Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • k1csi

    senior tag

    válasz forceberg #7617 üzenetére

    Családi fotózásra, nyugton nem maradó gyerekekhez beépített vaku nem jó megoldás.

    A legnagyobb gond, hogy nem irányítható a fény. Nem tudom a papirlappal pontosan mire gondoltál (fényáteresztés vagy visszaverés), de egy dönthető/elforgatható vakufej nyújtotta flexibilitáshoz képest nagyon macera lehet használni.

    A plafonra villantva (beltérben) + derítő lapot használva nagyon jó természetes hatású fotót lehet csinálni. Ez a szórt fény nemcsak lágy (nem hagy éles árnyékokat), de nincs olyan gond vele, hogy minden ami közel van a baromi világos lesz, minden ami hátrább van sötétebb.
    Ugye amikor az a cél, hogy kimerevítsük a mozgást már nem derítést csinál a vaku (amire a beépített is jó lehet), hanem fő fényforrásként üzemel.

    Ehhez viszont már teljesítmény is jól jöhet. Lehet, hogy furcsának tűnik, hogy beltérben sem elég a beépített vaku, de egyenletes megvilágításhoz (ahol direkt vakuzás nem jó) kis rekesznél (ahol nagyobb mélységélesség kell pl. f/8 vagy még kisebb rekesz esetén) ez a helyzet. Ha szét kell szórni a fényt már kevés lesz.

    Ehhez jön még, hogy a meglévő mesterséges megvilágítást sok esetben nem lehet használni. Az ok a fehéregyensúly. Energiatakarékos izzók (itt a tényleges izzó formáju minőségibb mini fénycsövekre gondolok) színhőmérséklete annyira messze van a vakutól, hogy én a saját gépemmel nem tudok mit kezdeni vele. RAW képet megnéztem kb. 2700K. Tungsten-re (izzóra) állítva a gép minimuma 3200K. A szűrő részen még maximumra téve a zöldet még mindig nem sikerül a semleges fényt elérni (azaz itt jönne a szürkelapra mérés, itt volt már, hogy fehér textilt használtam helyette).
    Ehhez persze fóliázni kellene a vakut is, hogy ne keveredjen kétféle színhőmérsékletű fény.

    Na ez az a macera ami már rendszervakuval sem éri meg. Azaz inkább manuális módba teszem a gépet (normál esetben nem túl gyakran használom a manuális állást, vakuval beltérben annál inkább), a záridőt annyira ami biztosan kimerevíti a mozgást ill, ha kell eltünteti a környezeti fényt (valahol 1/125-1/200s között), a rekeszt meg amilyen mélységet akarok (f/2.8 vagy kisebb rekesz).
    Ugye beltérben rendszervakuval ez azért tehető meg, mert itt kvázi inverz módban megy a gép azaz a vaku villanásának a nagyságát igazítja a beállított zár/rekesz kombinációhoz.

    Korábban nem írtam, de ilyen helyzetre zoom obit használok. Inkább nem kockáztatom meg, hogy elessek és összetörjem a vázat/obit/vakut a gyerekek által létrehozott csatatérben. Meg a zoom+gyors fókusz kobinációval még versenyképes vagyok több gyerek esetén is.

    Egyébként egy Canon 580 EX II-t használok, ami erre persze túlzás, viszont a kisebb vakuk nem tudnak master módban menni (más szituációban lehet szükségem rá), kisebb vakut meg csak azért mert kisebb luxus lenne külön tartsak.

    Azaz vsz. családi fotózáshoz ami kell DSLR témában:
    - Valami modernebb alap digit. váz
    - Egy rendes rendszervaku (nem feltétlen a legnagyobb)
    - Gyors fókuszos (ultrahang motoros) zoom obi

    Az obi nem kell fényerős legyen (de ha valakinek pénztárcája engedi és szeretne szépen elmosott hátteret ill. kreatívkodni ez sem hátrány). Ha nem kell extra méretben nyomtatni (tip. 10x15 max 20x30) nem túl fényerős régi/használt obi is megteszi kb. 50-60k.

    Erősebb vakura akkor lehet szükség, ha a nap adja a főfényt és ezt kell deríteni. Ill. aki több vakus kombinációban gondolkodik, mert a master mód csak ehhez jár.

    Azaz vsz. ha valaki jó fotókat szeretne még használtan is min kb. 100-120k-t rá kell szánni obi+vakura.
    Ez alatt (ill. ha valaki nem tanulja meg ezeket használni) nem lesznek lényegesen jobb képek mint egy jobb kompakt/bridge géppel (csak többe fog kerülni).

    Azaz a gyártók alap váz+legalapabb kitt obi olcsó kombinációja nem más mint beetetés.

    Amit a fotózásról szeretnél tudni Chuck Gardnertől: http://super.nova.org/DPR/

Új hozzászólás Aktív témák