Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • #40935168

  törölt tag

  Képminőség - Raw vagy jpeg ?

  A raw kb. digitális negatívot jelent, az érzékelőből kiolvasott, minimális mértékben feldolgozott, kvázi nyers adathalmaz, ami jóval tágabb utómunkát, utólagos paraméterezést tesz lehetővé, mint a JPG, emiatt sokszor jobb minőségű képek születhetnek raw feldolgozás után, mint amilyenek simán JPG-ben történő fotózáskor.

  A szóban forgó fényképezőgépek képminőségbeli előnyeinek, lehetőségeinek teljes kihasználásához tehát érdemes raw formátumban fotózni. Az utólagos "képelőhívás" azonban macerás, időigényes, így sokszor JPG-t is használnak raw mellett a gyors előnézethet, válogatáshoz, tekintettel a JPG formátum méretére, mely akár apró töredéke is lehet az eredeti RAW nyersanyagnak.

  A JPG fájlok képminősége nagyban függ az adott gép JPG feldolgozó rendszerétől, egy raw-ban igen jó képminőséggel büszkélkedő gép is produkálhat a konkurenciájánál rosszabb képeket JPG-ben és fordítva, gépvázon belül értve ezt. Természetesen külső programmal egy jó RAW képből csodás JPG is kreálható némi tudással.

  Érdemes tehát vásárlás előtt az adott gép JPG feldolgozó algoritmusának képességeiről tájékozódni - természetesen amennyiben ez fontos szempont számunkra és JPG-ben is szeretnénk használni a gépet extra utómunka nélkül. Ritka az, hogy valaki egy komolyabb, többszázezer Ft értékű gépet csak JPEG módban használjon, inkább fordítottja jellemző: RAW+JPEG beállításban használja a gépet, a JPEG-ből is a kisebb méretűeket tárolja a gép a kártyára a RAW fájl mellé, majd a fotós a kidolgozás kezdetén a JPEG-ek gyors átnézése alapján gyorsan tud válogatni, vagy nyerseket átadni a megrendelőnek, modellnek, akárkinek előnézetre az ineterneten keresztül, majd az előszűrés után a JPEG száma alapján a hozzá tartozó tényleges RAW fájlból elvégzi a precíz kidolgozást.

  [ Szerkesztve ]

Hozzászólok Aktív témák