Hirdetés

Aktív témák

  • amol

    addikt

    válasz fwgoze #8994 üzenetére

    Pixelhibából alapvetően kettő útálatos típus van.

    1. teljes pixelhiba. Ez lehet egy teljesen halott (mindig fekete, ez a legkevésbé zavaró) vagy egy állandóan fehér (minden szín maximumon) képpont. Utóbbira az Asus vállal 30 napos garanciát jellemzően a drága gépeire (ZBD: zero bright dot). A szabvány ezekből két darabot enged meg egymillió pixelenként. A halott pixel javíthatatlan.
    2. hibás szubpixel. Ezek a pixelek valamelyik színösszetevő (vörös, zöld, kék) teljes intenzitását adják bármilyen parancsra, így bármilyen háttérnél állandóan pirosan, kéken vagy zölden világítanak. Ez fekete háttérnél igencsak zavaró lehet, azonban a szabvány itt már engedékenyebb, fejből nem fújom de többet engedélyez, valamint az is lényeges hogy a pixelek hol és egymástól milyen távolságra vannak, illetve kombinálhatóak a teljes pixelhibákkal. Ide tartoznak még azok a képpontok, melyek a három színösszetevő valamelyikét nem képesek megjeleníteni, de ezek igen nehezen észrevehetőek. Léteznek barkács megoldások ezek orvoslására, inkább kevesebb mint több sikerrel: masszírozás, pontszerű nyomás a pixelen illetve vannak olyan programok (pld.) amelyek sűrű egymásutánban változtatják a pixelre küldött jelet (színt) így bírva egy esetleges lusta pixelt működésre.

    A pixelhibák főleg gyártási hibára vezethetőek vissza, ezért az esetek túlnyomó többségében jelen vannak az új gépen, ill. kb. 30 napon belül előjönnek. Utána a valószínűség jelentősen csökken és leginkább "meghal" (fekete lesz). Ez történhet ütésre, nyomásra is. Nekem egy uxga kijelzőn (1600x1200) három év után jelent meg egy. Ha kiszámolod láthatod ez milyen kicsi %-os arány.

    Egy Lifebookról írok, ami igencsak nem az alsó árszegmensbe tartozik, és ezen van két halott pixel. Mivel a felbontása XGA (1024x768), nem éri el az egymillió pixelt, így a megengedett egy darab lenne. Ezt a szervíz el is ismerte, de tájékoztattak, hogy nem tudják garantálni hogy az újonnan érkező kijelző hibátlan lesz, ergo lehet hogy rosszabbul járok a cserével mert van rajta pld 4 szubpixel- és egy teljes pixelhiba, ami már nem jogosít cserére, az eredeti kijelzőt nekik azonnal vissza kell küldeniük és ugyanarra a hibára nem tudnak újra cserét biztosítani. Úgy döntöttem ez nem annyira zavaró, így legalább a 3 év garancia lejárta előtt lecseréltethetem egy új kijelzőre, ami remélhetőleg jó lesz utána egy ideig. Egy kijelző 60k körül mozog ha a gép már nem garanciális.

    Szóval akkor mehetsz aránylag "biztosra", ha olyan helyen vásárolsz ahol lehetőséged van leellenőrizni a kijelzőt működés közben, esetleg vigyél magaddal segédprogarmot egy bootolható cd-n vagy egy UBCD-t amin ezen kívül egy sor más hasznos tesztprogram található, így nem kell lefuttatni a windows telepítését amit -jogosan- amúgy sem szeretnek a boltok (bár van ahol ez sem probléma).
    Illetve egy dolgot tehetsz még, megpróbálsz olyan gyártótól választani amelyiknél kevésbé gyakori (meglepő, de pld. IBM-nél gyakoribb mint Dellnél).

    Na most már befogom, remélem ez segít.

    mod: sikerült kihagyni valamit: a kijelzőket rendszerint nem az gyártja aki magát a gépet.

    [ Szerkesztve ]

Aktív témák