Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • E2E4

    aktív tag

    [hosszabb beszámoló on]

    Kedves Fórumtársak!

    Pár hete vetettem fel a kérdést a szemnek megfelelő monitor keresésében, amiben végül sikerült dűlőre jutnom, s jó három hete boldogan használok egy számomra tökéletesen megfelelő, kitűnő ár/érték arányú kép- és hangmegjelenítő eszközt.

    Az előd egy EIZO FlexScan EV2450 monitor volt, ami csúnyán leszerepelt nálam, emiatt a webes vásárlástól elálltam és vissza is vittem az üzletbe, ami - most már elárulom - az Oázis Computer volt.
    A következő, - s mint említtetem, immáron bevált – monitor az ASUS C624BQ lett, amit szintén ugyanott vettem, s amiért a 47.900 Ft-os vételáron felül, további 6000 Ft-ot fizettem, utóbbit az akciós normál kalibrálás + Oázis pixelgarancia szolgáltatásért. Utóbbi tétel bőven megérte, de ne szaladjunk annyira előre.

    A kalibrálás kapcsán váltottam pár e-mailt az üzletvezetővel, aki szerint nem vennék észre 90% sRGB lefedettség felett szabad szemmel eltérést. (Megjegyzem, az Asus gyári specifikációija szerint a színtérlefedettség sRGB szerint 100%.) Felvettem neki két aggályomat is, amit szó szerint idézek:

    Ön megerősíti, hogy jó eséllyel nem fogom látni a különbséget 90 és 96% között sem. Jóhiszeműen ezt el is hinném, de ezzel kapcsolatban vannak ellentétes vélemények is. Pl. az Ön alkalmazottja, aki a kalibrálást végezte - és egyébként a telefonbeszélgetés alatt szakmailag korrektnek tűnt - említette azt, hogy a 90-95% közötti (amit 90%-ra kerekíthetünk) sRGB lefedettségű monitorok szín eltérését szabad szemmel is észrevehető, míg a 96% és a felettieket nem.

    Ez már a második különös ellenét. Az első az egy Eizo monitorral kapcsolatban volt, aminél középről nézve a bal és jobb oldalon függőlegesen sötétebb sáv volt látható. Ekkor Ön azt írta, hogy "Minden Eizo EV rendelkezik ezekkel a jellemzőkkel ugyan úgy mint a DELL U2415 vékony kávás kialakítása. Így igényeit a piacon jelenleg kapható modellekkel és gyártástechnológiával nem tudjuk kiszolgálni ebben az ár-kategóriában." Majd ajánlott egy 250 ezer forintos Eizo-t.
    Nos, amikor visszavittem a monitort, s azt egy másik munkatársa leellenőrizte és tapasztalta ugyanazt a hibát, amiről beszéltem, akkor ő azt mondta, hogy előfordulhat ilyen hiba, s valószínűleg kifogtam egy ilyen hibás monitort. (Tehát ezek szerint nem mindegyiknél van ez a hiba!) Mások véleményét is kikérem a témában, akik vékony kávás, hasonló ár fekvésű monitorokat használnak. Egyikük sem tapasztalta azt a hibát, ami a szóban forgó Eizo monitornál előfordult.

    Kicsit furcsa, amikor két viszonylag egzakt kérdésben két, egymásnak ellentmondó válasz érkezik, nem igaz?

    Természetesen erre már nem kaptam választ, ami nem is probléma, mert az Asus tényleg bevált.

    Mit kaptam a 6000 Ft-os többlet szolgáltatásért?
    - Egy hibátlan készüléket, így nem kellett még egyszer visszavennem.
    - Színhelyes kalibrálást. Pontos színprofilt, amit az Operációs rendszernél is beállítottam.
    - 21 nap pixelhiba garanciát. → azóta is tökéletes minden pixel.
    Nekem ez megért plusz 6000-et.

    Az ASUS C624BQ monitor bemutatását az Eizo-val fogom összevetni. Az Eizo FlexScan EV2450-re vonatkozó tapasztalataimat [szögletes zárójelbe] fogom tenni.

    A monitor talpa masszív. A monitor elforgatható, s az elforgatás szögét egy diszkrét gravírozott kalibrálás is segíti – ez nekem külön tetszik. Ahogyan az is, hogy a monitor alsó káváján, cm-enként szintén apró, diszkrét gravírozás látható, 5,10,15,20,25,30,35,40,45,50 számokkal. Egyáltalán nem feltűnő, de valahogy professzionálisabbnak tűnik az összkép. A monitor természetesen „liftezhető” fel-le, forgatható, pivot (függőleges) módba tehető. [Itt is így volt.]
    Adtak hozzá DisplayPort kábelt, VGA kábelt, 3,5 mm jack-jack kábelt, USB kábelt. Itt jegyezném meg, hogy a DisplaPort kábel kb. 6,5 mm átmérőjű, tekintélyes vastagságú, minőségi érzetet keltő darab. [Itt kb. a fele. ha volt az átmérő, és még rövidebb is volt. Nem állítom azt, hogy emiatt szignifikánsabb rosszabb lett volna a jelátvitel, de azt igen, hogy egy vastagabb kábel inkább képvisel számomra minőséget, mint egy vékony csenevész darab.]

    Az összeköttetést DP kábellel oldottam meg.
    Itt jegyezném meg az Asus egyetlen hiányosságát: nincs rajta HDMI bemenet. Ha csak olyan laptoppal szeretném majd használni, amin nincs DP, csak HDMI kimenet, akkor bizony be kell ruháznom ezer párszáz forintért egy HDMI anya → DVI-D apa átalakítóba, s így a monitor DVI-D bemenetét használva mehet a videó jel, a mellékelt 3,5 mm-es jack kábellel pedig mehet az audió jel, a monitor audio in bemenetére. (HDMI → DP simán, kábellel, kompatibilitási okokból - speciális jelátalakító nélkül - nem lehetséges. A kompatibilitás alulról így néz ki: VGA→DVI→HDMI→DisplayPort)

    Ha már a bemeneteknél tartunk, az Asuson van egy USB bemenet, mivel a monitor tartalmaz egy USB HUB-ot. A két USB 2.0 kimenet a monitor bal oldalán, könnyen elérhető helyen található. [Itt alul volt, nehezen hozzáférhető módon.]
    Van ugye 3,5 mm audio be- és kimenet. Ezek sajnos alul, emiatt igényel némi gyakorlatot a fejhallgató 3,5 mm jack csatlakozójával beletalálni az audió kimenetbe. Ezen kívül DisplayPort, DVI-D, és VGA bementek vannak, szintén alul, na meg az USB bemenet is itt van, katonás sorban.

    Kábel rögzítő ugyan nincsen [ebben az egyben ez jobb volt] de mivel a monitortartó konzol, a monitor alatt látható része középen ketté van osztva, így egy fekete kábelkötegelővel rögzíteni tudtam a kábeleket úgy, hogy a kábelkötegelő elülső része nem látszik elöl, ahogyan a a hátul futó kábelek is rejtve maradnak.

    Bekapcsolásnál a monitor azonnal érzékeli, hogy DisplayPorton keresztül kap jelet és ezt ki is írja egyből. [Ez meg végigpásztázott minden bemenetet, mire végül kiírta, hogy megtalálta a jel forrásának csatlakozási formáját: DisplayPort.]

    A 16:10-es képarány praktikus. Több esetben is jól jön az a +120 pixel függőlegesen. A 16:9-es filmeknél ugye emiatt alul-felül van egy 60-60 pixeles fekete sáv, de ez engem nem zavar, s az előnyök bőven kompenzálják ezt a „feature”-t

    A 60 Hz nekem pont elég. Nem játszom rajta. Csak szemkímélés miatt, teljesen fölösleges 100+ Hz-es monitort venni. Egyrészt nem látható a különbség, (nem nézek gyorsan mozgó jeleneteket!) másrészt a technológia miatt nincs is igazán értelme a nagyobb frekvenciának. Miért is? Mert a fény valójában az LCD-t megvilágító LED-től származik. Az meg Flicker Free (villódzás mentes), - [itt is az volt] - tehát nem egy PWM-es meghajtású, ami miatt a nagyon gyorsan „villódzó” LED esetleg fárasztaná a szemet. Az, hogy az LCD kristály 60, vagy akár 200-szor fordul el a tengelye körül, miközben a képet megalkotja, a szemkímélés szempontjából teljesen lényegtelen.

    A monitoron van egy bekapcsolható, 4 fokozatban állítható kékfény szűrő. Ezt én napközben, nem színhelyes szerkesztésnél (pl. MS Word szövegszerkesztésnél) szoktam használni. Nekem bevált, ráadásul nem csinál olyan durva „sárgítást”, mint az f.lux, amit azért csak meghagytam, mert este azt is igénybe veszem, szintén nem színhelyes használatkor. (Színhelyes képszerkesztéskor, természetesen kikapcsolom a képfényszűrőt, és az f.lux-ot is kilövöm.)

    A monitoron a 6 db kezelő gomb az előlapon található. Jó nyomáspontú, könnyen kezelhető, ahogyan a menü is logikus és minden könnyen beállítható. A gomboktól jobbra, pont az kijelző jobb szélével egy vonalban egy aprócska diszkrét négyzet alakú LED van, ami alapesetben fehéren világít. (Készenléti módban narancssárgán, illetve időnként villog.) Engem abszolút nem zavar, de akit mégis, az menüből ki tudja kapcsolni.

    Nincs a monitoron automatikus környezetfüggő fényerőszabályozó, de hogy őszinte legyek, a mindennapi életben egyáltalán nem érzem ennek a hiányát. Szobában használom, Napfény direkt a közelében sem süt be. 3 hét alatt egyszer sem nyúltam a kalibrált fényerőhöz (ami 120 cd/m2). De ha mégis kellene, akkor megjegyzem, hogy a kalibrált érték a fényerő skálán a 33-as. Tehát, ha színhelyes munkát végeznék, akkor ide kellene visszaállítanom.
    Itt jegyezném meg, hogy az automatikus környezetfüggő fényerőt, monitor kalibrálás esetén első körben kikapcsolják, mivel csak így lehet a színhelyes kalibrálást elvégezni. Tehát akinek fontos a színhelyes munkavégzés, az mondjon búcsút ennek a funkciónak.

    Nincs a monitoron jelenlét érzékelő, de ez sem hiányzik. [Itt volt, de meseszerű volt: hol működött, hol nem.] Én minden esetben kiléptetem a felhasználót (magam), ha elhagyom a monitort (Win + L), - megszoktam már, hogy így teszek - s ilyenkor 1 percen belül a Windows ki is kapcsolja a monitort, szóval pont jó így. Van a monitoron amúgy külön ECO üzemmód, de ezt nem használtam, nem is érzem szükségét.

    Hogy a szememnek mennyire jó a monitor? Na ez egy elég szubjektív kérdés. Most már azon az állásponton vagyok, hogy a bekapcsolt monitor hosszantartó nézése - pláne meglévő szembetegség esetén - mindenképpen rossz a szemnek. Ebben vannak a nagyon rossz és a rossz monitorok – az Asus C624BQ-t én egyenlőre ez utóbbiak közé sorolom.

    Számomra ez a monitor most „best buy” lett.

    Itt kis megköszönöm Amerigo57 fórumtársnak azt, hogy a monitort a figyelmembe ajánlotta.

    [hosszabb beszámoló off]

    SONY WH-1000XM4 | AKG K66 | B&O Hi-Fi Plus (LG AFD-1200)

Új hozzászólás Aktív témák