Hirdetés
-
PROHARDVER!
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, kérdezés előtt olvasd el!
Új hozzászólás Aktív témák
-
<Adamsky>
nagyúr
Sziasztok! Sajnos lassan elkerülhetetlenné válik az adatlapomon lévő konfig frissítése (inkább cseréje), szóval ebben kérném a nagyérdemű segítségét.
1. Mire fogod használni a gépet?
Munka: programozás, szórakozás: filmnézés, fotók szerkesztése (Lightroom), minimális játék (single player). Jó lenne, ha a GTA 5 mondjuk élvezhető lenne rajta ilyen FHD, FHD+ körüli felbontáson.2. Milyen alkatrészekkel rendelkezel, amit az új gépben meg szeretnél esetleg tartani?
Csak a monitor (egyelőre) marad, valamint a bill. + egér.
A monitor egyébként egy Asus PB248Q
... ja, meg átkerülne 1 v. 2 Sata-s HDD.
Kérdés: létezik jól működő Sata-s hot-swap-es rack?3. Milyen alkatrészekre van szükséged?
Valami ilyesmi lenne az elképzelés:
Motherboard: ASUS ROG STRIX B450-F GAMING II
CPU: AMD Ryzen 5 5600X
CPU Cooler: Noctua Chromax NH-D15 (FAN-NH-D15-CH)
GPU: ASUS GeForce GTX 1660 SUPER 6GB GDDR6 (PH-GTX1660S-O6G)
SSD: Samsung 970 EVO Plus 500GB M.2 PCIe (MZ-V7S500BW)
RAM: Kingston FURY Beast 16GB (2x8GB) DDR4 3200MHz KF432C16BBK2/16
Power Supply: Seasonic FOCUS PLUS 750W Gold Modular (SSR-750FX)
Case: Fractal Design Define R5 (FD-CA-DEF-R5-BK)
4. Mennyi a kereted rá?
Szerettem volna kb. 350e Ft-ből megúszni, de úgy látom, hogy a fentiekhez kell kb. ~0,5 misi, szóval ... ja5. Mekkora a monitorod natív felbontása, képfrissítési frekvenciája, milyen csatlakozók vannak rajta? G-sync-et vagy Freesync-et támogat?
1920 × 1200 / 60 hz
G-sync vagy Freesync nincs. Talán majd egy köv. lépésben ...[ Szerkesztve ]
-
<Adamsky>
nagyúr
válasz palfitom #169641 üzenetére
Szevasz palfitom!
Nagyon szépen köszönöm a gyors és kimerítő választ!
Update-eltem a konfigot ...
Motherboard: MSI MAG B550 Tomahawk
CPU Cooler: be quiet! Pure Rock 2 (BK006)
GPU: EVGA GeForce BLACK GAMING RTX 3050 XC 8GB GDDR6 128bit (08G-P5-3551-KR)
SSD: Samsung 980 500GB M.2 PCIe (MZ-V8V500BW)
RAM: Corsair VENGEANCE LPX 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz CMK32GX4M2D3600C18
Power Supply: Seasonic FOCUS PLUS 550W Platinum (SSR-550PX)
Case: Fractal Design Define R5 (FD-CA-DEF-R5-BK)Megjegyzések / kérdések
A cél egy - minimális terhelés alatt (net, zene, film) - nagyon-nagyon csendes gép. Ezért gondoltam a Noctua-ra vagy a be quiet! DARK ROCK PRO 4 (BK022) -ra, de ha azt mondod, hogy overkill, mert (érezhetően) halkabb nem lesz a gép, akkor elengedem. Tuning-ot nem tervezek.
SSD: az ajánlott (fentebb link-elt) 980-as nem gyengébb / lassabb, mint a 970 Evo Plus? Vagy az arukereso rosszul tudja.
Táp: a fenti 550-es táp tutkó elég a fenti konfighoz mondjuk 2 HDD-vel megspékelve? -
<Adamsky>
nagyúr
válasz palfitom #169644 üzenetére
A be quiet! Pure Rock 2 BK006 és BK007 között csak a szín a különbség?
"Ha DR, akkor pedig elég a sima DR4 ... "
Ja, be quiet! DARK ROCK PRO 4 (BK022) helyett elég a be quiet! Dark Rock 4 (BK021). OK!"Platinumért pedig csak akkor fizess felárat, ha nagyon nem számít a pénz."
Ott azért még sajnos nem tartok
Akkor mondjuk legyen inkább ez? Seasonic FOCUS GX-550W Gold (SASSFOCGX550)Az, hogy adott táp mennyire bírja el könnyen a konfigot, nem függ a hatékonyságától? Mint írtam mindenből szeretnék amennyire csak lehet csendeset. Tápoknál úgy hallottam, hogy van fél-passzív is. Ezek a Seasonic FOCUS-ok olyanok, nem?
Jól tudom, hogy a GPU-knál is általában lekapcsol a venti, ha nincs nagy meleg, ill. a user pl. csak böngészget (2D)?
-
<Adamsky>
nagyúr
válasz #12516608 #169650 üzenetére
"A hatékonyság arra vonatkozik, hogy a táp egésze milyen hatásfokkal alakítja át/hasznosítja a 230V váltakozó áramú hálózatból felvett teljesítményt."
Az elején leszögezném, hogy nem értek hozzá, ill. nem okoskodni akarok, de épp a fentiek okán gondoltam azt, hogy egy jobb hatásfokú táp később melegszik fel ugyanolyan teljesítményleadás mellett.
Egyébként az általam korábban említett Seasonic FOCUS tápok úgy látom ilyenek. Vagyis van egy tényleg passzív módjuk.Akkor Te azt mondod, hogy - elvi síkon, ha pl. a FOCUS-os tápot nézzük, akkor - egy 550W-os Gold és Platinum is pont ugyanaddig fogja passzív módban meghajtani az adott konfigot?
-
<Adamsky>
nagyúr
válasz palfitom #169644 üzenetére
Palfitom, volna még egy kérdésem
Ház (vs. alaplap). A kiszemelt deszkán (MSI MAG B550 Tomahawk) van két darab (az egyik ha jól értem Type-C kivezetésű) USB 3.2 Gen 1 és 2db USB 2.0 -s csatlakozó.
A házon, ami egy Fractal Design Define R5 (FD-CA-DEF-R5-BK) viszont "csak" USB 3.0 -t és 2.0 -t látok. Kérdés(ek):
• Fel lehet valahogy a 3.0-s csatlakozót a ház előlapján "okosítani" 3.2-re?
• Mi történik, ha egy 3.2-es alaplapi kivezetésre rádugom (rá tudom dugni?) a 3.0 -s csatlakozóját a háznak?
• Létezik (tudnál ajánlani) olyan házat, aminek az előlapján olyan Type-A -s csatlakozó van, amivel az alaplapon lévő 3.2 -es aljzatot ki tudom használni? -
<Adamsky>
nagyúr
válasz SyMbioTe #169680 üzenetére
SyMbioTe, kössz szépen a választ!
Igen, azt látom, hogy a deszkán hátul van mindenféle USB, de egyfelől nem sok, másfelől, ha már ott figyel a ház elején (tetején) is 2db USB 3.0-s csatlakozó, akkor azt jó lenne kihasználni.
Szóval akkor azt mondod, hogy az egyiket (JUSB3) ki fogom tudni használni (nem gond, hogy "csak" USB 3.0-s módban), max. másik marad parlagon?
... pedig ha már az alapon is van 2db USB 3.X akkor azt jó lenne - ha másképp nem is, de - 3.0-s módban (ki)használni. -
<Adamsky>
nagyúr
Sziasztok!
Júniusban jártam erre utoljára, amikor több kedves fórumozó segítésével sikerült összeállítani az alábbi konfigot.
Motherboard: MSI MAG B550 Tomahawk
CPU Cooler: be quiet! Pure Rock 2 (BK006)
GPU: GIGABYTE GeForce RTX 3060 12GB GDDR6 192bit LHR (GV-N3060EAGLE-12GD 2.0)
SSD: Samsung 980 500GB M.2 PCIe (MZ-V8V500BW)
RAM: Corsair VENGEANCE LPX 32GB (2x16GB) DDR4 3600MHz CMK32GX4M2D3600C18
Power Supply: Seasonic FOCUS PLUS 550W Platinum (SSR-550PX)
Case: Fractal Design Define R5 (FD-CA-DEF-R5-BK)Sajnos egyéb okokból (nem részletezném, nem fontos) fakadóan a vásárlás elmaradt. Most futnék neki újra...
Kérdésem / kérésem: a fenti konfiguráción lát-e bármelyikőtök olyan változtatni valót, amivel kicsit aktulizálhatnám, ill. jobb ár/teljesítményűvé tehetném a fenti összeállítást?
