Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #40935168

    törölt tag

    válasz 80hun #31708 üzenetére

    Hát van benne 1-2 meredek tétel, például:

    Megjegyzés: az optikáknak, különösen a zoomoknak mindig van leképezési hibájuk, emiatt az éles képet a képmező közepén nem ugyanabba a síkba képezik le, mint a képmező szélein. Emiatt az autofókuszos zoomobjektíveknél lehetőség van arra, hogy a váz az aktuálisan választott zoomértéknek megfelelően korrigálja az AF által adott értéket – vagyis ha pl az AF egy 105 mm-es állásnál 100,0 cm-re jelzi a pontos fókuszt, akkor a váz a lencsét pl 100,5 centire állítja, mert az optika által leképezett kép viszont ott lesz tökéletes. Ezeket az eltéréseket (offset-érték) az optika adja át a váznak adatok formájában, illetve a micro-adjustment-tel ellátott vázak még ezt is felül tudják bírálni. Ettől még az AF-rendszert pontosan be kell állítani.

    Az offset és micro adjustment / fine tune értékeknek semmi köze ahhoz, hogy az objektív optikai jellemzői miatt a fókuszsík nem oda esik a kép szélei felé haladva, mint középen ([link]). Ezek az értékek arra valók, hogy az egyébként középen is konstans elé vagy mögéfókuszálást korrigálja vele az ember, szóval amikor az üveg-gépváz-szenzor-AF-modul sokszereplős játék azt adja ki, hogy korrekciót kér az üveg az egyik vázon, míg lehet semmit nem kér a másik vázon, míg megint kér korrekciót a harmadikon, lehet ugyanabba az irányba, lehet ellenkezőbe, stb. hiszen üveg-üveg és váz-váz között is van eltérés kalibrációban, bizonyos szigorú értékek között jön ki minden a gyárból ugyan, de ezek a pici ingadozások idővel eltérhetnek üveg és váz között egyaránt, hő hatására, egyéb külső behatásra, vagy szimplán csak az egyik épphogy átcsúszott a minőségellenőrzésen, mondjuk (nagyon leegyszerűsítve, mert nem így megy) egy -10 / +10 skálán kapott -7-et, a másik üveg meg +4-et, szóval .. gyártási szórás. Gépvázak dettó, AF modul finomhangolás, stb.

    Tehát a vázakban található beállítható offset értékek a "nullától" való eltérést engedik a felhasználó által állítani és sokkal jobb egyébként egy 45 fokos vonalzón, vagy hasonlón tesztelni fókuszpontosságot, mint szenzorral párhuzamos gyufásskatulyákkal. [link] [link]

    Ha üveget vesz az ember, érdemes minden tesztet elolvasni róla. Lenstip például teszteli az AF pontosságot és az astigmatism/coma jelenséget is (erről beszélgetünk épp). Photozone pedig teszteli azt, hogy van-e focus shift az adott "üvegben", tehát rekeszelésre elmászik-e a fókuszsík, mint ezen a Canon 50-esen is, jellemzően hátra. (Tökmindegy, AF vagy manuál mód, a tükrösök nyitott rekesznél mérnek-fókuszálnak és csak ezután húzzák össze a rekeszt az expóhoz, ergo, focus shift-es üveget nem lehet kikorrigálni, azaz igen, csak akkor meg tágon lesz használhatatlan) :)

Új hozzászólás Aktív témák