Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
tyaty1
tag
Nintendo-nál az volt főleg baj, Steam Deck és a Rog Ally képes volt emulálni Switch játékokat, ami bántotta Switch eladásokat (mivel rivális "kézikonzol"-ok ) és bátorította warez-t (mivel aki Switch helyett egy handheld PC-t vett , az valószínűleg nem fog Switch játékokat vásárolni ).
-
gubacsino
aktív tag
Ki a fene forgalmazna olyan játékszoftvert, amihez a szükséges hw is kiment a forgalomból?
Pont ez a lényeg. Mert itt jönnek képbe az emulátorok.
A jogtulajok korrabi termékük nagy részével nem sokat kezdenek. A kurens gen az tabu, rendben van. Persze ezt is lehetne boncolgatni, hogy tárgy esetben hogyan is jöhetett létre a jelenlegi helyzet. Mint ahogy a cikk meg is teszi. Nekem az jött le, vannak cégek akik mérnököket használnak a szellemi termékük védelmére és vannak akik ügyvédeket. Fogyasztói megítélés szempontjából meg talán nem kérdés h melyik a szimpatikusabb.
De vissza a felvetéshez. A játék kedvéért, mondjuk azt h a videójátékokhoz nem lennének emulátorok. Nem, vagy nagyon körülményesen juthatnánk hozzá régi 20onéves játékokhoz.
Teszem azt, lehetne nézegetni a jófogást vagy az ebay-t. Aranyáron beszerezném a játékot és a gépet. Szerintem, és itt jön a lényeg. Mennyi hasznot is húz a jogtulaj a másodlagos piacról beszerzett konzol + játékból, amit megveszek? Pont ugyan annyit, mintha emulátoron keresztül használom a biztonságimásolatomat.
Akkor mi is a kardoskodás tárgya? Azonban jelen jogi helyzetben, bűnöző vagyok.
Igen anyagi haszonszerzés esetében nem is kérdés hogy jogos a fellépés. De akkor legyen ez a határ, és ne egy cég képzeletbeli vörös vonala, amihez a YT tartalom gyártok alap megélhetésüket féltve megpróbálnak igazodni.
Másik gondolatkör.
Igen szerencsénkre minden is elérhető... de most van piaca! Ez azért elmúlik
Akik a 3.-6. konzolgeneráció idejében voltak fiatalok, most égnek csak igazán a Retro láztól. Erre részben reagál is a piac, pl a már említett retro konzolok képében.
Ha ekkora nagy az érdeklődés akkor miért is csak havi 2-3 játék érkezik pl az NSO-ra?
Egy kérdés. Megéri, vagy nem éri meg. Ha megéri, miért nem áll a jogtulaj a fellángolás élére? Az, hogy kidobnak a piacra pár tucat játékkal egy régi gép mini másolatát az számomra csak azt mutatja h látják a trendeket ők is. De ez nagyon kevés... több kéne, az idő fogy. Mondom addig, amíg a 3. konzolgeneráció akkori fiataljai ellátnak a TV-ig.
Ha nem éri meg, akkor meg minek fizetik még + az ügyvédeket is?
Röviden.
"Amit nem tudsz megakadályozni, annak állj az élére" - Churchill
Bárcsak a nagy piros N megértené ezeket a szavakat, nem blamálná magát, akkor én mint játékos szívesen, és büszkén tetoválnám bal farpofára logojukat.
Nyugi! Mutogatni nem mutogatnám... még -
FearFmRadio
tag
Már van elég jól működő ps4 emulator
[link]Ps3 emulator is már nagyon jól működik
Sőt ha ps5 etahen konzolod van akkor képes vagy futtatni ps1-ps2-psp-ps4-ps5 játékokat is
(hivatalos os esetén csak ps4/ps5 lehetséges ... Talán 1-2 portolt ps1/ps2.)
Én pl nosztalgia miatt ps5 néha nyomom a nfs underground 2[link]
(azért orosz a nyelv mert hirtelen nem találtam angol rom-ot) -
hapakj
őstag
Egy másik megvilágításban a videójátékok a kultúránk szerves része. Ehhez képest a 2010 előtti alkotások 87%-a nem elérhető.
Hát ez a 87% nem elérhető elég csalóka. Merthogy azt írja, hogy nem forgalmazott. Ki a fene forgalmazna olyan játékszoftvert, amihez a szükséges hw is kiment a forgalomból?
Oké, szomorú, de érthető. Egy film vagy zene teljesen más eset mert általában mindig megoldott, hogy egyik mediumról át lehet másolni az újra, de játék szoftverek esetén csak max a retrozokra lehet építeni mint piac.
Másrészt szerintem szürkezónában, abadonware-ként kb minden elérhető
-
gubacsino
aktív tag
Citra is bezárt anno, ha mond valamit. Amúgy sokra nem mentek vele, kaptak helyette "Lemon"-t
Legál, illegáll...
Egy másik megvilágításban a videójátékok a kultúránk szerves része. Ehhez képest a 2010 előtti alkotások 87%-a nem elérhető. Egy USA-ban történt kutatás alapján. [link]
Magyar cikk. [link]
Emulátort bántani pfff... Mintha a Paramount perelné a VLC-t...
Azt gondolom itt is kéne egy frissített, új jogi szabályozás.
Én köszönöm a lelkes amatőröknek, a felnövekvő generációk nevében is, hogy nem csak a videójátékok 13%-hoz férhettem hozzá. És ez USA adat!
Itthon mennyi lenne az arány? 2-5%?
Ez persze nem indok a kalózkodásra, de indok lehetne az élet és észszerűbb szabályozásra. Nem pedig hagyni hogy tönkre tegyenek karriereket. (Retro Game Corps)
[link] -
Meridian
senior tag
", belépő szintű gépekbe raknak annyit, "
Végül is ez annak számít, bár mostanában 210-ért árulják, ha lehet még kapni (mert a 5625U az már ugye 2+ éves CPU), de én pofátlan áron, 130-ért vettem.
(16GB RAM, 512GB SSD, háttérvilgításos bilentyűzettel)
Amúgy jah, lehetne állítgatni az energiagazdálkodást, de én csak a hálózaton való működést állítottam be, felcsavartam mindent is
)
-
direwolf
őstag
Hát ez itt tényleg nagyon off, de most megnyitottam ezt a pluralsight.com oldalt egy HP elitebookon (AMD Ryzen 5 PRO 6650U) és a töltés közbeni 30-32W után mikor megnyugszik, visszaáll 8-9W-ra a konnektorból felvett fogyi... ez kb. az idle fogyasztás hálózatról. Akkuról ennél kevesebbel is beéri.
-
prolad
addikt
Azért az a 38.5-ös akksi nwgyon pici, belépő szintű gépekbe raknak annyit, ultrabookoknál is alap a 50+Wh, de sokszor már 70+ is. 14-es méretben, de az már inkább a régi 13 hüvelykes kijelzőnek felel meg.
Céges HP-n simán végigmegy egy munkanap 11 gen intel mobil i7 procival, 2-300 nit körüli fényerőn, 14 hüvelykes ultrabook (talán 1040 G8), 2 év után is és biztosan nem újat kaptam.
Nalad ott a konkrét géppel lesz valami, Lenovo szereti a felcsavarni a TDP-t, és kis akksit alátenni, de ez őket jellemzi nem a a mobil porcik fogyasztását.
Az tény, hogy a TDP érték csak hozzávetőleges, a konkrét fogyasztást nem tükrözi, illetve az is tény, hogy a mobil hardverekhez több fogyasztási szintet hataroznak meg, egy 15W-os profci is ehet 30+W-ot,ha turbo órajeleken megy és a hűtés bírja. De ez már 10+ éve így van, ha zavar, leszabályzod. Ryzen Z1 Extreme/7840U ami egy jóval combosabb chip, 7W-on megoldja a böngészést, videónézést, barmilyen alap taskot. 5W-on is, de ott már itt-ott döcögősnek éreztem. -
Meridian
senior tag
-
hapakj
őstag
Hát akkor úgy tűnik az Apple Silicon tényleg verhetetlen üzemidőben. 3 éves akkuval még mindig remek időt produkál az M1 Macbook Air.
Szimpatikusak voltak ezek a 15W-os ryzen SoC-k, de úgy látszik akkor ez sem csoda. Lehet Apple esetén az összetokozz memóra és az integrált SSD vezérlő is segíti a fogyasztáscsökkentés.
Ui.: az simán elképzelhető, hogy a fogyasztásmérő csalóka, mert akkor nagyobb teljesítményt produkál a teljesítmény rovásárára
-
Meridian
senior tag
"Onnantól fogva, hogy mittomén' benne van egy 2070 szintű GPU-nak megfelelő grafikus chip, onnantól az akku üzemidő bemegy a béka feneke alá és az már nem handheld lesz."
--> Pontosan... és nem tudom foglakoztak-e ugyanezzel az akksiproblémával pl az ultrabook-ok esetén is (tudom, ez itt OFF).
Májusban vettem nagyon jó pénzért egy Lenovo ultrabookot, amiben nincs társGPU, csak a Ryzen 5625U. A CPU max 15W-ot vesz fel a specifikációja alaján. Ami néha igaz is, de bedugtam fogyasztásmérőbe mennyit is fogyaszt valójában egész gép (ugye alaplap, SSD, memória, kijelző, billentyűzet háttérvilágítás, és a CPU + belsőGPU + rádugott USB-s egér), és megnyitottam a pluralsight.com nyitóoldalát.
Aki nem ismeri ezt az oldalt, annak mondom ennek olyan nyitóoldala van ahol van pár szöveganimáció is - nem valami nagy látványos valami, egy egyszerű kis szöveges info cserebere, animáltan.
Na, itt a gép 38W-ot fogyaszt. A desktopot nézve 14-16W, de firefox és ez az oldal simán megnyitva 38W.
Ehhez a fogyasztáshoz van mellékelve egy 38,5Wh-ás akksi... ki lehet számolni, kábé 60-70 perc után lekapcsol a gép - ha csak akksiról megy.
KONKLÚZIÓ: nincsenek csodák. A gép 1,7cm vastag, nincs hely több akksinak. Az 4-6 órás üzemidő, az nem igaz, hacsak nem a desktopot akarod bámulni végig...
-
ldave
félisten
Értem mire gondolsz, de ne nevezzük ezt haldoklásnak, mert ha elinfláljuk a szavak, kifejezések jelentését, értelmét, akkor bajban leszünk, amikor tényleg azt szeretnéd mondani, hogy egy vállalat a végnapjait éli.
-
SindaNarmo
tag
Hasonlóan @hapakj-hoz én is a portolásról írtam, meg vezetői szemszögből.
Alapvetően amondó vagyok én is hogy minden jöjjön ki mindenre (de legalábbis ne csak egy hardverre).
Részemről azok a játékok amivel szívesen játszanék PS/Nintendo konzolon azok sajnos régió zárasak. (még Steam-en is, az a pár ami megjelent PC-re)
-
Pikari
addikt
Az "Idén" az nem múltidő, nem tudhatjuk, hogy veszteséges lesz -e, vagy sem. Az egyetlen platformjuk 50%-os piaci csökkenése rendkívül komoly aggodalomra kell, hogy okot adjon, hiszen az új, jövőre érkező platformjuk sikere is kétséges. Eleve nem vergődnének annyit az emulátorok elleni szélmalomharcukkal, ha nem lennének súlyos problémáik.
-
Pikari
addikt
válasz
SindaNarmo #77 üzenetére
Normál esetben megfeddnélek... de mivel egy jogrendszeren keresztül a saját fanjait trollkodó, minden szempontból undorító, haldokló vállalat zárt platformjáról van szó... amely nem azért épül kőkori low end hardverre, hogy az árat alacsonyan tartsák, vagy hogy az apik egyszerűségével a fejlesztőknek kedveskedjenek, hanem azért, hogy a profitot extrém módon megnöveljék, és mert nem bírnak a korral és a technikai kihívásokkal haladni... mert az egyetlen innováció már tíz éve az ügyvédek budgetének emelése...
Így hát igazat adok neked. Egy ilyen platformra egy sor kódot sem szabad írni. -
hapakj
őstag
Hát 16GB ram sem olyan sok ma már. Konzolokban talán még épp jó, de ebben 4 van
Az tényleg kihívás, hogy egy exkluzív címet fejleszteni egy adott hw-re pl switchre, de multiplatform címet, ami megy PS5-n meg Switch-en is már nem lehet kellemes. Túl nagyok a teljesítmény különbségek.
Vagy az fogja zavarni a fejlesztőt, hogy a leggyengébb hw a cél s az erősebb hw meg kb kacagva elviszi vagy annyit kell vágni a gyengébb hw-e, hogy undorítóan néz ki
Szerintem ma már az előre elkészített engine-ekkel nem sok gond van. Legfőképp a content és a shaderek fogják elvinni a perfet, azt meg az előre elkészített enginekben is lehet bőven módosítgatni.
-
-
Crus
őstag
Hááát azért nem egészen pontosan ezt írtad... már úgy leginkább nagyon nem
(Ami nekem szólt, azt feltétlenül elolvasom.)Azért amikor megjelenik egy ügyvéd (gondolom többedmagával), akit a 10.5 milliárd $ értékű Nintendo hatalmazott fel, akkor azért ott könnyen elengedhetnek a szelepek.
-
Crus
őstag
Az a baj a mai fejlesztők zömével, hogy előre legyártott engine-ekben szórják össze a produkciót, aztán, hogy az még 16GB VRAM mellett is ledagog néha, hát mossák kezeiket. Az a valódi tudás, amikor egy fix és erősen korlátos hardverre kell fejleszteni, optimalizálni és összeülni, hogy min lehetne még spórolni, hogy szépen elfusson.
-
GreatL
őstag
Emulátorok... csak azzal van tele a gép. Egyszerűen annyira szarok a PC-s portok, hogy egy felskálázott PlayStation-változat is lenyomja őket... nem egy darab játékról és nem egy generációról van szó ráadásul.
-
direwolf
őstag
Akutyamindeni, hát nem pont ezt írtam én is fentebb?
Csak valaki grafomán, és lusta visszaolvasni
Mondjuk ez a farokbehúzós, nyüszítve eloldalgós metafóra a valóságban nem gondolom, hogy pont ilyen módon zajlott. Sokkal inkább racionális átgondolás áll a döntés hátterében.
Ha már hasonlatokkal dobálózunk, én a két darab kétajtós szekrény méretű kidobóember lágy, erotikus hangú kérését tudnám ide képzelni a bár területének elhagyására. -
Crus
őstag
Cirka 86 millió X360 ment el... egészen biztos, hogy nem volt sikeres? ^^
Dehogy! A Steam OS semmi egyéb, mint egy felpimpelt Linux disztro, melyet a Steam Machine nevezetű technológiai zsákutcára szerettek volna eleinte kitolni.
A Switch pedig a WiiU egyértelmű utódja, annak a továbbgondolása. A Switch sikere után fogalmazódott meg a Valve-nál, hogy kellene egy erősebb handheld PC gamingre, ahová aztán mehetett fel a Steam OS, ami baromira nem találta a helyét addig a világban.Azt senki nem is vitatja, hogy PC-re (és nem SD-re!) folyamatosan jönnek az új játékok.
A Switchre a 3rd partyknak "kell" portolni és portolnak is, ha ott is eladásokat akarnak realizálni. Abban nyilván egyetértek, hogy a szakma egyik legszebb kihívása 8 éves hardverre játékokat portolni. Elképesztő, hogy Switchre létezik pl. a Hogwarts Legacy is.
-
K0vasz
aktív tag
szerintem egyszerűen csak a Nintendós fővezérek "kattanása" miatt van az, hogy mondjuk PC-re nem portolják a játékokat, hasonlóan, mint ahogy sokáig a Yakuza játékok is azért nem jelenhettek meg PC-n, mert hogy a fejlesztőstudió vezére szerint csak a lemezes példány az igazi, PC-n meg ugye az már réges rég kihalt
abban viszont igazuk van, hogy switch emulátort az emberek 99,9%-a warezolásra használ. úgyhogy ha valaki Zeldázni meg Mariózni akar, az vegye meg a Switchet és arra a játékot - öröm az ürömben, hogy mind a konzol, mind pedig a játékok elég jól tartják az árukat, úgyhogy ha valaki csak a Nintendo exkluzívokat akarja kipörgetni, akkor utána elég kis "bukóval" elpasszolhatja az egészet (a multiplatform címeknek meg amúgy sincs értelme, mert a virsli hardver miatt sokkal szarabbak, mint bármilyen más platformon)
-
hapakj
őstag
Itt arra gondolok, hogy már a konzol megjelenésekor sem volt annyira friss az nvidia Tegra X1 s egyáltalán nem biztos, hogy az volt az ideális választás.
Nem azt mondom, hogy 80 TFlops-ot kell egy handheld be rakni, de ott is vannak rosszabb és jobb megoldások. Pont a Tegra X1-ről nem feltételezem egyébként hogy annyira takarékos, ha jól jócskán downclockolva került is be.
-
Soderes
senior tag
Teljesen jogos a felháborodásod hogy az MS X360 romokat elzárta a userek elöl. Nem is értem miért hozták ezt az idióta a döntés. Nem volt sikeres a 360. Ennek ellenére sokan kedvelik és beszerezhetetlenek legálisan már a stuffok.
Ami Steam Deck illeti : A Steam OS már akkor létezett, mikor a Nintendo agyában a Switch még egy kósza gondolat sem volt.
Gyakorlatilag kifogyhatatlanok a játékok SD-re és komolyabb kompromisszumokat se kell nagyon kötni hardverileg. Minden héten jönnek új címek. És ameddig a Steam létezik ez így is lesz.
A Switchre portolni kell és ehhez jönnek még az elavult ARM magok és Maxwell alapú 7xxx Nvidia alap, ami 10 éves. Nem csoda ha a kiadók húzzák a szájúkat, mikor portolni kell rá. Ezek a tények erősen behatárolnak. Magyarul szopás. Igazi kihívás hogy jól is nézzen ki egy játék grafikailag és viszonylag játszható is legyen (30 fps)
Emelem az összes kalapom, aki manapság kiportol rá. -
Crus
őstag
Persze nincs abban semmi illegális, hogy kifejlesztek egy olyan szoftver keretrendszert - és közben persze kikerülöm/megfejtem a Switch DRM-jét -, amivel aztán onnantól kb. 1 perc tovább energiabefektetéssel mindenki Switch címeket futtathat. Ez annyira szépen megállja a helyét a bíróságon, hogy inkább bele se mentek
Még 1x: Abszolút illegális a DRM megkerülése bármilyen módon.
-
direwolf
őstag
válasz
Rigormortiis #60 üzenetére
"mert jogilag is fogást találtak rajtuk"
Attól mert még 5x leírod, nem lesz igaz.
@#54 Crus: "Annyira shady, hogy mind a két bagázs rögtön ki is hátrált egy esetleges perből."
Annyira shady, hogy max egy erős próbálkozásnak megy el, de semmiképpen sem jogalapnak.
Semmi illegálisan nem tettek a Ryujinx fejlesztők. Csak a felhasználók. -
válasz
Rigormortiis #60 üzenetére
'Légyszi, olvasd már el, amit írtam #44-ben! És értelmezd is! És ne gyere folyton warezzal, meg lopással, ha nem arról van szó! Köszi!
-
Rigormortiis
veterán
-
Crus
őstag
Amit mondjuk én csípnék, azaz, hogy Xenia normálisan működjön, mert a hülye MS lelőtte az X360 Store-t, így nem tudok már egy nyomorult 12 éves címet se megvenni. Vehetném meg scalperektől sokszoros áron Ebay-ről. Nevetséges!
A SD annyira más elven működik, hogy a Switch létezése és sikere miatt készült el. Nem tudom feltűnt-e, de dettó egy hibrid konzol. Aztán utána csatlakozott még a klónok táborához az Asus, a Lenovo, meg még nem egy kínai gyártó (pl. Ayaneo, Anbernic).
A SD dettó egy handheld, ami dokkolható is, Valve is árul hozzá dokkolót. A Switch Horizon nevű operációs rendszere is Linux alapú (Free BSD kernel). A Switch dettó egy saját store-ral operál, de emellett természetesen fogad cartride-okat is. Többi paraméterét tekintve a Switch-nél is szinte minden jelen van, csak gyengébb, hiszen lassan 8 éves vas, a SD meg csak 2.5.
-
válasz
Rigormortiis #46 üzenetére
Persze, senki nem kényszerít semmire. Arra sem, hogy Windowst vegyél, de ha nem akarsz az általános ökoszisztémától eltérni, akkor nincs más lehetőséged. Ha olyan szakmai programot használsz, akkor nincs lehetőséged alternatívákra; de legalább te döntheted el, milyen hardvert teszel alá. Ha a Nintendo játékaival akarsz játszani, akkor rá vagy kényszerítve egy elavult hardverre (és többek szerint már a jövőre kijövő 'új' gen is elavult lesz, mire kijön). Ez sokaknak nem tetszik, pláne, ha a telefonjuk is erősebb/jobb hardverrel van szerelve (a PC-t nem is említve).
Az Apple is hasonló megoldással rendelkezik, azzal a különbséggel, hogy ők megoldották a hardver fejlesztését is, és mára az élmezőnybe verekedték magukat ezzel (is). Vagyis ott nem akarja már senki emulálni az IOS-t PC-n (pedig amíg még az Intel szállította a procikat hozzá, addig simán felrakható volt az IOS az asztali gépre is - de az almások nem mentek neki nagy dérrel-dúrral az ilyen megoldásoknak, hanem választottak egy olyan utat, ahol a használati élményt nem rontja el a hardver; így nem akarja már senki PC-re felrakni). -
Crus
őstag
"jóval komolyabb hardver" - írtam. Nem véletlenül. A Switch már cirka 8 éves vas, nyilván ráfér már egy utód, jövőre érkezik. De a jövőre érkezőnek sem kell "jóval komolyabb hardverrel" jönnie, mert van egy pont ahol már hangos, zajos, melegedő és akkuzabáló lesz a vas. Egyelőre a technológiának még komoly korlátai vannak, nem lehet 80 TFLOPS-ot handheldbe úgy beletenni, hogy abból ne egy szörnyeteg legyen, ami hamar rommá is merül. Nem kell verébre ágyúval lőni... olyan hw-re van szükség az utód esetében, ami a modern kijelzőkön 4k30-ra képes lesz, főleg ha még valami AI megoldás is besegít.
-
Crus
őstag
Annyira shady, hogy mind a két bagázs rögtön ki is hátrált egy esetleges perből. Egyébként ha gyártok egy rakétát, amibe neked már csak a robbanóanyagot kellene betenned, szerezd be ahonnan akarod, akkor azért nem kell majd azon meglepődni, ha a 200 ezredik ilyen "váz" után egyszer csak megjelenik TEK...
A Ryu létezésének egyetlen célja volt: Nem eredeti játékok futtatása, nem Switch konzolon. A hogyan és a miként, már sokadlagos kérdés.
-
Crus
őstag
Van idehaza SD is. Handheld módban használhatatlan számomra, mivel batár nagy. Nincs olyan pozíció, amiben kényelmesen tudnám vele tolni, mert beállok tőle kezem/lábam/vállam... mindezt úgy, hogy rendszeresen sportolok.
A Switch mérete sokkal jobban eltalált, ráadásul a joyconok levehetők, sokkal kényelmesebb vele a handheld gaming. Ja és ne felejtsem ki a kis műanyag kitámasztót, mert a Nintendo erre is gondolt.Igen, csak az a 100m+ user nem vett SD-t és borítékolom, hogy nem is nagyon fog. Ennek az SD sztorinak valahol 4m körül van a maximuma, esetleg sok év múlva már egy facliftelt SD-vel talán meglesz az 5.
A Nintendo hardverben SZÁNDÉKOSAN ilyen, nem tudom másképp leírni. Lehetne ám handheldbe 8 TFLOPS-is betenni, de ki venné meg 1 óra se akkuidővel?
A Joycon gondok egyébként már jó ideje nem aktuálisak, rég volt az amikor YT videókat készítettek arról páran, hogy lehet házilag javítani. Már évek óta rendben vannak.Az, hogy mennyi fogy egy termékből az remek indikátora annak, hogy jól döntöttem-e, mint fejlesztő és kiadó? A Nintendo jól döntött. A többségnek továbbra se a "K"-k, frémek meg azt RTX kell, hanem a minőségi, szórakoztató játékélmény.
"De attól még jó nem lesz"
A célnak nagyon sokáig megfelelt az a hw, jön az utód, nem véletlenül. A játékok meg jók és nagyon jók rá.
-
ldave
félisten
A lényeg, hogy biztos megalapozott a keresetük. Most a Palworld-ös ügy kapcsán volt valami statisztika, hogy a Nintendo miden ilyen ügyben vagy nyert, vagy visszalépésre kényszerítette a másik felet. Szóval ha valakinek nekimennek jogi úton, akkor csakis a biztosra mennek.
-
Azt hiszem, máshol úgy írták le, hogy a Nintendo esetében nem tudsz biztonsági másolatot készíteni, csak ha azzal feltöröd a játék védelmét is. És a perek sem azért mennek az emulátorok ellen, mert 'csak emulálnak', hanem mert ezt úgy teszik, hogy közben (vagy előtte) már törik a játékot, a rendszert. Nem értek pontosan hozzá (ennyire nem ástam bele magam a dologba (csak PC-m van, és nem érdekelnek a Nintendo játékok sem, és programozó sem lettem)), de valami ilyesmi lehet a Nintendo féle támadások alapja.
-
Rigormortiis
veterán
Nyilván okkal van "összekötve" a hardver és a szoftver, ezen kár is rugózni. Ha Sony módra ki akarná adni a N a szoftvereit Steamre, akkor megtenné.
Nincs azzal gond, ha valakinek elavult a Switch hardvere, mert már megjelenésekor is az volt, de szerencsére senkit nem kényszerítenek, hogy megvegye.
Ugyanakkor aki segítséget nyújt ahhoz, hogy pc-n is fussanak a Switch játékok, azokkal teljesen jogosan akasztja össze a bajszát a N.
És ezen megy a felhördülés, hogy szegény, szerencsétlen emulátor fejlesztők...
-
ldave
félisten
A Yuzu sem azért kért early access pénzt, hogy a Plex homebrew szerver fusson, hanem az új Zelda optimalizálásért. Arányokat persze sosem tudjuk meg, de SNES emun én sosem futottam még homebrew játékot, ahogy az okosított Wii-men sem.
Ha jól tudom USA-ban törvény van arra, hogy az emuláció legális és biztonsági másolat készítése is az. A gond csak az, hogy utóbbi a Nintendo szerint nem az, szóval amíg valaki nem visz végig egy pert, addig nem lesz helyi precedens.
-
válasz
Rigormortiis #41 üzenetére
Többen említették, hogy nem a warez vagy a lopás lenne az elsődleges cél. Volt aki említette, hogy szívesen megvenné magát a szoftvert, mert tetszik neki az adott játék, de a hardverét inkább elfelejtené, mert az annyira elavult. A hírben sem ez volt fő indokként említve, vagyis mintha cseppet túllőnél a célon.
-
direwolf
őstag
válasz
Még mindig nem értem hogy tudod összekapcsolni a mondandómat bármi illegális tevékenységgel, főleg, hogy explicit leírtam, hogy nem a Ryujinxet védem. De engedjük ezt most el, nem vitázom tovább
-
válasz
Duplájára, triplájára, mikor hogy. De nincs infláció, csak a fizetésem ér kevesebb, mint feleannyit a 2021-es szinthez képest. Sirní tudnék.
-
Rigormortiis
veterán
A véleményed természetesen a tiéd, és nincs is vele gond. Nyilván tudjuk, hogy itthon a warez a nemzeti öntudat részét képezi. Azt lenyeljük, hogy egy év alatt a duplájára ugrottak az élelmiszer-árak, de ha beszántanák a torrentet, azért állna a balhé. Ilyennek szeretlek Magyarország
-
direwolf
őstag
válasz
Rigormortiis #38 üzenetére
Nem, ezt rosszul látod. Én nem a Ryujinx mellett kampányolok. Csak annyit írtam, hogy szinte biztosan nem jogi úton akarták ezt rendezni, függetlenül attól, hogy ezzel fenyegetőztek- e vagy sem.
Egyébként a magánvéleményem, hogy amit nem tilos, azt szabad. Pont. -
-
Rigormortiis
veterán
Ti fordítva ültök azon a bizonyos lovon...
Máshogy látnátok ezt a dolgot is, ha közötök lenne bármilyen szellemi tulajdonhoz akár a sajátotok, akár azzal lennétek megbízva, hogy a tulajdonos jogos érdekének szerezzetek érvényt.
Bár innen, kelet európából igazából tökmindegy, végtére is mindenkinek alanyi (alkotmányos, de az egy ideje nincs) jogon jár az ingyen film és szoftver
-
jerry311
nagyúr
válasz
Rigormortiis #32 üzenetére
Ha nem veszthetne el a keresetet a Nintendo, akkor siman birosagra vinnek, ahelyett, hogy "megveszik" a fejlesztoket.
-
direwolf
őstag
válasz
Rigormortiis #32 üzenetére
Őszintén, neked lenne kedved bíróságra járni? Én egyszer majdnem kipróbáltam, de aztán "megbékéltetőtestületeztük", mert a kezdeti felháborodásom után rájöttem, hogy hiába tudom, hogy igazam van, az időmet nem ezzel akarom tölteni.
Egyébként ezt úgy hívják, hogy gazdasági erőfölénnyel visszaélés. -
Rigormortiis
veterán
Hihetetlen, hogy sokaknak nem ér körbe, hogy bármennyire kötjük is az ebet a karóhoz, hogy az emulátor nem egyenlő warez, de az esetek 99 százalékában az, ahogy torrenten sem linux disztrók és egyéb free tartalmak pörögnek... Nyilván ez csípi a N szemét, és ugyan hagy védje már meg a saját szellemi tulajdonát!
Meg aztán ki lehet kacagni a Switch hardevrét, de sokkal jobban szórakozok vele az esetek nagy többségében, mint a ps5-el. És ezzel a gyenge hardverrel is bucira ver mindenkit...
-
Soderes
senior tag
PS4 és PS5 emulátorok nem működnek sehogy sem. Ezt a Sony is tudja.
Ha lenne működő már lépett volna.
RPCS3 is éppen hogy. Jelen állapotában. Amellett hogy brutális hardver igényei vannak.
A Microsoft?
Ki az úristen akar DirectXBox emulálni egy DirectX-es OS-en gépen?
Semmi értelme.A Steam Deck pedig teljesen más elven működik, mint a Switch.
-
Doratov
csendes tag
Az a baj, hogy a többség fordítva gondolkozik. Azt látja, hogy ott a kurva jó szoftver, amit mintha börtönbe zárna a hardver, és "mié nincs mán ez mindenre IS, ez így nem jó, nekem ne mondják meg, min játsszak, minek vegyek ilyen hulladék hardvert, nem érdemes beruházni ebbe, akkor már inkább warez".
De csak vegyük el a fenti képlet egy elemét, és borul az egész. Ha nincs gyenge hardver, akkor nincs handheld mód és alacsony ár, akkor lehet, hogy nincs kezdettől fogva nagy eladott hardver darabszám. Ha kevés az eladott konzol, akkor nem lesz rá szoftver se, amire lehet ácsingózni. Nézzétek meg pl. a Mario Kart 8-at, az volt Wii U-ra is. Úgy, hogy a platform egyik legjobban teljesítő címe (gyakorlatilag a U játékosbázis 2/3-a megvette), nem adtak el oda 9 millió darabot se, a Switchel megtolt eladási szám viszont 63 millió darab. Ha a Switch bukás lett volna, pl. lenne új Pikmin? Vagy Metroid? Vagy a régi epizódok remasterei? Esetleg lépünk tovább, lenne Nintendo (jelenlegi formájában szerintem nem, ami ki tudja, mit jelentene a játékokra levetítve)?
-
ldave
félisten
A kezdeti tényleg kellemetlen huzavonát leszámítva ingyen javítja a joyconok drift problémáját a Nintendo, lejárt garancia után is, itthon is hivatalos szerviz partnernél. Persze, ettől még tény, hogy rossz a konstrukció, de nem igaz, hogy nem javítják. Vagy ha javítás alatt arra gondolsz, hogy az alkatrészeket és a működést nem tervezték át azóta, akkor értem mire gondolsz.
-
direwolf
őstag
"Az emu kikerüli a N. saját védelmét, ez pedig vastagon sérti az EULA-t."
A Ryujinx nem kerül ki semmit. Decryptálja on-the-fly a titkosító kulcsokat, amiket az emulátor _nem tartalmaz_!!! Azokat a usernek kell beszerezni (prod keys). Az egyetlen szalmaszál amibe kapaszkodhat egy perben a N, h "elősegíti a kalózkodást". Ez meg elég shady egy bíróságnak.
-
prolad
addikt
Amúgy pont a Steam/Steam Deck a jó példa, ha handheld kell, akkor SD, de ha nem akarom magam a korlátai közé szorítani akkor sok más hardveren használhatom a címet. Lehet 3 millió SD ment el, de csak aktív Steam userből havi 100+ millió van. Nintendo is remek szoftvereket ad ki, de hardverben kritikán aluliak. És teljesen mindegy mire való vagy nem való a Joycon ha a default beviteli eszköz gyárilag hibás és nem javítják, sokat elmond az eszközről. PS5 esetében is elfogadhatatlan, de ettől a Switch nem lesz tartósabb.
Az meg hogy mennyit adsz el egy termékből, nem lesz a minőség fokmerője vagy teszi elfogadhatobbá a korlátokat. A Nintendo az egyik legolcsóbb konzol ami az abszolút minimumot pont hozza, népszerű exkluzív címekkel, fogyni fog, nagyon mellé kell nyúlni, hogy ne. De attól még jó nem lesz. -
Crus
őstag
Egyrészt a PS5 első gen. controllerek is erősen hajlamosak voltak a driftre, meg a rugó törésre, másrészt a joycon szvsz csak az innovatívabb játékokhoz való, meg party címekre. Minden másra szerintem kötelező egy Pro controller. El nem tudom képzelni, hogy valaki képes végigszenvedni egy BotW, TotK címet joyconnal. Ill. el bírom képzelni, de nagyon mazo.
A gond amiről írsz az olyan gond, mint pl. az, hogy önthetnél a 30 éves dízeledbe használt étolajat is, de nem teheted meg, mert attól, hogy lehetséges, még nem törvényes! Egy rakás ilyen dolog van az életben sajnos, hogy lehetne ezt jobban is, de nem lehet, mert vannak azok a fránya szabályok.
Így van... ha neked nem felel meg, nem veszed meg, van más, ami biztosan megfelel neked és veszed azt. Nincs ezzel semmi gond.
A Nintendo a kezdetektől fogva ezt az üzletpolitikát folytatja, sokszor már le lett írva: olcsón előállítható, tömegesen és relatív gyorsan legyártható alapgép, mellé pedig minőségi címek, mert még az öreg Mikrós Bill mondta, hogy a hw-t a sw adja el.
A kompromisszumra pedig szükség is van, mert egyszerre ülnek meg 2 lovat egy fenékkel: handheld/desktop.Így van, a Switch nem SD konkurencia, hiszen a sas nem szokott legyeket kapkodni. 144 millió vs. 3 millió ugye...
-
prolad
addikt
Nem az a baj, hogy a Switch egy kis fogyasztású handheld, aminél a hordozhatóság a fő cél (bár akkor már egy SIM foglalat alap lenne), hardveres korlátok alatt értem pl a stick drift problémát is, amikor már egy 30 dollar's kontrollerben is ott a hall effect stick.
A gond az, hogy az emulátorok mellett lenne lehetőségem pl 1440p ultrawideban futtatni a címeket kb 0 setup mellett és élvezni az egyébként kimondottan szép grafikát, de ezt legálisan nem tehetem meg, holott semmi akadálya nem lenne. És így egy Switch árát alsó hangon elkölthetném Switch címekre (ez szívesen meg is tenném), de az nem elég jó, vegyek egy Switchet mellé, a mikor a portable gaming nem izgat, és játsszam látványosan rosszabb minőségben. Amikor ott lehetne alternatívának akár egy fizetős emulátor (akarsz előfizetéses rendszerben).
Az teljesen mindegy mennyit adtak el belőle, ha gyenge, kompromisszumos és az én fogyasztói igényeim nem fedi le, akkor elmehet belőle 144 vagy 144 millió, nem fog érdekelni, keresni fogom az alternatív megoldást. És a Nintendo a Wii óta mestere a kompromisszumos megoldásoknak.A Switch meg nem SD konkurencia, nagyon mások a képességek, ár, felhasználói réteg (de a SD nagy eséllyel jobban futtat Swirxh címeket, mint a Switch).
-
Crus
őstag
-
Crus
őstag
Persze, hiszen te jobban tudod mit kéne fejleszteni, mint az a cég, aki 144 millió példányban értékesített sikerterméket tett le az asztalra.
Ez egy hibrid konzol, egy handheld. Véletlenül se kell bele jóval komolyabb hardver, mert a fizikát nem lehet megszabni'. Onnantól fogva, hogy mittomén' benne van egy 2070 szintű GPU-nak megfelelő grafikus chip, onnantól az akku üzemidő bemegy a béka feneke alá és az már nem handheld lesz.A Nintendónak lavíroznia kell a kis fogyasztású, de jobb teljesítményű és sorozatban olcsón gyártható paraméterek között. A Switch is ezért lett olyan amilyen és köszönik szépen, elsöprő siker lett. U.e. a feladat a Switch 2.0/Pro esetében is.
Nem egy Steam Deck klónt akarnak gyártani, mert a SD már maga egy Switch klón... egy olyan innovatív hibrid konzolt akarnak ismét lerakni az asztalra, ami megint tud majd pénzt nyomtatni. Erős a gyanúm, hogy már előrendelésben lenyomja a SD ~3 milliós példányát, pedig GPU témában valahol kb. u.a. fogja talán tudni.
A cikkről meg annyit, hogy egyetértek. A Nintendo nem nagyon szokta hagyni, hogy az értékeit tépázzák, cincálják. Kész csoda, hogy eddig is eltűrték.
-
jerry311
nagyúr
Nintendo leginkabb ugy van vele, hogy nem akarja nagyon megvizsgaltatni az emulatorokat birosaggal, mert a vegen meg kiderul. hogy teljesen legalis, aztan akkor meg hiaba fenyegetoznek.
-
alratar
addikt
Teljes mértékben egyetértek veled.
Csak a gond az, hogy a normális hardver pénzbe fáj, a Nintendo pedig nem szeret költeni.
Ha beszálnának egy emulátor késziitesebe, azt fizetossé tenné, akkor meg mindegy, hogy az vagy switch. Plusz egy olyan platformra menne, ahol a 20 éves cuccait nem tudja teljes áron eladni. -
Szerintem az is benne van, hogy a Sony és a Microsoft egy picit több lábon áll.
-
Komplikato
veterán
Értem én, hogy a mai PC mi mindent tud emulálni, de vannak ám emulátorok Androidra is, nem ia akármilyenek.
Emulátorokban meg lehet trükközni pl. felbontásokkal meg lehet módokat is felpakolni. Valamelyik JRPG játékhoz volt 4K támogatás, high textúra pack, javított részletesség, meg gyárilag nem létező lokalizáció.
Nem válasznak készűlt, nem tudom mitől lett az.
-
-
ldave
félisten
Sok minden van azért a háttérben. A Dolphin (GC, Wii) vígan megvolt addig, amíg nem akart Steamre menni. A Yuzu-val sem volt addig komolyabb gondjuk, amíg nem kezdték el azt reklámozni, hogy náluk jobban fut a Tears of the Kingdom, mint Switch-en, mindez a megjelenés előtt. És ez utóbbiért ha jól tudom early access pénzt is kértek.
Szóval az tény maga, hogy van egy Nintendo rendszer emulátor, még nem triggereli a céget. Csak ha átlépnek egy általuk meghúzott képzeletbeli határt. -
ldave
félisten
Ha jól tudom, amiatt tudtak jogi útra lépni, mert a Yuzu és a többi Switch emulátor is valamilyen módon átlépi a Nintendo TPM rendszerét, ezáltal a DRM védelmet is, ami viszont már szerzői jogba ütköző cselekedet. Maga az emuláció engedett dolog, a védelmet megkerülni viszont nem az.
-
Pikari
addikt
Tegyük hozzá, a Ryujinx fejlesztése újraindult a lelövését követő napon régi-új csapattal. Az új fejlesztők vérszemet kaptak, és prioritás lesz nekik az új konzol emulációjának megvalósítása. A nintendo leverte a darázsfészket, erre kirajzott az egész raj.
-
Soderes
senior tag
Értem én a Nintendo problémáját és valahol el is fogadom. Ez a legutobbi kiadott konzoluk, ami hardverileg akkor sem volt valami veretes, amikor piacra került. És gondolom még mindig érkeznek rá címek, kereskedelmi forgalomba vannak a konzolok is. De ennek már 6 éve és nem most kellene kaparozni ezen. Itt nem emulátorok létezével van szerintem a probléma, hanem a hozzájuk illegálisan beszerzett romokról. Az természetes hogy egy retro konzol WII emulátorára és az abandonware romjaival nem foglalkoznak. Az már lezárt múlt. De ilyen se láttam még hogy egy GitHub app contributorjait megfenyegeti egy nagy tech cég. Csak ne hogy precedens legyen ebböl.
-
Ribi
nagyúr
-
prolad
addikt
Ahelyett, hogy vadásznának az emulátorokra, inkább fejlesszenek értelmes hardvert. Vagy tegyék elérhetővé a címeiket megvételre a nem Switch tulajoknak is, akkor nem kell aggódni a kalózkodás miatt. Biztosítanak egy fizetős emulálás opciót vagy szálljanak be egy már meglevő emulátorba mint partner. Van 2-3 Switch cím, amit megvennék teljes áron is, de maga a Switch egy annyira korlátozott valami, hogy nem éri meg rá pénzt költeni. Így pedig marad az emulálás.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
ph A Sony és a Microsoft kevésbé érzékeny ezekre a szoftverekre, aminek megvan a maga oka.
- Archer AX23 AX1800 v1.20 Kétsávos Wi-Fi 6 Router
- Lenovo ThinkPad X395 - Ryzen 5 PRO 3500U - 8GB - 256GB
- Fujitsu Celsius R920 Szerver/Gamer 2x Xeon e5-2670 256GB Ram, 10TB tárhely, FirePro 8GB GDDR5 VGA
- HIHETETLEN! DE ÚJ DOBOZOS LAPTOPOK AKÁR FÉLPÉNZÉRT FÉLÁRON !!! ///////// FÉLPÉNZES LAPTOP //////////
- Nagyszerű állapotú, dobozos ASUS Prime Z270-P
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell latitude E5430 eladó
- QNAP TS-870U-RP 8 lemezes Rack NAS
- AKCIÓ! Sony PlayStation 5 Slim 1TB SSD lemezes konzol + fejhallgató garanciával hibátlan működés
- Dell D6000 univerzális dokkoló USB-C/ USB-A, DisplayLink & Dell WD15 (K17A) USB-C + 130-180W töltő
- BESZÁMÍTÁS! MSI B550 R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest