Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz rasotamas #94011 üzenetére

    Próbálok a kérdésednek megfelelő választ adni: "Csak."

    A második mondatod már értelmesebb, arra nekem is van normálisabb válaszom.

    Természetesen világos, hogy létezik mindkettő. 16-32G RAM mennyiség mellett - amit én tervezek - mondanám, hogy töknyolc, melyiket használjuk, bár az UDIMM esetén nincs órajelciklusnyi veszteség sebességben, nem mintha érdekelne különösebben, de kevesebb kapacitás is építhető fel vele. De ez a kevesebb is bőven több annál, mint amire szükségem van. Ráadásul egy 8 bitnyi bájtban nekem bőven elég 1 bitnyi hibázás korrekciója, így aztán tényleg semmi de semmi szükségem RDIMM-re. Majd 128G-nél és felette elgondolkodom, szükséges-e a memória kontrollelt terhelnem tovább, vagy lépjek "komolyabbra" :U

    A Ryzen 5 egy bivalyerős proci, eleve csak UDIMM-el tud ECC-t megfelelő lapban, viszont egyelőre szeretnék úgy flexibilisen erős gépet összerakni, hogy nem megy rá a gatyám, hiszen hobbi szervernek indulunk, ami virtualizál is, NAS is, Kodi is, OpenVPN koncentrátor is (Gigabit nettel), satöbbi. Viszont nem fullos HA setup-ot csinálok, nem kell Watchdog, IPMI, nem kell horror alaplap ár, mostanában Xeon sem kell, mert elvből (sem) szeretnék Intelt, pláne nem olyan, ami a Ryzen 5 3600 teljesítményét nyújtja méregdrága áron, sok hővel.

    Ami kell, az az energiahatékonyság, az elérhető árú - nevezzük olcsónak - alaplap - és kész is nagyjából. Még egy szaros szünetmentes sem lesz mögötte, bár ezen elgondolkodtam, de végül letettem róla, hiszen a fájlrendszer tolerálja az instant árammegszűnést konzisztencia-hiba nélkül.

    Tehát még egy gamer kategóriás ASRock Taichi-t is sokallanék ilyen célra, nemhogy valami Supermicro lapot, vagy Asrock Rack, vagy társai. Epyc abszolút, Threadripper szintén kizárva, kályhát sem szeretnék.

    Tökéletes a Ryzen 5 3600 a célra és ez alá szeretnék olyan deszkát betolni, ami tudja a funkciót ténylegesen. Hogy hivatalosan vagy sem, szintén nemérdekel kategória, míg teszi a dolgát és korrigálja a bithibázásokat.

    Szóval ... ha van érdemi válaszod-megoldásod erre, azt szívesen fogadom, de tökhasználhatatlan kommentre ne pazarold az időd :N :U Pláne ne olyanokra, hogy "Minek?".

    A cél megvalósításáért jöttem ide, talán - esetleges - előttem járók tapasztalatára támaszkodva, nem pedig a cél megkérdőjelezéséért.

    Tanuló projekt. Ha komolyodnak a szándékaim, rádobok majd fél millát, de addig van jobb helye is ennek.. mondjuk storage.

    [ Szerkesztve ]

    Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá

Új hozzászólás Aktív témák