- 2,5 gigabites hálózati switch jött a QNAP gondozásában
- 360 Hz-et ígérő QD-OLED monitorral rukkolt elő a ViewSonic
- Nem a vámokra fogná, de felemelné az iPhone-ok árait az Apple
- Egymásra licitálnak a kiadók, hogy kihasználják a GTA VI késését
- A GEEEK új házainak nem lesz gondja a szellőzéssel, és az áruk sem vészes
- OLED monitor topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Gaming notebook topik
- Apple asztali gépek
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen egeret válasszak?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- 360 Hz-et ígérő QD-OLED monitorral rukkolt elő a ViewSonic
Új hozzászólás Aktív témák
-
_Volkovy_
nagyúr
Fél évig használtam 17'' TFT-t,és most mégis egy 19'' CRT-m van.
A TFT a netező-,és munkagépre ment,a CRT a játékgépre.
A TFT-nek annyi előnye van hogy élesebb a kép,a sarkokban se torzít,és nagy a fényereje.Cserébe játékra nem alkalmas,és annyira nem teltek a színei.
CRT-nél a sarkokban vannak furcsa dolgok,de cserébe tökéletes játszani és jók a színei.
Szerintem mindenkinek magának kell eldöntenie,mi a fontosabb.Az ár,képminőség,képfrissítés,fényerő,stb. -
BOOSTER
aktív tag
válasz
Jim Tonic #18 üzenetére
Én időnként reggeltől estig gépezek 17 colos flat CRT előtt 1024*768@85Hz és semmi gondom nincs...Igaz a régi 14 colos monitorom előtt ami 60Hz-en villogott bizony megfájdult a szemem de a jelenlegi monitorom előtt senni gond és tűéles a kép jók a színek nincsenek pixelhibák amit jónéhány olcsóbb TFT nem mondhat el magáról...A lényeg hogy egy ideig még bisztos hogy nem fogok váltani TFT-re...
-
Sok véleményt olvastam, de azokkal nem értenék egyet, akik szerint 85Hz felett nem rontja a szemet a CRT. Dehogynem. És sugároz is. Nem úgy, mint régen, de sugároz.
A CRT napi 4 óránál többet bámulva elég komolyan rombolja a látást. 100Hz-et is érzékeli a szemed, max nem fogod fel. De az attól vibrál. Próbáljátok meg a perifériális látásból szemlélni a monitort, látni fogjátok a vibrálást.
Aki ma monitort vesz, ne vegyen crt-t.
A legegyszerűbb, ha valaki egy hétig TFT-t használ, aztán megpróbál visszaszokni katódsugárcsövesre. Észre fogja venni.
[Szerkesztve] -
Husky
aktív tag
Na akkor oszlassunk tévhitet...
Szóval: amivel a felhasználó (nem a monitor!) rontja a szemet:
- hosszasan fókuszál egy pontra
- nem tart szünetet (óránként legalább 10 perc)
- nem tornáztatja a szemét (közelre néz, távolra néz, ilyenkor jó ha van ablak a monitor mögött)
- a monitor felső pereme magasabban van mint a szem,
- ilyenkor sokkal kevesebbet pislog az ember (szaruhártya kiszáradása/leválása)
- a képernyő villogása 70Hz fölött inkább csak pszichikailag fárasztó (idegesítő)
- a környezeti fényviszonyokhoz képest indokolatlanul magas monitor-fényerő
[...stb...]
Szóval mindegy, hogy monitort vagy világító kertitörpét bámul az ember X órán át pihenés nélkül. A hatás ugyanaz.
Ezen szempontok szerint tehát a TFT max. azért jobb mert kontrasztosabb, és így a szemizmoknak nem kell szenvedniük amíg megpróbálják befókuszálni a CRT esetleg(!) homályosabb képét. Viszont a TFT nagyobb fényereje sötét szobában pszichikailag és fizikailag is sokkal fárasztóbb mint egy CRT esetleges villogása.
Magyarán: a szemre gyakorolt hatás alapján semmi különbség egy középkategóriás (vagy jobb) TFT és CRT között. Az alsó (ár)kategóriát meg gyorsan tessék elfelejteni.
[Szerkesztve] -
Johnny Cage
addikt
válasz
Mr Bond 007 #14 üzenetére
''bizergálja a szemed mikor egy sugárnyaláb lövell a képedbe''
Hangzatos amit irsz, de ennyi erővel irhattad volna azt is, hogy képletesen szólva egy tank ágyújával nézünk farkasszemet - azért ne menjünk olyan messzire. Az én szememet pedig nem bizergálja, holott közel 6 évig használtam egy Adi Provista 14''-os monitort 1024x768-ban 60Hz-en (maximális frissitési frekvenciája). Hozzáteszem, előtte egy még gyengébb, Stamford Canada 14 colosom volt 3 évig és az azt megelőző időszakokban szintén elég közelről szemléltem a kistv-met, aminek a C64 adta a képet. Kb. 1 éve van egy modernebb(nek számitó) 17'' sikképernyős monitorom, mely attól függetlenül, hogy nem ad túl jó képet, az első monitor, melytől semmi baja nincs a szememnek. Pedig crt, és ha valakinek, hát nekem - az ''előéletemet'' figyelembevéve - érzékenynek kell lennie erre. Megjegyzem sosem volt kiváló a látásom, de szemüvegre még a mai napig nincs szükségem. Szóval szerintem ez ennyire bizonyitható - embere válogatja. -
Vangelis
félisten
válasz
Mr Bond 007 #14 üzenetére
Erről van szó, én 2 óra után pisslogok mint állat.
A tft nél nem volt ez.
Na kapcsolom be a laptopot...de hamat. -
Mr Bond 007
őstag
Én magamat hardcore usernek mondhatom 8-10 órával. A monitorom egy Belinea 10 30 80-as 1024-ben 100Hz de sajna már ez is sok nekem. Ez is nyírja a szemem.
Úgyhogy amint lehet TFT-re fogom cserélni. Az meg nem igaz hogy a crt nem bizergálja a szemed mikor egy sugárnyaláb lövell a képedbe (egyszerűen fogalmazva).
-
Vangelis
félisten
válasz
Johnny Cage #12 üzenetére
Ez egyéni reakció akkor, de sajnos nem vagyunk egyformák.
Nekem ez a reakcióm, tapasztalatom.
De használom , mert nincs jobb.
Ezen van minden cucc amire szükségem van, de valszeg mindent átnyomok a laptopomra is és akkor majd nyomom arról a dolgokat, nem fáraszt annyira.
Rádug bill , egér és megyen majd a buli azzal -
Johnny Cage
addikt
Őszintén szólva tök unalmas már ez a ''crt-től megvakulsz, tft-től javul a látásod'' vita. Ahogy már sokszor, sok topikban sokan leirták, ami igazából káros a szemre és az idegrendszerre nézve, nem a tft vagy a crt technológiából adódik. Amikor egy adott pontra mereven fókuszál a szem - akár órákig is, az a látóidegeket rendkivül fárasztja, és hosszútávon kárositja. Ez meg annyira relativ dolog, hogy ''leültem a crt-m elé a tft 2 órás használata után, aztán kifolyt a szemem''... leültem a régi jünyosztyom elé - mert ugyebár az is katódsugárcsöves -, utána elégedettséggel nyugtáztam: a tft jobb...
-
Vangelis
félisten
Az én véleményem.
Pénteken vettem egy 19 es tft-t (de sajna vissza kellett vinnem), visszaraktam a CRT-met, és mit mondjak majd ki folyik a szemem, a tft előtt is ültem napi 6-7 órat (2 napig, amikor nem voltam vele útonde ott semmi jelét nem vettem észre ilyen hatást.
Most meg a netet , topicocat bujopm, hogy találjak egy jó tft-t , de egyre jobban vagyok azon, hogy egyik sem jó az én árkategóriamban, mert hétfőn minden boltot végigjártam itt a sötétborsodban, de vagy hibás volt vagy nem jött be.
Úgyhogy hasítok az egy éves Samsung syncmaster-emmel 85hz-en
De ég és föld, a szemre való tekintettel. -
sysyphus
csendes tag
Elismerem, hogy van amiben a CRT monitor még mindig jobb a TFT-nél, de a szem kímélése nem tartozik ezek közé! A TFT-nek most már több az előnye mint a hátránya...
-
-Jackson-
őstag
pontosan, attól romlik, hogy ugyanoda fókuszálsz (pl fps-ben szinte mindig a célkeresztre, ami ugye a monitor közepén van, és ez fárasztja a szemet leginkább).
a jobb crt-k 1280*1024-ben is 100Hz környékén teljesítenek (én pl 1024*768-nál nemhasználok nagyobb felbontást, így 120Hz a minimum, ha csézek, azt 640*480-ban jáccom->160Hz, és ez nemis egy hűdedrága kategória /MAG 996PF2/)
a lényeg, hogy 96-98kHz-s legyen a monitor, de már léteznek e fölöttiek is -
BOOSTER
aktív tag
Egy jó CRT előtt már nincs semmi gond nem fárassza a szemet annyira mint a régiek és alig sugároz a TFT elég drága és abból nem érdemes olcsó kategóriást venni mert egy olcsó TFT árából vehetsz egy jó CRT-t és az jobb mint az olcsó TFT....
A szemet már elsősorban az rongálja hogy mindig ugyanazt kell nézni és mindig ugyanarra kell fókuszálni de ettől a TFT sem véd meg....
Sok pénz TFT...
Relative kevés pénz egy jó CRT.... -
pabadam
aktív tag
A CRT nem rontja a szemet, csak max. az idegrendszerre lehet rossz hatással az alacsony frekvencia.
-
lypara
csendes tag
???
-
lypara
csendes tag
válasz
steve@prhw #2 üzenetére
Most annyira nem a pénz a döntő. Néha érzem, hogy már nem esik jól a monitort nézni. Belinea 10 60 55 (19'' 85Hz)
Amit venni akarok:
AG Neovo F-419
19'' 1280x1024@75Hz, 300cd/m², 700:1 kontr, 15ms/10ms Resp.time, 170º/ 170º látósz. VGA/DVI-in -
steve@prhw
őstag
Magánvélemény-hegyeket fogsz kapni....
Szerintem, ha van rá pénzed, vegyél, de ne a legolcsóbbak közül...
Ha viszont nincs fölösleges szórnivalód, akkor vegyél egy normális 17''-os vagy 19''-os monitort, max. egy jó TFT feléért... Napi 5 óra nem sok, én kb. 9-10-et nyomok 15''-os (Gaba) és 17''-os (Compaq) crt előtt. 85Hz RuleZ, így igazából nincs gondom. (Sok kolléga a PC-k bejövetele óta gép előtt ül, anno sokáig 60Hz előtt, nincs közöttük több szemüveges, mint az átlag..)
Szóval nézz a tárcádba, és dönts! -
lypara
csendes tag
Szerintetek megéri TFT-monitort szemkímélés szempontjából venni?
(kb napi 5 óra monitor előtt)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- FÓLIÁS! LG UltraGear 27GR75Q-B GAMING IPS Monitor! 165Hz / 1ms / 2560 x 1440 / G-SYNC / FreeSync
- LG 34GS95QE-B 3440x1440p 240Hz OLED monitor eladó
- Asus ROG Strix XG27ACDNG (QD-OLED, 1440p) - Újszerű
- SAMSUNG (LS34C500GAUXEN) 34 " GAMER WIDE MONITOR ! AKCIÓ
- MSI G2412 Gamer Monitor!24"/PS/FHD/170hz/1ms/Freesync-Gsync/
- Azonnal elérhető, raktáron lévő HPE Aruba switch-ek
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A50/Samsung Galaxy A51/Samsung Galaxy A52/Samsung Galaxy A53
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Nexus 6P 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Dell 3420 14" /i5 11gen / 8GB RAM/256GB SSD/ Szép állapotban / 12 hónap jótállással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest