Hirdetés

2019. január 19., szombat

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Vírusirtó topic (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2018-04-13 14:11:26

PROHARDVER!

Vírusirtó Topic 2018

A topikban senki se linkeljen semmiféle veszélyes kódot tartalmazó oldalt!

Ezt a kis összefoglalót azért hoztuk létre, hogy egyrészt a leggyakoribb kérdésekre ne kelljen minduntalan leírni a válaszokat, illetve, hogy néhány nagyon hasznos gyakorlati tanáccsal szolgáljunk Nektek, a teljesség igénye nélkül. Konkrét problémák, tanácsok, tapasztalatok továbbra is a topikban. Használjátok egészséggel.


A válasz egyértelműen az, hogy nincs. Ennek oka, hogy egyik ma kapható termék sem tökéletes. Mindegyiknek vannak erősségei és ugyan úgy gyengeségei. Mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy számára melyik a legmegfelelőbb alkalmazás.


Nem. A védelem egy összetett folyamat. Ez függ:
◾az operációs rendszered állapotától, tehát telepítve vannak-e az aktuális javítások, illetve service pack-ek.
◾az általad használt programoknak vannak-e aktuális be nem foltozott sebezhetőségei, sérülékenységei, amelyek lehetővé teszik, hogy ezt illetéktelen személyek kihasználják és ezáltal kártékony kódokat tudjanak futtatni a számítógépeden
◾hogyan használod a számítógépedet és az internetet, tehát mennyire vagy tudatos.
◾milyen biztonsági programok vannak-e telepítve és frissítve a számítógépeden
Ami nagyon fontos, hogy az elsődleges védelmi falat maga a user/felhasználó képezi. A minél magasabb védelem érdekében ezt fontos szem előtt tartanod! Jelenlegi világunkban a jelenlegi technikákkal képtelenség 100%-os védelmet biztosítani, hiszen naponta jelenik meg több ezer vírus. Fontos tudnod, hogy ez nem jelenti azt, hogy meg kell fertőződnöd. Nagyon sok múlik rajtad!


Sok mindent.
◾először is a legfontosabb, hogy az operációs rendszered naprakész legyen, tehát, az aktuális javítások, és service pack-ek telepítve legyenek.
◾ne legyen olyan programod, amelyek durva sebezhetőséget tartalmaznak, amiket könnyen ki lehet használni, vagy pedig ha mégis van ilyen programod, kerüld a használatát addig vagy helyettesítsd másik programmal, amíg a sebezhetőséget nem orvosolják.
◾használj tűzfalat
◾használj naprakészen frissített antivírus programot
◾kerüld a húzós oldalakat, de ha mégis ilyenre tévedtél, akkor ne nyiss meg hivatkozásokat ész nélkül, ne kattints ész nélkül a csillivilli bannerekre, ne tölts le ész nélkül állományokat, még ha arra is figyelmeztetnek, hogy elavult az adobe flash player-ed, ne futtass ész nélkül programokat stb.
◾ha használsz fájlcserélőt, a letöltött állományokat mindig ellenőrizd le, és ész nélkül ne nyisd meg őket függetlenül attól, hogy az akár .mp3 kiterjesztésű vagy akár .exe., magyarul legyél egy kicsit bizalmatlan, mert ma már ügyesen hozzá lehet fűzni kártékony kódot az állományokhoz, amit ha elindítasz, megfertőződhetsz.
◾különösen a keygen-ekkel és a crack-ekkel legyél óvatos, mert ezek szinte 90%-ban tartalmazhatnak vírust.
◾ne nyiss meg ismeretlen címzettől származó e-mail-t, ne kattints a levélben lévő nem ismert linkekre, és ismeretlen csatolmányokra
◾ne kattints msn vagy más csevegő programokban megjelenő hivatkozásokra vagyis az ilyenekkel mindig légy óvatos
Összefoglalva, a biztonság nagymértékben rajtad múlik. Ha az itt leírta alapvető szabályokat betartod, akkor elkerülheted a fertőzéseket. Az ész nélküli letöltések, fájlkattintások és a next-next-finish ellen nincs védelem. Ahogy írtam, mindig a júzer az elsődleges védvonal. Eszetlen, meggondolatlan dolgok ellen nincs orvosság.


Egyszerűen. Kérdés, milyen operációs rendszert használsz, és mekkora teljesítményű hardver van a gépedben. Nyilván, egy gyengébb erőforrásokkal rendelkező gépre olyan alkalmazás kell, ami nagyon kis mértékben terheli a rendszert. Az erősebb számítógépeken mindegy. Javaslom, hogy mielőtt pénzt adsz ki egy vírusirtó szoftverre, vagy véglegesen használatba vennéd, győződj meg arról, hogy megfelelő-e a számodra. Természetesen a téma keretein belül is tájékozódhatsz erről.


Termék választásánál figyelembe vehető szempontok:

Termék weboldal

Az átlagos és haladó felhasználó számára megfelelő termék ismertetés.

Marketing

Stratégia komplex felépítése ; piaci részesedés .

Megjelenési forma

Egyszerűség,áttekinthetőség;nyelvi hibamentesség.

Beállítások megléte

Széleskörű kezelhetőség ; kivétel hozzáadás .

Frissítés

Teljesítményre gyakorolt hatás;gyakoriság.

Védelmi képességek

Védelmi vonalak hatékonysága felismerés és megelőzés szinten .

Téves riasztások

Mennyisége és feldolgozása .

Problémák megléte

Visszajelzés alapján feldolgozott tényleges hibák javítása .

Webvédelem

Funkció megléte ; hatékonysága és kezelhetősége;támogatás.

Terméktámogatás

Minták feldolgozása ; felhasználói igények kielégítése .

Reklámok

Termékben megjelenő akciók gyakorisága ,agresszív megnyilvánulása .

Fejlesztés

Év közben megjelenő frissítési naplók tartalma.

Stabilitás

Termék megfelelő ,stabil működése.

Eltávolítás

Gyártó biztosít a felhasználónak eltávolító eszközt; a termék eltávolítása megfelelően zajlik ; felismert kártevők eltávolítási képessége .

Ár

Adott termék ár/érték arányait figyelembe véve.

Teszt eredmények

Hivatalos és nem hivatalos tesztek megfelelő értelmezése .Konkrét válasz definiálásához rengeteg alapvető tapasztalat,termék ismeret szükséges .A mai technológiai megoldások képességeit és minőségeit figyelembe véve szeparálhatjuk a termékeket ajánlott és kevésbé ajánlott kategóriába .

Ajánlott ingyenes megoldás:


avast! Free Antivirus


Comodo Internet Security Free


360 Total Security

Ajánlott fizetős megoldás:


Bitdefender Antivirus Plus

Kaspersky Antivirus

Emsisoft Anti-Malware


Egy olyan.. nem létezik .Bármelyik termék telepítése után a rendszer nem áll 100%-os védelem alatt hiszen a kártevők mindig előrébb járnak .Fontos megjegyezni ,hogy egy közeli állapotot elérhetünk a felhasználói magatartás elsajátításával . Alapvető elemei:
- naprakész vírusirtó
- jogtiszta,naprakész operációs rendszer
- használt termékek frissítésének alkalmazása
- jogtiszta programok használata
- böngészőben reklámblokkoló bővítmény feltepítése
- ismeretlen eredetű források elkerülése


Minden termék telepítése előtt célszerű megtekinteni a követelményeket .Figyelembe kell venni ,hogy tökéletesen megírt program nem létezik ezért teljesítménybeli problémák felléphetnek ajánlott hardver környezet alatt is .

Mindig a gyártó hivatalos oldaláról töltsük le a kívánt terméket . Feltelepítés után érdemes a beállítások közt szétnézni az optimális teljesítmény és védelem összehangolása érdekében .

Bármilyen egyszerűen is hangzik a mögöttes tartalom összetett .Pillérei:
adott felhasználói körbe való tartozás beazonosítása
El kell döntenünk ,hogy kezdő vagy haladó felhasználók vagyunk . Két csoport elkülönítése szükséges ,mert nem minden termék használata egyszer.
anyagi háttér fogalma
Lehetőségünk van-e megvásárolni egy terméket vagy sem . Ha nincs akkor célravezető egy ingyenes termék használata ,döntéshozatali problémák esetén egy próbaverzió telepítsünk fel ,melyet megelégedés esetén vásároljunk meg vagy váltsunk vissza egy nem fizetős megoldásra.Minden termék vásárlása előtt használjuk ki a próbaverziót.
termék specifikus képességei
Összességében itt a felhasználói igények termékre való kivetítését értjük . Gyártó hivatalos oldalán megvizsgáljuk az adott termék képességeit és ha elengedőek azt választjuk .Egyéni igény lehet pl. viselkedéselemző.
nem megbízható források használata
A téma elején már leszögeztük ,hogy 100%-os védelem nincs. Komplexebb védelem használata javasolt,
minőségi kategorizálás
Összetett fogalom alá tartozik a termék technológiai képessége,support minősége.Létfontosságú szempontok egy megvásárolni kívánt termék esetében .
ügyfélszolgálat minősége
Javasolt felhasználói visszajelzésekre is odafigyelni egyes gyártók termék támogatásával kapcsolatosan .Nagyon fontos tényező lehet egy esetleges aktiválási vagy fertőzési probléma esetében . Kiemelkedő gyártó ebben a kategóriában : ESET,Emsisoft .
ár/érték arány értéke
Semmi sincs ingyen . Minden terméknek van egy gyártó által meghatározott ára ami nem minden esetben tükrözi az adott termék értékét .Próbálkozzunk akciókra lecsapni,mert sajnos gyakoriak a túlárazások .
hivatalos/egyéni tesztek eredménye
A hivatalos tesztek mindig egy alapvető irányvonalat határoznak meg . Azonban fontos megjegyezni ,hogy ezek az eredmények "ha" a teljesítménybeli képességeket vizsgáljuk más hardver környezetben alakulnak ki .Felismerési eredmények pedig adottak . Összefoglalva nézetünk egészítsük saját tapasztalatokkal és mások véleményével .
egyéni vélemények
Talán az egyik legkockázatosabb tényező a pillérek között . Egyéni véleményeket tiszteletben kell tartani de nagyon nem mindegy ,hogy honnan is jön a vélemény .Fertőzés esetén romlik a felhasználói termék preferálás aminek hangot is adva globálisan terjed egy negatív vélemény . Valós ? Nem tudjuk . Lehet a fertőzés egy kéretlen alkalmazás volt amiről tudjuk ,hogy eredendően nem "komoly" fertőzési lehetőség .

Naprakész operációs rendszer

Verziószám: 6.1.7601

Verziószám: 6.3.9600

Verziószám: 10.0.14393

Megbízható forrásokból származó programok naprakészen tartása (CVE-problémák elkerülése)


Heimdal Security

Secunia PSI

Kaspersky Software Updater

Ninite

Friss adatbázissal rendelkező védelmi szoftver

Böngésző bővítmények alkalmazása(Adguard,ublock Origin,McAfee Site Advisor,Bitdefender TrafficLight)

Online segédeszközök használata(VirusTotal,MetaDefender,JottiQ)

Kiegészítő termékek futtatása(Malwarebytes AntiMalware,HitmanPro,Zemana AntiMalware, Dr.Web Cure It,Emsisoft Emergency Kit,AdwCleaner)

Tűzfal feltelepítése vagy gyári bekapcsolva tartása(Comodo,ZoneAlarm,TinyWall,WinPatrol)

Különálló zsarolóvírus elleni megoldások(HitmanPro.Alert,Kaspersky Anti-Ransomware,Bitdefender Anti-Ransomware,ZoneAlarm Anti-Ransomware,Malwarebytes Anti-Ransomware)


A virtuális magánhálózat (Virtual Private Network, VPN) egy számítógép-hálózat fölött kiépített másik hálózat. „Magán” jellegét az adja, hogy a VPN-en keresztülmenő adatok nem láthatók az eredeti hálózaton, mivel titkosított adatcsomagokba vannak becsomagolva. A titkosítás általánosan használt szolgáltatása a VPN-nek, de titkosítás nélkül is használható a különböző adatfolyamok elkülönítésére vagy a hálózat logikai felépítésének egyszerűsítésére.
Elérhető szolgáltatások:Adguard egy páratlan kiegészítő a reklámok és felugró ablakok ellen.Hírdetések blokkolására alkalmas az összes weboldalon.Igényeink szerint választhatunk asztali alkalmazásként vagy böngésző kiegészítőként használjuk.
Támogatott böngészők:

Támogatott platformok:

Funkciók:
◾ hirdetések blokkolása
◾ biztonságos böngészés
◾ magánszféra védelem
◾ szülői felügyelet
Elérhető termékek:
böngésző bővítmény
asztali alkalmazás
Ügyfélszolgálat:
support@adguard.com
Weboldal

uBlock Origin egy hatékony blokkoló: kíméletes a processzorral és a memóriával, mégis képes nagyságrendekkel több szűrő betöltésére és alkalmazására a többi népszerű blokkolóhoz viszonyítva.
Támogatott böngészők:

Támogatott platformok:

Funkciók:
◾ hirdetések blokkolása
◾ egyéni szűrök importálhatósága
◾ dinamikus hivatkozás szűrés
◾ magánszféra védelem
Elérhető termékek:
böngésző bővítmény
Ügyfélszolgálat:
https://www.reddit.com/r/uBlockOrigin/
Weboldal

Az Adblock Plus egy böngészőkiegészítő a Firefox, Google Chrome, Internet Explorer és Opera webböngészőkhöz. Lehetővé teszi, hogy egyéni vagy mások által összeállított szűrők alapján eltávolítsuk a reklámokat az egyes weboldalakról. A reklámelemek egyetlen kattintással a tiltólistára tehetők: ezeket a következőkben nem jeleníti már meg a böngésző. A szűrő beállításai teljes oldalak blokkolását is lehetővé teszik.
Támogatott böngészők:

Támogatott platformok:

Funkciók:
◾ hirdetések blokkolása
◾ elfogadható reklámok engedélyezése
◾ kártevő védelem
◾ magánszféra védelem
◾ közösségi média gombok tiltása
Elérhető termékek:
böngésző bővítmény
Ügyfélszolgálat:
https://adblockplus.org/en/bugs
Weboldal

Cryptojacking: Böngészőben végzett kriptovaluta bányászat, amely az utóbbi időben nagyon népszerűvé vált. Amikor egy felhasználó meglátogat egy weboldalt, egy bányász kód indul el a böngészőben. Amíg a weboldal nyitva van, a bányászat folytatódik így bitcoin-t (bevételt termel a látogató a weboldal tulajdonosának).
Ismert domain-ek: coin-hive.com,crypto-loot.com,minero.pw
Védekezési lehetőségek:
◾ szűrőlista integrálása külső forrásból
- https://raw.githubusercontent.com/hoshsadiq/adblock-nocoin-list/master/nocoin.txt
◾ különálló bővítmény telepítése
-MinerBlock
-Coin Mining Blocker
-No Coin
-MINEBLOCK
-NoScript
◾ host fájl használata
- https://raw.githubusercontent.com/hoshsadiq/adblock-nocoin-list/master/hosts.txt
◾ böngészőbe integrált védelem(Opera)

◾ bányászati teszt weboldal
-windscribe.com/miner/gamvw4hc
-crypto-loot.com

👉7.: Szerinted melyik a legmegfelelőbb antivírus program a számomra?
Ez teljesen szubjektív. Kinek a pap, kinek a papné. Van, aki erre, van, aki arra esküszik. Ma már mindegyik programot ki lehet próbálni ingyenesen, így el tudod dönteni, hogy mi a legszimpatikusabb és leghatékonyabb a számodra. Maga a próba azonban nagyon fontos, mert attól, hogy egy védelmi program kifejezetten jó és hatékony, attól még koránt sem biztos, hogy az adott szoftveres és hardveres környezetben hibamentesen vagy csak apróbb fennakadásokkal tudja tenni a dolgát, így sajnos előfordulhat olyan, hogy az adott számítógépen túl sok gond lesz vele, így sajnos az adott felhasználó nem tartja meg, Ezért, hogy az ilyen történeteknek ne legyen anyagi veszteség is a vége, maga a próbaidőszak mindenképp előzze meg a konkrét vásárlást! Apropó, ha már a tesztelésnél tartunk, ha már kipróbáltunk egy védelmi programot és nem tartottuk meg, akkor mindenképp végezzünk az eltávolítása után alapos rendszertakarítást és/vagy a saját eltávolítójukat használjuk, mert a védelmi programok maradványai, főleg a regisztrációs adatbázisban (registry) lévők, komolyabb fennakadásokat és hibákat tudnak okozni, akár abban a vonatkozásban is, hogy mondjuk a következő kipróbálandó védelmi szoftver működésében pont ezek a maradványok fognak gondokat és problémákat okozni. A legjobb megoldás erre az esetre is a tiszta rendszermentés használata, illetve annak a visszaállítása egy adott program használatát követően.
Ami még iránymutató lehet a számodra a független tesztek eredményei, és a topikban elhangzott vélemények és tapasztalatok, de ezek sem mellőzhetik az adott védelmi program saját tesztjét, saját gépen és környezetben.

👉8.: Melyek azok az antivírus programok, amik a legkevésbé lassítanak?
Erre nem lehet konkrét választ adni hiszen befolyásoló tényező a folyamatos optimalizáció és különböző hardveres környezet.
Alacsony rendszerigényű termékek: ESET,avast!, Webroot, Norton

👉9.: Mégis, melyiket használjam, mivel nem tudok dönteni a bőség zavarában?
Kérdés megválaszolása előtt három dologra fókuszálj.Felismerés-optimalizáció-megelőzés.

👉10.: Létezik-e ingyenes antivírus és melyek ezek?
Igen létezik. Ezek az Avira, avast!, Qihoo, Bitdefender, Microsoft Security Essentials/Defender, Comodo Internet Security, stb. Nyilván ezek nem csak abban különböznek a fizetős kiadásoktól, hogy nem kell értük fizetni, hanem mert egyes szolgáltatásokat nem tudják, adott esetben adott képességeik csak korlátozottan használhatóak.
Azonban van közöttük olyan, amelyek teljes értékű védelmet biztosít, mindenféle korlátozás nélkül és pusztán a támogatásban nyújtanak kevesebbet. pl.Comodo Internet Security
Ingyenes védelmi megoldások:
- Comodo Cloud Antivirus 1.13
- Comodo Antivirus 10.0
- Comodo Internet Security Premium 10.0
- avast! Free Antivirus 17.6
- AVG Free Antivirus 17.6
- 360 Total Security 9.2
- Nano Security 1.0
- Panda Free Antivirus 18.03
- Ad-Aware Free Antivirus+ 12.0
- ZoneAlarm FA+ 15.1
- Tencent PC Manager 12.3
- Bitdefender 1.0
- Avira Free Antivirus 15.0
- FortiClient 5.6
- Sophos Home 1.1.4
- ClamWin 0.99
- Immunet 5.0
- Windows Defender 4.11
- Kaspersky Free 18.0
- Reason Core Security 2.3

👉11.: Kell-e külön antispyware-t telepíteni?
Nem. Ennek oka, hogy ma már igen fejlett adatbázissal rendelkeznek az antivírus termékek és nem válik ketté a kártevők és a spyware programok köre.

👉12.: Ha én komplett biztonsági csomagot szeretnék használni, akkor létezik-e ilyen és melyek azok?
Igen, léteznek ilyenek. Internet Security néven vannak forgalomban, illetve a másik és kicsivel többet tudó társuk a Total Security-k köre.
Az Internet Security-k a szokásos antivírus védelem mellett tartalmaznak még tűzfalat, hips-et/viselkedés elemzőt, antispam modult, antibanner modult,, biztonságos bankolási modult, url ellenőrző modult, social/közösségi media scanner modult, stb.
A Total Security-k még tartalmazhatnak backup funkciókat, fájltörlő funkciókat, stb.
Ahány gyártó, annyi megoldás és plusz modul, de ezekről a gyártók termékleírásánál pontosan lehet tájékozódni.
Példaképp a teljesség igénye nélkül Internet Security-re:
F-Secure Internet Security, Kaspersky Internet Security, Comodo Internet Security, Bitdefender Internet Security, Norton Internet Security, ESET Smart Security, stb.
Példaképp a teljesség igénye nélkül Total Security-re:
Kaspersky Pure, Bitdefender Total Security, Panda Global Protection, stb.

👉13.: Van-e valami plusz kiegészítő védelem, ami komoly problémákat tud orvosolni?
Amit javasolni szoktunk az a Malwarebyte’s Antimalware program. Ez egy olyan alkalmazás, ami nem konkrét víruskereső, hanem speciális, nehezen eltávolítható kártevőkre lett kifejlesztve. Létezik fizetős, és ingyenes kiadásban. A free kiadást szoktuk javasolni, a fizetőshöz képest annyi a hátránya, hogy kézzel kell elindítanod a frissítési szolgáltatást és nincs valósidejű védelme. Viszont, ugyanúgy minden felismert kártevőt eltávolít maradéktalanul, ami a gépedre rákerült.
Másik megoldás a HitmanPro, ami egy többmotoros, felhő alapú védelmi program, nagyon jó felismerési és eltávolító képességgel.
A különböző reklámokkal, pup-okkal kapcsolatos fertőzések és problémák kezelésére az egyik legjobban ajánlott program az Adwcleaner, ami nagyon hatékonyan távolítja el például az akaratlanul telepített reklámokat és a kezdőlapokat megváltoztató adware-eket.
Ezek a programok nagyon sok embernek oldották meg a problémáját anélkül, hogy újratelepíteni kellett volna a gépét, vagy elbúcsúzhatott volna az adataitól.
Ezen felül plusz megoldások lehetnek a különböző Rescue CD-k. Ezeket az adott AV gyártó cég biztosítja a számunkra. A Rescue CD ahogy a nevében is benne van, már aktív fertőzések esetén nyújthat mentő segítséget, olyankor, amikor az adott operációs rendszer már nem képes elindulni vagy ha el is indul, gyakorlatilag használhatatlan vagy a már fent lévő védelmi megoldás nem tudja megoldani a problémát vagy egyáltalán ellátni a feladatát.

👉14.: Mi a helyzet a manapság gyakori exploitokkal, zsaroló kártevőkkel (ransomware-ek), titkosító csúnyaságokkal, lehet ellenük hatékonyan védekezni?
Védekezni lehet ellenük és ma már szinte kötelező is valamilyen célprogramot használni, ha nem szeretnénk belefutni egy ilyen komolyabb fertőzésbe, mert hatalmas adatvesztést/adatpusztítást képesek okozni az ilyen jellegű kártevők, malware-ek.
Exploitok, azaz a különféle programok (böngészők, flash, java, médialejátszók stb) sebezhetőségeit kihasználó kártevők ellen már egyre több hagyományos vírusirtó is képes védelmet biztosítani, ám egyelőre a különálló célszoftverek jobban teljesítenek, ezek: Hitman Pro.Alert, Malwarebytes Anti Exploit, Heimdal, Microsoft Enhanced Mitigation Experience Toolkit (EMET).
A ransomware-ek ellen már lényegesen nehezebb védekezni, mert nagyon nehéz őket felismerni, hiszen legitim programokat használnak fel a működésükhöz, azaz a fájlok, elsősorban a különféle dokumentumok magas szintű titkosításához, amik visszaállítása az eredeti titkosító kulcs nélkül gyakorlatilag ma még lehetetlen. Amik képesek segítséget nyújtani, azok a különböző erős hips alapú megoldások, például Spy Shelter, Syswatch, ám ezek esetében szükség van a júzer közreműködésére is és nincs 100 %-os védelem ellenük. A legfontosabb a felhasználói tudatosság, az ismeretlen fájlok és email-es csatolmányok megnyitásának mellőzése és a rendszeres adatmentés, lehetőleg külső adattárolóra!
Ugyan még ma is nagyon kevés az olyan program, tool, ami képes a titkosított adatok, képek, dokumentumok visszaállítására, viszont néhány már ingyenesen hozzáférhető, letölthető, ehhez adunk néhány hasznos linket, letöltési lehetőséget, melyek általában használati útmutatót is tartalmaznak:
Visszaállító eszközök gyűjtemény
Visszaállító eszközök
A szoftverkiadók is rendelkeznek saját visszaállító eszközökkel, közvetlenül az Ő oldalaikról is letölthetőek ezek a segédeszközök:
AVG, Emsisoft, Heimdal, Kaspersky, Trend Micro.
Érdemes rendszeresen ellenőrizni a nagy antivírus cégek oldalait, mert gyakran frissülnek ezek az eszközök és újabb ransomware variánsok által titkosított fájlok visszaállítására is képessé válnak!

👉15.: Kell-e nekem komplett védelmi csomag?
Amennyiben átlagos felhasználóként aposztrofálod magad és nem akarsz a programok rejtelmeivel, beállításaival vesződni, valamint egységes dizájnra, kezelhetőségre és támogatásra vágysz, akkor a válasz, igen! Ma már sok esetben célravezetőbb és egyszerűbb komplett védelmi csomagokat használni.

👉16.: Ha külön szeretném összerakni a védelmem, milyen tűzfalat, antivírust és más programot javasoltok?
Ez az igényeidtől, az internetes szokásaidtól, a pénztárcádtól, a géped teljesítményétől és a szoftveres környezettől függ. Ráadásul gyakran előfordul, hogy az egyébként önmagukban nagyon erős és hatékony biztonsági szoftverek nem szeretik egymás társaságát, válogatósak, lassulásokat, fagyásokat okozhatnak, instabillá esetleg teljesen használhatatlanná tehetik a rendszert!
Ezért, és az egyéni elvárások miatt is, tessenek kipróbálni, ismerkedni, végül kiválasztani a nyertest.
Ezzel kapcsolatban szintén a Topikban kérjetek információt.

👉17.: Facebook és egyéb közösségi oldalakon mire érdemes figyelni?

Fontos, hogy tisztában légy az adott közösségi oldal adatvédelmi szabályozásával, illetve szabd testre a saját profilod. Kivel mit osztasz meg, milyen adataidat láthatják, nálad miket oszthatnak meg, kitől akarsz fogadni üzenetet vagy sem, láthatják e, hogy aktuálisan hol tartózkodó, milyen alkalmazásokat engedélyezel, stb.
A másik fontos, hogy légy gyanakvó. Amikor valamilyen képet, linket osztanak meg veled, légy óvatos, mert elképzelhető, hogy vírusos, vagy adatlopó programot vagy oldalt tartalmazhat. Használj erős és biztonságos jelszót, és főleg ne add ki ezt másik félnek.
Ma már léteznek különböző úgynevezett Social Scannerek, amiket engedélyezned kell a profilodban, de nagy biztonsággal leellenőrzik a linkjeidet, használt programjaidat, stb., hogy melyek biztonságosak, illetve melyek nem.Ilyen például:
ESET Social Media Scanner

👉18.: Mit tegyek, ha vírusfertőzésem van?

Elsősorban higgadj le és térképezd fel a fertőzés mértékét hiszen nem biztos ,hogy komoly problémával állsz szemben.Néhány segédeszköz segítségével megoldhatod de nem garantált az eredmény.Ha nem sikerül az eltávolítás célszerű újratelepíteni az operációs rendszert.Opcionális megoldások az alábbiak:
➡1.Segédeszközök lefuttatása
-Malwarebytes
Letöltés
-HitmanPro
Letöltés
Továbbá a "Kiegészítő termékek futtatása" almenüben található eszközök.
Első két megoldási lehetőséggel általában nagy eredményt érhetünk el.
➡2.Rescue Disk használata(komolyabb fertőzések esetén)
-Avira Rescue Disk
Letöltés
-Kaspersky Rescue Disk
Letöltés
Használatukhoz minden információt megtalálsz a weboldalukon.

👉19.: Elég a free antivírus?

Ez az igényeidtől,internetes szokásaidtól és az adott programtól függ.Alapvetően ha tudatos felhasználó vagy nem érhet meglepetés.Ha szükségesnek érzed a fizetős termék használatát megteheted nyugodtan de fontos megjegyezni ha odafigyelsz egy ingyenes megoldás is elég lehet .

👉20.: Van lehetőség a fizetős programokat hosszabb ideig használni?
Igen is meg nem is. A topikban, illetve a Nagy program promók topikban közzéteszünk olyan linkeket ahol a fizetős programokat hosszabb ideig lehet használni úgy nevezett promóció keretében. Ez az időszak terjedhet 30 naptól akár 1 évig is, amíg a programhoz kaphatsz kulcsot és legálisan használhatod. Érdemes sűrűn nézni a topikot a lehetőségek miatt. Természetesen vásárolhatsz több éves licenceket is.


Promóciós lehetőségek:
Bitdefender Total Security 2018➡90nap
BullGuard Internet Security 2018➡90nap
F-Secure SAFE 2018➡180nap
Dr.Web Security Space 11➡90nap
Panda Antivirus Pro 2017➡180nap
Panda Internet Security 2017➡180nap
Panda Global Protection 2017➡180nap
McAfee AntiVirus Plus 2017➡180nap
McAfee Internet Security 2017➡180nap
Webroot SecureAnywhere 2018➡90nap

Norton Security 2017➡90nap
Promóciós termék lejárta után ha tovább nem használjuk távolítsuk el vagy vásároljuk meg.

Akciós ház

Hivatalos áruházak mellett az alábbi weboldalakon is vásárolhatunk:
Áruházak listája
Downloadcrew Software Store
Anti-Virus4U
eMAG
iPon
PCland
Media Markt
Teljes lista és akciók eléréséhez használhatjuk az weboldalt.

Vírusirtó termékek eltávolítása

➡1.Eltávolító eszköz futtatása;manuális eltávolítás
I.
-avast!
- AVG
-Avira
-Bitdefender
-Bullguard
-ESET
+Részletes lista
II.
-Revo Uninstaller
-Geek Uninstaller
➡2.Everything kereső használata.
➡3.CCleaner vagy hasonló szoftverek futtatása.
-CCleaner
-Wise Care 365
-Glary Utilities 5

👉21.: Mi van, ha én krekkelt biztonsági programokat használok?
Sz*rügy! A krekkelt programmal nem csak az a baj, hogy lopsz, hanem az is, hogy komoly veszélynek teszed ki magad. A „törés” miatt sokszor előfordul, hogy az adatbázison kívül nem frissülnek a programmodulok, így nem lesz hatékony a programod! De az is elképzelhető, hogy a „kréker” miatt, az adott biztonsági szoftverben okozol komoly biztonsági problémákat. Vagy használsz ingyenes programot, vagy regisztrálj egy promóciós lehetőségre. Jobban jársz! Szóval, a krekkelt antivírus nem biztos, hogy antivírus.
A másik etikai dolog, hogy az adott biztonsági terméket is emberek készítik kemény munkával. Tiszteld meg őket azzal, hogy értékeled és megfizeted a munkájukat.

👉22.: Ha van egy gyanús állományom, ellenőrizhetem valahol?
Igen.Fájltípustól,mérettől függően lehetőséged van ellenőrzésre.Továbbá bizonytalan weboldalak megnyitása előtt célszerű egy előzetes ellenőrzés.Lehetőségek az alábbiak:
ismeretlen állomány ellenőrzése
-Virustotal
-MetaDefender
-JottiQ
ismeretlen weboldal ellenőrzése
-Sucuri SiteCheck
-Trend Micro Site Safety Center
-Webroot BrightCloud
-Dr.Web ® online check
-Norton Safe Web
-Comodo Web Inspector
-McAfee URL Checker

👉23.: Hol találok teszteket a különféle antivírus programokról?
Van egy pár ilyen. Többek között a www.av-comparatives.org, a www.av-tests.org, a www.virusbulletin.com. Ezeken kívül még van egy pár független teszt, de ezek a legfontosabbak. Annyit érdemes tudni, hogy ezek a tesztek csak iránymutatók, és nem mérvadók. Sokszor a valós életben más eredmények születnek, amiket a felhasználók tapasztalatai is mutatnak.

Hivatalos teszt eredmények:

AV-Comparatives Independent Tests of Anti-Virus Software

Kategóriák :
- Real-World Protection Tests
- File Detection Tests
- Performance Tests
- Heuristic / Behaviour Tests
- False Alarm Tests
- Malware Removal Tests
- Anti-Phishing Tests
- Mobile Security Reviews
- Mac Security Reviews

AV-TEST | Antivirus & Security Software & AntiMalware Reviews

Kategóriák:
- Mobile Devices Android
- Home User Windows
- Business Windows Client
- Home User MacOS

MRG Effitas

Kategóriák:
- Browser Security Testing
- 360 Degree Protection Testing
- Remediation Testing
- Performance Testing
- Next-Gen Network Appliance/Endpoint Protection Testing
- SmartPhone Security Testing
- Ransomware Protection and Remediation Testing
- Customized Efficacy Assessments
- Mac OSX Testing
- Malware Supply
- In-The-Wild Exploit Testing
- Safe browser tests
- Develop malware for red teaming tests

AVLab

Kategóriák:
- Protection Test
- Free Malware Scanners Test

Nem hivatalos teszt eredmények:

Csatornák:
- comsstv
- The PC Security Channel
- Malware Blocker

24.: Androidos készülékek védelme?
Alapvetően elmondható ,hogy a probléma forrása két részre orientálódik.Ismeretlen .apk fájlok telepítése valamint a reklámok megjelenése .Ebből adódóan javasolt egy rezidens védelem használata.Fontos megjegyezni ,hogy tudatos készülék használat mellett csak javasolt a védelem felépítése de nem létszükség.Naprakész operációs rendszer megléte és ismeretlen források elkerülése már igen .Néhány hasznos applikáció/tipp a zökkenőmentes internetezéshez:

- Google Play Protect használata

- reklámblokkoló alkalmazás

- ingyenes védelmi megoldások
Sophos Mobile Security

Avast Mobile Security & Antivirus

- fizetős védelmi megoldások
Kaspersky Mobile Antivirus

Norton Security & Antivirus

Felhasználói konfigurációk a fórumon:
Név és használt termék:
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Felhasználó név:
LiLxWaYnEx
Operációs rendszer:
Windows 10
Védelmi megoldás:
Norton 360


Felhasználó név:
Plag
Operációs rendszer:
Windows 10
Védelmi megoldás:
F-Secure Safe

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A leírást készítette:

Plag

blattida

LiLxWaYnEx

Innen jöttünk:

Melyik a legjobb vírusirtó progi? - Archívum I.
Melyik a legjobb vírusirtó progi? - Archívum II.

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Vírusirtó topic (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.