optika. Remélem jól gondolom.
Ez inkább kérdés részemről nem pedig válasz.
Csak feltettem egy kérdés és leirtam a feltételeket.
Jól gondolod. A 0,47" DMD-nek dupla olyan felbontóképességű objektívre lesz szüksége ahhoz, hogy ugyan olyan éles képet vetitsen mint egy 0,98" DMD méret ugyan akkora vászonfelületen.
-
Joshi
titán
Ahhoz, hogy a 0,47"-os DMD képe ugyan olyan éles legyen, az objektívnek kétszer akkora optikai felbontóképességgel kellene rendelkeznie, mint a 0,98"-osnál. Mivel az objektív ugyanaz, a 0,47"-os chip apro pixelrészleteit az optika már el fogja mosni, eléri a lencse felbontási határát, míg a 0,98"-os nagyobb pixelstruktúráját konnyedén, tuélesen leképezi.
Egy kisebb felbontású DMD-t csak is úgy lehet ugyan olyan felbontásra nagyítani, ha az optika ennek megfelelő. Magyarul a nagyításon van a hangsúly, de ahhoz meg komolyabb optika kell hogy az ugyan olyan tiszta maradjon mint a nagyobb DMD-s gépnél. Legalább is nekem így lenne logikus. Vagy most mire gondoltál?
ui.: LCD tecnológiánál ráadásul még ott lesz a szunyogháló effektus, hiába van egy jó optika. Remélem jól gondolom.
Ez inkább kérdés részemről nem pedig válasz.
-
Cseneles
őstag
-
makkmarce
őstag
Ahhoz, hogy a 0,47"-os DMD képe ugyan olyan éles legyen, az objektívnek kétszer akkora optikai felbontóképességgel kellene rendelkeznie, mint a 0,98"-osnál. Mivel az objektív ugyanaz, a 0,47"-os chip apro pixelrészleteit az optika már el fogja mosni, eléri a lencse felbontási határát, míg a 0,98"-os nagyobb pixelstruktúráját konnyedén, tuélesen leképezi.
hát, a fizika nem ezt mondja, mivel egy lencsének nincs felbontása. Ha ugyanazt az objektívet használjuk, akkor a kisebb DMD kisebb képet vetít amit élesebbnek fogsz látni.
-
mandju
senior tag
-
m3ss
veterán
-
Cseneles
őstag
-
mandju
senior tag
-
m3ss
veterán
Sziasztok !
Hisense M2SE Pro projektorom kapcsán. A hivatalos weboldal és a gyári kiskönyv is óriási betűkkel hirdeti az Optical Zoom 1.0~1.3:1 funkciót, távolságtáblázattal együtt.
A "Screen Size" (80"-150") állítására a kép mérete egy millimétert sem változik, csak a lézer fényereje/kontrasztja módosul. (ez pedig eddig csak netflixben érhető el, de még mást nem is próbáltam)
Kipróbáltam nagyobb térben is: 330 cm távolságról hajszálpontosan 330 cm széles képet ad (ami fix 1.0:1 vetítési arány). Semmilyen automata kalibráció után nem hajlandó visszaszűkülni a beállított col-méretre.
Létezik, hogy az SE (Special Edition) változatból a Hisense hardveresen kihagyta az optikai zoom lencsemotort, és csak a sima M2 Pro marketinganyagait másolták át lustaságból? Vagy van valami rejtett szoftveres feltétele a dolognak?
Ha valakinek van tapasztalata ezzel a típussal, előre is köszi a választ!ai? kikapcsoltad az auto keystonet, auto screen fitet, auto correctiont?
-
Morph76
senior tag
Igazán megtisztelő. Köszönöm. Hurrá! Érdekes, hogy voltál nálam és én nem emléxem. Ugye egy nevet és arcot kéne társítanom, de ez nem megy valami jól .
(mostanában)
Igaz akkoriban elég sokan voltak demózni. No sebaj, majd én is, ha eljutok hozzád és a nagy mozidhoz, majd felfrissítem a memóriám.
-
makkmarce
őstag
ha jó az objektív, akár közel egyforma éles is lehet
illetve a kisebb talán élesebb, mert az objektív szélen mindig torzít, amit próbálnak mindig kiküszöbölni. -
makkmarce
őstag
nem lehet, hogy manuális? egy kis tekerő van a lencsénél, vagy egy kis elhúzható ablak kinyitásával találod meg rajta?
-
gabe_t
csendes tag
Sziasztok !
Ha valakinek van tapasztalata ezzel a típussal, előre is köszi a választ! -
powerup2
addikt
-
Cseneles
őstag
Találós kérdés..
Két DMD méret közül melyik ad élesebb képet felnagyítva ugyanazzal az objektívvel ugyanakkora vaszon felületre megegyező távolságból? 0,47” vagy a 0,98”? -
mandju
senior tag
-
powerup2
addikt
Félreértettél. Ezek olyan jelenetek, ahol mesterségesen megemelt feketeszinttel találkozunk. De nagyon sok ilyet lehetne mondani. Bosszantó, hogy hajszoljuk a feketét és sokszor a forráson sincs rajta. Csupán erre akartam kilyukadni. Érdekes, a Trinnov trailerben tökéletes a fekete. Egymás után megnézve a 2 jelenetet ég és föld. Pedig mindkettő fekete.
A hang nélkül jelenetében pedig kék "zajt" helyeztek el a képen, mint rendezői koncepció... egy hisztogrammon tökéletesen látható.Melyik az a Trinnov trailer ?
-
m3ss
veterán
sajnos sok film van ahol nem maxoljak ki a dinamikatartomanyt. ez eleg kiabrandito. raadasul nem hiszem, hogy ez egy tudatos dontes lenne. vagy igen?
en pl kontrasztb*zi vagyok, eleg sok fotot editalok, es megis alulrol nyirbalom a dinamikatartomanyt. de ugye sokszor direkt filmes hatas letrehozasa a cel. szinekben es tonusokban is. itt nem errol van szo, par kiveteltol eltekintve. pl wes anderson nemelyik filmje?
ha van egy kameraval szemben levo fenyforras akkor meg talan meg is ertem. szemednek is ugy termeszetesebb ha kicsit fakobb a kep. meg regen az optikak sem tudtak olyan kontrasztos kepet ellenfenyben, mint most. fejlodtek az uvegek meg a bevonatok rajtuk. ez regi filmeknel pl mindig eszreveheto. nem ertek a video editalashoz, de gondolom mai vilagban meg ilyen jeleneteknel is lehetne kontrasztot novelni, bizonyos reszeket sotetive a kepen. vagy ez problemas lenne meg mindig mozgokepen? nem hiszem.
mindenestre en nem csak ilyen jeleneteknel tapasztalatom ezt. szimplan trehany munkat vegeznek neha. gondolom te is erre gondolsz.ez hasonlo mint a hangkeveres, sub sav. itt is eleg nagy szoras van.
ettol fuggetlenul en tovabbra is azt vallom, hogy a legfontosabb parameter az eszlelt kontraszt es feketeszint. engem pl a szinter nagyon nem erdekel, pedig eleg jo ilyen teren a latasom. elesseg az nyilvan fontos, de nekem nem annyira. hogy mondjam, en siman bealdoznek egy kis elesseget a valerionbol egy jobb 5% alatti kontrasztert, feketeszintert.
de ne ertsd felre, en is szeretem az eles kepet. pl a heimdall b*szott eles volt. megkarcolta a vizben ugralo dino a kepet, blade runner crash landing jelenteknel a tormelek olyan szinten eles volt, hogy csak neztem. es nem ugy volt eles, mint szepinel demozott sony, koppra tekert digitalis elesitessel, visszaharapott a kep a mikrokontraszt miatt
a de kozben meg hianyzerzetem volt kicsit a fekete miatt heimdallnal is. valerionnal is.
egy nz500-at nezve nem jutott eszembe amugy az, hogy hmm jojo de lehetne elesebb. kib*szott oled, az volt az erzesem
es eleg eles. nyilvan nem mind1 amugy mihez szoktal hozza. ha heimdallt neznek 2 evig, valszeg nem tetszene az nz500 ilyen teren, vagy inkabb szokni kellene... 
