- PC-re is elhozza az eredeti Xbox címeket a Microsoft
- Az űrből irányíthatja a Skynet a Tesla robotflottáját
- A V11 generációval már 500 rétegnél jár a Samsung NAND flash lapkája
- Már kapható a Raspberry Pi érintőképernyőjének 10 hüvelykesre hizlalt verziója
- Jelentősen drágul az NVIDIA Jetson termékcsalád
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kompakt vízhűtés
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Projektor topic
- Unod a kompakt klaviatúrákat? Akkor talán neked szól ez a modern Zboard iteráció
- Az ADATA szerint nem az AI-lufi pukkanása jön, hanem évekig tartó memóriahiány
- PC-re is elhozza az eredeti Xbox címeket a Microsoft
- Házimozi belépő szinten
- Milyen alaplapot vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
Új hozzászólás Aktív témák
-
nexplo
őstag
-
Wilks
aktív tag
Szamok rendben vannak.(idaig).A proci hutom nem a legjobb.
Artic Freezer 36.De ahhoz kepest,hogy egy egy "kozepkategorias" huto,elbir a procival,a hofok turheto.
Az instabilitas miatt meg nem aggodom.
A proci "normalis" feszt kap. -
zebra_hun
veterán
Ja
4-500W-ot mellé a gpu is odarakott
A 14900 ha maxra terhelem, ~200W, játékok alatt meg ~50-60W.
Jelenlegi BIOS-ok pedig még alapon (nem beállított) is max 230-240W-ot tudnak 100%-os terhelésen.
Régen amikor "nagyon lazán" vették, akkor képesek voltak 320-370W-ot is berántani hűtéstől függően.
A hőlimiten kívül alapértelmezetten minden inaktív volt.
Persze hogy megsütötték magukat.
De ha kordában akarta vki tartani, megtehette.Csináltam egy jó bemutatást, hogy milyen alapon és milyen beállítva egy 14900:
Nem mindegy, hogy ~60W, vagy gyári ~170W.
Esetleg "munka" jellegű feladatoknál majdnem 400W, vagy 200W. -
ricsip
addikt
-
nexplo
őstag
-
ricsip
addikt
-
Wilks
aktív tag
Lehet,hogy jon egy 28-32 magos proci "kedvezobb" fogyasztasal.
Nekem egy 14600K van,ami csutkan olyan 150W-t eszik.
Es,olyan 80-85 fok korul van. -
nexplo
őstag
Igen pont erre gondoltam én is hogy a piros oldalon is ezt olvastam. Ez a szép fejlődés na
-
tibaimp
nagyúr
Várható volt ez a lépés a DDR4 miatt! Az LGA1851 és a következő LGA19xx CPU-k nem támogatnak már DDR4-et, így kénytelenek az LGA1700-at életben tartani. Ezt csinálja az amd is az AM4-el.
-
dongettó
tag
Mennek betonozni.
És lesz nv akció is, F es proci mellé a GT710 10% al olcsóbb. Csak 18 ezer.
És 400 ezer felett jár egy floppymeghajtó is.
#43 elmúlt 30 évben nem volt rá példa, de ja. Vagy akár ha fejjel lefele teszed bele a procit, akkor az e core-ok és a power core-ok száma felcserélődne. Az sem lenne semmi. -
nexplo
őstag
Én is ezzel tolom mai napig. Egy 14900K nekem simán elég, sőt. Persze ha lenne kevesebbet fogyasztó (és melegedő) nem degradálódó darab jó áron akkor lehet cserélném is. Tudom bilibe lóg a kezem
Én eleve bios frissített lapba tettem, ezért szerencsére talán nem fog úgy "elfáradni" a kis cpu-m, de egy olyan ami javított az talán nagyobb biztonságot adna nekem is. De én nem panaszkodhatok erre a kis kékre. Átállni AMD-re nagy macera lenne a cserék miatt. Ettől függetlenül a piros oldal van kiszemelve egy két év múlva, mert nincs más opció
-
NandoXXL
senior tag
Szájer Józsi, Bese Atya az ilyen címekért Abut elvihetné egy 'körre'. Ez a ram hiány, segít eladni minden szart. Az alaplapok drágábbak, cserébe a DDR4-es széria egy hitvány szétlopott szemét lett. Normális áron jól felszerelt DDR4 lapokat rég nem gyártanak, igazi trash gyártás megy felárral... Mondjuk az Intel még mindig jobb, mint az AMD ami lehazudja a nevezéktannal a csillagot az égről, 5500/5700 stb.... Az Intel remélem nem mer kiadni AMD féle hitvány szemetet, kiherélve pcie 4 támogatás nélkül...
-
kromatika
veterán
Jó ötlet. Könnyen jöhetnek még új procik az LGA 1700-ra.Az lenne az igazi.
-
zsid
senior tag
Én ezt nem azért írtam, mert gond lenne, hanem azért mert a cikkben szereplő intellel ellentétben az új 5800X3D-k CCD-i szerintem nem feltétlenül friss gyártásúak.
Ha visszaemlékszel anno 5-6 éve mennyien hiányolták a 6 mag alatti olcsó Ryzeneket, ezt már tényleg nem érte volna meg legyártani az AMDnek amikor a 8x1-et is eladta 2500 dollárért
-
Ribi
nagyúr
-
zsid
senior tag
-
Ribi
nagyúr
Persze, itt 2x1 mag selejtes, de azok "le vannak vágva", nem hinném hogy azok kapnak áramot. Ott a 8x6 magos Epyc 7643, abban 8db ilyen 6 magos CCD van és a TDP-je 225W. Ezt sem tudnák az olyan fogyasztású CCD-k hozni, amik nekem vannak ( 2,3GHz-en ~48Watt 2CCD-vel).
Az igazán selejtes CCD-k azok voltak amikben 1,2 vagy 3 használható mag volt, mindet eladták szerverprocinak. Ahova elég volt a 8-16 max de kellett a nagy RAM sávszél és a sok PCI-e oda jó volt, aztán volt pofájuk a 8db 1 magos chipletet tartalmazó Epycért 2500 dollárt kérni
Honnan veszed, hogy nem 6x8-as? Most mégis raknak selejtes procit szerverbe?
Előbb még nem erről volt szó![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Honnan gondolod, hogy volt 8x1-es szerver? -
zsid
senior tag
Pedig van pár Inteles teszt, pl Spiderman, 40% különbség van DDR4 és DDR5 között.
De programoknál is elég durván elkülönül a két memória.
Nagyon program függő. Ott még okés a DDR4 ahol latency az úr, de amúgy elég meglepő különbség van.zsid: Mondjuk 5900-ban valszeg pont selejtes volt 1-2 mag, szóval azt pont nem érdemes nézni, ahogy 5600-at sem.
De szerintem hogy mennyi a fogyasztás nagyon alacsony órajelen, attól még lehet pont tud magas órajelet tartani. Szóval a szerver chip lehet nem jó magas órajelre és fordítva.
Erről sajna nem sok teszt van.
Bár az újabb szerver procik jóval magasabb max órajeleket tudnak, közel a desktop szinthez. Ami régegen nem így volt.Persze, itt 2x1 mag selejtes, de azok "le vannak vágva", nem hinném hogy azok kapnak áramot. Ott a 8x6 magos Epyc 7643, abban 8db ilyen 6 magos CCD van és a TDP-je 225W. Ezt sem tudnák az olyan fogyasztású CCD-k hozni, amik nekem vannak ( 2,3GHz-en ~48Watt 2CCD-vel).
Az igazán selejtes CCD-k azok voltak amikben 1,2 vagy 3 használható mag volt, mindet eladták szerverprocinak. Ahova elég volt a 8-16 max de kellett a nagy RAM sávszél és a sok PCI-e oda jó volt, aztán volt pofájuk a 8db 1 magos chipletet tartalmazó Epycért 2500 dollárt kérni
-
Ribi
nagyúr
Azért ez így messze nem igaz...... valójában ha ugyan az lenne a konfiguráció vagyis maradna a CPU, alaplap stb. és pusztán csak a DDR 4/DDR 5 lenne a különbség az sokszor kimutathatatlan teljesítmény változást okoz a legtöbb programban 2-3% kb. Eggyes program fajtákban kicsit többet. de játékban nagyjából a 2-3% Persze egy DDR 5 memóriát használó gép szémos parameterében erősebb.... elve fiatalabb gyorsabb proci, Gyorsabb a PCI stb. Lényegében mondjuk egy DDR 4 3200-es RAM és egy DDR 5 5600-as RAM közt magában a memóriából eredendően hatalmas különbség nincsen.
