- 2,5 gigabites hálózati switch jött a QNAP gondozásában
- 360 Hz-et ígérő QD-OLED monitorral rukkolt elő a ViewSonic
- Nem a vámokra fogná, de felemelné az iPhone-ok árait az Apple
- Egymásra licitálnak a kiadók, hogy kihasználják a GTA VI késését
- A GEEEK új házainak nem lesz gondja a szellőzéssel, és az áruk sem vészes
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Gaming notebook topik
- Apple asztali gépek
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen egeret válasszak?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- OLED monitor topik
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- 360 Hz-et ígérő QD-OLED monitorral rukkolt elő a ViewSonic
-
PROHARDVER!
Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban !
Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
emre33
addikt
Gyors kérdésem lenne:
Igaz ha a érzékelő kisebb, akkor a mélyélesség is nagyobb?
Vagyis ugyan olyan beállítások mele (másik géppel) ha nagyobb az érzékelő, nehezebb ugyan olyan mélyélességű képt készíteni?
-
jeni
félisten
Inkább egy jobb fajta Ultra zoomos Brigde gépet vegyél. Sosem kell cserélni az obit rajta. Sőt van amelyiken még vakut is tehetsz a meglévő mellé. kevesebbet kell költened rá.
Panasonic FZ-50 ez maga nevében komoly gép,igaz már csak használtan kapod meg bár,lehet,hogy kapsz újat abból még. Canon PowerShot S3IS ami még jó lehet,vagy a Fuji 9500-as gép. De ezek nem tükrősek! Oly-nak is vannak hasonló kategóriás gépei.De tény,hogy használtan kapsz tökéletesen újszerű cserélhetős tükörreflexes gépet 2000 expo alatt. Azok nem többek 50-60-70e.Ft-nál.
A vaterán,a teszvesz, a pixinfo és a prohardver oldalon találsz jó párat belőlük. -
Zoli bácsi
őstag
Én azt tanácsolom, hogy vegyél egy belépő tükröst kitobival, olcsón. Akár 40-45 ezerért kapsz belépő, pár éves tükrös gépet, kitobival. Próbálgatnád, aztán kiderülne, tetszik-e, és kis anyagi veszteséggel (vagy akár nyereséggel) tovább tudnád adni.
120K körül már majdnem eléred, sőt eléred a belépő vadiúj tükrösöket kitobival (Megapixelnél D40 kit 111e.). Viszont ha nem tetszik, ezen csak bukással tudsz túladni.
Ha van a közeledbe (rokon, jóbarát) tükrös gépe, akkor elkérhetnéd pár napra, használni, és megnézni a vele készült képeket. Tűéles képeket ne várj.... pláne kitobival. DSLR igazi előnye a RAW-ban van, de ez egy külön mise.
Egyébként szinte mindegy, mit veszel, Olynak híresen jók a kitobijai, Canonnak híresen zajmentes a CMOS-a.. Megbízható masinák, de azért az exposzámot nézd meg, mielőtt veszel, párezer expos gépektől a százezresig mindenfélébe belefuthatsz.
Ha használt gépet veszel, lehetőleg egy hozzáértőt vigyél magaddal. -
Fasten
tag
sziasztok,
új vagyok ebben a témában, és igazából a kompakt és a tükörreflexes gépek között vacillálok. Eddig csak kompakt gépeim voltak, de régóta érdekel a fényképezés, elolvastam 1-2 könyvet a témában, tetszik a rekesz-, záridőválasztási lehetőség, érdekel a mélységélesség, az ISO, a tűéles képek, stb.
Tudom, nekem kell majd eldöntenem, hogy tényleg akarom-e a DSLR-t, és a vele járó dolgokat, de kezdő-belépő gépnek mégis mit ajánlanátok?
Először a canon eos 350d-t néztem, majd átnyergeltem az olympusra ( 410-420 ). Esetleg egy nikon. És én használtakat nézegettem, egy újra most nem lenne pénzem. Olyan 120k körül tudnék rááldozni. Ki mit tanácsol?
-
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #3484 üzenetére
csak egy apróság: a kolléga a 40-150-nek a fényerősebb változatát említi, te pedig a mostanában kitben szereplő f4-5.6-osat linkelted be.
-
t_a_m_a_s
addikt
-
Degeczi
nagyúr
ha így van, az nyilván csak a pixinfó szokásos pongyolasága - egyébként miért korlátozná csak xD-re, ha nem azért, h "vegyél Olympus xD kártyát"?
ha nem kötné Olympus kártyákhoz, mehetne CF-el is, hiszen a funkciónak az égvilágon semmi köze a kártyafajtához, ez csak az Olympus híres árukapcsolása
(egyébként meg tökmindegy: Olympus kompaktoknál még valamennyire szempont lehetett, h az EVF-ben segédvonalakat tud mutatni, esetleg az előzőekben készült kép részletével is segítheti az illesztést - tükrös gépnél viszont ilyen nyilvánvalóan nem megy, max. LV módban. De enélkül is primán készíthető panoráma)
-
emre33
addikt
Olympus E-620 panoráma funkcióját a pixinfó-n eléggé lehuzták, és írják hogy csak XD kártyával müködik.
viszont nem írják hogy csak olympus XD kártyával müködik, vagy Fuji Xd kártyával is.
Olympus Uz 550 esetén csak olympus kártyával megy, ezért kérdezném.
Kösszi
-
Szten Márs
nagyúr
Nem. Akkor tökmindegy melyik objektívet választod, rekeszelni mindkettőn lehet. A nagy mélységélességhez, tehát ahhoz, hogy a háttér is a lehető legélesebb maradjon, válassz minnél szűkebb blenderekeszt - az F mellett minnél nagyobb szám álljon. Persze egy idő után romlani fog a rajzolat, de egy F/11-ig nyugodtan rekeszelhetsz.
-
emre33
addikt
válasz
Szten Márs #3484 üzenetére
Aha értem.
És ha a hátteret nem szeretném elmosni, hanem hogy az is a lehető legélesebb legyen akkor inkább a kissebb obit válasszam.
kösz
-
Szten Márs
nagyúr
A 14-42-es a hosszabb végén F/5,6 fényerővel rendelkezik, tehát szűkebb a legtágabb blendenyílás, mint a 40-150-es objektívnél, ami a rövidebbik végén F/3,5-el rendelkezik.
Ez két dolgot is jelent: az egyik az, hogy teljes rekesznyíláson a 40-150-essel lesznek rövidebbek a záridőid, oda elég kevesebb fény, és azt, hogy szintén a 40-150-essel tudod jobban elmosni a hátteret, ami portrénál elég fontos.
Geometriai torzítás ügyében itt van két grafikon, az slrgear.com tesztoldalról:
14-42 és 40-150
Látható, hogy 40mm körül a 14-42 gyakorlatilag mentes a geometriai torzításoktól, a 40-150-nek viszont van valamennyi torzítása. Kérdés, hogy ez mennyire látszik meg egy portrén - szvsz nem észrevehető.A legegyszerűbb mégis az, ha kipróbálod mindkét objektívedet, már ha a tiéd. Ha a modellhez már felkészülve akarsz menni, akkor valamilyen tárgyon, ami nem türelmetlenkedik
-
emre33
addikt
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem:
Adott egy váz: Olympus E-620
Két objektív
1:ZUIKO DIGITAL ED 14-42mm 1:3.5-5.6
2:ZUIKO DIGITAL 40-150mm 1:3.5-4.5Portrét szeretnék fotózni, 80mm-es (35mm gyújtótávolsággal számolva) akkor melyik obival járok jobban?
- Ha az első obit full zoomnál (42x2=84 mm)
- Vagy ha a második obit alapon hagyom (40x2=80?
Melyik esetben lesz szebb képem? Élesebb? Melyik esetben nagyobb a (objektív) geometriai torzításra?
Melyik esetben kell több fény, vagyis nagyobb záridő?Kösszi
-
1010
őstag
jó de ha külföld ről veszed meg a hasselblade et akkor raverik az áfát
meg a vámot is -
Mercutio_
félisten
Miért ne csinálna.
Nagyon egyszerűen megcsinálja, mivel tudja, hogy nem egy importőr van, hanem sok kisebb
Így szimplán megnézi a mennyiségi diszkontot tartalmazó árlistáját és jó esetben a legtöbbet rendelő ország mennyiségéhez, rosszabb esetben az ennél kisebbhez tartozó árat publikálja, mint EU-szintű kezdőár.
Aztán az eladások száma, az importőr tárgyalási pozíciója, a saját eladási mutatói, a termék piaci visszhangja, esetleges használat során felmerült hibák okán majd változik az ár. -
-
Végülis mind1, hogy ki teszi zsebre a különbséget, de azért az ekkora különbség (1800$ vs 1820€=2600$!!!) azért vérlázító. Azért ne mondja már valaki, hogy egy német v franciaajkú piacra (~100-100millió ember) ennyivel gazdaságtalanabb eladni a cuccot. Vagy akár a briteknél és íreknél (~80millió), ahol 1-az-1ben eladható az usa-ra csomagolt termék
.
Amúgy a pici svájcban a gépváz 2165CHF=1900$. Szóval valami €U szintű disznóság lesz itt... (ÁFA, tréfa, magasabb céges adók és társaik. KÖSZÖNJÜK Brüsszel, elmehettek a...)
Megjegyzendő, hogy egy Bp.-Zürich vonatjegy kb 25kHUF, ha időben veszi az ember, reggel megérkezik, bevásárol, városnéz (kipróbálja a fotógépet) emellé mondjuk 5kHUF-ból megvan egy meleg ebéd egy átlagos helyen, este hazamegy Mo.-ra és örül a 100kHUF-tal olcsóbb gépének... (gari: postán kersztül, esetleg még1 városnézés)
-
Degeczi
nagyúr
azért nem hiszem, h ez lenne a fő ok, mert nézd meg egy új kamera bejelentését, pl. a D300s: van UK listaár 1500 GBP, USA $1800 és egyetlen EU listaár, ami 1820 EUR...
ettől az egyes kereskedők nyilván eltérnek majd valamennyire (ám csak kis mértékben jellemző) - de ez azon mit sem változtat, h maga a Nikon ad globálisan Európára ilyen magas listaárat
ugyanez a helyzet az autókkal is: USA-ban lényegesen olcsóbb ugyanaz a típus - és nem csak japán, de európai márkák esetén is!
egyszerűen az USA piac sokkal fontosabb minden gyártó számára, és ott erősebb a verseny is, ott kénytelenek lejjebb menni az árakkal
-
johnjohn
addikt
A Nikon szerviz viszont nem kérte soha a számlát, csak a garanciajegyet. A számla csak akkor kellhet, ha 3 napon belül cseréled valami hiba miatt az üzletben, már ahol lehet.
Lejárt garanciával D 200 vázat vittem a Nikon szervizbe minden papír nélkül, és a gyári szám alapján kikeresték az eladó üzletet és az eladás idejét. Ingyenes volt a szenzortisztítás. -
jeni
félisten
válasz
DJ Reinhardt #3455 üzenetére
Bár őszintén mondva számla nélkül adtam le a héten egy Canont gari javításra,igaz a jótállási papírt elfogadva a készülékkel együtt bevették.Remélem mikorra elkészül,nem kötnek bele. Az átvételi papíron rá van vezetve,hogy garanciális javítás, várható költség ettől -eddig 0 azaz nulla forint.
Kitöltött garanciajegy és számla(másolat) nélkül kb sehol nem végeznek garanciális javítást.
-
jeni
félisten
Ez kivédhető lenne,azzal,hogy Európában 1 importtőr lenne kb.38 országra kiterjedően,akkor annyiba kerülne mint Japánban vagy USA-ban. Az viszont bajos lenne Dél-kelet országban is érvényesíteni ugyanazt az árat mint ami nyugaton van.
-
ottkar
addikt
Csakhogy Európa nem egy importőrt jelent míg az USA szinte azt. Ugyanis a gyártó aszerint adja a gépeket hogy egy adott importőr hány db-ot köt le, amelyik sokat az jelentős árengedményt kap. Jóval olcsóbban kapja darabját. A magyar importőr a maga törpe darabszámával nagyon drágán.Ezt nem tudják sokan. Némelyik magyar üzlet azért tudja olcsóbban adni mert valamelyik nagyobb importőrtől veszi át.
-
Allien
veterán
Még országon belül is lehetnek relative ÓRIÁSI különbségek.
Kb nincsen egy éve, az Aréna plaza beli EW-ben a K100D 149E pénz volt egy (kit)obis verzióban, másutt már nem is volt kapható, de jellemzően kb 100E körűl volt másutt az ára. Például egyik fórum társunk is az Aréna plaza-ban vett egy K100D-t ugyan ilyen kiszerelésben (azaz egy kitobis verzióban), egy emelettel lentebb (azaz még mindig az Aréna plazaról beszélek) 99.000 pénzért!
Persze, elképzelhető, hogy nagyon nehezen találnál 1-2 terméket, ami kb egy árban lenne, de ugye, ez se igazán lehetséges, mert ugye amcsik dolcsit használnak, mi meg ugye forintot (ergo, napról napra változhat ezzel az erővel egy adott termék ára). Ráadásul, az EU-s árképzés jellemzően más, mint az USA, vagy japani, pedig sok dologban az EU nagyobb "fogyasztó", mint az USA, mégis ott olcsóbbak jellemzően a cuccok.
-
-
jeni
félisten
válasz
t_a_m_a_s #3463 üzenetére
Szia
Igen én a bonyolultabb beállításokra gondoltam,spec. fogalmakra érte.
Nem pedig a play, stop , delete, cut, skip, stb...
Tény az ,hogy idő után beletanul az ember. Mindezeket azért írtam,"ha már lúd akkor legyen kövér"Ami elromolhat az el is romlik. Én ezt tartom szem elöl. Azért a váz megvétele sem biztos,hogy 50e.Ft-al olcsóbban kijönne. Persze a csomagküldő szolgálaton keresztül 3-4e.Ft is elegendő lenne a költségre. Személyesen átadás esetén tutira nem érné meg a fuvart.
Ezen nem akarok összeveszni senkivel,ez az én álláspontom.
-
t_a_m_a_s
addikt
Érdekes dolog ez. Bár én sosem rendeltem még külföldiából semmit, és lehet, hogy csak szerencsés vagyok, de az itthon vett műszaki cuccaimmal 95%-ban nem volt garanciális probléma, pedig használom őket. A maradék 5%-ba pedig a N**IA típusú mobiltelefonjaim tartoznak. Szóval hifivel, multimédiával, fotós cuccal nekem még nem volt gondom. Persze, ha kintről meg tudod venne a gépvázat mondjuk 30-40-50 ezer forinttal kevesebbért, abba akár még valamilyen szervizelés is belefér, csak komoly gáz ne legyen a cuccal...
Most lehet, hogy nem lesz túl népszerű amit írok, de az, hogy nincs magyar nyelvű, hááát... Azért nem azt a világot éljük, hogy ez indok legyen bármire is. D40em angol menüs, nagyjából sosem láttam még a magyar nyelvűjét. Mire az ember vesz egy tükrös gépet, megfordul már a kezében annyi műszaki és fotós cucc, hogy ne okozzon gondot a kezelése, különösebb nyelvtanulás nélkül sem. De ez csak az én véleményem, és megértem, ha Neked ez döntő szempont.
-
rumos14
nagyúr
válasz
Szten Márs #3454 üzenetére
sztem van benne valami. pont a C/N-hoz képest én úgy gondolom, hogy nagy előny pl. a régi jó Minolta obik megléte, ~40k-ból elég jókat lehet venni, képstabi is megvan, C/N-nál ez sokkal költségesebb játék.
-
jeni
félisten
Igen pontosan így van. Ezért rizikós kintről rendelni termékeket. Bár arra is van példa mint nálam volt közel 3 éve, hogy hiába vesz valaki itthon magyar bejegyzésű boltból garis terméket, Az ha elromlik az adott boltba kell vissza vinni, és ők viszik ki javításra,ahonnét beszerzik az import terméket.
pl.:AVPlanet (a Zuglói bolt a Bosnyák térhez közel a Telepes utca és a Nagy Lajos Út sarkán) -Többszöri hívásomra tudtak adni magyar kezelési útmutatót,bár akkor rákérdeztem,és benne van volt a választ- Frászt volt benne. Későbbiek folyamán egy CD-t kaptam magyarul amit nem tudtam kinyomtatni) és az Edigital is hasonlóan teszi, ők sem adnak mindig a termékhez. (99%,hogy fénymásoltat adnak,bár a törvény kötelezi a hazai forgalmazókat a magyar nyelvű útmutató használatát a termékhez) Onkyo AV erősítő és a Pentax K10D.ja még annyit,hogy ha kintről veszi meg a terméket, MAGYAR NYELVŰ tájékoztatót 99%,hogy nem kap majd hozzá. A francos angol,illetve német nyelv tudásra szükség lesz.
-
ottkar
addikt
Csak azt kellene még tudnod hogy garanciás javítást nem a gyár hanem az importőr vállal. A Nikon magyarország kft tartja fenn a szervízt pld. Miért javítaná meg ez a szervíz egy német importőr által németországba importált gépet? Ki fizeti meg a javítást? pláne még ha szerződés sincs a kettő között. Nemzetközi törvény hogy a régión kívülre nem lehet vinni a garanciát semmiképp.Márpedig az USA és Európa nem egy régió. Nincs ilyen hogy világgarancia! Pld Pentax hivatalos szervíz nincs magyarországon ezért azt az európai szervízhez küldik ki. Ez nem csak Mo.-n van így.
-
1010
őstag
válasz
Szten Márs #3454 üzenetére
akkor marad csak a jó minőség olcsón rész,
vesz egy a200vázat 80ért
és vesz hozzá használtan egy sokkal jobb alap obit mint amit kitben andnak
kb 30ért,telét kb 40ért....kb -
DJ Reinhardt
tag
Kitöltött garanciajegy és számla(másolat) nélkül kb sehol nem végeznek garanciális javítást.
Ezen egyszerűen fölösleges rugózni, így van és kész.Egy idézet a Canontól...
"Standard European Warranty Sytem (EWS) Conditions
...
EWS service free of charge may be obtained only against presentation of this warranty card together with the original invoice/cash ticket issued to the customer by the retailer, and if the warranty card states (a) the purchaser's name, (b) the retailer's name and address, (c) the model name and serial number, if any, of the purchased product and (d) the date of purchase of the product. Canon reserves the right to refuse warranty service if this information is not complete or has been removed or changed after the original purchase of the product by the consumer from the retailer"
http://www.canon.co.uk/Support/Warranty/Terms_Conditions/index.asp...és egy a Nikontól
"Sending a Nikon product for repair
...
3. If you are making a claim under the terms of our warranty, please ensure that you include a copy of your proof of purchase (receipt, sales invoice) and worldwide or European warranty slip. Otherwise, please indicate whether or not you require us to provide an estimate of the costs involved before we carry out the repair. Please be aware that a nominal charge may apply if an estimate is requested but later declined."
http://www.europe-nikon.com/support/en_GB/local_content/broad/89/1.htmlVagyis ez bizony nem a magyar ugar sajátossága, bármennyire kényelmes is ezt feltételezni.
Ha valaki képes megrendelni külföldről, adott esetben egy másik kontinensről egy drága holmit hazai árnál olcsóbban, legyen már képes utánanézni a garanciális ügyintézéshez szükséges doksiknak és azokat az eladótól követelje meg vagy hagyja a fenébe a bizniszt.
-
Szten Márs
nagyúr
Az objektívellátottság nem múlja felűl a Nikon/Canon objektívellátottságot, használt AF-es objektívek terén sem, sőt, elmarad tőle, régi manuális objektívek esetében pedig a Pentax kínálatától marad el. Akárhogy is, de objektívellátottságra hivatkozni, mint pluszra Sony esetében szerintem nem nyerő.
-
1010
őstag
válasz
Szten Márs #3435 üzenetére
sony A200 rentgeteg minolta objetiv olcsón,és kiváló minőségben
-
jeni
félisten
válasz
Szten Márs #3448 üzenetére
Én is erre gondoltam,vagyis csak duma a Nikon világgarancia. És ez furcsa mert nem mindegy,hogy Bécsben vagy Kairóban vettem? Ugyanis akkor is a Nikon gyár által készült el a gép.Magyarul nem akarnak semmit sem csinálni. Még,hogy a Bécsben vásárolt gépet javítsam meg,mondaná egy magyar Nikon-os ipse? Javítsa meg a bécsi szerviz. Tény a szerviz költséget nem a Nikon cég állja. Közvetítőkön mennek a dolgok. Így csak egy magyar szervizes gondolhat. Mivel nem tudja utólag behajtani a költségeket. Már azzal is baj van ha itthon vásárolt eredeti Nikon garival viszel be egy gépet. Ez érvényes a Canonra,a Pentaxra,és még a többi márkára.
Azzal fogadnak elsőre,hogy az ügyfél hibájából ered a meghibásodás -
Degeczi
nagyúr
ez általában máshol is így van
pl. USA-ban is elhajtanak egy európai géppelazért van így, mert nem az anyacég állja a javítások költségét, hanem a helyi képviseletek - azoknak pedig értelemszerűen veszteség lenne egy olyan vázzal foglalkozni, aminek árát egy másik országbeli cég kapta meg
(mivel a gép árában fizeted meg az esetleges későbbi garos javítás költségét is)a szabályosan kitöltött (nemcsak a vevő, de az eladó adatait is tartalmazó) garlevél nyilván azért kell, mert így megoldható a keresztelszámolás a másik céggel
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Gaming notebook topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Prohardver app (nem hivatalos)
- GTA VI
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Hálózati / IP kamera
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Apple asztali gépek
- További aktív témák...
- AKCIÓ! HP ZBook Studio G8 OLED WorkStation - i9 11900H 32GB DDR4 2TB SSD RTX 3070 8GB Win11
- BESZÁMTÁS! Dell Optiplex 7050 SFF asztali számítógép - i7 7700 16GB RAM 256 SSD Intel HD 630 Win10
- Kimaxolt verzió! - 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070, 1TB SSD, 64GB
- AKCIÓ! Gigabyte B450 R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660Ti 6GB Zalman S2 TG Zalman 500W
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 MAGYAR - i5-4GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest