Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • b.vr

    őstag

    válasz itouchfan #44880 üzenetére

    "a Nikkor 35 mm f1.8 DX 65k, ugyanez FX változatban 170k.. tehát valami különbségnek mégiscsak kell lenni"

    hú, hát ilyen értelemben rengeteg különbség van és lehet, de itt most nem ilyenekről volt szó.

    "illetve a DX-re tervezett DX obinak végülis mi értelme?"

    Egyrészt kisebb méretű tud lenni, másrészt hogy DX-en is megkapd a bevált, klasszikus látószögeket, ott ennek figyelembevételével kell a gyújtótávolságokat kialakítani.
    A 35mm az pont olyan példa volt, ami DX-en is kiad egy klasszikus ff-ekvivalens gyújtótávot, de pl. ekv 85-ös az nikon dx-ben nincs. Pedig kellene, egy csomó minden mással együtt (főleg széleslátószög (mert ott eleve bajban vagy a croppolással), meg a fényerős zoomok, stb) Thom Hogan pl. rengeteget ekézi emiatt a Nikont, érdemes elolvasni a cikkeit [link] , a "buzz buzz" kulcsszóra keress rá, ezt találta ki figyelemfelhívásként a problémára :) )
    A Fuji pedig úgy kezdte hogy ő az apsc-hez alakította az obiparkját, ezért is vollt/van 23/1.4 (ekv 35mm), 35/1.4 (ekv. 50), 56/1.2 (ekv. 85) de megvannak ugyanígy a széles látószögű obik, a zoom-ok (széles, normál, tele tartományban, stb)

    "ha már croppos vázra tervezik, akkor nekem az lenne logikus, hogy az ekv. gyutávja 35 mm.. "

    Lásd a Fujis példát. Kell dx-re a 35mm, mert az egyik leghasznosabb klasszikus fókuszhossz (ekv 50mm) , de ettől persze még kellene 23mm (hogy legyen ekv 35), stb, stb.

    [ Szerkesztve ]

    "Oscar bácsi meg nem gyütt"

Új hozzászólás Aktív témák