-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
Cefet
aktív tag
Ez a 100 fok szepen ugye visszahul idle-ben 30-40 fokra...
A deltbol szarmazo hotagulast es zsugorodast nagyon imadjak a forrasztasok... segitek, nem.....
BTW a 100 fok uzemi a kornyezo felulszerelt alkatreszeknek sem kedvez, a PCB-nek sem a legjobb es ugye a magasabb hofok dob a fogyasztason es az szilicium elettartamat is csokkenti... szoval nem, nem jo a 100 fokos uzemi at all
korrekt... -
MasterDeeJay
veterán
techpowerupon már érkeznek eredmények egyes kátyák hotspotjairól. Eddig nem tűnik vészesnek a dolog.
https://www.techpowerup.com/forums/threads/post-your-rtx-5xxx-series-hotspot-temp.350776 -
Chaser
legenda
A deltbol szarmazo hotagulast es zsugorodast nagyon imadjak a forrasztasok... segitek, nem.....
BTW a 100 fok uzemi a kornyezo felulszerelt alkatreszeknek sem kedvez, a PCB-nek sem a legjobb es ugye a magasabb hofok dob a fogyasztason es az szilicium elettartamat is csokkenti... szoval nem, nem jo a 100 fokos uzemi at all
Pedig az annyi, és a legkisebb gond. A gond az idle és load közötti nagy difi, és hogy átálltak 2008 körül a "környezetkímélő" ólom mentes forrasztásra, ami ezt még kevésbé tolerálja)
De mint mondtam, ezen könnyen lehet segíteni, csak le kell mondani némi teljesítményről, sok hw eleve csúcsra van járatva, nem úgy mint régen. Mindent IS meg kell tenni azért, hogy a riválisnál gyorsabb legyen az adott termék, mindegy mi az ára. Röhej. -
Pug
nagyúr
-
Chaser
legenda
1993 óta van pc-m, évtizedek elteltek a fontos diagnosztikai eszköz nélkül.
Simán újrapasztáztunk pár évente, ha olyan sokat maradt a gpu a háznál, vagy használtan vettük. Már ha beszélhetek többes számban az én generációm nevében, de ha nem akkor csak a kockahaverokat jelentő baráti köröm értem a többesszám alatt.
Ez a beesik az fps dolog ez még nem ért utol az elmúlt 33 évben, de tudom, sose mondjam, hogy sose, még bármi lehet!Nem 40 fok az alaplapok hátulja sem ahol a vrm-ek vannak)
Azt sztem semmi nem méri.
Ezek üzemi hőmérsékletek, erre vannak hitelesítve az alkatrészek.
A gyorsan ingadozó hőingadozás ami gondot okozhat. Én ugyan nem nagyon tartottam meg semmit hosszú távon, de utálom ha zabál egy hw. Nem érdekel, hogy vesztek 5-10-15%-ot, ha jóval nagyobb energiahatékonyságú lesz vele a hw.
Pw limit le, mai kártyáknál nem nagy teljesítmény veszteség van vele, de fogyasztásban már nagy a difi.
Így egy jó hűtésű kártya tényleg qsssban lesz, a hőingadozás pedig jóval kevesebb idle és load állapot közt, ahogy a max hőmérsékletek is.
Ugyanez igaz cpu-ra is. Kis teljesítményről lemondva nagy fogyasztásbeli különbséget lehet nyerni.
Néztem az x3d cpu-k rohadt hatékonyak 65w-on, de sok 7xxx is.
Jóval olcsóbb hűteni, jóval halkabb ..soha nem 3rtettem mért kell valaminek kinyomni a szemit'. Legtöbben 5-10%-okért megveszik a qrva drága hűtést, ami halk se lesz. Én mindig azzal keudem min. fesz megkeresése all core gyári maxhoz, oszt' utána megyek lentebb kicsit órajelben, jellemzően kis órajelvesztéssel onnan még jelentősen lehet feszültséget lehet csökkenteni, amivel a fogyasztást is.
Lepkefing' hűtő elég ami némán megoldja ha jó.
Ha nagyon zavar a hőmérséklet javaslom ezt az utat.
Brit tudósok megállapították, hogy 10 fogorvosból 9 ezt ajánlja.
A tizedik meg hülye ( : -
dongettó
tag
És kivételesen nem biztos, hogy nem ez a jó megoldás a felhasználónak is. Nekem a 7900XTX mindig szorgalmasan kiírja, hogy x óra 100%on járatás után stabil 102-103 fok a hotspot meg a vram is, és zavar. Ha nem tudná kiírni, akkor nem tudnám, és nem zavarna. Közben persze a kártya megy hibátlanul, amit akkor is meg tudna tenni, ha nem írná ki a 102-103 fokokat.
Ez a túl sok felesleges infó csak zaj és megzavarja a tisztánlátást. Ebben a konkrét esetben lehet az NVIDIÁnak adnék igazat, hogy az ő módszerük a jobb, ha marketing oka van, ha nem."Ez a túl sok felesleges infó csak zaj és megzavarja a tisztánlátást."
Challenger felrobbanása előtt is pont ezt mondta a nasa, illetve még Vlagyimir Kamarov is megemlítette ezt élete utolsó percében. Bár ő inkább máshogy közelítette meg és úgy fogalmazott hogy : "******* ****** ** ** *** ** a tervezőknek!"
Amúgy teljesen igaz. Mondta Godzilla majd ugrott egy seggest a tengerbe. -
Ribi
nagyúr
1993 óta van pc-m, évtizedek elteltek a fontos diagnosztikai eszköz nélkül.
Simán újrapasztáztunk pár évente, ha olyan sokat maradt a gpu a háznál, vagy használtan vettük. Már ha beszélhetek többes számban az én generációm nevében, de ha nem akkor csak a kockahaverokat jelentő baráti köröm értem a többesszám alatt.
Ez a beesik az fps dolog ez még nem ért utol az elmúlt 33 évben, de tudom, sose mondjam, hogy sose, még bármi lehet!Hát én csak akkor szeretnék újrapasztázni ha kell, vaktában inkább nem. Csak konkrét értékek nélkül nem tudom mikor kellene. Manapság már annyi féle pad meg izé kell újrapasztázáshoz, hogy inkább nem tenném. 4850-re még felraktam egy Accelero bordát, de ott csak annyit kellett tenni (meg reszelni a bordán, mert nem stimmelt alapból, de az más dolog). Egyre kevésbé akarnék ilyenekkel szarakodni.
A nem látom nem zavar hozzáállással meg nem tudok mit kezdeni.
És ahogy dongettó is említi, ha zavar a sok információ, attól még nem az információval van a baj.
-
Norb79
addikt
És akkor is zavarna amikor az FPS beesik állandóan és nem lehet rájönni hogy miért, közben csak kiszáradt a paszta és szar a hotspot? Aztán heteket szórakozol, hogy mi lehet a gond?
Persze, értem hogy közembernek ezt rossz látni, de akkor egyáltalán ne nézegessd a hőmérsékleteket. Tényleges "közember" az átlag hőmérsékletet sem nézni, nem csak a htospotot nem. Szimplán elvettek egy fontos diagnosztikai eszközt az emberektől.1993 óta van pc-m, évtizedek elteltek a fontos diagnosztikai eszköz nélkül.
Ez a beesik az fps dolog ez még nem ért utol az elmúlt 33 évben, de tudom, sose mondjam, hogy sose, még bármi lehet! -
Ribi
nagyúr
És kivételesen nem biztos, hogy nem ez a jó megoldás a felhasználónak is. Nekem a 7900XTX mindig szorgalmasan kiírja, hogy x óra 100%on járatás után stabil 102-103 fok a hotspot meg a vram is, és zavar. Ha nem tudná kiírni, akkor nem tudnám, és nem zavarna. Közben persze a kártya megy hibátlanul, amit akkor is meg tudna tenni, ha nem írná ki a 102-103 fokokat.
Ez a túl sok felesleges infó csak zaj és megzavarja a tisztánlátást. Ebben a konkrét esetben lehet az NVIDIÁnak adnék igazat, hogy az ő módszerük a jobb, ha marketing oka van, ha nem.És akkor is zavarna amikor az FPS beesik állandóan és nem lehet rájönni hogy miért, közben csak kiszáradt a paszta és szar a hotspot? Aztán heteket szórakozol, hogy mi lehet a gond?
Persze, értem hogy közembernek ezt rossz látni, de akkor egyáltalán ne nézegessd a hőmérsékleteket. Tényleges "közember" az átlag hőmérsékletet sem nézni, nem csak a htospotot nem. Szimplán elvettek egy fontos diagnosztikai eszközt az emberektől. -
Norb79
addikt
Kizárólag marketingcélokat szolgál a hotspot értékének az elrejtése, mert sokkal szebben mutat egy tesztben a 60-70 fokos érték, mint a 90-100 fokos érték.
Ez a túl sok felesleges infó csak zaj és megzavarja a tisztánlátást. Ebben a konkrét esetben lehet az NVIDIÁnak adnék igazat, hogy az ő módszerük a jobb, ha marketing oka van, ha nem. -
dongettó
tag
Kb mint az a vak sötétség amikor jönnek azzal, hogy májkrémet kent a processzorra és ugyanolyan jó mint a hőpaszta.Majd nyerít egyet de a kockacukor nem jön.
És mivel a szervertermekben a 240 fok lenne az optimális de minimum 100 fok, , azért van az hogy klíma mellett még venti fújja az egészet 80 decibelen. -
Ribi
nagyúr
-
dongettó
tag
-
MasterDeeJay
veterán
Na ezt tanúsíthatom. Van egy szerverben szánt AMD kártyám aminél volt hogy nem kötöttem be a hűtését (gyárilag nincs venti rajta de kell neki kereszthuzat) és szirénázott ezerrel maga a kártya aztán már nem volt időm visszakötni és a gép lekapcsolt tőle. Ezt a lekapcsolást hardveresen tudja bár hogy hogyan azt nem tudom.
Témához kapcsolódóan hotspot eltüntetése nehezíti a hibakeresést, eleve nyíltan kellene kezelni hogy a kártya melyik része okozza a lassulást ha van. Önmagában engem nem érdekel maga a hőfok csak az hogy stabilan menjen lassulás nélkül, tőlem lehet 100 fokos is. Régebben is nem egy részen voltak 100 fokosak a kártyák és nem érdekelt senkit. (hiányos/hibásan összeszerelt kártyák, csupasz VRM-ek meg a GDDR6X, bányász korszak hiányosan hűtött kártyái.)
Nem egy kártyát vettem használtan ami gyárilag throthlingolt és nekem kellett megcsinálnom hogy ne vegyen vissza, aztán boldogan használtam tovább.Ribi
A korábbi toolok keringenek neten 40xx szériáig könnyedén elérhető, szerintem jobb kereséssel az új is fent van valahol. Ezeket a GPU javításos emberkék szokták használni. -
Ribi
nagyúr
Egyrészt nem igazán van ötletem, hogy merre induljak el, másrészt viszavettem a játék grafikájából és így nem jár folyamatosan 100%-on a kártya és nem is vesz vissza a teljesítményből.
Amúgy is elég hangos, mikor a ventik 2000 fölött pörögnek.
Megvan már pár éve a kártya, gari lejárt, és eddig egy játék sem hajtotta ennyire ki. Meg is lepődtem.Az is lehet, hogy elfáradt a paszta és a hot spot túlfut. Azon a karin még látszódik, csak meg kellene nézni játék alatt.
Lacika112: Biztos megoldható lenne WIN alatt is, csak nekik nem érdekük és valszeg tudják, hogy ha lenne tool az kiszivárogna. De remélhetőleg a linuxos is közkézre kerül és valaki megírja win-re.
-
Lacika112
senior tag
Nyilvánvaló hogy mérhető és kiolvasható is a legforróbb pont. Elvileg átlagot számol, példa kedvéért 3 ponton, 1: 70 fok, 2: 30 fok 3? Ha nem lenne kiolvasható nem tudna átlagot számolni.
Az egy más kérdés hogy olvasod ki a 3. emeleti lakótelepi kisszobába. De a helyzet változatlan, nem tudod megnézni hogy a win7-10-11 stb-re feldobsz egy "gpu temp gtx 50xx special giga mega ultra home edition" verziót.
-
Chiller
őstag
"Annyi biztos, hogy a tömeggyártás során használt komponensek megfelelnek az NVIDIA előírásainak, tehát az adott VGA működése is rendeltetésszerű. "
Rendeltetésszerű, mint a 3,5GB utáni VRAM sebessége a GTX970-en.
Vagy, mint a tápfeszmérés/eloszlás a 12VHPWR csatikkal.
Vagy, mint a hiányzó ROP-ok.
Esetleg, mint az Asus hűtőbordák rögzítése (ez nyilván az Asus sara).Olyan sok minden belefér ebbe az egy szóba...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
JulianSinulf
őstag
Egyrészt nem igazán van ötletem, hogy merre induljak el, másrészt viszavettem a játék grafikájából és így nem jár folyamatosan 100%-on a kártya és nem is vesz vissza a teljesítményből.
Amúgy is elég hangos, mikor a ventik 2000 fölött pörögnek.
Megvan már pár éve a kártya, gari lejárt, és eddig egy játék sem hajtotta ennyire ki. Meg is lepődtem. -
hokuszla
senior tag
For an AMD Radeon RX 9070 XT, normal hotspot temperatures range from 80°C to 95°C under heavy gaming loads. Temperatures up to 105°C are officially within safe operating limits, but anything hitting 110°C or higher will cause the card to thermal throttle or trigger a system shutdown.
-
RobbyJr
veterán
Majd mindjárt jönnek a szakértők, és megmondják, hogy ilyen a valóságban nincs, biztos rossz házban vannak használva a nyári 32 fokos szobában...
-
Ribi
nagyúr
Azért az ínyenceknek betehettek volna valahova egy kapcsolót, hogy nézegessék az átlagolásra szánt diódák értékeit is.
A nagyközönség a tesztekben pedig használj csak az átlagot. Nehogy megijedjenek tudatlanságukban.Vajon ez csak az 50-es sorozatban van?
Csak, mert nekem a 4080 egy 50 perces teljes terhelés után visszavesz 1/3-dal. A mért GPU adat szerint jó a hőmérséklet. Mondjuk más hőmérsékletét nem néztem, lehet, hogy a VRM vagy a memória nem bírja. Én csak annyit látok, hogy a fogyasztás 300W-ról 100W-ra esik. Ezzel együtt az FPS és a GPU kihasználtság is megzuhan.Ha 100W-ra esik akkor ott nálad valami nagy gond van. Jobban meg kellene vizsgálni a dolgokat.
-
JulianSinulf
őstag
Azért az ínyenceknek betehettek volna valahova egy kapcsolót, hogy nézegessék az átlagolásra szánt diódák értékeit is.
A nagyközönség a tesztekben pedig használj csak az átlagot. Nehogy megijedjenek tudatlanságukban.Vajon ez csak az 50-es sorozatban van?
Csak, mert nekem a 4080 egy 50 perces teljes terhelés után visszavesz 1/3-dal. A mért GPU adat szerint jó a hőmérséklet. Mondjuk más hőmérsékletét nem néztem, lehet, hogy a VRM vagy a memória nem bírja. Én csak annyit látok, hogy a fogyasztás 300W-ról 100W-ra esik. Ezzel együtt az FPS és a GPU kihasználtság is megzuhan. -
E.Kaufmann
veterán
Ez igaz, a szilicium bírná. Csak az a baj, hogy van a környéken pár víz bázisú elko, amik szintén nem bírják a meleget valamint van több ezer apró kis forrszem, ami a melegedést/hűlést nem annyira. tehát az lenne az ideális, ha az egész cucc MLCC kondikkal készülne valamint állandóan 100 fokon tartanánk, akkor is, ha éppen nem megy, hogy ne kelljen stresszelni a visszahűléssel...
-
Alogonomus
őstag
Kizárólag marketingcélokat szolgál a hotspot értékének az elrejtése, mert sokkal szebben mutat egy tesztben a 60-70 fokos érték, mint a 90-100 fokos érték.
-
Chaser
legenda
Egy llm-n engedd már amit írsz mielőtt publikálod, tele van hibákkal. Felénél abbahagytam...
2026 van, elég gáz' ez ma már bárhol, egy elvileg IT portálon meg nagyon. -
Dreamcest
junior tag
Talán annyi kiegészités elfér még a cikkhez,hogy eleve a Blackwell hőmérsékleti problémákkal küzdött.
A B100 az egy teljesen használhatatlan szerverekbe szánt chip volt,és el is tünt láthatatlanul a süllyesztőbe.
Nem véletlenül tart már harmadik sorozatnál (B300) ez a széria.
Az hogy ezt a konzumer gpu-k nem kapták meg sosem,valószinűleg igy látták olcsóbban kiküszöbölhetőnek.
Köszi a cikket. -
zooly
aktív tag
Lehet, nem örülnének a fogyasztók, ha azt látnák, hogy egyes részein a kártyájuknak felmegy a hőmérséklet 140 fokra is...
Nem megy fel, mert 107 korul visszavesz
Amugy valoszinu azert, mert az emberek vizlenykent nehezen fogadjak el, hogy a 100 fok az egy jo uzemi homerseklet. -
b.
félisten
Hmm korrekt cikk lett. Köszi érte.
-
E.Kaufmann
veterán
Lehet, nem örülnének a fogyasztók, ha azt látnák, hogy egyes részein a kártyájuknak felmegy a hőmérséklet 140 fokra is...
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Építő/felújító topik
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kedvenc zene a mai napra
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- E-roller topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Parfüm topik
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Maximus Z790 i9 14900K 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4090 24GB NZXT H7 Elite 1500W
- Razer Blade 14 5900HX 16GB 1TB RTX 3070 8GB QHD++ 2.5K 165Hz 1 év garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
- Dell Latitude 7320 2-in1 i5-1140G7 16GB 512GB 1 év garancia
- Lenovo ThinkBook 14 G4 Ryzen 5 5625U - 1év garancia, Refurbished!
korrekt...
Amugy valoszinu azert, mert az emberek vizlenykent nehezen fogadjak el, hogy a 100 fok az egy jo uzemi homerseklet.

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)