Pedig van pár Inteles teszt, pl Spiderman, 40% különbség van DDR4 és DDR5 között.
De programoknál is elég durván elkülönül a két memória.
Nagyon program függő. Ott még okés a DDR4 ahol latency az úr, de amúgy elég meglepő különbség van.zsid: Mondjuk 5900-ban valszeg pont selejtes volt 1-2 mag, szóval azt pont nem érdemes nézni, ahogy 5600-at sem.
De szerintem hogy mennyi a fogyasztás nagyon alacsony órajelen, attól még lehet pont tud magas órajelet tartani. Szóval a szerver chip lehet nem jó magas órajelre és fordítva.
Erről sajna nem sok teszt van.
Bár az újabb szerver procik jóval magasabb max órajeleket tudnak, közel a desktop szinthez. Ami régegen nem így volt. -
zsid
senior tag
Te azt mondod, hogy csak azok kerülnek userekhez ami nem jó szerverbe. Ez hüleség.
Nem a binninget kérdőjelezem meg.
Amit a 28-ban leírtál számolgatás is hülyeség. Ott a base clock. Azt kell tudnia tartani 280W-ból all core. A max freki az max freki. Egyik proci sem tudja tartani all core max frekit rendszerint. Csak a nagyon kevés magosak.Igen, nyilván a csak az az egy erős túlzás, de a lényegen szerintem nem változtat. Igen, a base clockot kell tudnia tartani 280Wattból ( az oszlopot néztem el, ez csak 2,45GHz, az Epycnél a TDP és a PPT egyenlő ), és a 280Wattra jut 8 CCD és egy I/O die ami pcie/ram csatornák használatának függvényében 30-90 Watt között vesz fel. Jobb esetben all-core loadnál kijön CCD-nként 30Wattra, rosszabb esetben 22-23Wattból tartnia kell a 2,45GHz-et. A saját procimat limitáltam 2,45GHz-re az all core loadhoz és a 2db 6 magos CCD együtt egyik 51Wattot Cinebench alatt, azaz CCD-nként 25-26Watt körül. És ez (2x)6 mag, nem 8( Ryzen 9 5900X). Ha ilyen CCD-ből kerülne 8 egy Epycbe az simán nem tudná tartani all-core loadnál a base clockot. Szerintem a matek nagyjából kijön.
Nyilván volt egy eredeti üzleti terv, egy tervezett darabszám amit akkor is ki kell dobni desktopra ha gyengébb a kihozatal, de nem hinném hogy ezen felül két kézzel szórták volna a patent, alacsony fogyasztású CCD-ket az olcsó procikba.Jól szétffoltuk az inteles topikot, büszke vagyok magamra

-
Robitrix
őstag
"A desctop processzorokba azok a CCD-k kerülnek, amit nem tudnak felhasználni Epychez ( túl magas a fogyasztása )."
oké, hidd ezt ; a desktop Zen3 procik 4Ghz körül ( ami a linkelt AMD oldal szerint az Epyc ~csúcsa ) tapasztalataim szerint 1-1.1 V között jól elvan, ilyen 20-30 wattokból, efelett kezd a fogyasztási görbe meredekebbé válni, de lehet csak nekem volt szerencsém válogatott desktop cpukat alulfeszelni.
Valójában. példéul egy ZEN 3-as proci tényleg ritkán akar külön energia vezetéket Paksra bekötve. többynire normál használat közben jól elvan 40-50 watt fogyasztással. Nekem is ZEN 3-man van ami elvileg TDP-ben 65 wattos. Simán hüti egy közép kategóriás léghűtő. Csutkára járatva, mikor 100-on teljesit a proci folymatosan se igen megy feljebb a tényleges fogyasztás 80-82 wattnál.
-
Robitrix
őstag
Ez is csak a bármennyire is működésre fogható processzorok kiszórásába illeszkedő lépés lehet.
Az Intel architektúrák mindig is nagyon támaszkodtak a gyors memóriákra. Már az Alder Lake is csak félkarú óriás volt DDR4-el. A Raptor Lake csak még gyorsabb memóriákat igényelt, tehát költséghatékony DDR4 memóriával az a Raptor Lake várhatóan még egy 5 éves - már túlhaladott gyártástechnológián készülő, nagyon olcsón gyártható - Zen 3 processzorral is csak szoros csatára lesz képes.Scraping the barrel Intel módra...
Azért ez így messze nem igaz...... valójában ha ugyan az lenne a konfiguráció vagyis maradna a CPU, alaplap stb. és pusztán csak a DDR 4/DDR 5 lenne a különbség az sokszor kimutathatatlan teljesítmény változást okoz a legtöbb programban 2-3% kb. Eggyes program fajtákban kicsit többet. de játékban nagyjából a 2-3% Persze egy DDR 5 memóriát használó gép szémos parameterében erősebb.... elve fiatalabb gyorsabb proci, Gyorsabb a PCI stb. Lényegében mondjuk egy DDR 4 3200-es RAM és egy DDR 5 5600-as RAM közt magában a memóriából eredendően hatalmas különbség nincsen.
-
Ribi
nagyúr
Te azt mondod, hogy csak azok kerülnek userekhez ami nem jó szerverbe. Ez hüleség.
Nem a binninget kérdőjelezem meg.
Amit a 28-ban leírtál számolgatás is hülyeség. Ott a base clock. Azt kell tudnia tartani 280W-ból all core. A max freki az max freki. Egyik proci sem tudja tartani all core max frekit rendszerint. Csak a nagyon kevés magosak. -
zsid
senior tag
Nyilván a selejtet úgy kell érteni, hogy a CCD nem teljesíti azt a TDP követelményt, amit tudnia kellene egy szerverprocihoz. Mintha az intelnél vagy a memóriagyártóknál nem lenne teljesen mindennapos a binning. Ebben mi olyan különleges így 2026-ban?
-
Ribi
nagyúr
Ja, szóval a pórnép csak selejtet kap. És ha túl jó a kihozatal akkor azt mondják, hogy hát a pórnépnek nincs proci, minden a szerverekbe megy. Szerinted ez valós? Ne csináld már.
-
zsid
senior tag
"A desctop processzorokba azok a CCD-k kerülnek, amit nem tudnak felhasználni Epychez ( túl magas a fogyasztása )."
oké, hidd ezt ; a desktop Zen3 procik 4Ghz körül ( ami a linkelt AMD oldal szerint az Epyc ~csúcsa ) tapasztalataim szerint 1-1.1 V között jól elvan, ilyen 20-30 wattokból, efelett kezd a fogyasztási görbe meredekebbé válni, de lehet csak nekem volt szerencsém válogatott desktop cpukat alulfeszelni.
A 4x8-as Epyc 2800$-ról indult, a 8x8-as ~8000-ről, míg az 5800X 450$-ról. Ha a jó CCD-ket el tudta volni sütni az AMD szerverprocikba brutál haszonnal, akkor gondolod piacradobná a pórnépnek töredék áron?
-
hokuszpk
nagyúr
Nem tökmindegy, mert egy global launchhoz kell mittudomén 100 000db processzor, amihez kell 100k chiplet ami ki kell válogatni valamiből. A desctop processzorokba azok a CCD-k kerülnek, amit nem tudnak felhasználni Epychez ( túl magas a fogyasztása ). Azért idő amíg összejön elegendő mennyíségű 8 magos CCD, amiből piacra lehet dobni egy új terméket, főleg ha már a gyártási volumen sem akkora mint volt anno.
mod: Igen Epyc, mivel az alacsonyabb órajelen és alacsonyabb chipletenkénti fogyasztáson megy. A jó és keveset fogyasztó 8 magos CCD-k mennek a legrádább Epycecbe 4x8, 6x8 és 8x8-as konfigurációban. A 8x8-as 7763 TDP-je 280W, chipletenként max 35W( az I/O diet nem számolva). Tudna egy mezei 5800X 30W körüli TDP-vel 3,5GHz all-core boostot tartani?
-
zsid
senior tag
"Hol írtam, hogy procit raktároznak? "
** oké, nem konkrétan procit írtál, de az egychipleteseknél ( 5600..5800.. . ) az kb. tökmind1.
"nincs ebben semmi unortodoxizmus, amint összegyúlik annyi Epycre nem felhasználható CCD"
kb. de, ha a Threadrippert említetted volna, akkor ja, de a Zen3 alapú EPYC az kb. alacsonyabb max órajeleken megy, mint az asztali cucc.
Nem tökmindegy, mert egy global launchhoz kell mittudomén 100 000db processzor, amihez kell 100k chiplet ami ki kell válogatni valamiből. A desctop processzorokba azok a CCD-k kerülnek, amit nem tudnak felhasználni Epychez ( túl magas a fogyasztása ). Azért idő amíg összejön elegendő mennyíségű 8 magos CCD, amiből piacra lehet dobni egy új terméket, főleg ha már a gyártási volumen sem akkora mint volt anno.
mod: Igen Epyc, mivel az alacsonyabb órajelen és alacsonyabb chipletenkénti fogyasztáson megy. A jó és keveset fogyasztó 8 magos CCD-k mennek a legrádább Epycecbe 4x8, 6x8 és 8x8-as konfigurációban. A 8x8-as 7763 TDP-je 280W, chipletenként max 35W( az I/O diet nem számolva). Tudna egy mezei 5800X 30W körüli TDP-vel 3,5GHz all-core boostot tartani?
-
hokuszpk
nagyúr
Hol írtam, hogy procit raktároznak? A chipletek gyártása és leválogatása folyamatos és időigényes és a Zen3 chipletek gyártása istentudja meddig tartott ( lehet most is megy valamilyen kapacitáson pl off-roadmap procik miatt, passzolom). Teljesen új product line-t bevezetni viszont cska akkor tudsz, ha már termeltél eleget, nem ? Máskülönben lesz egy "paper launch" és a termék a következő fél évben nem lesz elérhető. Idő ameddig üsszegyűlik elég "selejt" amiből le lehet válogatni annyit, amiből új terméket lehet piacra dobni, ezért jönnek az AMDnél mindig jelentős késéssel a vágott igpu-s modellek (a R7 5700G és R7 5700 között is majd másfél év telt el ). Nincs ebben semmi unortodoxizmus, amint összegyúlik annyi Epycre nem felhasználható CCD amiért már megéri elindítani a tokozást akkor intéznek plusz kapacitást ( amivel a cikk szerint még probléma is volt ) és lesz belőle processzor valamikor. Simán előfordulhat, hogy a mostani bejelentés az eredménye egy egy(+) éves folyamatnak.
Az első Zen3-as procikat 2020 végén dobták piacra ( vagy inkább próbálták ), gondolod a a 2024-ben és 2025-ben piacra dobott új Zen3-ak 4 éve porosodtak a raktárban?
Miért csinálsz úgy, mintha nem tudnád hogyan készülnek az AMD procik?"Hol írtam, hogy procit raktároznak? "
** oké, nem konkrétan procit írtál, de az egychipleteseknél ( 5600..5800.. . ) az kb. tökmind1.
"nincs ebben semmi unortodoxizmus, amint összegyúlik annyi Epycre nem felhasználható CCD"
kb. de, ha a Threadrippert említetted volna, akkor ja, de a Zen3 alapú EPYC az kb. alacsonyabb max órajeleken megy, mint az asztali cucc.
-
zsid
senior tag
ahha. egy igen keresett jól eladható procit inkább raktározunk -- tudván azt, hogy a technológiai innováció előbb-utóbb jól meghaladja, // a történelem folyamán mindig ez történt // -- mert lehet majd eccer annyi profit lesz majd rajta, hogy csak na ! Ez ilyen Matolcsy féle unortodox profitszámítás ?
Hol írtam, hogy procit raktároznak? A chipletek gyártása és leválogatása folyamatos és időigényes és a Zen3 chipletek gyártása istentudja meddig tartott ( lehet most is megy valamilyen kapacitáson pl off-roadmap procik miatt, passzolom). Teljesen új product line-t bevezetni viszont cska akkor tudsz, ha már termeltél eleget, nem ? Máskülönben lesz egy "paper launch" és a termék a következő fél évben nem lesz elérhető. Idő ameddig üsszegyűlik elég "selejt" amiből le lehet válogatni annyit, amiből új terméket lehet piacra dobni, ezért jönnek az AMDnél mindig jelentős késéssel a vágott igpu-s modellek (a R7 5700G és R7 5700 között is majd másfél év telt el ). Nincs ebben semmi unortodoxizmus, amint összegyúlik annyi Epycre nem felhasználható CCD amiért már megéri elindítani a tokozást akkor intéznek plusz kapacitást ( amivel a cikk szerint még probléma is volt ) és lesz belőle processzor valamikor. Simán előfordulhat, hogy a mostani bejelentés az eredménye egy egy(+) éves folyamatnak.
Az első Zen3-as procikat 2020 végén dobták piacra ( vagy inkább próbálták ), gondolod a a 2024-ben és 2025-ben piacra dobott új Zen3-ak 4 éve porosodtak a raktárban?
Miért csinálsz úgy, mintha nem tudnád hogyan készülnek az AMD procik? -
Balázs Z.
aktív tag
Ez is csak a bármennyire is működésre fogható processzorok kiszórásába illeszkedő lépés lehet.
Az Intel architektúrák mindig is nagyon támaszkodtak a gyors memóriákra. Már az Alder Lake is csak félkarú óriás volt DDR4-el. A Raptor Lake csak még gyorsabb memóriákat igényelt, tehát költséghatékony DDR4 memóriával az a Raptor Lake várhatóan még egy 5 éves - már túlhaladott gyártástechnológián készülő, nagyon olcsón gyártható - Zen 3 processzorral is csak szoros csatára lesz képes.Scraping the barrel Intel módra...
Ez a hozzászólás konkrétan nem igaz.
Az Intel architektúrák mindig is nagyon támaszkodtak a gyors memóriákra. Khm, Infinity Fabric
Már az Alder Lake is csak félkarú óriás volt DDR4-el. Pff. Az Alder Lake megjelenéskor a DDR5 memóriák még drágák voltak, magas késleltetéssel. Egy jó minőségű, megfelelően beállított DDR4-es memóriával már 3200–3600 MHz-en az Alder Lake játékokban és a legtöbb alkalmazásban alig maradt el a korai DDR5-ös konfigurációktól. "Félkarú óriásnak" nevezni teljesen megalapozatlan.
+ A Raptor Lake még olcsóbb DDR4 memóriával párosítva is simán felülmúlja a Zen 3-at. Játékokban átlagosan egyértelműen erősebb, produktív feladatokban is felülkerekedik.
Talán az egyetlen kivétel a Ryzen 7 5800X3D, játékokban.
-
ggbuffon1897
őstag
Azert ugy erdekelne a sok iksz3dé meg a highenden tul nem lato usertol h mire nem eleg egy atlagusernek a mai napig mondjuk egy 14600k? En a sajat 12600k-mmal se erzek semmifele indittatast (na jo neha de csak az ujdonsag miatt) h valtanom kellene 1440p vagy 4k gamingnel.
-
hokuszpk
nagyúr
kb. pontleszarom, elkéstek ( mindkét cég ) , nekem jólesz az AM4 egy darabig. Arra is csak azért váltottam, mert ~9 év után bedöglött az AM2+ lapom. // aztán persze váltogattam a procikat mert miért ne... // Putty meg Távoli asztal legyen oszt jónapot.
** ja meg sima 32 bites pci slot, hogy a TVkárya működjön. // Ezért is van perpill a Biostar B550 Racing GTA lap //
Ha valaha a Raptor ellen felszólaltam, az a fogyasztás meg a degradáció miatt volt, de ahogy említettem, ha csak annyit javítottak rajta, hogy a degradáció miatt nem kell visszafogni, akkor részemről teljesen oké. -
s.bala31
őstag
Már sokadjára szólsz úgy hozzá intel-el kapcsolatos témákhoz hogy semmi tapasztalatod nincs vele, jelen esetben pl a Raptor lake platformhoz. De még csak utána sem nézel mielőtt megfogalmazod vörösködös hozzászólásaid. Ajánlom hogy olvasgasd kicsit a topikját és nézd meg ott a ddr4-el készült játék és egyéb teszteket, meg fogsz lepődni szerintem.

-
Busterftw
nagyúr
ahha. egy igen keresett jól eladható procit inkább raktározunk -- tudván azt, hogy a technológiai innováció előbb-utóbb jól meghaladja, // a történelem folyamán mindig ez történt // -- mert lehet majd eccer annyi profit lesz majd rajta, hogy csak na ! Ez ilyen Matolcsy féle unortodox profitszámítás ?
Legalabb nem mondhato el az Intelrol, hogy csak ket evig tart a support.
LGA1700-be jon harom generacio.
-
csakdzsó
aktív tag
-
hokuszpk
nagyúr
Az új 5800X3D is az Epycek "selejtjéből" készült, mint az a többi Zen3 proci. Nem tudom mikor áltak le a Zen3 chipletek gyártásával ( a Zen4-gyel egyidőben még gyártottak ), de gondolom akad elég már legyártott, felhasználható chiplet raktáron. Szerintem ezek az 5800X3D-k sem friss gyártásúak (legalábbis a CCD-k).
-
zsid
senior tag
ha nemlenne elég ostya, fel sem merult volna, hogy visszahozzanak régebbi konstrukciókat, mint az 5800X3D vagy az RTX 3060 ; az összes menne az AI -nak szükséges chipek gyártására. Abban van a nagy pénz.
Mégis az NV is meglépte, mert a 3xxx Samu technológián volt gyártva, ott bőven van szabad kapacitás, hát beröffentették a 3060 vonalat.Az új 5800X3D is az Epycek "selejtjéből" készült, mint az a többi Zen3 proci. Nem tudom mikor áltak le a Zen3 chipletek gyártásával ( a Zen4-gyel egyidőben még gyártottak ), de gondolom akad elég már legyártott, felhasználható chiplet raktáron. Szerintem ezek az 5800X3D-k sem friss gyártásúak (legalábbis a CCD-k).
-
Dave567
veterán
-
csakdzsó
aktív tag
-
Dave567
veterán
-
csakdzsó
aktív tag
-
hokuszpk
nagyúr
ha nemlenne elég ostya, fel sem merult volna, hogy visszahozzanak régebbi konstrukciókat, mint az 5800X3D vagy az RTX 3060 ; az összes menne az AI -nak szükséges chipek gyártására. Abban van a nagy pénz.
Mégis az NV is meglépte, mert a 3xxx Samu technológián volt gyártva, ott bőven van szabad kapacitás, hát beröffentették a 3060 vonalat. -
Joczeek
addikt
A legjobb gen jelenleg, szóval nem csodálom.
-
ricsip
addikt
ez üzlet. régebbi gyártástechnológiát használ, tehát az újabb architectúrák elől nem foglalja a frisebb nodeokat ; így azok mehetnek a magas profitrátát kifizető adatközpontokba ; és ne feledjük, nem kötelező ddr4 memóriát tenni mellé az csak egy opció ; a Raptornak a teljesitménye perpill nagyjából mindenre is elég, de ha mondjuk csak annyit javítottak rajta, hogy az újakat nem kell visszafogni a degradáció veszélye miatt, akkor meg méginkább.
Az ostyából is hiány van, nem csak az 1nanométeres gyártósorokból. Ostyát sem kapsz, hiába lenne rá szabad 10+++ -es gyártókapacitás.
-
hokuszla
senior tag
érdekes
ipon-nál normálisan le tudták írni a hírt
-
Alogonomus
őstag
Nézőpont kérdése, hogy egy bő 5 éves platform teljesítményének az elérése új platformmal sikernek számít-e.
Ja és egy Raptor Lake variáns a pályázó, szóval nem mondjuk 15 wattból érheti majd el egy 65 wattos Zen 3 teljesítményét. -
tasiadam
veterán
Akkor lényegében pariban van az AMD DDR4-es platformjával, szóval semmi probléma.
-
hokuszpk
nagyúr
ez üzlet. régebbi gyártástechnológiát használ, tehát az újabb architectúrák elől nem foglalja a frisebb nodeokat ; így azok mehetnek a magas profitrátát kifizető adatközpontokba ; és ne feledjük, nem kötelező ddr4 memóriát tenni mellé az csak egy opció ; a Raptornak a teljesitménye perpill nagyjából mindenre is elég, de ha mondjuk csak annyit javítottak rajta, hogy az újakat nem kell visszafogni a degradáció veszélye miatt, akkor meg méginkább.
-
Wilks
aktív tag
Szerintem ez jo otlet.
Foleg akkor,ha itt inkabb a user minimum 14-16 magos procit vesz Z lappal,igy 3-4 evig elvan vele a tulajdonos. -
csakdzsó
aktív tag
Az Intelt én is elvinném egy körre,ha lenne rajta egy lyuk.
-
Alogonomus
őstag
-
mrzed
senior tag
-
Balázs Z.
aktív tag
-
GodGamer5
addikt
Szánalmas....
Új hozzászólás Aktív témák
-
Fórumok
PROHARDVER! - hardver fórumok
Notebookok TV & Audió Digitális fényképezés Alaplapok, chipsetek, memóriák Processzorok, tuning Hűtés, házak, tápok, modding Videokártyák Monitorok Adattárolás Multimédia, életmód, 3D nyomtatás Nyomtatók, szkennerek Tabletek, E-bookok PC, mini PC, barebone, szerver Beviteli eszközök Egyéb hardverek PROHARDVER! BlogokMobilarena - mobil fórumok
Okostelefonok Mobiltelefonok Okosórák Autó+mobil Üzlet és Szolgáltatások Mobilalkalmazások Tartozékok, egyebek Mobilarena blogokIT café - infotech fórumok
Infotech Hálózat, szolgáltatók OS, alkalmazások SzoftverfejlesztésGAMEPOD - játék fórumok
PC játékok Konzol játékok MobiljátékokLOGOUT - lépj ki, lépj be!
LOGOUT reakciók Monologoszféra FototrendFÁRADT GŐZ - közösségi tér szinte bármiről
Tudomány, oktatás Sport, életmód, utazás, egészség Kultúra, művészet, média Gazdaság, jog Technika, hobbi, otthon Társadalom, közélet Egyéb Lokál PROHARDVER! interaktív
- Akkora lesz a kávamentes iPhone XX, mint egy tálca
- hdanesz: Korlátlan 'A' kategóriás motor jogsi 43 évesen?
- Meglepő pletyka a Pixel 11a-ról: a csúcs Tensor lapka is lecsoroghat
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- Windows 11
- Yettel topik
- Viccrovat
- Itt a Galaxy S26 széria: az Ultra fejlődött, a másik kettő alig
- Mozilla Firefox
- Elemlámpa, zseblámpa
- További aktív témák...
- INTEL CORE ULTRA 7 270K PLUS eladó GARANCIÁVAL, SZÁMLÁVAL (a Te nevedre kiállítva)!
- RYZEN 7 5700X3D + GIGABYTE B450M K rev2.0! GARANCIA/SZÁMLA (a Te nevedre kiállítva)! Friss BIOS!
- INTEL Core i7-13700F 3.40GHz LGA-1700 (30M Cache, up to 5.20 GHz) OEM CPU!
- Intel Core Ultra 9 285K - Új, Gari 2029.02.22. -ig - Eladó!
- Intel Core Ultra 7 265K - Új, Gari 2029.02.22. -ig - Eladó!
- TYŰ-HA! ASUS Vivobook 18 hüvelykes Extra Nagyképernyős Laptop -30% AI Ryzen 7 260 32/1TB FHD+ 144 Hz
- Dell Vostro 3425 6magos Ryzen 5 5625U 8GB RAM 256GB SSD
- BESZÁMÍTÁS! 16GB G.Skill Trident Z RGB 3200MHz DDR4 memória garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Új Alienware 16 Aurora QHD+ 120Hz Core7 240H 5.2Ghz 16GB 1TB SSD Nvidia RTX 5060 8GB Win11 Garancia
![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)