viszont a nagy meretu vaszon, immersion nalam legalabb olyan fontossaggal bir, mint a kontraszt. szoval ezert is megyek inkabb tnm iranyba, mint nz500.a de kozben meg hianyzerzetem volt kicsit a fekete miatt heimdallnal is. valerionnal is.
es en ugye x7900-at neztem, nem vilagvero kontraszttal de jo feketevel. kivancsi vagyok oszinten amugy, hogy te majd mit tapasztalsz nz800 utan ha veszel tnm-et. majd meselsz. valszeg ezt is szokni kell majd kicsit sotet jelenetek mellett. mert az nz500 az nagyon tinta volt. es gondolom nz800 elesebb is, mint az 500.
kivancsi vagyok mondjuk tnm elessegere, azt mondjak elesebb mint a valerion. gondolom azert heimdall szint nem lesz.. -
m3ss
veterán
A hang nélkül jelenetében pedig kék "zajt" helyeztek el a képen, mint rendezői koncepció... egy hisztogrammon tökéletesen látható.sajnos sok film van ahol nem maxoljak ki a dinamikatartomanyt. ez eleg kiabrandito. raadasul nem hiszem, hogy ez egy tudatos dontes lenne. vagy igen?
en pl kontrasztb*zi vagyok, eleg sok fotot editalok, es megis alulrol nyirbalom a dinamikatartomanyt. de ugye sokszor direkt filmes hatas letrehozasa a cel. szinekben es tonusokban is. itt nem errol van szo, par kiveteltol eltekintve. pl wes anderson nemelyik filmje?
ha van egy kameraval szemben levo fenyforras akkor meg talan meg is ertem. szemednek is ugy termeszetesebb ha kicsit fakobb a kep. meg regen az optikak sem tudtak olyan kontrasztos kepet ellenfenyben, mint most. fejlodtek az uvegek meg a bevonatok rajtuk. ez regi filmeknel pl mindig eszreveheto. nem ertek a video editalashoz, de gondolom mai vilagban meg ilyen jeleneteknel is lehetne kontrasztot novelni, bizonyos reszeket sotetive a kepen. vagy ez problemas lenne meg mindig mozgokepen? nem hiszem.
mindenestre en nem csak ilyen jeleneteknel tapasztalatom ezt. szimplan trehany munkat vegeznek neha. gondolom te is erre gondolsz.ez hasonlo mint a hangkeveres, sub sav. itt is eleg nagy szoras van.
ettol fuggetlenul en tovabbra is azt vallom, hogy a legfontosabb parameter az eszlelt kontraszt es feketeszint. engem pl a szinter nagyon nem erdekel, pedig eleg jo ilyen teren a latasom. elesseg az nyilvan fontos, de nekem nem annyira. hogy mondjam, en siman bealdoznek egy kis elesseget a valerionbol egy jobb 5% alatti kontrasztert, feketeszintert.
de ne ertsd felre, en is szeretem az eles kepet. pl a heimdall b*szott eles volt. megkarcolta a vizben ugralo dino a kepet, blade runner crash landing jelenteknel a tormelek olyan szinten eles volt, hogy csak neztem. es nem ugy volt eles, mint szepinel demozott sony, koppra tekert digitalis elesitessel, visszaharapott a kep a mikrokontraszt miatt
a de kozben meg hianyzerzetem volt kicsit a fekete miatt heimdallnal is. valerionnal is.
egy nz500-at nezve nem jutott eszembe amugy az, hogy hmm jojo de lehetne elesebb. kib*szott oled, az volt az erzesem
es eleg eles. nyilvan nem mind1 amugy mihez szoktal hozza. ha heimdallt neznek 2 evig, valszeg nem tetszene az nz500 ilyen teren, vagy inkabb szokni kellene... 
viszont a nagy meretu vaszon, immersion nalam legalabb olyan fontossaggal bir, mint a kontraszt. szoval ezert is megyek inkabb tnm iranyba, mint nz500. -
mandju
senior tag
nincs semmilyen vetitom most. de mire akarsz utalni megint, hogy aztan beszeljunk a feketeszintrol.
nem mondhatom el a velemenyemet? idealis szobaban ezeket tapasztaltam. mutass egy screenshotot ezekrol a jelenetekrol akkor nagyjabol kepbe kerulok hogy milyen adl-rol van szo. es akkor el tudom mondani a tapasztalataimat, velemenyemet pl valerionhoz es nz500-hoz kepest vs x7900.
neztem mind3 vetiton 0.1-50% adl kozotti jelenetet eleget, tudom melyik milyen adl mellett, milyen fenysuruseg mellett miert tetszik jobban nekem, mint a masik. anelkul, hogy megneznem is el tudom mondani.
mondjuk nem ertem teged miert erdekel a velemenyem. marmint miert nem erdekel
megtennel valamit? megnezed a kukukube teszten meddig jutsz el? erdekelne, mennyire "latsz jol" hozzam kepest, mert lehet csak fele addig jutsz el mint en, es akkor nem is nagyon akarok veled beszelgetni kontraszt erzekelesrol, colour sensitivityrol
A hang nélkül jelenetében pedig kék "zajt" helyeztek el a képen, mint rendezői koncepció... egy hisztogrammon tökéletesen látható. -
m3ss
veterán
Feketeszint margójára:
megnéznél 3 jelenetet a JVC-vel?
Ballerina 30:35-től - nagy totál az éjszakai városról a jeges disco beli harc előtt
Quiet Place talán 47:xx pince jelenet, amikor van egy kinti kép az éjszakai mezőről
Trinnov Altitude16 trailer első 1 perce
Csak kíváncsiságból. Aztán beszéljünk a filmek feketeszintjéről.nincs semmilyen vetitom most. de mire akarsz utalni megint, hogy aztan beszeljunk a feketeszintrol.
nem mondhatom el a velemenyemet? idealis szobaban ezeket tapasztaltam. mutass egy screenshotot ezekrol a jelenetekrol akkor nagyjabol kepbe kerulok hogy milyen adl-rol van szo. es akkor el tudom mondani a tapasztalataimat, velemenyemet pl valerionhoz es nz500-hoz kepest vs x7900.
neztem mind3 vetiton 0.1-50% adl kozotti jelenetet eleget, tudom melyik milyen adl mellett, milyen fenysuruseg mellett miert tetszik jobban nekem, mint a masik. anelkul, hogy megneznem is el tudom mondani.
mondjuk nem ertem teged miert erdekel a velemenyem. marmint miert nem erdekel
megtennel valamit? megnezed a kukukube teszten meddig jutsz el? erdekelne, mennyire "latsz jol" hozzam kepest, mert lehet csak fele addig jutsz el mint en, es akkor nem is nagyon akarok veled beszelgetni kontraszt erzekelesrol, colour sensitivityrol
-
Vhiktor
nagyúr
-
Q
senior tag
Utoljára visszatérve a hangra, ez egy grading terem, ahol adott esetben hangot is szoktak masterelni valamint itt tratják a filmek nem nyílvános teszt vetítéseit is (a készítők nézik meg az elkészült kópiát mielőtt rábólintanának arra, hogy mehet a mozikba) . Jobban jártak volna ők is hangprojektorral

Már értem, hogy miért van sok filmnek vállalhatatlan hangja
-
Vhiktor
nagyúr
Bocs, de ez az írás megint több sebből vérzik. Ha nem hallod, hogy a képhez képest alulról jön a hang, arra nem lehet mit mondani. Főleg ha 1.5 méterre ülsz a centertől. Mert szemre, ránézésre kb. 2 méterre ülsz a vászontól. Ebből lejön még a center mélysége, ami nem kevés. Minél közelebb ülsz a centerhez, annál inkább kihallani, ha a vászon alatt van a center. Minél távolabb, annál kevésbé. De még 3 méterről is ugyanúgy kihallani, ha a center a vászon alatt van. Tudom mozgatni a kanapémat, előre ill. hátrafelé is. Még 4 méterről is kipróbáltam. A vászon mögé helyezett hangsugárzónak párja nincs. A többi mese habbal. Mielőtt azzal jönnél, hogy biztos rossz centersugárzóim voltak, megfordult nálam azért pár komoly darab. Nyilván lehet ezt a problémát mérsékelni fülpozíció felé döntéssel, ahogy te is helyesen csinálod. meg lehet mérsékelni még, azzal hogy annyira közel tesszük a vászonhoz, amennyire csak lehet. Ismét helyesen teszed ezt is. De a problémát eltüntetni teljesen akkor se lehet. Képzeld, időnként poénból én is szoktam olyan közel ülni a vászonhoz, mint te a saját rendszerednél. Úgyhogy pontosan tudom milyen. Ez a hallgatási mód pedig aztán minden, csak nem tökéletes. Nálad ráadásul még középső ülés sincs, a linkelt képek alapján úgy látom 2 fotel van. Ha van 3 fotel, akkor tekintsd tárgytalannak, amit írok. Ha van középső hely, ahol a bal és job frontsugárzótól egyforma távolságra ülünk, az a legkevésbé kompromisszumos ilyen kis távolságok esetén. De 2 fotel esetén itt még hozzá jön a problémákhoz az is, hogy a jobb oldali fotelban mindig a jobb front lesz a domináns, a bal oldali fotelban meg a bal. Amikor az egyiktől 1.5méterre ülsz, a másiktól meg 2.5 méterre, akkor mindig sokkal hangosabb lesz az a fele, amelyikhez jelentősen közelebb ülsz. Ezzel nem lehet mit kezdeni. Pici szobákban ezzel amúgy a 3 foteles setupoknál is számolni kell, ha az egyik oldalhoz valaki sokkal közelebb van, mint a másikhoz a kis méretek miatt. Szóval mondhatod, hogy a hang nálad így is tökéletes, de ez eléggé a mese habbal kategória.
Írtad, hogy a hang nálad másodlagos. Elfogadjuk, és nincs ezzel semmi baj. Csak ne akard úgy beállítani, hogy ez márpedig így tökéletes. Nekem ez eléggé az önámítás kategóriának tűnik. 
Nem tudok mast mondani, gyere hallgasd meg. Jo helyről szol, meg van a tererzett is. Rengeteg helyen jartam, van boven viszonyitasi alapom. Nincs itt onamitas, az itt másoknak a szokása nem nekem. Ez fotel szakertes továbbra is. Persze lehetne optimalisabb, de az nem igaz hogy vacak ahogy gondoljátok. Bátran felvallalom bárki előtt.
Illetve azt továbbra sem ertem, hogy amikor a vetített képről van szo, projektor topikban, akkor hogy a fenébe jon ide a hangrendszerem szakértése. Ennyire jol mukodik itt bizonyos emberek manipulacioja?
Illetve ha a madvr mem fér bele a topik témájaba ami viszont képpel kapcsolatos akkor hogy lehet az hogy a moderátorok nem szólnak a hang offolasokra?
-
mandju
senior tag
igen. aki nem latja, hogy mekkora kompromisszumot hoz moziszobaban hogy nem nz-vel vetit az szerencses amugy.
fekete szint margojara..nekem az a tapasztalatom most par gepet demozva, hogy 5% adl alatt a feketeszint alulertekelt dolog. most mondok egy tetszoleges szamot, 3000:1 2% kontrasztnal egy 2000:1 2% kontraszt tunhet szemre kontrasztosabbnak ha melyebb a feketeszint. egyszeruen ilyen adl szint mellett annyira dominansan jelen vannak a sotet tonusok a kepen, hogy a melyebb feketevel rendelkezo kepet jobbnak latom. az eszlelt kontraszt nem egyenlo a valos mert kontraszttal.
ezert voltam en megelegedve az x7900 kepevel. meg azert sem zavart, hogy alacsonyabb a fenysuruseg ha oregedik az izzo. persze lezeres gepeknel ha jol tevedek akkor van legjobb kontraszt ha max lezeren hajtod bizonyos irisz allas mellett. hiaba szabalyzod vissza a lezert, nem csokken a feketeszint. ezert ott adott a feketeszinted.
kivancsian varom, hogy mi lesz a benyomasom 5% alatt tnmel. jobb mert adl kontraszt ellenere eszlelt kontrasztban jobb lesz-e.
na meg arra is kivancsi vagyok, hogy vasznon ezekbol a tulvilagi 5-30% adl kontrasztokbol mi lesz merheto, lathato moziszobaban vasznon, nem lencsevel szemben. nappaliban nyilvan nem sok..Feketeszint margójára:
megnéznél 3 jelenetet a JVC-vel?
Ballerina 30:35-től - nagy totál az éjszakai városról a jeges disco beli harc előtt
Quiet Place talán 47:xx pince jelenet, amikor van egy kinti kép az éjszakai mezőről
Trinnov Altitude16 trailer első 1 perce
Csak kíváncsiságból. Aztán beszéljünk a filmek feketeszintjéről. -
Vhiktor
nagyúr
Nem, nem lényegtelen szerintem.
Ha látod honnan kellene szólnia,az agyad simán átver.
Egy próbát megér👌Pont ezert lényegtelen valos flehasznalas esetén. De kiprbalom.
-
Vhiktor
nagyúr
-
-KP-
veterán
Nem haragszom, nem az enyém, nem dicsekedik vele senki, ekkora befektetés és cél mellett szerintem is "érdekes" megoldás, de azért hülyeséget ne beszéljünk, hogy jobb egy soundbar. Másrészt meg itt sem probléma, hogy alulról hallod a hangot, mert nem alulról hallod. Inkább erre lett volna ez a kép példa. Meg hát ezen történik bizonyos filmek hangkeverése, akár tetszik akár nem (nekem sem tetszik, de ez van). Sőt ettől vannak még érdekesebb hangstúdiók is, amitől itt mindenki vakarná a fejét.
Tudom, hogy nem a tiedé. De egy magát stúdiónak nevező cégtől ez nevetséges.
-
ctrlaltdel13
őstag
Nem, nem lényegtelen szerintem.
Ha látod honnan kellene szólnia,az agyad simán átver.
Egy próbát megér👌 -
Vhiktor
nagyúr
Legegyszerűbb,ha indítassz egy filmet kép nélkül.
Akkor az agyad nem kompenzál a látottak alapján.
Ha akkor is a kép közepéről hallod a párbeszédet,minden fasza.Igen, ez jó teszt, ki is fogom próbálni.
De nem csukott szemmel nézünk filmet, mint ahogy nem a lencsével szemben mért adl kontrasztot látjuk, szóval gyakorlatilag lényegetlen. -
Vhiktor
nagyúr
Nem haragszom, nem az enyém, nem dicsekedik vele senki, ekkora befektetés és cél mellett szerintem is "érdekes" megoldás, de azért hülyeséget ne beszéljünk, hogy jobb egy soundbar. Másrészt meg itt sem probléma, hogy alulról hallod a hangot, mert nem alulról hallod. Inkább erre lett volna ez a kép példa. Meg hát ezen történik bizonyos filmek hangkeverése, akár tetszik akár nem (nekem sem tetszik, de ez van). Sőt ettől vannak még érdekesebb hangstúdiók is, amitől itt mindenki vakarná a fejét.
-
ctrlaltdel13
őstag
Arról nem is beszélve hogy az emberi fül vertikális térhallása nagyon gyenge, sokkal gyengébb mint a horizontális hallás, ez meg biológia. Ezért ennyit simán lehet csalni, úgy hogy vertikálisan meg vannak dörntve a hangfalak a fül irányába. Másrészt meg ott van a Ventriloquism effekt.
Azzal természetesen nem vitázom, hogy hangáteresztő vászonnal lenne a legjobb, de mint mondtam így is megvan kb a 80%,. Sok helyen jártam, sok moziszobában demóztak, grading stúdiókban is, bőven van viszonyítási alapom. Az első sorban teljesen jó..
Legegyszerűbb,ha indítassz egy filmet kép nélkül.
Akkor az agyad nem kompenzál a látottak alapján.
Ha akkor is a kép közepéről hallod a párbeszédet,minden fasza. -
Morph76
senior tag
De kitakarja a maszkolás az LR-t? Az már dupla csillapítás. Kompenzálod valahogy, pl. dsp-ben profillal? Vagy egyszerűen feljebb tekered a hangerőt?
m3ss
Ha sokat akarsz költeni, van az Adamantiumnak szövete ami akár jó is lehet. [Dark Acoustic] Veszel hozzá egy szúnyogháló keretet és mehet akár mágnessel.Nálam amúgy nem takarja ki(totál), csak a mélyközépbe lóg egy kicsit, ott nem veszem észre a csillapítást.
-
-KP-
veterán
Gyere el és hallgasd meg

A fizikát valóban nem lehet meghazudtolni, de azért gondolom az megvan, hogy a hang nem keskeny sávban terjed, horizontálisan és vertikálisan is van tartománya.
A hangfalak meg vannak döntve és be vannak forgatva, center is van (nem úgy mint a ,képen meg van emelve közvetlen a vászon alá).
Tudom sokan abban a tévhitben vannak, hogy nálam a bokámtól jön a párbeszéd és a hang, hát ez nem így van, párbeszéd esetében az első sorból simán a kép közepéről hallod.
Az első sorban tökéletes a hang, a második sorban valóban kompromisszumos, oda jól jönne ha magasabban lenne a front szekció, de ezt csak vendégek használják, így nem igazán érdekel.
Hangprojektor ajánlást meg nem tudom komolyan venni, az kész vicc.
Ez sajnos fotel szakértés volt.Bocs, de ez az írás megint több sebből vérzik. Ha nem hallod, hogy a képhez képest alulról jön a hang, arra nem lehet mit mondani. Főleg ha 1.5 méterre ülsz a centertől. Mert szemre, ránézésre kb. 2 méterre ülsz a vászontól. Ebből lejön még a center mélysége, ami nem kevés. Minél közelebb ülsz a centerhez, annál inkább kihallani, ha a vászon alatt van a center. Minél távolabb, annál kevésbé. De még 3 méterről is ugyanúgy kihallani, ha a center a vászon alatt van. Tudom mozgatni a kanapémat, előre ill. hátrafelé is. Még 4 méterről is kipróbáltam. A vászon mögé helyezett hangsugárzónak párja nincs. A többi mese habbal. Mielőtt azzal jönnél, hogy biztos rossz centersugárzóim voltak, megfordult nálam azért pár komoly darab. Nyilván lehet ezt a problémát mérsékelni fülpozíció felé döntéssel, ahogy te is helyesen csinálod. meg lehet mérsékelni még, azzal hogy annyira közel tesszük a vászonhoz, amennyire csak lehet. Ismét helyesen teszed ezt is. De a problémát eltüntetni teljesen akkor se lehet. Képzeld, időnként poénból én is szoktam olyan közel ülni a vászonhoz, mint te a saját rendszerednél. Úgyhogy pontosan tudom milyen. Ez a hallgatási mód pedig aztán minden, csak nem tökéletes. Nálad ráadásul még középső ülés sincs, a linkelt képek alapján úgy látom 2 fotel van. Ha van 3 fotel, akkor tekintsd tárgytalannak, amit írok. Ha van középső hely, ahol a bal és job frontsugárzótól egyforma távolságra ülünk, az a legkevésbé kompromisszumos ilyen kis távolságok esetén. De 2 fotel esetén itt még hozzá jön a problémákhoz az is, hogy a jobb oldali fotelban mindig a jobb front lesz a domináns, a bal oldali fotelban meg a bal. Amikor az egyiktől 1.5méterre ülsz, a másiktól meg 2.5 méterre, akkor mindig sokkal hangosabb lesz az a fele, amelyikhez jelentősen közelebb ülsz. Ezzel nem lehet mit kezdeni. Pici szobákban ezzel amúgy a 3 foteles setupoknál is számolni kell, ha az egyik oldalhoz valaki sokkal közelebb van, mint a másikhoz a kis méretek miatt. Szóval mondhatod, hogy a hang nálad így is tökéletes, de ez eléggé a mese habbal kategória.
Írtad, hogy a hang nálad másodlagos. Elfogadjuk, és nincs ezzel semmi baj. Csak ne akard úgy beállítani, hogy ez márpedig így tökéletes. Nekem ez eléggé az önámítás kategóriának tűnik. 
-
m3ss
veterán
Vannak olyan DLP projektorok amik akár 8000:1 vagy akár magasabb kontrasztaránnyal rendelkeznek úgy hogy még javába 10000 lumen felett van a fényük, és meglehet velük világítani rendesen egy 4.5m vásznat. Hozzáteszem Cseneles kolléga szakértelme által lehet ilyen értékeket elérni bizonyos projektoroknál. Öröm hogy az országba van egy ember aki műszakilag is kivételes szinten ért a projektorokhoz és a tuningolásukhoz.
persze, erre valok a draga dlp projektorok. nem is vitatta senki, hogy nagy vasznakhoz ez a jo irany. egy optimalizalt szobaban bizonyos vaszonmeretig meg mas a helyzet sztem ar/ertekben. de nyilvan vmilyen szinten ez szubjektiv. persze 200e alatt megint mas volt a velemenyem errol, az megint dlp.
persze nyilvan ha egy mercedes kereskedot kerdezel autos temaban, akkor mindenre a mercedes lesz a valasza. -
powerup2
addikt
-
-KP-
veterán
Utoljára visszatérve a hangra, ez egy grading terem, ahol adott esetben hangot is szoktak masterelni valamint itt tratják a filmek nem nyílvános teszt vetítéseit is (a készítők nézik meg az elkészült kópiát mielőtt rábólintanának arra, hogy mehet a mozikba) . Jobban jártak volna ők is hangprojektorral

Ne haragudj, de ezen a szinten ez a setup nevetséges. Én biztosan nem dicsekednék vele.
-
Vhiktor
nagyúr

-
powerup2
addikt
Ami lemaradt:
Nekem ezeket nem kell leírnotok, mert ezekkel tisztában vagyok.
Ha én szerveznék egy vaktesztet, optimális szobában akkor biztos vagyok benne, hogy a résztvevők 90%-a a kontrasztosabb mélyebb fekletével rendelkező képre szavazna.
Persze a dlp projektorokat szeretik világos képi tartalommal demózni, ahol nem jön ki a hiányossága. Minden eladói demo irányított legyen szó dlp vagy lcd projektorok eladásáról, mindenhol az eladni kivánt példány erősségeire mennek rá.Valamiért én a heimdall után sem éreztem azt, hogy ez kell nekem egy jvc x5900 után, a sötét jelenetek azon is vackok egy jvc után (és megint hangsúlyozom, hogy ehhez optimális szoba kell, hogy kijöjjön a jvc előnye), pedig az x5900 marha messze van egy mostani jvc géptől, de akkor mondanám az nz500-atm az optimális szobában döbbenet, nem optimálisban meg vacak. Ott teljes mértékben megértem miért nem válasszák a jvct, én sem választanám. A probléma az hogy nagyon soka úgy vonnak le hibás következtetséát egy jvc képéről, hogy a tudsásának kb csak az 50%át tapasztalták meg a nem optimélis szoba miatt. Én csak ez ellen kardoskodom.
Továbba aki nem természetfilmet vagy youtube videókat néz állandóan, hanem filmeket, akkor az nagyon hamar meg fogja tapasztalni, hogy a jelenetek nagy része nagyon alacsony adl szint mellett játszódik, ahol a feketeszint és a kontraszt fontossága egyértelműen dominál. Régi filmeknél is ez volt pl A dolog, Alien, stb. Ezért feküdt rá a tv ipar is a plazmára, majd az oledre, és aki ezt megtapasztalja onnantól kezdve nem akar visszaállni rosszabb fekete szinttel rendelkező megjelenítőre, mert nem tudja hosszu távon nézni. Éppen ezért én sem tudom elviselni egy dlp képét leygen az báremnnyire is jó magas adl szintű jelentek mellet, amint jönnek a sötétebb jelenetek egyből konyúl le a szám. De majd ha látok olyan dlpt aminéál ez nem következik be akkor jelezni fogom , egyelőre nem láttam.
Nem vagyok se márka se technológia fan, ezért is rendeltem elő az XGIMI TNM-t, mert ígéretesnek tűnik, de ott is lekonyult a szám amikor profi kamerával felvették a képét egy jvc mellett

Vannak olyan DLP projektorok amik akár 8000:1 vagy akár magasabb kontrasztaránnyal rendelkeznek úgy hogy még javába 10000 lumen felett van a fényük, és meglehet velük világítani rendesen egy 4.5m vásznat. Hozzáteszem Cseneles kolléga szakértelme által lehet ilyen értékeket elérni bizonyos projektoroknál. Öröm hogy az országba van egy ember aki műszakilag is kivételes szinten ért a projektorokhoz és a tuningolásukhoz.
-
m3ss
veterán
Milliószor leírtam, hogy nem csak a kontraszt és fekteszint határozza meg a képminőséget, de az a legfontosabb összetevője, mindenek előtt, mert erre a legérzékenyebb a szem (aki egy kcisit is ért hozzá, az már tudhatja a szem felépítéséből is), ez a színelméletben, képalkotásban is benne van, ezzel kár vitatkozni. Utána jön a színtér és az élesség/felbontás.
Az már más kérdés hogy egyéni preferenciaként kinek mi a fontos. Azt sme lehet felül bírálni. Van aki nem látja a különbséget oled és ips tv között, na Ő szerencsés ember.igen. aki nem latja, hogy mekkora kompromisszumot hoz moziszobaban hogy nem nz-vel vetit az szerencses amugy.
fekete szint margojara..nekem az a tapasztalatom most par gepet demozva, hogy 5% adl alatt a feketeszint alulertekelt dolog. most mondok egy tetszoleges szamot, 3000:1 2% kontrasztnal egy 2000:1 2% kontraszt tunhet szemre kontrasztosabbnak ha melyebb a feketeszint. egyszeruen ilyen adl szint mellett annyira dominansan jelen vannak a sotet tonusok a kepen, hogy a melyebb feketevel rendelkezo kepet jobbnak latom. az eszlelt kontraszt nem egyenlo a valos mert kontraszttal.
ezert voltam en megelegedve az x7900 kepevel. meg azert sem zavart, hogy alacsonyabb a fenysuruseg ha oregedik az izzo. persze lezeres gepeknel ha jol tevedek akkor van legjobb kontraszt ha max lezeren hajtod bizonyos irisz allas mellett. hiaba szabalyzod vissza a lezert, nem csokken a feketeszint. ezert ott adott a feketeszinted.
kivancsian varom, hogy mi lesz a benyomasom 5% alatt tnmel. jobb mert adl kontraszt ellenere eszlelt kontrasztban jobb lesz-e.
na meg arra is kivancsi vagyok, hogy vasznon ezekbol a tulvilagi 5-30% adl kontrasztokbol mi lesz merheto, lathato moziszobaban vasznon, nem lencsevel szemben. nappaliban nyilvan nem sok.. -
Vhiktor
nagyúr
Milliószor leírtam, hogy nem csak a kontraszt és fekteszint határozza meg a képminőséget, de az a legfontosabb összetevője, mindenek előtt, mert erre a legérzékenyebb a szem (aki egy kcisit is ért hozzá, az már tudhatja a szem felépítéséből is), ez a színelméletben, képalkotásban is benne van, ezzel kár vitatkozni. Utána jön a színtér és az élesség/felbontás.
Az már más kérdés hogy egyéni preferenciaként kinek mi a fontos. Azt sme lehet felül bírálni. Van aki nem látja a különbséget oled és ips tv között, na Ő szerencsés ember.Ami lemaradt:
Nekem ezeket nem kell leírnotok, mert ezekkel tisztában vagyok.
Ha én szerveznék egy vaktesztet, optimális szobában akkor biztos vagyok benne, hogy a résztvevők 90%-a a kontrasztosabb mélyebb fekletével rendelkező képre szavazna.
Persze a dlp projektorokat szeretik világos képi tartalommal demózni, ahol nem jön ki a hiányossága. Minden eladói demo irányított legyen szó dlp vagy lcd projektorok eladásáról, mindenhol az eladni kivánt példány erősségeire mennek rá.Valamiért én a heimdall után sem éreztem azt, hogy ez kell nekem egy jvc x5900 után, a sötét jelenetek azon is vackok egy jvc után (és megint hangsúlyozom, hogy ehhez optimális szoba kell, hogy kijöjjön a jvc előnye), pedig az x5900 marha messze van egy mostani jvc géptől, de akkor mondanám az nz500-atm az optimális szobában döbbenet, nem optimálisban meg vacak. Ott teljes mértékben megértem miért nem válasszák a jvct, én sem választanám. A probléma az hogy nagyon soka úgy vonnak le hibás következtetséát egy jvc képéről, hogy a tudsásának kb csak az 50%át tapasztalták meg a nem optimélis szoba miatt. Én csak ez ellen kardoskodom.
Továbba aki nem természetfilmet vagy youtube videókat néz állandóan, hanem filmeket, akkor az nagyon hamar meg fogja tapasztalni, hogy a jelenetek nagy része nagyon alacsony adl szint mellett játszódik, ahol a feketeszint és a kontraszt fontossága egyértelműen dominál. Régi filmeknél is ez volt pl A dolog, Alien, stb. Ezért feküdt rá a tv ipar is a plazmára, majd az oledre, és aki ezt megtapasztalja onnantól kezdve nem akar visszaállni rosszabb fekete szinttel rendelkező megjelenítőre, mert nem tudja hosszu távon nézni. Éppen ezért én sem tudom elviselni egy dlp képét leygen az báremnnyire is jó magas adl szintű jelentek mellet, amint jönnek a sötétebb jelenetek egyből konyúl le a szám. De majd ha látok olyan dlpt aminéál ez nem következik be akkor jelezni fogom , egyelőre nem láttam.
Nem vagyok se márka se technológia fan, ezért is rendeltem elő az XGIMI TNM-t, mert ígéretesnek tűnik, de ott is lekonyult a szám amikor profi kamerával felvették a képét egy jvc mellett

-
powerup2
addikt
Én nem nézlek amatőrnek, az a divat hogy engem szoktak annak nézni itt a topikban páran.
Ezt nem Neked írom, csak általánosságban: nem attól lesz szakértő vagy amatór valaki, hogy milye van otthon vagy mire van pénze, ez rosz irány. Több helyen voltam ahol közel 100 millió volt ellocsolva a hangrendszerre, de közben nálam jobban szólt töredékéből mint ott, olyan helyen is voltam ami egy panel lakás nappalijában volt kialalíktva kis pénzből és az egyik legjobb volt amit valaha hallottam. Nem attól lesz valaki amatőr helyett szakértő, hogy milye van vagy milyen showkra, demókra járkál, ettől maximum csak enthusiast lesz, ami semmit nem jelent a szakértelemre vonatkozóan.
A mozira a pénz nem értelmetlenül lesz locsolva sőt okosan lesz kigazdálkodva
. De egyetértek azzal hogy sok olyan építés van ahol bizony értelmetlenül költekeztek. -
Vhiktor
nagyúr
Az már más kérdés hogy egyéni preferenciaként kinek mi a fontos. Azt sme lehet felül bírálni. Van aki nem látja a különbséget oled és ips tv között, na Ő szerencsés ember. -
Vhiktor
nagyúr
Én nem nézlek amatőrnek, az a divat hogy engem szoktak annak nézni itt a topikban páran.
Ezt nem Neked írom, csak általánosságban: nem attól lesz szakértő vagy amatór valaki, hogy milye van otthon vagy mire van pénze, ez rosz irány. Több helyen voltam ahol közel 100 millió volt ellocsolva a hangrendszerre, de közben nálam jobban szólt töredékéből mint ott, olyan helyen is voltam ami egy panel lakás nappalijában volt kialalíktva kis pénzből és az egyik legjobb volt amit valaha hallottam. Nem attól lesz valaki amatőr helyett szakértő, hogy milye van vagy milyen showkra, demókra járkál, ettől maximum csak enthusiast lesz, ami semmit nem jelent a szakértelemre vonatkozóan.
-
proci985
MODERÁTOR
-
powerup2
addikt
Nem ismerem az Úrat. Én csak pont a napokban futottam bele ebbe a facebook posztjába.
Viszont nagyjából uyganazt írta le amit én is tapasztalok, én még egyetlen egy dlp proejktort sem láttam ami megközelítettte volna egy JVC szintjét sötét jelenetek esetében valóban optiomális szobába. Na majd nemsokára megnézem személyesen a Christie CP4420m-RGBH projektorát mit tud. Mondjuk ez sem lesz valószinűleg orpimális szobában

Nem csak a fekete szint határozza meg a vetített kép minőségét. Fontos eleme ez tény de számtalan más fontos dolog is ott van amiket korábban leirtunk.
-
Vhiktor
nagyúr
-
Vhiktor
nagyúr
"Micheal B Rheaders (remélem jól írtam a nevét) is NZ800 vagy NZ900-t használ referenciaként, és esze ágába sincs lecserélni egyetlen dlp projektorra sem, pedig aztán nála megfordult jó pár nagy dlp. Pont a napokban írt erről a facebook oldalán, hogy egyetlen más projektor sem adta neki azt az élményt."
Ez így ebben a formában nem igaz. Michael egy újságíró, aki fizetett teszteket tesz közzé az oldalán és az audiovision magazinban. Igaz, hogy elég sokrétüeket. Elég nehéz személyiség, nem is szeretik sokan. Mondhatnám, hogy a németek "szepi-e". Ha valami nem tetszik neki, akkor egyből feljelentéssel fenyegetőzik. Ott tartanak, hogy a HKV fórumon nem szabad kiejteni a nevét és nem lehet tesztet linkelni tőle.. de ez csak mellékszál. Egyébként NZ800-zal vetít. A szóban forgó kijelentése az xgimi titan-ra utalt, én is olvastam. (Nem a titan noir max-ra, hanem a sima 2 lézeres, írisz nélküli titanra).
Mivel azt mondtad, hogy megfordult nála jó pár nagy dlp is - ez volt az érv, akkor érdemes megnézni, hogy mit írt a njord-ról, vagy épp a freya-ról. Most ártól eltekintve, mert pont ezekre a gépekre hivatkoztál...Njord CS
"A Barco Njord CS nemcsak a legdrágább házimozi-projektor, hanem a legjobb DLP-projektor is, amit valaha újságíróként teszteltem. Most először tapasztaltam meg 8700 kalibrált lumen kivetítését egy öt méter széles Cinemascope vászonra – ráadásul 99 százalékos DCI-P3 színskálával. A Barco új dinamikus árnyalatleképezése kivételesen jól teljesít. A DynaBlack-kel kombinálva ez szenzációs HDR képet eredményez, 29 500:1 kontrasztaránnyal. Bárki, aki egyszerűen a legjobb házimozi-képet keresi fényerő, élesség, színvisszaadás, részletesség és könnyű kezelhetőség tekintetében, nehezen fogja felülmúlni a 110 000 euróba kerülő Barco Njord CS-t."
Freya:
"A Barco Freya egy házimozi-projektor natív 4K felbontással, 3 chipes DLP technológiával, hosszú élettartamú RGB lézerfényforrással és kiemelkedő képélességgel, amely felülmúl mindent, amit eddig teszteltem. A színvisszaadás kivételes, az ANSI kontraszt pedig felülmúlja az összes többi tesztelt házimozi-projektorét. A DCI kártyának köszönhetően otthon is élvezheted a filmeket, amint megjelennek a mozikban. Ennek ellenére a projektor hihetetlenül könnyen használható, mivel a telepítő mindent kezel: plug and play. A felhasználónak egyszerűen csak ki kell választania egy filmet, el kell indítania, és a projektor gondoskodik a többiről. Pontosan ez a Barco Freya: nagyobb, drágább, jobb, mint az összes többi, akár 130 000 eurós házimozi-projektor – és az új első számú projektorom!"Nem ismerem az Úrat. Én csak pont a napokban futottam bele ebbe a facebook posztjába.
Viszont nagyjából uyganazt írta le amit én is tapasztalok, én még egyetlen egy dlp proejktort sem láttam ami megközelítettte volna egy JVC szintjét sötét jelenetek esetében valóban optiomális szobába. Na majd nemsokára megnézem személyesen a Christie CP4420m-RGBH projektorát mit tud. Mondjuk ez sem lesz valószinűleg orpimális szobában

-
powerup2
addikt
-
powerup2
addikt
ha en ezt ertenem. meglepetesnek szanod random nickeknek az interneten? nagyon izgulok
veletlen mondanad most hogy heimdall aztan addigra kijon vmi uj vetito aztan mashogy dontenel, rettenetesen kellemetlen lenne mindenkinek 
legszivesebben en is olyan dolgokrol irogatnek szervizeles kapcsan, amikrol csak 3 ember tud. az biztos elorebb vinne a kozosseget, mint a Viktor hangkepenek analizalgatasa projektoros topicban.
Nem heimdall lesz
. És amint kész lesz közé lesz téve milyen a vetítő illetve milyen a szoba. Ezt is azért hoztam fel hogy Viktor ne nézzen amatőrnek. -
proci985
MODERÁTOR
-
m3ss
veterán
ha en ezt ertenem. meglepetesnek szanod random nickeknek az interneten? nagyon izgulok
veletlen mondanad most hogy heimdall aztan addigra kijon vmi uj vetito aztan mashogy dontenel, rettenetesen kellemetlen lenne mindenkinek 
legszivesebben en is olyan dolgokrol irogatnek szervizeles kapcsan, amikrol csak 3 ember tud. az biztos elorebb vinne a kozosseget, mint a Viktor hangkepenek analizalgatasa projektoros topicban.
-
powerup2
addikt
az azert bitang lesz. mi lesz a vetito, mekkora fenysuruseget tud majd ezen? milyen vaszon?
subok nem fognak unatkozni
Viktor rendszerere visszaterve...bar nem tudom miert errol beszelgetunk itt. sokkal jobb a hang eloben, mint ahogy az atjon a kepekrol. elso sorban fekszel kb, center ahogy emlekszem kb. fejmagassagban. nyilvan sosem lesz olyan, mint egy hangatereszto vasznas setup, de nem kell temetni. engem az jobban zavart, hogy nem kozepen ulsz az elso sorban, ezert lenyegesen kozelebb vagy az az L vagy a R hangfalhoz.
azert ez az egesz a kompromisszumokrol szol. mindenki azzal foz ami van. nyilvan o is szeretne nagyobb kepet vetiteni, mashova elhelyezett hangfalakkal. en sem szeretek percekig sotetiteni filmek elott nappaliban..kompromisszumok. keves olyan szoba van ahol szinte kompromisszummentes a mozizas. akinek ilyen van az szuper, oruljon neki es elvezze
akinek meg nincs, az meg probalja meg elvezni kompromisszumokkal az ovet.Azt hogy milyen vetítő lesz azt a fórumon tudja kb 3 ember. Nyilvános majd akkor lesz amint beszerzésre kerül a projektor. Subok terén 11 darab lesz a szobába
. -
m3ss
veterán
az azert bitang lesz. mi lesz a vetito, mekkora fenysuruseget tud majd ezen? milyen vaszon?
subok nem fognak unatkozni
Viktor rendszerere visszaterve...bar nem tudom miert errol beszelgetunk itt. sokkal jobb a hang eloben, mint ahogy az atjon a kepekrol. elso sorban fekszel kb, center ahogy emlekszem kb. fejmagassagban. nyilvan sosem lesz olyan, mint egy hangatereszto vasznas setup, de nem kell temetni. engem az jobban zavart, hogy nem kozepen ulsz az elso sorban, ezert lenyegesen kozelebb vagy az az L vagy a R hangfalhoz.
azert ez az egesz a kompromisszumokrol szol. mindenki azzal foz ami van. nyilvan o is szeretne nagyobb kepet vetiteni, mashova elhelyezett hangfalakkal. en sem szeretek percekig sotetiteni filmek elott nappaliban..kompromisszumok. keves olyan szoba van ahol szinte kompromisszummentes a mozizas. akinek ilyen van az szuper, oruljon neki es elvezze
akinek meg nincs, az meg probalja meg elvezni kompromisszumokkal az ovet. -
powerup2
addikt
"Micheal B Rheaders (remélem jól írtam a nevét) is NZ800 vagy NZ900-t használ referenciaként, és esze ágába sincs lecserélni egyetlen dlp projektorra sem, pedig aztán nála megfordult jó pár nagy dlp. Pont a napokban írt erről a facebook oldalán, hogy egyetlen más projektor sem adta neki azt az élményt."
Ez így ebben a formában nem igaz. Michael egy újságíró, aki fizetett teszteket tesz közzé az oldalán és az audiovision magazinban. Igaz, hogy elég sokrétüeket. Elég nehéz személyiség, nem is szeretik sokan. Mondhatnám, hogy a németek "szepi-e". Ha valami nem tetszik neki, akkor egyből feljelentéssel fenyegetőzik. Ott tartanak, hogy a HKV fórumon nem szabad kiejteni a nevét és nem lehet tesztet linkelni tőle.. de ez csak mellékszál. Egyébként NZ800-zal vetít. A szóban forgó kijelentése az xgimi titan-ra utalt, én is olvastam. (Nem a titan noir max-ra, hanem a sima 2 lézeres, írisz nélküli titanra).
Mivel azt mondtad, hogy megfordult nála jó pár nagy dlp is - ez volt az érv, akkor érdemes megnézni, hogy mit írt a njord-ról, vagy épp a freya-ról. Most ártól eltekintve, mert pont ezekre a gépekre hivatkoztál...Njord CS
"A Barco Njord CS nemcsak a legdrágább házimozi-projektor, hanem a legjobb DLP-projektor is, amit valaha újságíróként teszteltem. Most először tapasztaltam meg 8700 kalibrált lumen kivetítését egy öt méter széles Cinemascope vászonra – ráadásul 99 százalékos DCI-P3 színskálával. A Barco új dinamikus árnyalatleképezése kivételesen jól teljesít. A DynaBlack-kel kombinálva ez szenzációs HDR képet eredményez, 29 500:1 kontrasztaránnyal. Bárki, aki egyszerűen a legjobb házimozi-képet keresi fényerő, élesség, színvisszaadás, részletesség és könnyű kezelhetőség tekintetében, nehezen fogja felülmúlni a 110 000 euróba kerülő Barco Njord CS-t."
Freya:
"A Barco Freya egy házimozi-projektor natív 4K felbontással, 3 chipes DLP technológiával, hosszú élettartamú RGB lézerfényforrással és kiemelkedő képélességgel, amely felülmúl mindent, amit eddig teszteltem. A színvisszaadás kivételes, az ANSI kontraszt pedig felülmúlja az összes többi tesztelt házimozi-projektorét. A DCI kártyának köszönhetően otthon is élvezheted a filmeket, amint megjelennek a mozikban. Ennek ellenére a projektor hihetetlenül könnyen használható, mivel a telepítő mindent kezel: plug and play. A felhasználónak egyszerűen csak ki kell választania egy filmet, el kell indítania, és a projektor gondoskodik a többiről. Pontosan ez a Barco Freya: nagyobb, drágább, jobb, mint az összes többi, akár 130 000 eurós házimozi-projektor – és az új első számú projektorom!"Nálam a DLP iránti érdeklődést Morph kolléga inditotta el mikor meghívott magához hogy nézzem meg a moziját, és a Barco képe teljesen beszippantott. Aztán a christie-n projektor képe amit közé tettél anno csak erősítette, hogy ha lesz dedikált szobám akkor DLP vetítő kell.
-
powerup2
addikt
A 48m2-ből lejön még az előtét fal a hátfal plusz az oldalfalak is és akkor máris csak 36m2 marad
5.4m széles lesz a szoba és így lesz 4.5m vetített kép. A belmagasság 3.5m lesz. Az első sornál a szemtől számítottam 3.7m lesz a vászon. -
mandju
senior tag
Lásd az előző hszem.
Második sorban nálam sem jó a front szekció, de ezt elengedem egyelőre. Majd ha többet lesz használva onnan is a rendszer, majd lépek valamit.
Van bőven tapasztalatom hangprojektorokkal, azért az nagyon nem ez a kategória, legyen az bármilyen hangprojektor.
Jelenelg nálam 7.2.4 van.Ha optimális szobád lesz vetítésre kihegyezve, lehet nem ártana megnézni egy JVC-t, ha elegendő a fényereje.
Micheal B. Rehders (remélem jól írtam a nevét) is NZ800 vagy NZ900-t használ referenciaként, és esze ágába sincs lecserélni egyetlen dlp projektorra sem, pedig aztán nála megfordult jó pár nagy dlp. Pont a napokban írt erről a facebook oldalán, hogy egyetlen más projektor sem adta neki azt az élményt. Nem hiába hiszen a kép legmaghatározóbb összetevője a kontraszt és a feketeszint, főleg sötét jeleneteknél, amikból a mai filmekben jócskán van.
Freya:
"A Barco Freya egy házimozi-projektor natív 4K felbontással, 3 chipes DLP technológiával, hosszú élettartamú RGB lézerfényforrással és kiemelkedő képélességgel, amely felülmúl mindent, amit eddig teszteltem. A színvisszaadás kivételes, az ANSI kontraszt pedig felülmúlja az összes többi tesztelt házimozi-projektorét. A DCI kártyának köszönhetően otthon is élvezheted a filmeket, amint megjelennek a mozikban. Ennek ellenére a projektor hihetetlenül könnyen használható, mivel a telepítő mindent kezel: plug and play. A felhasználónak egyszerűen csak ki kell választania egy filmet, el kell indítania, és a projektor gondoskodik a többiről. Pontosan ez a Barco Freya: nagyobb, drágább, jobb, mint az összes többi, akár 130 000 eurós házimozi-projektor – és az új első számú projektorom!" -
m3ss
veterán
minek 48 nm? ilyen sokan fogjatok nezni, annyi sor lesz hogy ekkora szoba kell?
en nem elegednek meg 4.5meterrel. ne egermozizzunk mar 48nmen, stackelnem a titannoirokat
-
powerup2
addikt
Lásd az előző hszem.
Második sorban nálam sem jó a front szekció, de ezt elengedem egyelőre. Majd ha többet lesz használva onnan is a rendszer, majd lépek valamit.
Van bőven tapasztalatom hangprojektorokkal, azért az nagyon nem ez a kategória, legyen az bármilyen hangprojektor.
Jelenelg nálam 7.2.4 van.Ha optimális szobád lesz vetítésre kihegyezve, lehet nem ártana megnézni egy JVC-t, ha elegendő a fényereje.
Micheal B. Rehders (remélem jól írtam a nevét) is NZ800 vagy NZ900-t használ referenciaként, és esze ágába sincs lecserélni egyetlen dlp projektorra sem, pedig aztán nála megfordult jó pár nagy dlp. Pont a napokban írt erről a facebook oldalán, hogy egyetlen más projektor sem adta neki azt az élményt. Nem hiába hiszen a kép legmaghatározóbb összetevője a kontraszt és a feketeszint, főleg sötét jeleneteknél, amikból a mai filmekben jócskán van.
4.5m széles vászon lesz, egyik JVC sem lesz megfelelő erre a vászonméretre. Igazából sok lehetőség nincs csak a dlp és nekem annak a képi világa szuper.
-
powerup2
addikt
Arról nem is beszélve hogy az emberi fül vertikális térhallása nagyon gyenge, sokkal gyengébb mint a horizontális hallás, ez meg biológia. Ezért ennyit simán lehet csalni, úgy hogy vertikálisan meg vannak dörntve a hangfalak a fül irányába. Másrészt meg ott van a Ventriloquism effekt.
Azzal természetesen nem vitázom, hogy hangáteresztő vászonnal lenne a legjobb, de mint mondtam így is megvan kb a 80%,. Sok helyen jártam, sok moziszobában demóztak, grading stúdiókban is, bőven van viszonyítási alapom. Az első sorban teljesen jó..
Ha neked jó nekem is jó lesz. bár én még mindig valami keskeny hangfalat néznék a helyedbe és hangáteresztő vásznat használnék. Vannak meglepőn jó anyagok amik kiválóak lézer RGB projektorokhoz !!
-
Vhiktor
nagyúr
Valóban nem keskeny sávban ez így igaz viszont van irány vektora ha lent van a hangfal eljut hozzád a hang de az érzékszerveidet nem tudod becsapni és érzed hogy a hang nem a vászon mögül jön. pl ISE-n az ascendos mozi szobába a front kiépités nem volt a legjobb hogy a led fal alatt volt front és a center mondhatni a második sorba tökéletes volt a hang az első sorba illetve a harmadikba kevésbé volt ütős a front és center hangja. Ugyan itt azért a csúcs storm proci dolgozott !!! és ennek ellenére az érzékszerveket nem tudta becsapni a rendszer. A kiépítés ami nálad van kompromisszumos megoldás ahogy leírtad. Hangprojektort azért irtam mivel kihangsúlyoztad hogy neked a hang másodlagos neked a kép a fontos. Ebből fakadóan vannak nagyon jó hangprojektorok amik subokkal kiegészitve egészen jó hangot tudnak varázsolni. A fotel szakértés meg azért erős főleg hogy otthon volt komoly rendszerem ami jelenleg szét van szedve. Nem mellékesen láttam már pár jó rendszert és itt valódi dedikált szobát kell érteni. Nem utolsó sorba építkezünk hamarosan és ott lesz egy komoly dedikált mozi szoba( 48m2 plusz 9m2 mozigépész helység) tervei már elkészültek. A moziban pedig DLP projektor lesz.
Lásd az előző hszem.
-
m3ss
veterán
hogy lenne nagy? be kell huzni az iriszt es jobb lesz a kontraszt. sose eleg nagy a fenyero ha irisszel vissza lehet huzni. fullra behuzod 700 lumen csak.
elerheto volt ugyanez europai awol boltbol 1m-ert. egyre olcsobb lesz az tuti.
de miert vennek ilyet tnm helyett? alig szol mellette valami. -
Vhiktor
nagyúr
Gyere el és hallgasd meg

A fizikát valóban nem lehet meghazudtolni, de azért gondolom az megvan, hogy a hang nem keskeny sávban terjed, horizontálisan és vertikálisan is van tartománya.
A hangfalak meg vannak döntve és be vannak forgatva, center is van (nem úgy mint a ,képen meg van emelve közvetlen a vászon alá).
Tudom sokan abban a tévhitben vannak, hogy nálam a bokámtól jön a párbeszéd és a hang, hát ez nem így van, párbeszéd esetében az első sorból simán a kép közepéről hallod.
Az első sorban tökéletes a hang, a második sorban valóban kompromisszumos, oda jól jönne ha magasabban lenne a front szekció, de ezt csak vendégek használják, így nem igazán érdekel.
Ez sajnos fotel szakértés volt.Arról nem is beszélve hogy az emberi fül vertikális térhallása nagyon gyenge, sokkal gyengébb mint a horizontális hallás, ez meg biológia. Ezért ennyit simán lehet csalni, úgy hogy vertikálisan meg vannak dörntve a hangfalak a fül irányába. Másrészt meg ott van a Ventriloquism effekt.
-
powerup2
addikt
Gyere el és hallgasd meg

Ez sajnos fotel szakértés volt.Valóban nem keskeny sávban ez így igaz viszont van irány vektora ha lent van a hangfal eljut hozzád a hang de az érzékszerveidet nem tudod becsapni és érzed hogy a hang nem a vászon mögül jön. pl ISE-n az ascendos mozi szobába a front kiépités nem volt a legjobb hogy a led fal alatt volt front és a center mondhatni a második sorba tökéletes volt a hang az első sorba illetve a harmadikba kevésbé volt ütős a front és center hangja. Ugyan itt azért a csúcs storm proci dolgozott !!! és ennek ellenére az érzékszerveket nem tudta becsapni a rendszer. A kiépítés ami nálad van kompromisszumos megoldás ahogy leírtad. Hangprojektort azért irtam mivel kihangsúlyoztad hogy neked a hang másodlagos neked a kép a fontos. Ebből fakadóan vannak nagyon jó hangprojektorok amik subokkal kiegészitve egészen jó hangot tudnak varázsolni. A fotel szakértés meg azért erős főleg hogy otthon volt komoly rendszerem ami jelenleg szét van szedve. Nem mellékesen láttam már pár jó rendszert és itt valódi dedikált szobát kell érteni. Nem utolsó sorba építkezünk hamarosan és ott lesz egy komoly dedikált mozi szoba( 48m2 plusz 9m2 mozigépész helység) tervei már elkészültek. A moziban pedig DLP projektor lesz.
-
péjé
őstag
-
Vhiktor
nagyúr
Gyere el és hallgasd meg

Ez sajnos fotel szakértés volt. -
Vhiktor
nagyúr
Ezen semmi furcsaság nincs, sok projektorra igaz ez.
-
makkmarce
őstag
makkmarci: a multkor valerion afamentes trukkozesere, ugy latszik itt nem ez lesz, ezt irta a support, adoszam regisztraciorol levelezgettem veluk:
Please kindly note that the final price will also be calculated based on your shipping address, including the applicable shipping fees and VAT tax
persze ettol meg meg tudjak oldani ha akarjak, csak nem verik nagydobra..meglatjuk, nem valoszinu.Igen, a kickstarteren ott van, hogy lesz áfa, de a szállítást és a vámot vállalják. Tehát most 1.2 körül lesz a vége.
Új hozzászólás Aktív témák
-
76900 - 76801
77836 - 77801 77800 - 77701 77700 - 77601 77600 - 77501 77500 - 77401 77400 - 77301 77300 - 77201 77200 - 77101 77100 - 77001 77000 - 76901 76900 - 76801 76800 - 76701 76700 - 76601 76600 - 76501 76500 - 76401 76400 - 76301 76300 - 76201 76200 - 76101 76100 - 76001 76000 - 75901 75900 - 75801 75800 - 75701 75700 - 75601 75600 - 75501 75500 - 75401 75400 - 75301 75300 - 75201 75200 - 75101 75100 - 75001 75000 - 74901 74900 - 74801 74800 - 74701 74700 - 74601 74600 - 74501 74500 - 74401 74400 - 74301 74300 - 74201 74200 - 74101 74100 - 74001 74000 - 72001 72000 - 70001 70000 - 68001 68000 - 66001 66000 - 64001 64000 - 62001 62000 - 60001 60000 - 58001 58000 - 56001 56000 - 54001 54000 - 52001 52000 - 50001 50000 - 48001 48000 - 46001 46000 - 44001 44000 - 42001 42000 - 40001 40000 - 38001 38000 - 36001 36000 - 34001 34000 - 32001 32000 - 30001 30000 - 28001 28000 - 26001 26000 - 24001 24000 - 22001 22000 - 20001 20000 - 18001 18000 - 16001 16000 - 14001 14000 - 12001 12000 - 10001 10000 - 8001 8000 - 6001 6000 - 4001 4000 - 2001 2000 - 1
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Fórumok
- TV & Audió
- Projektor topic
- (kiemelt téma)
- Epson Europe EB-2247U - 4200 Ansis Full HD projektor - távirányitóval - több darab -
- Barco ClickShare CS-100 R9861510 - Vezeték nélküli prezentációs rendszer
- Eladó Epson EH-TW7100 full UHD Projektor
- BenQ W1700 4K HDR projektor
- Vivtek D5380U-WNL - 5000 Ansis projektor - Full HD 3D - Bekapcsol de kis képet ad
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- OnePlus Open 512GB Voyager Black Karcmentes állapot 16GB RAM 6 hónap garancia
- iKing.Hu - Apple MacBook Pro 14 M3 Pro (2023) 18GB/500GB SSD karcmentes 100% akku 23 ciklus
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen Threadripper 7960X + ASUS Pro WS TRX50-SAGE +128GB 6400MHz DDR5 garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest

Egy szövegszerkesztőnél, vagy egy stratégiai játéknál már igenis sokat számít az élesség, hogy jól olvashatóak legyenek az ikonok szövegei.
Mivel nekem soha nem lesz Valerion projektorom, ezért nem fogok utánaolvasni.
Vagy most arra gondolsz hogy a kínaiak nem csiszolják az üveget, vagy nem olyan minőségben? Az egyértelmű hogy nem egy Zeiss vagy Leica brendet alkalmaznak. De ha valamilyen szinten jó, akkor mi a probléma?
(mostanában)

akinek meg nincs, az meg probalja meg elvezni kompromisszumokkal az ovet.

Janaboy