Hirdetés
-
PROHARDVER!
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, kérdezés előtt olvasd el!
Új hozzászólás Aktív témák
-
őstag
Már egy ideje követem a fórumtémát, mert szerettem volna gépet cserélni, de eddig valahogy a tőke mindig átvándorolt más, éppen frissen szükséges dologba. Most viszont úgy tűnik, sikerült megúsznom, hogy elköltsem másra, így végre felhasználhatom eredeti céljára.
Mint említettem, egy ideje követem a témát, így képben vagyok a korábbi ajánlataitokkal; viszont pár apró tanácsra még szükségem lenne.Mivel nem tudom megoldani, hogy két gépem is lehessen (egy alacsonyabb fogyasztású (0-24-ben futó), netezős; illetve egy játékra való, erőteljesebb); így megpróbálok egy olyant összerakni, ami mindkettőre jó lenne. Itt adódik a kérdés, hogy ilyen esetben érdemes lehet-e egy 'S'-es procit választani (árban nincs különbség), vagy inkább maradjak a 'hagyományos' verziónál? Ez utóbbi esetben inkább Skylake vagy Haswell lenne jobb választás (sok változtatást nem terveztem a konfigon az elkövetkező újabb jópár évben )?
<<<A kérdéshez egy kis háttér: az ősrégi Athlon64 X2 procimat szeretném leváltani, miközben meghagynék több alkatrészt is (64GB SSD Kingston V200+; WD Blue 1GB EZEX-es, Chieftec CTG-450-80P táp); párat pedig majd még később szereznék be (egy mATX-es 'kocka'-kuckót , egy 750Ti vagy 960 VGA-t (1280*1024-es felbontáshoz), meg esetleg még egy nagyobb SSD-t is (120GB - Kingston Fury?)).
~100k-ból egy i5-4590 vagy i5-4590S procin gondolkodom, B85-ös Gigabyte alaplap és 2*4GB Crucial Ballistix Sport memória mellett - vagy ha úgy gondoljátok, akkor egy Skylake is beleférhet egy kis keretnöveléssel (i5-6500, B150-es alaplap, és 2*4GB Kingston HyperX Fury memória).>>> -
őstag
válasz Lámafans #104643 üzenetére
Köszi.
Házon még nagyon gondolkodom, mert az Aerocool Dead Silence-től kezdve az Anidees AI 7MB-n, a Cooltek GT-05-ön, a Raijintek Aeneas-on, és a Thermaltake Armor A30-on át a Xigmatek Aquila-ig már ajánlottak kuckókat; és most felírom a Fractal Design Core 1500-at is. Ezeket sokszor csak az utolsó pillanatban döntöm el; hátha előző este megálmodom (hiszen ez az a részegység, aminél a 'külcsín' talán többet számít, mint pár ezres mínuszban).
És akkor maradok az 'S' nélküli Haswell mellett. -
őstag
válasz Lámafans #105300 üzenetére
Pedig a kollégának igaza van. A Skylake annyiban változott az előző generációkhoz képest, hogy a BCLK-t már lehet emelni (nem szól már bele a többi részegység órajeleibe); így a nem 'K'-s, vagyis letiltott szorzóállításos procikon is lehet tuningolni (persze, csak BCLK emeléssel). Igaz, ehhez kell egy olyan alaplap is, amihez már megírták a megfelelő BIOS-t (UEFI-t); de már lassan szinte minden gyártó minden termékére lesz legalább bétás verzió (és bizonyos dolgoknak búcsút kell mondani - például "le kell tiltani a Skylake lapkák integrált grafikus vezérlőjét, ahogy a turbónak, illetve az energiamenedzsmenttől is búcsút kell inteni.").
És hogy konkrét hír is legyen róla innen a ph!-ről: BCLK-s Skylake tuning, rekordokkal. -
őstag
válasz Racecam #105304 üzenetére
Nono. A múltkor (1-2 éve) is volt egy hasonló lehetőség, amit egy kötelezően kiadott BIOS/UEFI frissítéssel az Intel 'orvosolt'. Ugyanezt megteheti majd itt is - csak lehet, hogy kivár, hogy hadd ugorjanak bele sokan, aztán jöhet a frissítés, és máris nem lesz használható a tuning.
Lámafans: a tuning mindig is rizikós volt, és semmi garancia nem volt rá. Most is ez van. Meg lehet csinálni, de erősen kérdéses, megéri-e. Szerinted (és szerintem) most ez nem éri meg, mert sokkal több buktatója van (és még lehet is), mint amennyi előnye lesz - de attól még láthatnak benne páran fantáziát, mert számukra meg megéri.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ármester
(rögzített hozzászólás)
Szeretnék megkérni minden kedves fórumozót, aki gépajánlást szeretne, hogy a Téma Összefoglalóban összeállított kérdéssorra szíveskedjen pontosan válaszolni. Így nekünk is könnyebb az ajánlás, illetve gyorsabban is megy az ajánlás.
„És akkor csodálkozunk a rendőr vicceken! Mi ez, szerencsepatkó? Az! Eddig jó kabala volt. Nem gondolod, hogy egy kicsit hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban egy lópatkóval a kocsijában? A materialista világnézet nevében lefoglalom!”
Hirdetés
- Mielőtt kérdezel olvasd el a téma összefoglalót!
- Hirdetni csak a Hardveraprón szabad!
- Beárazást kérni a beárazós topikban lehet!
- iPhone topik
- Nyíregyháza és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Politika
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy A25 5G - az út középen járható
- Linux kezdőknek
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- OLED TV topic
- Annyira azért nem egyedi a Microsoftnak fejlesztett Epyc CPU
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- További aktív témák...
Állásajánlatok