- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Házimozi belépő szinten
- Azonnali fotós kérdések órája
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Iszonyatos mennyiségű hulladékkal járhat a Windows 10 terméktámogatásának vége
- Kompakt vízhűtés
- OLED TV topic
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dragon3000
nagyúr
Csak amire válaszoltál, ott pont arra a kijelentésre válaszoltam. Amúgy amikor képbe kerülne a ddr5 rendszer, akkor nem a belépő ddr4 rendszer az alternatíva, ha meg igen, akkor eleve értelmetlen az egész, mert azon a szinten kb lényegtelen, hogy milyen alkatrészek kerülnek a gépbe.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Dragon3000 #31 üzenetére
Nem mondtam hogy fele, csak annyit hogy bőven van különbség. Akinek nem kell annyi teljesítmény, miért ne vegye az olcsóbbat?
Minek neki +50% teljesítmény ha a mostaninak se használja ki a felét se.
Nem vitázni akarok, csak hoztam egy konkrét példát, hogy milyen áron ment nemrég ddr4. -
proci985
MODERÁTOR
válasz
Dragon3000 #37 üzenetére
harmadával olcsóbb != harmadába kerül
ja, nekem AM4 három lépcsőben volt upgradelve, úgy olcsóbb volt. amikor az 5950Xet vettem konkrétan 650 eur alatt nem volt 7950. tudom, mert néztem.
5800X használtan annyit nem ér, 5950Xet annál olcsóbban vettem újonnan.
-
Heroes fan
őstag
válasz
E.Kaufmann #36 üzenetére
Na igen ezeknek annyi értelme volt kiadni mint a 1030 at. De legalább horror áron adják.
-
Dragon3000
nagyúr
Nulláról vételről volt szó és arról, hogy am4 fele harmada az am5-nek, ami nem igaz. Drágább valamivel az am5, de ez nagyon függ az elvárásoktól, pl egy b650e chipsetes alaplap már többet nyújt, mint egy x570s és 80e körül már kapni is boltban. De ha megelégszünk a gen4 pci-e-vel, akkor már 40e-ért is van bőven jó am5 alaplap. Már nem a megjelenés körüli brutál felárak vannak. Ha azt nézzük, hogy az 5800x3d használtan 130-140e, közben 150e-ért boltban beszerezhető a 7800x3d.
-
válasz
Heroes fan #30 üzenetére
Egy I5 is sokmindenre jó DDR4-el. Meg az alaplapok se avultak el szerencsére. Az AMD meg még mostanában is adott ki "3D"-s AM4-es AMD procikat, meg gondolom, még brand PC gyártóknak is doszt elég sok helyre a DDR4.
-
tibaimp
nagyúr
Csak kérdezem nem kötekedés!
A 128GB RAM-nak mi hasznát veszed, ha szabad kérdezni? (csak mert én is elgondolkoztam 2x32GB-on + mellé maradna a meglévő 2x8GB, a másik két 8GB modul ment menne a HTPC-be)
Persze ezt nem most kell meglépni, hanem mikor remélhetőleg visszamérséklődik az ár -
proci985
MODERÁTOR
válasz
Dragon3000 #32 üzenetére
25-35% a különbség. 9950X picit gyorsabb, de az meg tovább növeli az árat. X3D modelleknél még 200 euro rájön az árra.
tavaly még nagyobb volt a különbség, most, nulláról véve már lehet jobban megéri az újabb, ha valaki tényleg kihasználja az extra teljesítményt.
-
Heroes fan
őstag
Amúgy az amd 2021 óta befejezte. Az nvidia meg tavaly óta, így ár érték arányban hülyeség a ddr4. Amd oldalán 5800x se tud a 9070xt vel mit csinálni. Intelnél is 12 dik gentől van 5 ös egy i7 14700 mellé senki nem rak 4 es ramokat.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
Dragon3000 #24 üzenetére
változó ám.
5950Xet átszámolva ilyen 100k hufért vettem, 128GB DDR4 3200 szintén 100k körül volt. lap kb 80 (és akkor relatív drága X570Sről beszélünk). 5900Xeket láttam raktársöprésben 80k körül is többször.
7950el ez így szintén akciókat nézve még mindig rendszerszinten legalább harmadával-felével (ha nem többel) drágább.
-
Ribi
nagyúr
válasz
Dragon3000 #20 üzenetére
Nekem szerencsém volt és 1 hónapja vettem ddr4 32GB 3200 cl16 ramot 22k-ért. Azóta igencsak megugrottak az árak. Szóval van (volt) különbség.
Irodai gépbe vettem, oda cpu sem kell hűde, am4 lap is legalább 10k-val volt olcsóbb. -
Nekem egyvalami miatt szimpatikusabb a DDR5-re váltás, mint a régebbi memória generációk váltása, az on-die ECC. Igaz főleg arra használják, hogy jobban bírja a tuningot
nem pedig a megbízhatóság, de azért szimpi otthonra is. Egyébként tökösebb iGPU nélkül olyan sok haszna valóban nincs a váltásnak.
-
Raysen623
addikt
Pontosan így vélem én is.
#19Dragon3000: Kérlek: nem mondom.
Viccet félre téve, nem állítottam, hogy 1 hónapja más lett volna a piac. Már a DDR5 megjelenése óta nem rohannak tömegek boltokba az új memóriáért. Ez talán elmond valamit az egészről a gyártók számára. De most úgy tűnik mégsem.
-
Valamivagyok
tag
Srácok, 7500f, 5800x3d, minőségi ugrás..... A DDR4 nem ilyen szinten jön elő. Akinek procira van 50-60000-re ott beleférhet a DDR5 ez tény. De aki komplett félgépet akar 60000 alatt ott csak a DDR4 játszik.
Most volt, egy i3 3220 helyett i3 12100f upgrade. Egy fing h610 lapban occsó GSkill RAM-mal. Csak úgy pereg a GTA5 rp és a CS2 mint az állat -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Kotomicuki #23 üzenetére
Minőségi ugrás, hogy 30e-rel többért megkapod a használt 130e-res áron kínált 5800x3d teljesítményt és akár 9800x3d is mehet később bele, ha valamiért kellene ekkora ugrás, elég nagy választék van a két cpu közt.
Nem váltásról volt szó, hanem arról az állításodról, hogy a ddr4 rendszer fele harmada árban, mint a ddr5, ami nem igaz. Ha valaki most rak össze új gépet, inkább am5, mert bőven lehet fejleszteni. -
Kotomicuki
senior tag
válasz
Dragon3000 #22 üzenetére
...ami még uú az alsó ligában versenyez.
DDR5-re váltással minőségi ugrást is elvárna az egyén, különben minek váltson - aminél még mindig a VGA volna az igazán drága komponens.
Na, EZ kerül 2-3x többe, nem a 60 helyett 90 f/s, közepes beállításoknál... -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Kotomicuki #21 üzenetére
Ezen áraid mellett sem látom a fél, illetve harmad árat, de még akkor sem, ha a 54e-ért számolt 4x8GB helyett 2x16GB 3600cl16 kerül bele 35e-ért. A te áraiddal nézve 115 vs 145, ha az olcsóbb ramot nézzük, akkor is 96 vs 145e, ez mellett a 7500f hozza az 5800x3d teljesítményét játékok esetében.
-
Kotomicuki
senior tag
válasz
Dragon3000 #20 üzenetére
5600 - 37k HUF (vs. 66k)
3600/14 2*8 - 27 k HUF *2=54k (vs. >41k)
24k-tól vannak 4 RAM-foglalatosak (vs. 650 >38k)
(12400F vonalon a proci, de főleg az alaplap (B760) egy kicsit drágább mulatság)Ha pl. nem a 144-es monitor kihajtása a cél, akkor azért lehet feléért is DDR4-es alapokra gépet építeni.
Kompromisszumos?
Igen!
De a DDR5 is az, egy eléggé komoly árszint alatt... -
Dragon3000
nagyúr
válasz
Kotomicuki #18 üzenetére
Amíg fele-harmad annyiból össze lehet rakni egy DDR 4-es rendszert, ami kiszolgálja az igényeket
Ez nagyon függ az igényektől, ha megnézed egy 5700x közel annyiba kerül, mint egy 7500f és a második sokkal erősebb játékokban, a ddr4 és ddr5 közt 32GB-os méretben 3200cl16 vs 6000cl30 közt van 10e különbség, ha 3600cl16-ot nézünk, akkor csak 5e. Innen kezdve alaplapnál lehet nagy különbség, mert am4 esetében találni már 25e-ért is megfelelőt, míg am5 esetében ez inkább 50e körül van, összességében sehol nem látom a félárat, nemhogy a harmadot... -
Kotomicuki
senior tag
Amíg fele-harmad annyiból össze lehet rakni egy DDR 4-es rendszert, ami kiszolgálja az igényeket, addig miért váltsanak a méregdrága DDR-5-re, amire nincs is nagyon szükségük és igazából ki sem használnák...
Néhány új, vagy még meg sem jelent technológiának piacra kell lépnie ahhoz, hogy "kötelező" érvényű legyen a váltásra az igény.
Persze, az már akkor lehet majd a DDR 6 is... (legyen érdemi, "kézzelfogható" a különbség a régi és új között és ne terjengjen körülötte az eleve lóxar marketing hülyeség dögszaga)
De, amíg túl vastagon fog az árazóceruza, addig mindig is "visszafogottan" fog a többség az új irányába elmozdulni.
(ha az egyik oldalt csak és kizárólag az anyagiak mozgatják meg, akkor ez legyen megengedhető a másik fél részére is, mint egy a sok közül szempont) -
Ahogy már írták előttem, ennek semmi más oka nem volt, csak hogy feljebbvigyék az árakat. Korábban is elkaszálták már a gyártókat árkartellezés miatt, ez most pont az volt megint.
Pontosan látták eddig is, hogy mennyi fogy és azt is, hogy Kínán kívül még mindig az ő memóriáik fogynak jól. -
ricsip
addikt
Aztán az árak visszanormalizálódnak pánik előttire, v. attól h. még van bőven eladható eszköz raktáron, ezt a kiharcolt emelt árat juszt se csökkentjük vissza?!
-
podtibi
senior tag
Nehezen is fog elterjedni a ddr5, miközben annak megjelenésével a ddr4 árak lejjebb mentek és így a ddr4 csak kedvezőbb lesz. Arról nem is beszélve, hogy az alaplap gyártóknak is lépniük kell, ha a ddr5 re akarunk átállni. Amire pedig használják az emberek a gépet, általánosságban véve, nem indokolt váltani ddr5 re.
-
Pikari
veterán
Még DDR3-ra is gyakorlatilag tömegigény van, főleg a laptop változatra. A DDR2 kezdett épphogy kifutni. Persze amelyik vállalatnak annyi a piackutatás, hogy drogozás közben megbeszélték a managgerek romkocsmában, hogy kinek mi van otthon a gépében amivel a FORTNÁJTBAN életérez, az viselje az átstrukturálás miatti veszeségeket méltósággal.
-
monguz82
tag
válasz
Dragon3000 #4 üzenetére
lehet benne valami, megvolt rendesen a pánikkeltés...
-
tibaimp
nagyúr
válasz
Dragon3000 #4 üzenetére
+1! Ennyi, nincs itt semmi hú de nagy tudomány, ezt akarták elérni.
-
Raysen623
addikt
válasz
Dragon3000 #4 üzenetére
Lehet egyszerűbb az eset mint gondolnánk. Én kezdésnek arra gondolnék, hogy azt tervezték eleinte, majd a DDR5 kellően el fog tudni terjedni és lehet csökkenteni a gyártást, de közben másképpen alakultak a dolgok. PC építése ugyanis érezhetően drágább lett véleményem szerint, és könnyen lehet elérte azt a lélektani határt, mikor inkább igyekszik a többség kitolni a gépe élettartamát. DDR4-el pedig még bőven életképes ma is.
De nem zárom ki a te gondolatfelvetésed sem, mert akár ez is lehet. Bár szerintem ez is pénzbe került nekik. -
Ezt az indokot dobd fel a másik témában, ahol jól megmondták, hogy attól, hogy a géped tudja futtatni a Win11-et, attól még az elavult, mert nincs rajta TPM 2.0, meg rengeteg új szabványú (USB-C, Bluetooth, UEFI, ....) egyéb megoldás. Ha meg elavult, akkor jogosan kérhetik, hogy azonnal cseréld le újra, hogy használhasd azt, amit a 'régi' géped is tudna futtatni.
-
beef
őstag
válasz
Dragon3000 #4 üzenetére
Á, az elképzelhetetlen...
-
podtibi
senior tag
válasz
Dragon3000 #4 üzenetére
+1
-
podtibi
senior tag
Tekintve, hogy tele vagyunk ddr4 támogatással ellátott alaplapokkal/processzorokkal, maga a döntés egy áprilisi tréfával ért fel.
-
beef
őstag
Bizonyára nem volt ott senki aki felmérje az igényeket korábban
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Prémium! Felsőkategória! Asus Rog Strix Maximus Z790 Hero Wi-fi Alaplap!
- Kingston FURY Beast 64GB (2x32GB) DDR4 3200MHz KF432C16BB/32
- Gigabyte B450M S2H + Ryzen 5 1400 kisebb-nagyobb hibával
- Kingston Fury Beast DDR5 6000 CL36 EXPO/XMP 32 GB (2x16 GB) kit
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX B550-F GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Beszámítás! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy A32 4G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- REFURBISHED - DELL Thunderbolt Dock WD19TBS docking station (210-AZBV)
- Új ASUS VivoBook 15 X1504VA - 15,6"FHD IPS - i5-1335U - 16GB - 512GB - Win11 - 1,5 év gari - MAGYAR
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest