Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • vati

  senior tag

  válasz 3x3y #1924 üzenetére

  Én most vettem egy NEC 4571-est. Kellett a DVDRAM-támogatás és ki akartam próbálni egy nem-LG-írót is, ezért esett a 4550-re a választás. Amit nem kaptam meg feketében, így lett 4571.
  Az a bajom vele, hogy (számomra) elviselhetetlenül zajos. Ha felpörög, mintha valami gépházban ülnék, kibírhatatlan, remeg bele az egész asztal, és kikerget a szobából. Az írási képességeről még nincs statisztikailag értékelhető tapasztalat - de ez a zaj kizárja hogy hosszabb ideig megtűrjem a gépemben. Nem ipari célokra keresek dvd-írót, hanem egy, a hálószobában álló ultracsendes gépbe:(

  Korábban vagy 4 különféle LG-íróm volt (és van), azoknál csak onnan tudom hogy működik, hogy villog a LED - mert hangjuk egyátalán nincs.

  Ez a zaj valami NEC-betegség, esetleg lehet orvosolni valamivel, vagy ez a példány kukás?

  MOD: nemcsak akkor zajos ha felpörög, hanem mindig, ha csinál valamit.
  Ha a túl nagy sebesség az oka, mivel lehet végleg letiltani benne a 8x feletti sebességeket?

  [Szerkesztve]

  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

 • vati

  senior tag

  válasz joci2000 #1926 üzenetére

  Nálam egyértelmű hogy maga a meghajtó zajos.
  Ha találsz sw-t, amivel firmware szinten le lehet tiltani olvasási módokat, írd meg, engem is érdekelne:)

  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

 • vati

  senior tag

  válasz Shia-ko #1928 üzenetére

  Amikor a Nero DVD-írás után ellenőrzi a lemezt (Verify be van pipálva) nagy ívben ignorálja a DriveSpeed beállítást, és maximális sebességgel kezd olvasni. Felpörgetésnél szintén hatástalan a DriveSpeed. Hálószobában, éjjel, baromi idegesítő.
  Létezik olyan firmware, amivel vissza lehet butítani max. 8x-ra ezeket az írókat? Sohasem írok 4x feletti eszetlen sebességekkel (biztonság fontosabb) és olvasásban sincs igényem 8x-nál többre, a csendes működés fontosabb.

  Közben újabb feketepontokat szerzett nálam a NEC-4571:
  - 4x-en írva is elrontott egy szép Verbatim -R lemezt, az elejét egyre pocsékabb minőségben írta meg, majd a 3.8 GB feletti rész teljesen olvashatatlanra sikerült.
  Pedig vagy 10 hónappal öregebb a lemez mint az író, ugyanezeket a lemezeket az ősrégi LG-íróm (2003 decemberi gyártású) is hibátlanul megírja, eddig sohasem rontott vele. (firmware-t nem vagyok hajlandó frissíteni, én end user vagyok, és nem kell olyan igénytelen hardver amit már újkorában is hekkelni kell hogy alapszinten működjön)
  - Elvileg támogatja a DVD-RAM formátumot. Elég sokat használok ilyen lemezeket, ezért alapvető szempont hogy az íróim üzembiztosan tudják olvasni-írni, akár asztaliban lettek megírva, akár gépben. Beraktam egy 3x-on írható Panasonic RAM lemezt, visítozva próbálta felpörgetni, fél perc után nagy nehezen sikerült is, de nem túl meggyőző... marha lassan olvassa, különösen az asztali Pana íróban megírt lemezekkel boldogul nehezen.
  - Szintén Verbatim, CD-RW: LG íróban megírtam, átraktam ebbe, megint visítozik vagy 15 másodpercig amíg nagy nehezen felpörgeti, aztán lassan és bizonytalanul olvassa, majd kiakad, médiahibára utaló üzenettel. Egy másik, szintén LG író-olvasó csont nélkül beolvassa ugyanazt.

  Azt hiszem, mégiscsak beszerzek egy halk és megbízható LG-t...

  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

 • vati

  senior tag

  válasz lazydog #1937 üzenetére

  Nálad jönnek azok a tünetek, amit leírtam?

  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

 • vati

  senior tag

  válasz TeeJay #1942 üzenetére

  - sehol nem írták a NECról hogy hangos, vagy nem botlottam bele.
  - tapasztalatom szerint 8x-on írt lemezek rosszabb minőségűek lesznek mint a 4x-en írtak. Általában a lemezekre írt névleges érték fele, amivel biztonságosan lehet írni.
  - tudom mennyivel kéne olvasnia a DVD-RAMot, mivel >4 éve használok ilyeneket archiválásra. Ez a NEC lassan és főleg bizonytalanul olvas. A 0.5-1 MB/sec már gyanúsan lassú, nem? Különösen ha erősen ingadozik.

  Nem is vagyok biztos benne, hogy nem egyedi hiba-e. Azért kérdeztem, hogy ezek NECk tényleg ilyenek, vagy csak az enyém rossz?

  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

 • vati

  senior tag

  válasz robi0604 #1944 üzenetére

  ''Szerintem neked megoldást jelentene egy frissítés!''

  Mégis, mire kellene frissítenem? Idén január végi dátumú az eredeti gyári, ez egy tök új, februárban megjelent modell.
  A cdfreaks-en néhány nemhivatalos firmware létezik hozzá, mind csak a pluszos lemezek bitsetting támogatásában térnek el a gyári eredetitől. Ez engem abszolút nem érint, mert nem használok pluszos lemezeket.
  Akkor mire és miért is kellene frissítenem? :F

  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

 • vati

  senior tag

  válasz lazydog #1945 üzenetére

  ha találsz ilyen firmware-t, szólj:)

  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

 • vati

  senior tag

  válasz lazydog #1948 üzenetére

  Nemcsak a FAT32-esekkel van gond, nálam az UDF-es lemezeket sem tudja írni. Hogy hányas UDF azt nem tudom.
  A gépen formázott ilyen RAM lemezeket tudja olvasni, méghozzá elég gyorsan, az asztaliban formázottakat bizonytalanul, sokat vinnyogva ismeri föl. (minden read-only flaggel jelenik meg ha ilyen fájlrendszer van az ebbe az íróba tett RAM lemezen, és persze változtatni sem hagyja.)

  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

 • vati

  senior tag

  válasz lazydog #1961 üzenetére

  Azt konstatáltam, hogy nem lehet elég sokat utánaolvasni... egy idő után fennáll a veszélye hogy az ember a számára valóban fontos szempontokat nem tudja kimazsolázni az információözönből.

  Hibajavítás terén is verik az LG-meghajtók ezt a NEC-t (erdoke is írt hasonlót kicsit lejjebb), nemrég néhány régebbi Aritás szutykot próbáltam beolvastatni vele: az LG íróim olvasták csont nélkül, az új NEC csak harmadik nekifutásra(!) volt hajlandó teljes egészében végigolvasni. 16x-on read error. levettem 8x-re, megint. Újra ugyanígy, már ment.

  De úgy tűnik, el tudom passzolni ismeretségi körben az NEC-t, méghozzá árában. Nem mindenkinek kell RAM-támogatás. Az utódnak megint LG-n gondolkodom :)

  Akárhogy erőltetem az emlékezetem, az elmúlt évekből nem jut eszembe LG írókra visszavezethető probléma: a jó minőségű lemezeket megbízhatóan megírta mindegyik, újabbak és régiek is, évek múltán is olvasható róluk az adat. A szutyok lemezek nagyrészt megdöglöttek, de nem hiszem hogy az író miatt:) Az LG-k kezdetektől fullosan támogatják a DVD-RAMot. LightScribe, LabelFlash szerű parasztvakítások nem érdekelnek (jó játékszer ráérő gyerekeknek) minek fizetni tripla árat a lemezért, ha filctollal is ráírhatom amit akarok? :) Tkp. egyetlen hátrány jut eszembe: nem támogatják a lemezminőség-ellenőrzést.

  Az írásminőség -bár a guruk megírták ezt is sokszor- minimum 3 dolog függvénye együttesen, amiből csak egy az író maga. (író, firmware, médium típusa,minősége, írási paraméterek...) Ha valaki csak minőségi lemezekre ír, jól választja meg a lemeztípust amit ''szeret'' az író-firmware együttes, vsz egy LG-vel is jól járhat.

  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

 • vati

  senior tag

  válasz Laca19 (a) #1975 üzenetére

  ''egy 50 darabos hengerből természetes hogy 2-3-at elront''
  :D ...akinek ez kell, csak szívassa magát nyugodtan:)

  Nekem az egyik LG 2004 eleje óta szolgál, hibátlanul. (4081b)
  Még mindig jól megírja a lemezeket, és amit megírtam, olvasható 2,5 év után is.
  A másik LG egy 4163-as, szintén 2005 nyáron vettem, soha semmi gond vele.

  Ezek az írók érdekes módon egy lemezt se rontottak el kb. 900-ból, és nem kellett alapból firmware-t hekkelni hogy működjenek, szimplán megbízhatóan írnak és olvasnak.
  (Olyan előfordult néha, hogy szutyok noname lemezt nem lehetett visszaolvasni, vagy 1 év után már nem lehetett rendesen olvasni, igazából nem is lep meg.)

  A legújabb, harmadik LG íróm egy GSA-H10A. Eddig csak 25 lemezt írt meg hibátlanul. Összehasonlítva a NEC-vel, teljesen HANGTALAN - valamit tudhatnak az LGnél amit a NEC még nem talált fel.
  Néhány lemez minőségét leellenőriztem a Neroval, mielőtt kiszedtem volna a NEC-t, csak hogy ilyet is lássak. A legrosszabbak azok voltak, amit a NEC maga írt, már 3 giga felett elkezd romlani.

  Hogy miért lehet bizonyos körökben rossz híre az LG-nek?
  Esetleg azért, mert 3-4 évvel ezelőtt, amikor a combo drive-ok divatoztak (DVD-olvasó+CD-író) ezekből az LG-nek volt néhány hírhedten rosszul sikerült típusa. Egybe belefutottam én is, amiből csak ismeretségi körben két másik példány is megdöglött, jellemzően 1 év után. (típusjelre nem emlékszem) Ez sokak előtt lejárathatta az LGt mint ODD-gyártót. Másik lehetséges ok, hogy különösen a régebbi íróik nem valami fürgék - ipari mennyiségben írni akaró emberkék ezt nem díjazzák gondolom, de egy normál home usernek vsz tökéletesen elég, amit tudnak.
  Én éppen hogy visszavenni szoktam a sebességéből a jobb minőség miatt.

  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

 • vati

  senior tag

  válasz lazydog #2003 üzenetére

  Honnan veszed, hogy a H20L nem tudja a DVD-RAMot?
  Én azt látom a fellelhető kevés számú speckóban, hogy tudja.
  Egy német link adatlappal: [link]
  (meglepne ha nem támogatná, az LG-k egyike erőssége, hogy régtől fogva írják-olvassák a RAMot.)
  ui.: ha valaki kiigazodik az LG weboldalán, szóljon:)

  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

 • vati

  senior tag

  válasz Wajk #1999 üzenetére

  Nem láttam érdemi különbséget a 4166 és a H20L között - mind2 tud LightScribe-ot, RAMot, sebességek ugyanazok, a H20L az újabb. (talán túl új is...)
  Ha ez a két alternatíva, én a 4166-ot venném, kiforrottabb.

  Egyébként nem találtam sok fikát a H20L-ról... inkább nincs róla infó. (csak néhány sirám, hogy pl. lehal a Windows 1-2 szutykos CDRW lemez olvasása közben - ami vsz az esetek legnagyobb részében nem hw hiba) Annyi igaz, hogy az LGk általában nem szeretik a CDRW lemezeket, nekem az összes LG típus (5 féle) problémásan írja-olvassa, lemez gyártmánytól függetlenül, bár vsz firmware és íróprogram függvénye is. (nade ki használ már cdrw-t a pendriveok, dvdrw-k korában:) )

  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

 • vati

  senior tag

  Milyen DVD-írót? Szempontok:
  - firmware hekkelés nélkül is imádja a Verbatim 16x DVD-R lemezeket
  - IDE felület
  - DVD-RAM írás-olvasás
  - fekete
  - ne legyen hiánycikk amit vadászni kell

  Még írhatnám, hogy legyen csendes üzemű és megbízható, de a jelek szerint a technika még nem tart itt...

  képbe került:
  - NEC AD-7170A Fekete OEM
  - NEC AD-7173A Fekete OEM
  - LGE GSA-H12L OEM Fekete
  - SAMSUNG SHS 182D OEM Fekete

  Eddigi tapasztalataim alapján, egyedül az LG-k zajszintje elfogadható, és a régebbi LG-k írták-olvasták megbízhatóan a RAM lemezeket. A NEC jól ír, csak irtózatosan zajos, de e téren már nincsenek nagy elvárásaim:( Samsungom pár éve volt: brutálgagyi kivitelű előlap, másfél évesen megadta magát, utóbbi LGkre is jellemző.
  Melyiket?

  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

 • vati

  senior tag

  válasz vati #3550 üzenetére

  a listához hozzávehetjük még a Pio 111D-t.
  - NEC AD-7170A
  - LGE GSA-H12L
  - Pioneer 111D
  Lightscribe, Labelflash nem érdekel.
  visszaolvasva, minden felsoroltról hallani jót-rosszat egyaránt, és nagyjából ugyanazokat.
  Az LGt sokan köpködik, viszont megbízható, amíg átlag 1-2 év után egyszercsak el nem pusztul. Talán a legcsendesebb a mezőnyben, az írásminőségét sokan leminősítik, de nekem eddig sohasem írtak az LG-k (volt 4) utólag olvashatatlan lemezt, amióta jó lemezre írok.
  A Pio többek szerint írni ugyanolyan jól ír mint az NEC de jobban olvas, zajosnak mindkettő zajos, mindkettőnél elég magas a garanciális időn belüli elpusztulás aránya. (nekem az idő, utánajárkálás is pénz, macerás megszervezni egy boltlátogatást.)
  Árban nem jelentős különbség. Még az estig döntenem kellene.

  [Szerkesztve]

  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

 • vati

  senior tag

  válasz AstraCDX #3553 üzenetére

  A Pio 111D-ről ismert, hogy át lehet flesselni 111L-é, ami már írni is tudja a RAMot.

  "Vízen járni is könnyű, ha az ember tudja, hogy hol vannak a cölöpök..."

Hozzászólok Aktív témák

Hirdetés