Pl. alaplapból volna jobb, ne adj' Isten olcsóbb? Majdnem leestem a székről mikor megláttam, hogy június óta ~80%-al lett drágább.
-
<Adamsky>
nagyúr
válasz VirsLee #171264 üzenetére
Közben kicsit visszaolvastam, és láttam, hogy mostanság a
• ASUS TUF GAMING B550M-E
• GIGABYTE B550 GAMING X v2
• MSI MAG B550M MORTAR
... és az ASRock B550 Pro4 ajánlott, amit MaddeNNNN is írt.
Na, majd megpróbálok ezeket valahogy összehasonlítani ...#171265 MaddeNNNN
Tuti (rossz) beidegződés - mivel nagyon rég raktam össze gépet, és akkor az ASRock még olcsó / belépő kategória volt - így félve kérdezem: mára már tényleg megbízható márka minden tekintetben (garancia, support, driver-ek, stb.)?
GPU: akkor Te inkább a lapon megspórolt pénzt egy erősebb GPU-ba tolnád? Ki fogja hajtani az 5600X az általad említett kártyákat? Megfordítva a kérdést: esetleg maradjon a GPU és CPU-ban lépjek feljebb (5800X)? -
<Adamsky>
nagyúr
válasz MaddeNNNN #171268 üzenetére
Nézem ezt az ASRock deszkát, amit ajánlottál ...
Ez a "1 Hyper M.2 (PCIe Gen4 x4)" ami a leírásában van, ez hogy? A B550 nem Gen3-at támogat csak? Vagy rátettek pluszba valami spéci vezérlőt?
Egyébként a másik esélyes az ASUS TUF GAMING B550M-PLUS.
Hmm... ez az Asrock B550 Steel Legend se rossz ...
" ... egyedül az RGB szoftver fapados ... " - nem érdekelnek led-ek OFF-olva lesz, ha lesz rajta.
Egyre szimpatikusabb ez az ASRock.
Most nézem, hogy házat is ajánlottál. Klassz, tetszik, egy gondom van vele, hogy a tetején vannak a gombok és a portok. És nemcsak, hogy a tetején, de ugye a hosszanti oldal mentén. Nekem meg kicsit be lesz tolva a ház az asztal alá.#171267 SyMbioTe
Köszi Neked is! Kicsit még tipródok az alaplapon, úgyhogy jöhet bármilyen pro- és kontra vélemény a felsoroltak (ld. feljebb) ellen v. mellett.ui: Esetleg ház szinten szívesen fogadnék még ötleteket:
• fekete, visszafogott külső (nem kell ablak)
• csendes legyen
• bekapcsoló gombok / portok a tetején legyen, a rövidebbik oldalon vagy elől[ Szerkesztve ]
-
<Adamsky>
nagyúr
Először is, köszi mindenkinek a segítséget! Alakul a gép, mint púpos gyerek a prés alatt
Házat nézegetek már egy ideje (kicsit jojózik is már a szemem), és le is szűkült két lehetséges példányra.
• Jonsbo UMX4 Silver ( ... vagy "black")
• Jonsbo QT01 Black
Előbbi nagyon kis "csini" ház, és szerintem el is férnék benne, de a másodikban azért több a hely, és - tudom ma már nem "divat", de - lehet csak betennék egy optikai meghajtót is, ha már van rá lehetőség.
Utóbbit viszont nem nagyon lelem itthoni boltban.
Az előbbi két házzal van bárkinek, bármilyen tapasztalata? -
<Adamsky>
nagyúr
válasz varmi2 #171291 üzenetére
OKs. Köszi! +neked is palfitom!
Átgondolom, ill. szétnézek a Milyen házat vegyek? topic-ban.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Ármester
(rögzített hozzászólás)
Szeretnék megkérni minden kedves fórumozót, aki gépajánlást szeretne, hogy a Téma Összefoglalóban összeállított kérdéssorra szíveskedjen pontosan válaszolni. Így nekünk is könnyebb az ajánlás, illetve gyorsabban is megy az ajánlás.
„És akkor csodálkozunk a rendőr vicceken! Mi ez, szerencsepatkó? Az! Eddig jó kabala volt. Nem gondolod, hogy egy kicsit hülyén néz ki egy magyar rendőr 1980-ban egy lópatkóval a kocsijában? A materialista világnézet nevében lefoglalom!”
Hirdetés
- Mielőtt kérdezel olvasd el a téma összefoglalót!
- Hirdetni csak a Hardveraprón szabad!
- Beárazást kérni a beárazós topikban lehet!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest