- Elképesztően jó kihozatallal működik a TSMC-féle CoWoS
- Szerverhiba miatt szomjazhatnak a házikedvencek
- 300 dolláros Windows notebookokat ígér idénre a Qualcomm
- Felküzdötte magát a dobogóra a NAND flash lapkák piacán a kínai YMTC
- Olcsóbb SSD-ket eredményezhet a SanDisk és a Kioxia új 3D NAND flash lapkája
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sinesol
veterán
Mobiloknál csak digitális zoom létezik, esetleg ha több a kamera rajta, akkor a látószöggel lehet még játszani. Az iPhone-8 kamerája 12 megapixeles, olyan 10 megapixel körül már lehet jó képeket csinálni.
Mint írtam az enyém 20-at tud, de ahhoz hogy a monitoron megnézzem, nem feltétlen kell mindig ennyi.16Pro Max-om van, a 8-as az már jó régen volt, azert is mondtam, hogy ma visszanézve is nagyon szép képeket csinált.

A zoom dologra ránéztem és azt irják, hogy optikai és digitalis zoom is van.
"The iPhone 16 Pro Max achieves its 5x optical zoom using a folded tetraprism glass structure that reflects light four times. This design bends the light path inside the thin phone body, creating a longer 120mm equivalent focal length without making the device bulky"
Dea lényeg ugyis csak az, hogy ez is nagyon szép képeket csinál.
-
laed
senior tag
Öszinten szolva fogalmam sincs, hogy hany megapixeles, nem is nagyon neztem ilyen adatokat az elmult 4-6 evben, de annyit tudok hogy 4K videot tud 60 vagy 120 fps-el…talán. Meg talan van optikai zoom is? Fogalmam sincs igy hirtelen.

De mivel iphone, nyilvan nagyon jo kepeket csinal, ez nekem elèg, a technikai reszletek nem foglalkoztatnak. Vannak regi kepeim felhöben, ami mèg iphone 8-al keszült, amikor evek utan raneztem, meglepett, hogy mennyire jo kepeket csinalt mar az is.Mobiloknál csak digitális zoom létezik, esetleg ha több a kamera rajta, akkor a látószöggel lehet még játszani. Az iPhone-8 kamerája 12 megapixeles, olyan 10 megapixel körül már lehet jó képeket csinálni.
Mint írtam az enyém 20-at tud, de ahhoz hogy a monitoron megnézzem, nem feltétlen kell mindig ennyi. -
Sanya
nagyúr
Szerintem a megapixelekkel még mindig nagyon könnyű eladni egy telefont, mert a nagyobb szám elsőre automatikusan jobbnak tűnik. Közben meg láttam már 50 megapixeles mobilról sokkal szebb képet, mint egy 108 vagy 200 megapixelesről, főleg este vagy beltérben. Nekem sokkal többet számít, hogy normálisak legyenek a színek, ne kenje szét a részleteket a szoftver, és ha gyorsan előveszem a telefont, tényleg jó kép készüljön. Nyomtatásnál persze jól jöhet a nagy felbontás, de hétköznapi fotóknál szerintem túl van tolva ez a megapixel-háború. Ti telefonvásárlásnál még nézitek egyáltalán a megapixelt, vagy inkább konkrét tesztfotók alapján döntötök?

Nem érdekel a megapixel, a kép érdekel.
-
Sinesol
veterán
Szerintem a megapixelekkel még mindig nagyon könnyű eladni egy telefont, mert a nagyobb szám elsőre automatikusan jobbnak tűnik. Közben meg láttam már 50 megapixeles mobilról sokkal szebb képet, mint egy 108 vagy 200 megapixelesről, főleg este vagy beltérben. Nekem sokkal többet számít, hogy normálisak legyenek a színek, ne kenje szét a részleteket a szoftver, és ha gyorsan előveszem a telefont, tényleg jó kép készüljön. Nyomtatásnál persze jól jöhet a nagy felbontás, de hétköznapi fotóknál szerintem túl van tolva ez a megapixel-háború. Ti telefonvásárlásnál még nézitek egyáltalán a megapixelt, vagy inkább konkrét tesztfotók alapján döntötök?

Öszinten szolva fogalmam sincs, hogy hany megapixeles, nem is nagyon neztem ilyen adatokat az elmult 4-6 evben, de annyit tudok hogy 4K videot tud 60 vagy 120 fps-el…talán. Meg talan van optikai zoom is? Fogalmam sincs igy hirtelen.

De mivel iphone, nyilvan nagyon jo kepeket csinal, ez nekem elèg, a technikai reszletek nem foglalkoztatnak. Vannak regi kepeim felhöben, ami mèg iphone 8-al keszült, amikor evek utan raneztem, meglepett, hogy mennyire jo kepeket csinalt mar az is. -
laed
senior tag

Ti telefonvásárlásnál még nézitek egyáltalán a megapixelt, vagy inkább konkrét tesztfotók alapján döntötök?
Nálam az a megoldás, hogy nem a mobillal kamerázok; hanem van 1 külön.
Szóval a többszáz megapixel se érint; mert ezek a 20-nál megrekedtek.
Ellenben van jó optikai zoom. -
maximilianx3
újonc

-
laed
senior tag
Ja, így már értem. Arra gondoltam, hogy nekem van főállásom, meg mellé EV is vagyok, és felvettem a tevékenységi körbe a fotózást is,pont azért, hogy ez ne legyen akadály. Jellemzően TFCD-be dolgozok, de amikor próbálok portré fotózásra például árajánlatot adni, akkor nyilván az ár tartalmazni fogja az utómunka összegét is, ami esetemben másfél-két óra, képenként. Cserébe 40-45 megapixel körüli képeket adok át, nyomtatásra alkalmas retussal. Ehhez képest megérkeznek a főállású anyuka fottografik, és 30 (!) perces fotózást kínálnak 15 ezerért, 30 átadott képpel. Ha stúdiós árakat nézünk, akkor 1 óra fotózást 50 ezerért, 30 darab átadott képpel. Aztán tényleg kapsz ennyi képet, csak 1,5-2,5 MB körüli méretben, leméretezve nullára.Dühítő, nahh.
Régi megoldás, hogy pl. nyaraláskor egyszerűen valakit megkérnek, hogy kapja már le őket. Gépi megoldás az időzítő.
-
Dißnäëß
nagyúr
Nekem pont kevés fényben tudott olyat már a Huawei-em is, (Huawei Mate 20 X 5G), amit a Pana ( Panasonic Lumix DC-GX9 kitobi) alapból nem. Templombelső, egy kattintás és használható emlékkép. A Pana talán állványról tudta volna, meg nyilván kellő mókolás után sokkal jobb kép is kihozható lett volna, de kinek ér ez annyit?
Meg persze a teló mindig nálad van, zsebben, kézben stb. Nyilván sok kép szinte el sem készítgető vele, komolyabb zoom, komponálás stb. Hiányzik a kukucska erős fényben.
Azonban a képek elképesztő mennyisége miatt hal ki a fotós szakma, hiszen alap képeket mindenki csinálhat, ha nem úgy sikerül, csinál még százat.
Most divatba jött a gyerekfotózás, családi fotózás, műteremben, kellékekkel. Nyilván jobb mint a telefonos saját képek, azonban itt már a "művészieskedés" felé megy el az egész.
Azaz beállított képek készülnek, a fotós és a megrendelő ízléséhez igazodva. FB-re kitenni jó, de nincs meg bennük az elkapott pillanat varázsa. Az egyre gyakrabban a telefonról jön.Szívemből szóltál.
művészieskedés
Nemár. Apu, anyu, gyerek1, gyerek2, mindenki ugyanabban a színű világos farmerben, apu cipőben vagy zokniban, anyu magassarkúban vagy mezítláb(harisnyában), gyerekek mezítláb, fehér felső mindenkin, egyen dögunalom ? Ahh, igen. Megvan, miről beszélsz.
És valóban: telón hány olyan kép, hogy nagyapám sztorizott, épp az öreg, eres kezét emeli a levegőbe, mintha mutatna valamit.. nagy lapát keze, sokat dolgozott az öreg + hadifogság, stb... ha ez a kéz mesélni tudna... asztalnál körbe ülünk, anyám szedi épp a salátát (szemből fotózom, látszik az arca tisztán), nagybátyám tölti épp a bort a pohárba, apám épp szúrja fel a töltöttkáposzta egy újabb darabját a villára és így néz a képre mosolyogva (a szája még nincs tele) .. Ez nem művészi, viszont kőkeményen pillanat.
A pillanat művészije pedig az, amikor a kedvenc Golden Retriever kutyának a gyerek dobja a kertben a frizbit, 1/1600 f/2.8 a kutya épp a levegőbe ugorva elkapja azt és ez van kimerevítve, háttérben a bokeh-ban baloldalt még kivehető valamennyire a család a kerti asztalnál, jobb hátul meg a fűlocsoló széjjelspriccolt permete, vízcseppjei.
Na, egy picit kibővített prompt-ra még futotta is belőle.

-
philoxenia
MODERÁTOR
Nekem pont kevés fényben tudott olyat már a Huawei-em is, (Huawei Mate 20 X 5G), amit a Pana ( Panasonic Lumix DC-GX9 kitobi) alapból nem. Templombelső, egy kattintás és használható emlékkép. A Pana talán állványról tudta volna, meg nyilván kellő mókolás után sokkal jobb kép is kihozható lett volna, de kinek ér ez annyit?
Meg persze a teló mindig nálad van, zsebben, kézben stb. Nyilván sok kép szinte el sem készítgető vele, komolyabb zoom, komponálás stb. Hiányzik a kukucska erős fényben.
Azonban a képek elképesztő mennyisége miatt hal ki a fotós szakma, hiszen alap képeket mindenki csinálhat, ha nem úgy sikerül, csinál még százat.
Most divatba jött a gyerekfotózás, családi fotózás, műteremben, kellékekkel. Nyilván jobb mint a telefonos saját képek, azonban itt már a "művészieskedés" felé megy el az egész.
Azaz beállított képek készülnek, a fotós és a megrendelő ízléséhez igazodva. FB-re kitenni jó, de nincs meg bennük az elkapott pillanat varázsa. Az egyre gyakrabban a telefonról jön. -
Dißnäëß
nagyúr
-
Timer
veterán
Hát amúgy most ha benézel egy bármilyen (!) FB-s fotós csoportba, amiket kitesznek, úúúúristen.
Csak kívánod, hogy bárcsak 5% körül járna mindenki, amikor a képet megnézni, hogy kirakja-e, nem a teljesen random 50% körüli (vélt) találati arány.
Bár a modellek is egyre bénábbak szvsz
10 éve olyan nőket (és srácokat) lehetett ott fogni egy klassz fotózásra, uhhh.
Még TFCD-ben is, nemhogy fizetősben. Na jó, ne is offoljunk tovább.
"Bár a modellek is egyre bénábbak szvsz
"Ezt én is látom, a seggrázás Instán megy, de ennyi, kamera előtt fagyott a legtöbb.
-
Dißnäëß
nagyúr
Igen, az 5 százalék azért erős, de a saját képeim felét gond nélkül törlöm, a másik felének a felét pedig másnap, pihent szemmel. De egy laikus nem így válogat, hanem úgy, hogy "ottdecukinmosolyog". Az mindegy, hogy kicsit életlen, árnyékos a szeme, stb... A "fotós" meg baszik se ezeket javítani, 1 perc heal, 1 jó preset, fogakat fehérre szemeket kékre húz, batch átméretezés, viszlát. Na, nem offolok tovább, túltárgyaltuk!

Hát amúgy most ha benézel egy bármilyen (!) FB-s fotós csoportba, amiket kitesznek, úúúúristen.
Csak kívánod, hogy bárcsak 5% körül járna mindenki, amikor a képet megnézni, hogy kirakja-e, nem a teljesen random 50% körüli (vélt) találati arány.
Bár a modellek is egyre bénábbak szvsz
10 éve olyan nőket (és srácokat) lehetett ott fogni egy klassz fotózásra, uhhh.
Még TFCD-ben is, nemhogy fizetősben. Na jó, ne is offoljunk tovább.
-
Timer
veterán
Hááát... magazinfotósoknál van ez a kb. 5% arány, szóval amikor egy Scott Kelby lőtt mondjuk a "leitatott" Claudia Schifferről 100-at, abból 5-re mondták azt, hogy "na ez igen".
Valszeg családban, FB-s fotófluenszerként más az arány
hiszen itt elnézzük a fotó hibáit, mert ütyülüpütyülü
(no offense, most általában). Igen, az 5 százalék azért erős, de a saját képeim felét gond nélkül törlöm, a másik felének a felét pedig másnap, pihent szemmel. De egy laikus nem így válogat, hanem úgy, hogy "ottdecukinmosolyog". Az mindegy, hogy kicsit életlen, árnyékos a szeme, stb... A "fotós" meg baszik se ezeket javítani, 1 perc heal, 1 jó preset, fogakat fehérre szemeket kékre húz, batch átméretezés, viszlát. Na, nem offolok tovább, túltárgyaltuk!

-
Dißnäëß
nagyúr
Pont tegnap voltunk családdal. És megoldja, hidd el!
Épp mondtam a feleségemnek, hogy van a történet a majomról, az írógépről, meg a Háború és Békéről. Minden csak idő és szerencse kérdése, előbb vagy utóbb beüt a találat. 30 perc alatt csak kábé fejen nem álltam már, minden lóf_szt megcsináltatott velünk a kollegina, közben úgy tolta a vázba az expót, mintha nem lenne holnap. A gyerek cuki, a LED-en akkora fényformáló volt, hogy csak a szobát kellett eltalálni vele (ez sikerült), az AF tudja a dolgát, úgyhogy meglesz a 30 kép... Aztán majd kapok egy 100 mega körüli ZIP-et, hogy tessék, kész anyag!
Hááát... magazinfotósoknál van ez a kb. 5% arány, szóval amikor egy Scott Kelby lőtt mondjuk a "leitatott" Claudia Schifferről 100-at, abból 5-re mondták azt, hogy "na ez igen".
Valszeg családban, FB-s fotófluenszerként más az arány
(no offense, most általában). -
Timer
veterán
Pont tegnap voltunk családdal. És megoldja, hidd el!
Épp mondtam a feleségemnek, hogy van a történet a majomról, az írógépről, meg a Háború és Békéről. Minden csak idő és szerencse kérdése, előbb vagy utóbb beüt a találat. 30 perc alatt csak kábé fejen nem álltam már, minden lóf_szt megcsináltatott velünk a kollegina, közben úgy tolta a vázba az expót, mintha nem lenne holnap. A gyerek cuki, a LED-en akkora fényformáló volt, hogy csak a szobát kellett eltalálni vele (ez sikerült), az AF tudja a dolgát, úgyhogy meglesz a 30 kép... Aztán majd kapok egy 100 mega körüli ZIP-et, hogy tessék, kész anyag!
-
Dißnäëß
nagyúr
Ja, így már értem. Arra gondoltam, hogy nekem van főállásom, meg mellé EV is vagyok, és felvettem a tevékenységi körbe a fotózást is,pont azért, hogy ez ne legyen akadály. Jellemzően TFCD-be dolgozok, de amikor próbálok portré fotózásra például árajánlatot adni, akkor nyilván az ár tartalmazni fogja az utómunka összegét is, ami esetemben másfél-két óra, képenként. Cserébe 40-45 megapixel körüli képeket adok át, nyomtatásra alkalmas retussal. Ehhez képest megérkeznek a főállású anyuka fottografik, és 30 (!) perces fotózást kínálnak 15 ezerért, 30 átadott képpel. Ha stúdiós árakat nézünk, akkor 1 óra fotózást 50 ezerért, 30 darab átadott képpel. Aztán tényleg kapsz ennyi képet, csak 1,5-2,5 MB körüli méretben, leméretezve nullára.Dühítő, nahh.
Ja, értem.
30db átadott jó kép, az egy ~5%-os iparági bevett találati arány átlaggal számolva úgy ~600 nyers kép.
600 nyerset ledarálni 30 perc alatt, ööööö izé.
-
Timer
veterán
-
Dißnäëß
nagyúr
De nem is írtam megélhetésről!
Csak arról, hogy még értelmes összeget sem kérhetsz el a minőségi(nek gondolt) munkádért, mert ott vannak a fottograffianyukák, akik aztán csiricsárécsecsebecse díszecskés stúdiókkal meg naplementés barnagyásszal leuralják azt a kevés vevőt is, aki akadna. Én hobbista vagyok, és ehhez képest 2,5 milliót már biztos locsoltam erre, és kerestem vele eddig kerek nulla forintot kábé!
Jórészt az általad már megénekelt okokból, am unka minőségének ehhez semmi köze.Na de miért kérnék érte, ha hobbi ?
Ezért gondoltam, hogy munkára gondolsz. Csak a melós kér érte, nem ?
Vagy alkalmi kocázásra gondoltál, cimbi áthív eskizni egy iccakára, ad Neked párszázat és kis plusszal elvagy a fő munka mellett ?
-
Timer
veterán
A "fotózásból megélni" vonalat már 2007-ben sem éreztem, amikor az első EOS 450D-mmel belecsöppentem ebbe a világba és kollégákkal stúdiót építettünk, meg ödémákat próbálgattunk, meg jöttek a modellek meg bla bla bla orrvérzésig kb. (Mini fotós klub alakult a cégben, amihez jöttek később kollégák cégen kívüli ismerősei is). Szóval fotóból megélni szerintem nettó sajtreszelővel recskázás.
Ez egy drága hobbinak kiváló, de ennyi, vagy nagyon elhivatott hardcore módban kell tolni, kapcsolatrendszer, menni menni utána, stb. és még a személyiségednek is olyannak kell lenni... én ehhez túl introvertált vagyok és szarul tudom magam eladni
B. verzió, vlogolás, lásd Petapixel, Manny Ortiz stb, de ők ugye óriási piacot fednek le anyanyelvi angollal. Magyarországon belül ugyanez kb. továbbra is éhenhalós, ha csak ezt csinálná az ember. Meglepődnék ha nem ez lenne.
Itthon marad a "Media Markt-ban frissen vett géppel a haver haverjának a haverja majd meglövi az eskinket" és hasonló mentalitás. Van egy szűk profi réteg, akikkel lehet pár komolyabb amatőr felveszi a versenyt szakmailag, de már az asztalhoz nem férnek oda, mert fontosabb a név, ismeretség, tényleg.
Szerintem a fotózás legtöbbek számára (nem mindenki, de legtöbbek számára) nem egy jó pénzkereseti lehetőség, sőt, kifejezetten bukó.
Erre úgy kell tekinteni, mint motorra, autóra, PS5-re, akármire: ellocsolsz rá egy rahedli lóvét és élvezed.

De nem is írtam megélhetésről!
Csak arról, hogy még értelmes összeget sem kérhetsz el a minőségi(nek gondolt) munkádért, mert ott vannak a fottograffianyukák, akik aztán csiricsárécsecsebecse díszecskés stúdiókkal meg naplementés barnagyásszal leuralják azt a kevés vevőt is, aki akadna. Én hobbista vagyok, és ehhez képest 2,5 milliót már biztos locsoltam erre, és kerestem vele eddig kerek nulla forintot kábé!
Jórészt az általad már megénekelt okokból, am unka minőségének ehhez semmi köze. -
Dißnäëß
nagyúr
"Úgyis jellemzően már 16+ MP felett fotóz mindenki, majd nézegeti ezt valami nagyon vicces felbontásra leméretezve."
Ez az úgynevezett lájfsztájlfottograffi retus, ami úgy szar és igénytelen, ahogy van, cserébe leméretezi 2 megás képekre, hogy ne lássad. 2 óra alatt megvan a teljes utómunka 50 képre, 40 ezerért, aztán ezzel versenyezzél úgy, hogy igényes vagy a munkádra, és mondjukl csak 8 képet adsz át 60 ezerért, de azt maximum közeli felbontásban...
A "fotózásból megélni" vonalat már 2007-ben sem éreztem, amikor az első EOS 450D-mmel belecsöppentem ebbe a világba és kollégákkal stúdiót építettünk, meg ödémákat próbálgattunk, meg jöttek a modellek meg bla bla bla orrvérzésig kb. (Mini fotós klub alakult a cégben, amihez jöttek később kollégák cégen kívüli ismerősei is). Szóval fotóból megélni szerintem nettó sajtreszelővel recskázás.
Ez egy drága hobbinak kiváló, de ennyi, vagy nagyon elhivatott hardcore módban kell tolni, kapcsolatrendszer, menni menni utána, stb. és még a személyiségednek is olyannak kell lenni... én ehhez túl introvertált vagyok és szarul tudom magam eladni
B. verzió, vlogolás, lásd Petapixel, Manny Ortiz stb, de ők ugye óriási piacot fednek le anyanyelvi angollal. Magyarországon belül ugyanez kb. továbbra is éhenhalós, ha csak ezt csinálná az ember. Meglepődnék ha nem ez lenne.
Itthon marad a "Media Markt-ban frissen vett géppel a haver haverjának a haverja majd meglövi az eskinket" és hasonló mentalitás. Van egy szűk profi réteg, akikkel lehet pár komolyabb amatőr felveszi a versenyt szakmailag, de már az asztalhoz nem férnek oda, mert fontosabb a név, ismeretség, tényleg.
Szerintem a fotózás legtöbbek számára (nem mindenki, de legtöbbek számára) nem egy jó pénzkereseti lehetőség, sőt, kifejezetten bukó.
Erre úgy kell tekinteni, mint motorra, autóra, PS5-re, akármire: ellocsolsz rá egy rahedli lóvét és élvezed.

-
Timer
veterán
Igen. Én kifejezetten utálom is amikor mosnak mindent szét utómunkában.
A minap benéztem 1-2 FB-s fotós csopiba és repkednek a portrék mindenféle hölgyikékről, amik jó képek lennének, de eskü, ha tudnék mondjuk csak a arcára közel menni, zoom-olni, nem tudnám néha megállapítani, mikor hagyjam abba a belezoomolást, annyira ki van mosva mindennek és mindenkinek a mindene is.
Miért nem lehet egy kellemes digiszenzoros szmötyit otthagyni ?
Úgyis jellemzően már 16+ MP felett fotóz mindenki, majd nézegeti ezt valami nagyon vicces felbontásra leméretezve.
"Úgyis jellemzően már 16+ MP felett fotóz mindenki, majd nézegeti ezt valami nagyon vicces felbontásra leméretezve."
Ez az úgynevezett lájfsztájlfottograffi retus, ami úgy szar és igénytelen, ahogy van, cserébe leméretezi 2 megás képekre, hogy ne lássad. 2 óra alatt megvan a teljes utómunka 50 képre, 40 ezerért, aztán ezzel versenyezzél úgy, hogy igényes vagy a munkádra, és mondjukl csak 8 képet adsz át 60 ezerért, de azt maximum közeli felbontásban...
-
updog
őstag
Volt egy kedvenc youtuberem (Gerald Undone) aki fényképezőgépeket tesztelt (bár főként videóra). Pár hónapja kitette, hogy vége, nem csinál több ilyet, mert (profi/félprofi területen) a technológia szó szerint készen van, már nem azon fog múlni hogy szó szerint bárki jó képeket/videókat tudjon csinálni. (haha, rákerestem, nem bírta ki, két hete tett ki újat, de elmondta hogy becsszó utolsó
).Nekem egy 2021-es Samsung telefonom van (S20 FE), de simán A4 méretben nyomtatható képeket, és baromi jó videókat csinál általánosságban.
Mobilon szerintem ugyanott tartunk, hogy ha egyenlő esélyeket adunk neki egy félprofi géppel (pl. a telefont is állványra tesszük, HDR-ben fotózunk vagy 4k-ban videózunk), akkor talán a 200mm f2 ágyúcsövek valódi háttérmosását kivéve minden - nem alsópolcos - mobil jó képeket csinál). De kézből is minden hétköznapi szituban elfogadható, és kb. pótolja a normál fényképezőgépet. Mondom ezt 25 éve fotózó hobbistaként.
-
Dißnäëß
nagyúr
Most ránézve 4600 képem van telon, 99%-ot sosem néztem meg ujra és a jövőben sincs rá tul sok esély, idővel rájön az ember, hogy amit fontosnak gondol lefényképezni az relative ritkán az, plusz arra is rájöttem, hogy legtöbbször jó, ha a teló elő sem kerül és inkább megéli az ember a dolgokat. Szerencsére 256gb-os a teló, plusz a 200GB iCloud miatt amugy sincs teljes méretben a telón a legtöb régi kép, szóval memoriagondom még sosem volt. Most ránéztem, meglepő, de csak 52gb fogflalt helyet jelez, hát jócskán messze vagyok a memoriagondoktól.
De nem is baj, rémálom, amikor szortirozni, törölgetni kell dolgokat PC-n is, őrült sok időt elvesz, ha sok mindent át kell nézni.Filmen kezdtem a fotózást.
Ott adott volt a 24, később 36 képkockás tekercs limitációja. Manapság az ember a gyereke szülinapjának képeit is elsuvasztja a mély feledésbe, hogy 10-20 év múlva random ráfusson, vagy soha többet. Akkor mit várunk egy mai digitális világban ettől az egésztől ?
Le kell tudni lassulni.
Akkor lehet értéket fotózni. -
Sinesol
veterán
És végül a telefon képeket egy még mélyebb bugyrába rakod a NAS-nak, még csak nem is szortírozod dátum-esemény alapján mondjuk, hanem bulk valami random "teló backup" könyvtárba bekerül és viszlát, leürült.
"Majd megnézem".
Aha.
A fotózás amúgy hobbim. Mondjuk most pont gép nélkül jó ideje, nem tetszett az üzletpolitika és amit adtak, amennyiért, de talán ideje belevágni újra.
Egy Insta360-al
Most ránézve 4600 képem van telon, 99%-ot sosem néztem meg ujra és a jövőben sincs rá tul sok esély, idővel rájön az ember, hogy amit fontosnak gondol lefényképezni az relative ritkán az, plusz arra is rájöttem, hogy legtöbbször jó, ha a teló elő sem kerül és inkább megéli az ember a dolgokat. Szerencsére 256gb-os a teló, plusz a 200GB iCloud miatt amugy sincs teljes méretben a telón a legtöb régi kép, szóval memoriagondom még sosem volt. Most ránéztem, meglepő, de csak 52gb fogflalt helyet jelez, hát jócskán messze vagyok a memoriagondoktól.
De nem is baj, rémálom, amikor szortirozni, törölgetni kell dolgokat PC-n is, őrült sok időt elvesz, ha sok mindent át kell nézni. -
Dißnäëß
nagyúr
A MiILC kétségtelen, hogy jobb képeket lő, és összességében akár olcsóbb is, mint 3-4 évente 500.000 forintos telefont venni újat, de:
- a mobilokban van kamera szoftver innováció, meg képszerkesztés gyorsan. Míg MILC jó képeket lő, de utána még órákat el lehet molyolni egy jó képen, míg jó lesz és ugyanúgy el tudod rakni a NAS szegletébe és nem kezdesz vele semmit sem.
A sony A6400 egy 12 éves technológia, ugyanazzal a sw-vel, mint amivel a 6000 kijött és gyk szinte semmi újat nem tud, nincs oss video alatt, néha a képek alatt sem. Nincs benne sw-s oss sem, semmi. Baromság. Lassútöltő. Cserébe nagyon jó képet tehetsz a facebookra.
A milc akkor éri meg, ha ezzel dolgozol. Vagy ha hobbi. Minden másra meg telefon.És végül a telefon képeket egy még mélyebb bugyrába rakod a NAS-nak, még csak nem is szortírozod dátum-esemény alapján mondjuk, hanem bulk valami random "teló backup" könyvtárba bekerül és viszlát, leürült.
"Majd megnézem".
Aha.
A fotózás amúgy hobbim. Mondjuk most pont gép nélkül jó ideje, nem tetszett az üzletpolitika és amit adtak, amennyiért, de talán ideje belevágni újra.
Egy Insta360-al
-
Peti870
csendes tag
Khm Nokia 808-ra kellene tenni egy friss androidot
. Tudom tudom, csak azért na, nekem tetszenek a készített képei, még AI nélküliek. -
Sanya
nagyúr
A minap benéztem 1-2 FB-s fotós csopiba és repkednek a portrék mindenféle hölgyikékről, amik jó képek lennének, de eskü, ha tudnék mondjuk csak a arcára közel menni, zoom-olni, nem tudnám néha megállapítani, mikor hagyjam abba a belezoomolást, annyira ki van mosva mindennek és mindenkinek a mindene is.
Úgyis jellemzően már 16+ MP felett fotóz mindenki, majd nézegeti ezt valami nagyon vicces felbontásra leméretezve.
A MiILC kétségtelen, hogy jobb képeket lő, és összességében akár olcsóbb is, mint 3-4 évente 500.000 forintos telefont venni újat, de:
- a mobilokban van kamera szoftver innováció, meg képszerkesztés gyorsan. Míg MILC jó képeket lő, de utána még órákat el lehet molyolni egy jó képen, míg jó lesz és ugyanúgy el tudod rakni a NAS szegletébe és nem kezdesz vele semmit sem.
A sony A6400 egy 12 éves technológia, ugyanazzal a sw-vel, mint amivel a 6000 kijött és gyk szinte semmi újat nem tud, nincs oss video alatt, néha a képek alatt sem. Nincs benne sw-s oss sem, semmi. Baromság. Lassútöltő. Cserébe nagyon jó képet tehetsz a facebookra.
A milc akkor éri meg, ha ezzel dolgozol. Vagy ha hobbi. Minden másra meg telefon. -
Dißnäëß
nagyúr
-
laed
senior tag
Én elmondtam volna a pixel binning lényegét röviden, már jöttek is a négyzetrácsocs ábrák, aztán elvágva és haladás tovább, pedig ez hiánypótló a tudatlanok számára.
A crop pedig igenis ront a minőségen, hiszen egy 100 megapixeles képet (most csak mondtam valamit) ha leméretezel egy fullhd körülire, vagy 2K jellegűre, nem fogod ugyanazt a mennyiségű szmötyit (zajt, stb) látni rajta, mint amikor ugyanebbe a 100 megapixelbe belemész, azt a kis részt ki-crop-olod és kiteszed ugyanarra a kijelzőre. Kevesebb alap infóból (és annak gyengeségeiből, zaj, színek stb) fog létrejönni a végső képed, amit bámulsz, nem pedig az eredeti nagy képből.
A lencse sem mindegy, hogyan van megcsiszolva, bár ezeket tudják már precízen .. még nem is jött szóba a diffrakció a pici szenzornál.. hiába übersok alap megapixel (amit jó fényben megfelelő beállításban nem binnelnek, ergo megvan a natív felbontás), ha az objektív képtelen azt kiszolgálni, ugyanazt a "vackot" vetíti a pici kis szenzorra, mint 10 évvel ezelőtt.
Az igazi előrelépést ami hoz a teló világban:
- alacsonyabb megapixel szám ugyanakkora szenzoron -> vagy binning, vagy natívan kevesebb pixel használata, ergo kisebb pixelsűrűség (kevesebb, de nagyobb pixel)
- nagyobb szenzor (és nagyobb üveg ofkorsz, ami kirajzolja ezt)
- CMOS technológia, szenzor kiolvasás zajszintje, jel/zaj arány képességek stb. Itt akárcsak CPU-knál, a gyártási csíkszélesség csökkenése sokkal hatékonyabb lapkákat eredményez, tehát minden egyes tökmindegymekkora pixel is kevesebb zajjal olvasható ki, natív iso, stb..A nagy szenzor kiesik, a nagyobb obi kompromisszumos (vagy a beépített lenne egy közepes nagylátó, mondjuk 35mm ekvivalens, ami még nem türemkedik ki, profibb képekhez pedig előtétlencsét/obit lehetne használni, páran próbálkoztak ilyennel).
Ehelyett maradnak a lényegében kicsit kitüremkedő kamerák, szenzorméret növekedés nincs, valós (natív) megapixel szám nő, binning alkalmazva amikor a szoftver úgy gondolja, amúgy meg marad a pici szenzorhoz a pici üveg és azon megy kevés optikai, sok digitális zoom, de attól még az a picike üveg nem lesz jobban megcsiszolt, hogy egy 100 MP-s fejlettnek mondható miniszenzort tisztességesen kirajzoljon.
Szóval a pixelsűrűség az egekben, mivel a szenzor (és emiatt az üveg előtte) nem nőhet a végtelenségig, binning segít low-light és egyéb helyzetekben, amikor kevesebb zaj kell, vagy szebb színek, de soha nem fognak verni egy m4/3 vagy efeletti szenzorméretű milc-et.
Ami viszont tény, hogy még ezek a kis csoffadt, kompromisszumos eszközök is fejlődtek annyit, hogy bőven a képzeletbeli használhatósági-képminőségi vörös vonal fölé tesznek minket, azaz igazából egy jobbféle képességű telóval már jó ideje lehet olyan képeket lőni, amikhez nem kell dedikált fényképezőgép és így is rohadtjól néz ki egy családi "mozidélutánon" a 4K tv-n visszanézve. (Nem, senki nem nézi soha ezeket vissza, se a nagyi, se mi, se senki, csak fotózunk és mentünk észnélkül aztán ennyi).

kompromisszumos eszközök
Azért azt hiszem ez a kulcsszó. Nem tud annyit mint 1 normális gép, viszont cserébe folyton nálad lehet, nem kell külön cipelni.
1 kis szemcsézettség a normál filmes gépeknél is előfordult.
-
Dißnäëß
nagyúr
Nem Ti konkrétan, de sokan gondolják.
A technológia (CMOS) még kiadhat ilyen szitut. A fizikát nem fogja megb*ni nyilván, bokeh, fénygyűjtő képesség, stb stb, de két dolog szerintem érvényesül hosszútávon (10 évek):
1. a CMOS technológia, chipgyártás, egyre hatékonyabb szenzorokat hoz ki
2. hiába növelik a megapixel számot a telógyártók, akár a natív pixel számot is, amíg van pixel binning, ha nem is teljesen, de közel ekvivalenssé tehetik a bin-elt új "valós" megapixel számot egy 10-20 évvel ezelőttivel. Cserébe azt nem egy 60 nanométeres szenzorból olvassuk ki, hanem egy 10 nanósból, ugyanúgy, ahogy egy régi Pentium-133 processzor 133MHz-e sokkal több hővel érkezik, mint ma egy mikrokontroller lapka ugyanúgy 133MHz-el, ami akkora, mint egy gombostű feje és 0 érzékelhető hőt termel.
Csak ez a fajta javuló trend hardver oldalon lassú, mivel a legfrissebb szenzorok mindig a legdrágábbak, telóba meg szoftver+AI képességekkel együtt jobb az olcsó szenzor is az elmúlt 5 évből valamelyik - ha van még raktáron a beszállítónál, mert a gyártósor már lehet leállt vele.
No, szóval lehet itt-ott még feszegetni a határokat, de én azért képtisztaságban, low light-ban és hasonlókban (HDR stb) várnék javulást akkor is, ha nő a megapixelszám, akkor is, ha stagnál. Elképzelhetetlennek tartom, hogy egy 10-20 év múlva elővett okosteló ugyanabban a minőségben fotózzon ugyanazzal a szenzorméterrel, mint a mostaniak.
Max nem fogjuk már látni annyira a különbséget.
-
laed
senior tag
Én elmondtam volna a pixel binning lényegét röviden, már jöttek is a négyzetrácsocs ábrák, aztán elvágva és haladás tovább, pedig ez hiánypótló a tudatlanok számára.
A crop pedig igenis ront a minőségen, hiszen egy 100 megapixeles képet (most csak mondtam valamit) ha leméretezel egy fullhd körülire, vagy 2K jellegűre, nem fogod ugyanazt a mennyiségű szmötyit (zajt, stb) látni rajta, mint amikor ugyanebbe a 100 megapixelbe belemész, azt a kis részt ki-crop-olod és kiteszed ugyanarra a kijelzőre. Kevesebb alap infóból (és annak gyengeségeiből, zaj, színek stb) fog létrejönni a végső képed, amit bámulsz, nem pedig az eredeti nagy képből.
A lencse sem mindegy, hogyan van megcsiszolva, bár ezeket tudják már precízen .. még nem is jött szóba a diffrakció a pici szenzornál.. hiába übersok alap megapixel (amit jó fényben megfelelő beállításban nem binnelnek, ergo megvan a natív felbontás), ha az objektív képtelen azt kiszolgálni, ugyanazt a "vackot" vetíti a pici kis szenzorra, mint 10 évvel ezelőtt.
- alacsonyabb megapixel szám ugyanakkora szenzoron -> vagy binning, vagy natívan kevesebb pixel használata, ergo kisebb pixelsűrűség (kevesebb, de nagyobb pixel)
- CMOS technológia, szenzor kiolvasás zajszintje, jel/zaj arány képességek stb. Itt akárcsak CPU-knál, a gyártási csíkszélesség csökkenése sokkal hatékonyabb lapkákat eredményez, tehát minden egyes tökmindegymekkora pixel is kevesebb zajjal olvasható ki, natív iso, stb..A nagy szenzor kiesik, a nagyobb obi kompromisszumos (vagy a beépített lenne egy közepes nagylátó, mondjuk 35mm ekvivalens, ami még nem türemkedik ki, profibb képekhez pedig előtétlencsét/obit lehetne használni, páran próbálkoztak ilyennel).
Ehelyett maradnak a lényegében kicsit kitüremkedő kamerák, szenzorméret növekedés nincs, valós (natív) megapixel szám nő, binning alkalmazva amikor a szoftver úgy gondolja, amúgy meg marad a pici szenzorhoz a pici üveg és azon megy kevés optikai, sok digitális zoom, de attól még az a picike üveg nem lesz jobban megcsiszolt, hogy egy 100 MP-s fejlettnek mondható miniszenzort tisztességesen kirajzoljon.
Szóval a pixelsűrűség az egekben, mivel a szenzor (és emiatt az üveg előtte) nem nőhet a végtelenségig, binning segít low-light és egyéb helyzetekben, amikor kevesebb zaj kell, vagy szebb színek, de soha nem fognak verni egy m4/3 vagy efeletti szenzorméretű milc-et.
Ami viszont tény, hogy még ezek a kis csoffadt, kompromisszumos eszközök is fejlődtek annyit, hogy bőven a képzeletbeli használhatósági-képminőségi vörös vonal fölé tesznek minket, azaz igazából egy jobbféle képességű telóval már jó ideje lehet olyan képeket lőni, amikhez nem kell dedikált fényképezőgép és így is rohadtjól néz ki egy családi "mozidélutánon" a 4K tv-n visszanézve. (Nem, senki nem nézi soha ezeket vissza, se a nagyi, se mi, se senki, csak fotózunk és mentünk észnélkül aztán ennyi).

de soha nem fognak verni egy m4/3 vagy efeletti szenzorméretű milc-et.
Ilyet azért nem is állítottunk.
-
MongolZ
addikt
Háttő, de. Az én, lassan 20 éves 3/4-es gépem 10 MP-es képeket készít. Gondolod, hogy rosszabb a minősége, mint egy 200 MP-es 1/32 méretű szenzoros képnek? Ha valaki nagyon akarja, ott a nyers kép, pontosan ugyanazokkal az algoritmusokkal tud az én 10-esemből akár 500-ast is csinálni. Van értelme? Szerintem ugyanannyira semmi, mint a 200-as képnek. Rá tudsz zoomolni az átlag átlagnak átlagára, úgy nagy általánosságban....
-
Dißnäëß
nagyúr

-
dongettó
tag
Lehetne még egy olyan megrendítő cikk, amikor kiderül hogy a világverő konzolok is csak 720p upscale. és úúúr izsten.
-
laed
senior tag
Persze, hogy számít. nekem 108 Mpixel a kamerám és 12000*9000 pixeles képet készit..... és tény, hogy sokkal jobban bele lehet zoomolni az 50-60 Mpixeles képekhez képest. persze épeszű ember nem gondolja komolyan, hogy egy fél borsószemnyi kamera ugyan azt a szinte hozza, mint egy milliós profi fényképező gép 1 kg-os objektivvel.
és tény, hogy sokkal jobban bele lehet zoomolni az 50-60 Mpixeles képekhez képest
Hát na ez az, nem csak az érzékelő méret lehet szempont.
-
Robitrix
őstag
Persze, hogy számít. nekem 108 Mpixel a kamerám és 12000*9000 pixeles képet készit..... és tény, hogy sokkal jobban bele lehet zoomolni az 50-60 Mpixeles képekhez képest. persze épeszű ember nem gondolja komolyan, hogy egy fél borsószemnyi kamera ugyan azt a szinte hozza, mint egy milliós profi fényképező gép 1 kg-os objektivvel.
-
Sakee
csendes tag
Nem látok újdonságot itt.
-
Nergalos
aktív tag
Naná, hogy számít a megapixel.
-
robogár
tag
Telefonod kamrajan , ezt javitsd pls
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Windows 11
- 20 milliárd dollárt vár a bejelentett részvénykibocsátásától az Intel
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- PayPal
- Melyik tápegységet vegyem?
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Tőzsde és gazdaság
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Filmgyűjtés
- 3D nyomtatás
- További aktív témák...
- ÚJSZERŰ, GARIS! Dell Latitude 5540 - 15,6" FHD IPS / i5-1335U / 32GB DDR4 / 512GB NVMe SSD / HDMI
- iPhone 15 Pro 128/256/512GB, Fekete, Fehér, Kék, Natúr Titán, Független - Számla, 2ÉV Garancia!
- Microsoft Xbox Series S, 512Gb szép állapotban eladó
- HONOR Magic 8 Pro 5G 512GB (Arany) Végig tokban, fóliázott! 2029-ig garanciális!
- GIGABYTE G5 KF // i5-12500H // 16GB RAM // 512GB SSD // RTX 4060
- OUTLET DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2667v4 (8c/16t, 3.2/3.5GHz), 128GB RAM, 4x1G, áfás
- AKCIÓ! Apple Macbook Air 13 2020 M1 8GB RAM 256GB SSD notebook garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T495 I Ryzen 5 PRO 3500U I 16GB RAM I 256GB SSD I 14" FHD I W11 I Gari
- Samsung Galaxy A57 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro

"